jolas14 04.05.09, 08:26 Witam maja trzyletnia corka zlapala ospe drogie mamy napiszcie czym smarowalyscie swoje dzieci i czy podawalyscie jakies inne leki witaminy dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figrut Re: ospa wietrzna 04.05.09, 08:44 Niczym nie smarowałam. Dwa, trzy razy dziennie kąpałam w wodzie z nadmanganianem potasu. Chłopcy się nie drapali, więc możliwe, że to dzięki tej kąpieli. Po nadmanganianie krostki szybko się zasuszyły. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: ospa wietrzna 04.05.09, 09:54 kilka pierwszych gencjaną na wodzie, kolejnych już nie smarowałam, kąpiele normalne pod prysznicem bez specjalnego wycierania, leków nie podawaliśmy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: ospa wietrzna 04.05.09, 10:42 przez 3 dni smarowane krostki pudroderm - nie pamiętam dokładnie nazwy plus wapno w syropie do brania nie drapane przezylismy Odpowiedz Link Zgłoś
jutycha Re: ospa wietrzna 04.05.09, 10:55 Do smarowania pudroderm + cos p/goraczkoego w razie potrzeby. Starsza wlasnie "wychodzi" z ospy, czekam teraz az mlodsza dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.julia Re: ospa wietrzna 04.05.09, 12:21 moich dwoch synow podczas ospy ratowal heviran tylko trzeba podac w ciagu 24 godzin od wystapienia objawow.do smarowania sprawdzila sie pasta do zebow z mentolem oczywiscie za rada pediatry...skutkuje chociaz smialam sie w duchu gdy lekarz mi tak zalecil ale sprawdzilo sie.nawet po ukaszeniu komara probowalam i tak mocno nie swedzi.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: ospa wietrzna 04.05.09, 12:54 Nie smarowałam niczym, synowi lekarz przepisał krople do oczu, bo młody miał kilka krost na wewnętrznej stronie powiek. Bez konsultacji z lekarzem nie dawałam nic i nie smarowałam niczym, kąpałam codziennie. Inna sprawa, że ospę moje dzieci przeszły wyjątkowo łagodnie, bez gorączki, z małą ilością zmian skórnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: ospa wietrzna 04.05.09, 13:51 Kąpałam w nadmanganianie potasu, smarowałam gencjaną na wodzie. Dodatkowo nic nie brała. Miała dużo krostek, została tylko jedna blizna na rączce. Odpowiedz Link Zgłoś
jolas14 Re: ospa wietrzna 04.05.09, 14:22 dziekuje za wszystkie porady kupilam plynny puder i zobaczymy jak bedzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: ospa wietrzna 04.05.09, 14:55 Ja pudrem (takim z mentolem) trochę i kąpiele w nadmanganianie. Raz posmarowałam gencjaną. Każdy mi coś innego niestety radził, a widzę, że synek i tak się trochę podrapał. Właśnie wychodzimy z ospy. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: ospa wietrzna 05.05.09, 08:51 płynny puder i dużo kiwi bo to bomba witaminowa, żadnych lekarstw Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: ospa wietrzna 04.05.09, 20:34 Lek przeciwwirusowy: Heviran (przez 5 dni) Do "ciapkowania" na ciele: puder w płynie z anestezyną Do smarowania w buzi: gencjana - wodny roztwór (tzw. fiolet) Do smarowania okolic oczu i śluzówek: Oxycort To tyle wg wskazań pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
jomadi84 Re: ospa wietrzna 04.05.09, 21:20 nie dawno przechodziliśmy to samo. z początku smarowałam pudrodermem i raczej nie kąpałam tylko robiłam taki szybki prysznic po dwóch dniach zaczęłam smarować gencjaną (lekarka powiedziała ze jest najlepsza) i faktycznie te smarowane gencjaną jakoś tak jak to powiedzieć nie rosły?.. tak czy siak pierwsze noce byly nie przespane bo maly na szczęście nie potrafi się drapać (miał 10 mies jak zachorował) przez to wiercil się okropnie. dobrze że mam porządny obijak feretti bo głowa latała po wszystkich szczeblach. nie miał gorączki więc leków żadnych nie dostawał. Odpowiedz Link Zgłoś
cykorka1 Re: ospa wietrzna 24.06.09, 11:31 Witam,mam pytanie w czwartek minie tydz jak mała ma ospę i nam doktor w czasie ospy mówiła żeby nie kąpać i w czw będziemy już ją kąpać i mam pytanie takie czy po kąpieli mam jeszcze smarować tą gencjana czy już nie trzeba.i kiedy wychodziłyście na dwór z dziećmi nam mówiła doktor żeby tydz przesiedzieć a pózniej już może mieć kontakt z dziećmi.i zastanawiam sie czy w pon może iść do przedszkola skoro będzie mieć strupki.z góry dziękuje za odp Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: ospa wietrzna 24.06.09, 11:32 płynny puder, żadnych innych leków a zamiast witamin w tabletkach lekarz zalecił dużo kiwi (bomba witaminowa) Odpowiedz Link Zgłoś