Dodaj do ulubionych

raczkowanie

13.10.06, 11:49
mój synek ma 8 miesięcy i nie raczkuje. Lekarz powiedział, że jeśli nie
zacznie raczkować do 10 miesiąca życia to trzeba z małym rozpocząć
rehabilitację. Podobno dzieci, które nie raczkują są w 99% dyslektykami.
Napiszcie jeśli wiecie coś na ten temat. Proszę!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • monia72 Re: raczkowanie 13.10.06, 11:52
      Nie raczkowalam i nie mam dysleksji, moj maz nie raczkowal ma dysleksje, czyli
      na polowe. Nasze dziecko zaczelo raczkowac jak mialo ok. 9 mcy i go co nieco
      przymusilismy (bardzo chcial chodzic i chcial, zeby go prowadzac). Tzn. maz go
      po prostu uczyl raczkowania, co wygladalo bardzo fajnie. Potem maly raczkowal
      bardzo sprawnie, chodzic zaczal jak mial jakies 13 mcy. I tak zostalo. Wiec bez
      paniki.
    • bri Re: raczkowanie 13.10.06, 11:59
      Moja też jeszcze nie raczkowała w tym wieku ale urodziła się prawie 2 mies.
      przed terminem.
    • iwpal Re: raczkowanie 13.10.06, 12:10
      Dzieci zaczynają raczkować między 7 a 10 m-cem. Dysleksja jest złozonym
      problemem j jej przyczyna jest najczęściej wielo czynnikowa, ale prawda jest,z
      e brak raczkowania sprzyja jej występowaniu; podczas raczkowania wytwarzają sie
      sprawne połaczenia miedzy półkulowe, stumuluje sie układ przedsionkowy
      (odpowiadający za równowagę i kontrole ciała), ćwiczą sie mięśnie okoruchowem
      jest odpowiedni nacisk na stawy nadgarstka i łokciowy (zapobiega "krczowi
      pisarskiemu" w przyszłości)itd.
    • bemola1 Re: raczkowanie 13.10.06, 13:07
      to ja znam dwa przyklady z grupy 1%!
      • iwpal Re: raczkowanie 13.10.06, 13:14
        >bemola1 napisała:
        > to ja znam dwa przyklady z grupy 1%! <

Ja też do niej naleze, ale mam sporo innych problemów zwiazanych z brakiem
        raczkowania.
        Na przypadkach jednostkowych można co najwyzej zrobić "studium przypadku", a
        nie wyciagac ogólniejsze wnioski.
        Wątków na temat raczkowania było sporo na róznych forach, dobzre je odkopać.
        Generalnie: lepiej, gdy dziecko raczkuje, niż gdy nie raczkuje.
    • anni_e Re: raczkowanie 14.10.06, 19:50
      witam
      ja nie raczkowałam i nie mam dysleksji.. zaczełam chodzić mając 9 miesięcy..
      moja córka zaczeła raczkować jak skończyła 9 miesięcy a chodzić jak miała 12,5
      miesięca.. bez obaw ma czas..
      pozdrawiam ania
      • ida-maria Re: raczkowanie 15.10.06, 13:10
        Zaufaj swojemu dziecku! oczywiscie mozecie troszke pomoc ale ono samo do tego
        dojdzie. Moja corcia zaczela raczkowac w 9 miesiacu. pozdrawiamy
      • ida-maria Re: raczkowanie 15.10.06, 13:10
        Zaufaj swojemu dziecku! oczywiscie mozecie troszke pomoc ale ono samo do tego
        dojdzie. Moja corcia zaczela raczkowac w 9 miesiacu. pozdrawiamy
    • aluc Re: raczkowanie 15.10.06, 14:21
      nie raczkowałam, dysleksji nie mam
      starszy zaczął raczkować już po tym, jak nauczył się chodzić

owszem, raczkowanie jest ze wszech miar korzystne dla rozwoju mózgu, ale żeby
      od razu rehabilitacja? bez przesady
      • jaremax Re: raczkowanie 15.10.06, 18:37
        Córka moich znajomych wogóle nie raczkowała.Było tylko pełzanie i turlanie.W 11-tym miesiącu stanęła na nóżkach i poszła jak burza.Bez paniki -smile.Dysleksję to ma chyba Twój lekarz.To tak na marginesie.
    • shady27 Re: raczkowanie 15.10.06, 21:01
      anetakrawczyk1 napisała:

Podobno dzieci, które nie raczkują są w 99% dyslektykami.

no wlasnie, podobno.A tak od siebie Ci powiem, ze to guzik prawda. Ja nie raczkowalam i dyslektykiem nie jestem. Ba znam wiele osob, ktore nie raczkowaly i tez nie sa. Nie wierz w takie brednie. Dzieci ni musza raczkowac.
    • labondek Re: raczkowanie 16.10.06, 09:59
      witam!
      Na wszystko przyjdzie pora, nie wszystkie dzieci musza raczkowac i nie
      wszystkie "nieraczkujące" musza być dyslektykami!! Moja córeczka "pelzała" tzn.
      ślizgała się na brzuszku do 10 m (tez myslałam ze nie bedzie raczkowac), w 10 m
      zaczęła raczkować, teraz ma 11 m i uczy sie samodzielnego chodzenia.
      pozdrawiam
      • agabilinska2 Re: raczkowanie 16.10.06, 13:56
        o rany ale z ta rehabilitacja to chyba przesada, moja tez ma skończone 8
        miesięcy a nie raczkume i sie wcale na to nie zanosismile za to przy meblach
        chodzi to jest indywidualna sprawa ja bym sie tak nie przejmowała
    • uwaga_tramwaj Re: raczkowanie 16.10.06, 14:25
      albo nadstawiasz się do głaskania tekstami "mój nie raczkował, chodził jak miał
      7 miesięcy, nie wszystkie raczkują, pewnie twój lekarz ma dysklesję", albo
      poważnie podchodzisz do tematu i bierzesz pod uwagę normy i kolejność etapów
      rozwoju ruchowego ustaloną na podstawie badań na próbie większej niż "moja
      siostra, córka szwagra i synek sąsiadki". wybór należy do ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka