lahesis 01.02.07, 22:25 Byłam dzisiaj w aptece i dowiedziałam sie że jest lek zwiększajacy łaknienie (jeston na receptę). Proszę o pomoc, za którą góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisienka422 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 02.02.07, 06:30 również bioaron C poprawia apetyt i jest bez recepty .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 02.02.07, 13:05 Jest jeszcze Pikovit. Najpierw przez tydzień dajesz dwie łyżki dziennie a potem jedną. Kosztuje nie całe 11 złoty i jest bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 02.02.07, 13:26 zanim zaczniesz faszerowac dziecko lekami idź z nim do lekarza Co Cię niepokoi? Dziecko ma złe wyniki badań? Coś sie złego dzieje? Najpierw do lekarza, potem do apteki a na samym koncu na forum.. ja za taką kolejnością obstaję Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 03.02.07, 14:26 Byłam u lekarza (pisałam o tym w wątku o gastroenterologu) i mimo, że dziecko swietnie sie rozwija, ma morfologię około 13, jest baaaaardzo żywe, wesołe i (wygląda na) szczęśliwe ). Jest dosyć wyskoki i chudziutki, więc lekarz zalecił karmienie go kluchami, makaronem, ryżem, białym pieczywem, do jedzenia mam dodawać oliwe z oliwek itd. Generalnie dieta mojego synka (mięso, warzywa i owoce) była zła i mam mu przede wszystkim dawać kaloryczne jedzenie i nie tak bardzo zdrowe jak do tej pory.... Co w sumie mnie martwi, bo mój synek na widok ryżu ma odruch wymiotny, a jak nie utucze dziecka do następnej wizyty dostanę skierowanie do szpitala (!!!!)(To juz za miesiąc) pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek78 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 05.02.07, 18:44 kurcze, czego ten facet od Was chce? Czy jest cos jeszcze co go zaniepokoiło? Czy tylko to, że dziecko jest chude? Bo rozumiem, że wzrost w normie. Jakiekolwiek inne objawy? BO wiesz co? Ja jadłam dużo potraw macznych jako dziecko (z racji że o mięso było trudno, a poza tym lubiliśmy te wszystkie nalesniki, pierogi, racuchy, placuszki, placki ziemniaczane, kluski)ale wcale od tego nie tylam. Zawsze bylam chuda. W szkole miałam opinię niedożywionej ( mam to wpisane w kartę zdrowia), a na studiach anorektyczki, momo że wciągałam jedzenie " jak mały odkurzacz". Zaczęłam tyć około 24-26 roku zycia. Dopiero teraz muszę uważać na to co jem. Przytyć zawsze można, schudnąć jest trudniej, więc może na siłę nie "leczyć" swojej pociechy, choć pewnie więcej weglowodanów by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 06.02.07, 23:47 jak bardzo jest chudziutki? ile ma wzrostu i ile wazy? moj tez jest szczuplutki, ale ja sie ciesze. Moj lekarz mowi, ze wszystko jest super i nigdy nie wpadlby na pomysl z tuczeniem. Dziwny ten wasz lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 07.02.07, 13:39 Wzrost chyba na 50 centylu ( dokładnie nie wiem ile ale jakis miesiąc temu miał około 87cm), a waga 10.100 kg. Mój maż ma świetna przemianę materii, je wszystko na co ja uważam i ani jednego zbędnego kilkograma ), no i chyba po tatusiu oddziedziczył wzrost.... Mój pediatra też uważa, że dziecko jest zdrowe i żałuję, ze wymusiłam skierowanie do specjalisty. Teraz gotuję zupy-breje (zagęszczane makaronem, ryżem i kaszą w róznych proporcjach)i podaje dziecku peritol. Jeszcze trzy tygodnie i zobaczymy czy na tej diecie mój Skarbeczek przytył pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 07.02.07, 13:45 eeee no to czym sie martwisz. U mnie jest ta sama sytuacja, moj maz jest chudziutki i bardzo wysoki i synek odziedziczyl po nim figure (dobrze). Synek jest pomiedzy 50 a 97 centylem wzrostem a waga niecale 10 kg. a nie spytalam, ile Twoj synek ma lat? bo moj 16 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 09.02.07, 19:57 skończył 21 miesięcy. Ostatnio (w czasie od 30.01 do 08.02) utył prawie 600g ( z wagi 10.010 kg "dobił" do 10,600 kg ))) Strasznie sie cieszę i "tuczę" go dalej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 09.02.07, 21:43 Muszę powiedzieć że chyba lekarz ma rację, bo ja mam córke która ma 8 miesięcy i waży już 8300 i nie długo dobije 10. syn zaś ma 5 lat i ma 19 kg. Więc musisz go dokarmiać)) Ale oczywiście z rozsądkiem by dziecku nie zrobić krzywdy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
beag1 Re: Odzywka Fantomalt 07.02.07, 15:37 Jest jeszcze taka odzywka o nazwie FANTOMALT. Produkuje to NUTRICIA 9ta od mleka). Jest to puszka 400 gramowa, wygląda jak mnleko. Dodaje się ten proszek do wszystkich potraw, nawet soków czy wody. Można z nim gotowac. Jest przezroczysty po rozpuszczeniu w wodzie i ma bardzo leciutko słodki smak (nie zmienia wiec smaku potrawy). Wypróbuj, moze wam pomoże. Kupisz go bez recepty. Kosz puszki to około 40zł. Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Odzywka Fantomalt 09.02.07, 19:59 Podawałam to i nic, podobnie było z citropepsinem... A witami zjada dużo, bo i Vibovit bobas, i cebion multi i cebion C, no i oczywiście Vigantol. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: Odzywka Fantomalt 09.02.07, 21:45 Spróbuj Pikovit. Nie jest droi a może pomoże. Mój syn tez miał problem z jedzeniem (nie chciał jeść) i mu pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Odzywka Fantomalt 10.02.07, 19:50 Napisz prosze czy pikovit można dawać non stop czy raczej tak jak z peritolem wymaga sie robienia przerw, bo przestaje działać? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beag1 Re: Odzywka Fantomalt 12.02.07, 17:23 Pikovit jest to najzwyklejszy zestaw witamin. Możesz kupic w syropie jak i w drażetkach do ssania. U nas nie pomaga niestety na apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
beag1 Re: Odzywka Fantomalt 12.02.07, 17:31 Lehesis, gdzie byłas u gastroenterologa? Zadałam ci już pdobne pytanie na tamtym watku ale chyba nie zagladałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Odzywka Fantomalt 14.02.07, 16:35 Przepraszam ;> Ostatnio mam (za) mało komputera w swoim życiu Odwiedziłam gastroenterologa w Szpitalu przy ul. Kamieńskiego we Wrocławiu. Ja nie mam dobrych wspomnień, ale są na pewno rodzice ceniący tą poradnie (podobno jedna z najlepszych we Wrocławiu) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domiwika Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 03.02.07, 18:37 ten lek to najprawdopodobniej peritol, u dorosłych działa, nie wiem jak u dzieci i czy w ogóle dzieci mogą go przyjmować.koniecznie zapytaj lekarza. pozdrawiam i życze aby wszystko wróciło do normy Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 05.02.07, 19:12 potwierdzam, to peritol. działa, ale nei za każdym razem, powoduje ogromna senność. dziecko je i idzie spać.... ale wiesz, ja bym się zastanowiła, czy do innego lekarza nie iśc. ja dawalam peritol, ale moj syn miał takie okresy, że nie jadł nic (niby anoreksja dziecięca). był chudy, miała taką śmieszną (teraz śmieszną) dzirkę, gdzie dzieci maja wzdęte tłuste brzuszki. spróbuj raczej bioaron, citropepsin - ten naprawde działa, ale nie jak moj syn miał atak niejedzenia... tran!!! super robi. kluchów bym nie dawała, oliwę owszem, tłustsze jogurty, a ryż jest bardzo zdrowy)) szczególnie brązowy, i kasze. a tez kaloryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
boncia00 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 05.02.07, 19:33 Ja również radziłabym Ci bioaron C, ma troche kwaśny smak ale moja mała chętnie piła, leki zostawiłąbym na sam koniec. Uważam także, że powinnaś skonsultować się z innym lekarzem. Życze wszystkiego co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.avon Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 05.02.07, 20:36 jest jeszcze Citropepsin-syrop na apetyt Odpowiedz Link Zgłoś
lazania3 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 06.02.07, 23:44 Ja podawałam najpierw biostyminę a teraz niedawno bioaronC i nie wiem dlaczego nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
biaemi Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 08.02.07, 14:53 Na mojego niejadka BioaronC tez niestety nie podzialal zupelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.n.e.s1 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 10.02.07, 21:42 Ja dawałam Wojtkowi peritol, ale trochę się wystraszyłam skutków ubocznych i na razie nie daję. Spróbuję ten pikowit i odżywkę, może podziała, bo ostatnio znowu gorzej z jedzeniem. Ale nie przymuszaj do jedzenia!!!! Na początku przymuszałam, i tak nie jadł, a potem dwa miesiące walczyłąm z prawie anoreksją. Nie to nie, sam przyjdzie. Wojtek nie zjadl dziś śniadania, talerz zabrałam. Po półtorej godziny wyszukał suchy chleb z torebki pod kaloryferem i zjadł ze smakiem. Zrobiona przeze mnie kanapka dla niego została zjedzona przeze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
kubolina143 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 11.02.07, 00:35 Mój synek ma 3 latka i ostatnio zuwazyłam u niego ogrmny spadek apetytu. NIESTETY wszelkiego rodzaju preparaty witaminowe jakie stosowałam nie wiele pomogły np. pikowit, multisanostol ale postanowiłam że nie bede go zmuszać bo skutki opłakane nawet miał odruchy wymiotne, jak jest głodny to sam mówi martwi mnie tylko jedno że jeśli zechce cos zjeść to jest to głównie serek topiony i jajko na zmiane a niestety ma alergie i musze mu niestety ograniczać i odmawiać podania. może macie jakieś ciekawe przepisy aby wyglądem chociaż zachęciły do jedzenia. KUBA prawie wogóle nie jada mięsa , wyniki mu się pogorszyły i często łapie choroby i zapalenia pęcherza. dodam że tak do 2 lat jadał wszysko i prócz mięsa wsęsie żE np. kotleta ale wędline juz jadł. TERAZ NIECHCE NIC. Chociaż nie wygląda na zabiedzonego. CO ROBIć??? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 11.02.07, 10:50 koniecznie zrobic badanie moczu na początek, z posiewem. tym bardziej, że jak twierdzisz miala zapalenie pęcherza Odpowiedz Link Zgłoś
lahesis Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 14.02.07, 16:39 Ja by jeszcze zrobiła badanie szczegółowe kału... Odpowiedz Link Zgłoś
mm19811 Re: Proszę o pomoc - jaki lek na apetyt 19.02.07, 14:03 Moja córcia na poprawienie apetytu dostawała biostyminę (dostepne na receptę). Pomogło Odpowiedz Link Zgłoś