superolga 10.04.09, 09:56 Dziewczyny czy wasze pociechy <chodzi o takie ktore nie byly jeszcze u komuni> poszczą dzis?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annaa77 Re: Post?? 10.04.09, 10:18 Nie. JA tez dziś nie poszczę bo jestem w ciąży, a schabik jest pyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
superolga Re: Post?? 10.04.09, 10:33 no wlasnie moje dzieci tez nie poszcza ale oczywsicie tesciowa musi wyrazic swoje niezadowolenie wiec pytam jak jest u was Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_p Re: Post?? 10.04.09, 11:01 no jasne,najlepiej zeby posciły niejedząc mięsa,albo w ogole jeden tylko posiłek dzieci post nie obowiązuje. nie przejmowałabym się tak durną uwagą teściowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mol_sc Re: Post?? 10.04.09, 11:06 u nas w pt zawsze jest rybka albo jakies brokuly z jajkiem, ogolnie bezmiesnie, ale bardziej dla tego zeby byl jeden lzejszy dzien obiadowy niz z przekonan religijnych, co do malej, uwielbia brokuly, wiec zje z nami dzisiaj powiedzmy postnie ale gdyby plula mi na brokuly dostala by pewnie zupke z miesem ktora nigdy nie pogardzi Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Post?? 10.04.09, 11:25 adzia_p napisała: > no jasne,najlepiej zeby posciły niejedząc mięsa, a co się stanie dziecku, jeśli nie zje raz w tygodniu mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Post?? 10.04.09, 11:09 Próbowałam przekonać czterolatkę, że w imię bycia chrześcijanką mogłaby sobie odmówić przyjemności zjedzenia danonka, ale się nie dała przekonać. Wszyscy jemy dziś bezmięsnie, łącznie z wymienioną czterolatką. A epatowanie schabikiem uważam za niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia schabik 10.04.09, 11:31 swiezo upieczony, mniam mniam w zeszłym roku tez byłam w ciazy i nie moge podarowac tesciowej tego schabiku swiezo upieczonego którego mi poskąpiła ze wzgledu na tradycje. taa miałam na niego ochote. uh az mnie skreca jak sobie przypomne Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Post?? 10.04.09, 12:17 Jako osoby niepraktykujące przestrzegamy postu w wigilię, środę popielcową i wielki piątek raczej ze względu na tradycję. Nasz czterolatek posci z nami bo do glowy by mi nie przyszło jak jest rybka na obiad robić mu dodatkowo np kotleta. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Post?? 10.04.09, 12:28 czy chodzi Ci o niejedzenie dzisiaj mięsa? Jeśli tak, to gdzie jest napisane, że dziecko codziennie MUSI jeść mięso? Więc co stoi na przeszkodzie, żeby to dziś akurat był dzień bezmięsny? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Post?? 10.04.09, 14:17 Ja poszczę,a razem ze mną 2,5 letnia córkaJe zazwyczaj to co ja,więc o mięso nie prosi i nie robi jej róznicy,czy zje kanapke z serkiem, czy kiełbasą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Post?? 10.04.09, 15:21 ja nie jestem praktykująca, ale tradycja mi się zakorzeniła To jeden z nielicznych dni w roku w który jadamy pyry z gzikiem (to taka poznańska potrawa) moja 2 letnia córka zjadła ze smakiem, ale jak będzie chciała na kolację chlebek z szynką lub kiełbaskę to jej dam, bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: wow! A co to jest ten gzik??? n/t 10.04.09, 18:28 gzik to biały serek ze śmietaną, solą, pieprzem, cebulką, albo szczypiorkiem i super smakuje z gotowanymi ziemniakami, najlepiej w mundurkach - POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
artjoasia Re: wow! A co to jest ten gzik??? n/t 10.04.09, 22:20 Ale mi smaku narobiłaś! Chyba sobie zrobię taki gzik po warszawsku... Odpowiedz Link Zgłoś
artjoasia Re: Post?? 10.04.09, 15:30 My pościmy, ale z nieco innych powodów. Ja nie jadam mięsa w ogóle, a córka też nie przepada. Chyba nie o taki post chodziło...? Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Post?? 10.04.09, 19:42 U nas to nie takie proste, bo Młody jest wegetarianinem z wyboru;D Tak więc post przez 365 dni w roku Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: Post?? 10.04.09, 20:32 tak; my pościmy ze względu na tradycje; a dla moich panien, to kara byłoby zjedzenie wędliny na śniadanie, natomiast rybkę uwielbiają Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: Post?? 10.04.09, 22:19 Pościmy wszyscy nie ze wględów religijnych, a raczej zdrowotnych. Zazwyczaj chociaż raz w tygodniu jemy obiad bez mięcha. Czasem częściej, czasem nie w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa-1 Re: Post?? 12.04.09, 22:08 Mam bratanicę tuż przed komunią, w II klasie, sama mi mówiła, że ją post obowiązuje. My pościmy w Wielki Piątek, moja 2,5 letnia córka je to co my, więc zje rybę (nie je codziennie mięsa), ale oczywiście tak małych dzieci post nie obowiązuje i gdyby chciała mięso tobym jej dała. Też byłam w ciąży jak był Wielki post i bez przesady, ale praktykujący chrześcijanin w Wielki Piątek potrafi sobie odmówić mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_wyjec Re: Post?? 12.04.09, 23:04 Do Kościoła mi daleko, ale wytłumaczcie mi, bo nie rozumiem: chodzi o niejedzenie mięsa? I cała afera jest o to, że przez ten jeden dzień się go nie je? Ja jestem głupia czy ktoś inny? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaady Re: Post?? 13.04.09, 21:58 Post niby nie obowiązuje do 14rż, ale ja w ciąży i moje małe dziecko pościmy bezmięsnie w dni postu kościelnego. Natomiast post ścisły stosuję w normalnych, nie-ciązowych okolicznościach od 18rż. Jak dziecko jeden dzień nie dostanie mięsa, nawet jak sobie chce, to sie nic nie stanie. A jak zrobię frytki dla małej, to wcale mięsa nie będzie wołać Odpowiedz Link Zgłoś