krejzimama 23.09.09, 11:31 Alicja Tysiąc nie ugieła się przed katozarazą tiny.pl/hqw8v Gratuluje jej i życzę zdrowia oraz zazdroszczę hartu ducha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syriana Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 11:49 bardzo się cieszę i mam nadzieję, że te 30 patyków ostudzi wojowników występujących pod sztandarami miłości bliźniego Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 11:52 naprawdę super, że wygrała, ale obawiam się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 11:59 Zmiany to ewolucja, zaczyna się od pojedynczych przypadków. Przypadki te zaczynają występować w coraz większej liczbie. W końcu stają się czymś naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:05 Słuchałam teraz w telewizji całe uzasadnienie wyroku i to nie jest takie rózowe dla niej. No i tutaj życie jej córki wyceniono "tylko" na 30 tyś, a nie na 90 tyś, jak p.Tysiąc chciała Jak dla mnie to jednak przynajmniej w częsci wygrała wolność słowa. Ona tylko wygrała, że mają ją przeprosić za porównanie do nazistów. Domagała się jeszcze przeprosin za to, że stwierdzono, że chciała zabić dziecko, nie chciała go i że jak się ta dziewczynka teraz czuje, wiedząc ze matka chciała ją zabić. Te zarzuty sąd odrzucił, bo każdy ma prawo do własnych opinii. Pozwana gazeta, jest gazetą katolicka i jako taka ma prawo wyrażać poglądy zgodne z jej wiarą. Co lepsze nawet Sąd nie uzna, ze ona wygrała. Koszty zostały zasądzone po połowie, bo każda ze stron częściowo wygrała. Teksty mediów że wygrała, są przekłamaniem i sugerują, że wygrała wszystko co chciała. . Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:16 > Teksty mediów że wygrała, są przekłamaniem i sugerują, że wygrała > wszystko co chciała. och, zaczyna się szukanie swojej moralnej przewagi a słyszałaś kiedyś o procesie o ochronę dóbr czy odszkodowanie, w którym skarżący dostaje tyle o ile prosił we wniosku? czy oskarżeni o przestępstwa kryminalne zawsze dostają takie wyroki o jakie wnioskuje prokurator? Gość Niedzielny dostał za swoje i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 11:27 syriana napisała: > a słyszałaś kiedyś o procesie o ochronę dóbr czy odszkodowanie, w którym skarżą > cy dostaje tyle o ile prosił we wniosku? Tak nawet prowadziłam takich kilkaRóżnie to bywa! Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:17 "Sędzia wskazała m.in., że katolicy mogą wyrażać swoją dezaprobatę moralną wobec wykonywania zabiegu aborcji - nazywać aborcję zabójstwem - ale w sensie ogólnym, a nie w odniesieniu do konkretnej osoby." marcin górski, który reprezentował AT, od początku podkreślał, że nie chodzi o wolność słowa, tylko o znieważenie konkretnej osoby. myślę, że 30 tys. to w takiej sprawie nie jest wcale mało, trzeba by to porównać z innymi wyrokami. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:28 * nie znieważanie, a zniesławienie Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:36 Poczekajmy moze na uprawomocnienie wyroku. Ja jestem przekonana że bedzie apelacja. I samo stwierdzenie, ze mozna mówić ogólnie a nie persnalnie, to jest dla mnie ograniczenie wolności słowa. Któryś z prawników komentujących wyrok, stwierdził, ze Alicja Tysiąc jest osobą publiczną na własne życzenie i jako tak może podlegać krytyce i osądom. To tak jak mówić, ze kradzież jest zła, ale jak ukradnie p. X to już nie można mówić tego. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:42 > I samo stwierdzenie, ze mozna mówić ogólnie a nie persnalnie, to > jest dla mnie ograniczenie wolności słowa. jak to?? a co z potępianiem tylko grzechu a nie grzesznika? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 inną sprawą jest to 23.09.09, 12:44 dlaczego A. Tysiąc bzykała się bez zabezpieczenia, majac świadomość skutków jakie ewentualna ciąża może wywrzeć na jej zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: inną sprawą jest to 23.09.09, 12:49 Z tego co kojarzę panią Tysiąc zawiodły prezerwatywy, a środków hormonalnych brać nie może, ze względu na stan zdrowia. Steryzlizacja byłaby dla niej świetnym wyjściem ale jest nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: inną sprawą jest to 23.09.09, 12:52 A jakby nawet ktoś jej zrobił, to znalazła by powód do kolejnych rozpraw. Bo pozbawiono ją możliwości posiadania dzieci. Zawsze te odszkodowania to jakiś sposób na życie, zwłaszcza dla samotnej matki z kilkorgiem dzieci. Ciekawe gdzie tatus dzieci, a może kilku tatusiów? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: inną sprawą jest to 23.09.09, 13:00 zawiodły prezerwatywy??? było kupić atestowane... oprocz starylizacji sa także wkładki, spirale, żele i wiele innych srodków niefarmakologicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: inną sprawą jest to 23.09.09, 13:13 Ale żadna z wymienionych metod nie jest 100% skuteczna, a prezerwatywy wskaźnik pearla mają wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: inną sprawą jest to 23.09.09, 13:25 jaki wskaźnik? a prezerwatywa była 100% skuteczna??? Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: inną sprawą jest to 25.09.09, 07:53 des4 napisał: > oprocz starylizacji sa także wkładki, spirale, żele i wiele innych > srodków niefarmakologicznych... > otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:48 Ale grzesznik musi wyrazić skruchę, aby mu wybaczyć. A gdzie widzisz skruchę u p.T? Ona jak dla mnie cały czas nie moze przeboleć, że jednak nie zabiła swojego dziecka. To o jakim wybaczeniu mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:54 Czy Alicja Tysiąc ma się przed Tobą spowiadać, żebyś łaskawie zechciała jej wybaczyć (ciekawe co)? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:00 A po co mi to? Mój post był odpowiedzią na jeden z wcześniejszych. Właśnie na temat wybaczania grzesznikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:02 Na temat potępiania grzechu, a nie grzesznika to było. BTW należy przyjąć do wiadomości, że nie wszyscy uważają światopogląd katolicki za słuszny. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:10 Oczywiście że nie wszyscy. Ale nikt sie chyba normalny nie dziwi, że KATOLICKA gazeta, głosi takie a nie inne poglądy. No i skoro p. Tysięc jest przeciwna zasadom panującym w Kościele i walczy nawet teraz o to, że nie dano jej zabić dziecka, to po co chciała chrzcić to dziecko i tobiła aferę, ze jej odmówiono? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:14 > Ale nikt sie chyba normalny nie dziwi, że > KATOLICKA gazeta, głosi takie a nie inne poglądy. Może głosić, pewnie. Póki nie twierdzi, że ktoś, kto chce skorzystać z możliwości danych przez prawo, jest nazistą. > nie dano jej zabić dziecka, Chciałaś powiedzieć: złamano prawo? I nie wiem, dlaczego pani Tysiąc coś tam, bo nie siedzę w jej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:15 a ja się dziwię, że KATOLICKA gazeta tak opluwa ludzi. wg twojej nomenklatury jestem nienormalna. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:19 Ale oni nie opluwają, wyrażają swoje opinie. Co do nazistów, to podobno nie chodziło o p.Tysiąc ale o sędziów trybunału, którzy "wycenili" życie. Ale na ten temat się nie wypowiadam, bo nie znam artykułu. Mogę się wypowiadac na temat tego, ze uważają ze chciała zabić dziecko. I moim zdaniem mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:21 Chciała skorzystać z możliwości, którą daje jej (w teorii przynajmniej) polskie prawo. I to nie byłoby zabicie dziecka, tylko aborcja. Zabić dziecka w majestacie prawa by nie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:26 no i to chyba podstawowy problem. Dla katolików aborcja JEST zabiciem dziecka, dla innych ludzi NIE jest. I tego chyba problemu nigdy nie rozwiązemy. A że coś jest dozwolone prawnie czy nie, to już inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:34 Tyle że prawo krajowe obowiązuje nas wszystkich, niezależnie od prywatnych poglądów. Trzeba to respektować. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:36 Dlatego dobrze by było trzymać sie prawa. Prawo dotyczy WSZYSTKICH. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:31 Oczywiście. i dlatego A.Tysiąc należało się odszkodowanie, bo skoro prawo umożliwiało jej aborcję w jej sytuacji, a nie mogła tego wyegzekwować, to niech teraz bulą. Tyle że dla mnie i tak chciała zabić dziecko, a prawo, które na to zezwala, jest anachroniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:28 > Dla katolików aborcja JEST zabiciem dziecka, dla innych ludzi NIE > jest. Ja tam się z katolicyzmem nie utożsamiam, a dla mnie też aborcja JEST zabiciem dziecka. Dla mnie jest to tak oczywiste, że nie trzeba, moim zdaniem, wspierać się tu żadną wiarą. Logika wystarczy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 10:31 Nie ma znaczenia osobista opinia kazdej z nas na temat aborcji.Tu liczy sie prawo, a ono odroznia zabicie dziecka od aborcji.Nie traktuje tych czynow jednakowo.Ciekawe, czemu? Czyzby jednak plod dzieckiem nie byl ,choc to staraja sie od lat wszystkim wkolo wmówic? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 10:36 lola211 napisała: > Nie ma znaczenia osobista opinia kazdej z nas na temat aborcji.Tu > liczy sie prawo, a ono odroznia zabicie dziecka od aborcji.Nie > traktuje tych czynow jednakowo.Ciekawe, czemu? ale że co ? wytłumacz mi swoją logikę bo sie pogubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 15:09 > wytłumacz mi swoją logikę bo sie pogubiłam Prawo nie traktuje aborcji na rowni z morderstwem, dlatego tez w swietle prawa nie mozna kogos nazywac morderca, jesli dokonal usuniecia ciazy.A ze ktos osobiscie uwaza aborcje za zabojstwo, to jego prywatna sprawa i inni tej opinii podzielac wcale nie musza. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 16:02 Tu > liczy sie prawo, a ono odroznia zabicie dziecka od aborcji.Nie > traktuje tych czynow jednakowo.Ciekawe, czemu? Czyzby jednak plod > dzieckiem nie byl ,choc to staraja sie od lat wszystkim wkolo wmówic? Jeszcze niedawno prawo zakazywało aborcji. Są kraje, gdzie jest zakazana do dziś. Idąc twoją (niepo)prawną logiką, można by zapytać: ciekawe czemu? To nie od prawa w danym kraju i w danej chwili zależy, kto jest a kto nie jest człowiekiem. Choć jak wyżej napisałam, państwo polskie powinno umożliwić egzekwowanie aktualnego prawa, i z tego punktu widzenia A.T. miała prawo domagać sie odszkodowania. Tu się nie będę kłócić. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 19:29 To nie od prawa w danym kraju i w danej chwili > zależy, kto jest a kto nie jest człowiekiem A od czego? Wewnetrznego przekonania? Interpretacje moga byc rozne. Gdyby nie bylo roznicy pomiedzy plodem a czlowiekiem, mialby on dokladnie takie same prawa jak kazdy narodzony.Ale nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 22:59 A jakie prawa ma noworodek? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 25.09.09, 11:05 Np. prawo do ochrony jego zycia.A płod mozna w okreslonych przypadkach bezkarnie usunac. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 11:34 arwena_11 napisała: > Ale oni nie opluwają, wyrażają swoje opinie. Są pewne granice wyrażania opinii i to sąd głownie brał pod uwagę.Nie można kogoś nazwać pośrednio lub bezpośrednio nazistą tylko dlatego, że ktoś chciał dokonać aborcji.Gdzie Rzym, a gdzie Krym? Trybunał nie wycenił życia ale szkodę jaką ta kobieta poniosła! Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:39 nikki30 napisała: > arwena_11 napisała: > > > Ale oni nie opluwają, wyrażają swoje opinie. > > Są pewne granice wyrażania opinii i to sąd głownie brał pod uwagę.Nie można > kogoś nazwać pośrednio lub bezpośrednio nazistą tylko dlatego, że ktoś chciał > dokonać aborcji.Gdzie Rzym, a gdzie Krym? tekst o nazistach dotyczył sedziow trybunału w Strassburgu - to tak żebyś miała jasność Bedzie apelacja i mam przeczucie ze za pare miesięcy bedziecie pluc na sądownictwo że katole wpływaja na wyroki i że niesprawiedliwośc straszana sie stała, może wtedy AT znowu odwoła sie do Strasburga, ot taki sposób na życie sobie znalazła kobiecina > Trybunał nie wycenił życia ale szkodę jaką ta kobieta poniosła! Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama mały fakt historyczny 24.09.09, 12:47 Dla przypomnienia to własnie KK pomógał nazistom w ucieczce z Europy po przegranej wojnie do Ameryki Płd(głownie tam). Tak oczywiscie zaraz będzie, że to były czarne owce i nie wolno oceniać całego kościoła. Co do kościoła i nazimzu to taki jeden obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: mały fakt historyczny 24.09.09, 12:55 krejzimama napisał: > dla przypomniena - KK przeprosił za to heheh ale to nie jest tematem dyskusji a może tak dla rownowagi poszperasz w necie (dobra w tym jesteś) i dasz przykłady dobra które KK zdziałał? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: mały fakt historyczny 24.09.09, 15:05 > a może tak dla rownowagi poszperasz w necie (dobra w tym jesteś) i > dasz przykłady dobra które KK zdziałał? -- To ma takie samo znaczenie jak fakt, ze np. seryjny morderca mial przejawy dobrych uczuc i dawal dzieciom cukierki. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: mały fakt historyczny 24.09.09, 15:53 lola211 napisała: > > To ma takie samo znaczenie jak fakt, ze np. seryjny morderca mial > przejawy dobrych uczuc i dawal dzieciom cukierki. hehe dobre odsadzasz od czci i wiary KK bo niby porownal AT do nazistow, co przypominam nie mialo miejsca, a sama porownujesz KK do seryjnego mordercy. My im tak oni nam nie, tak to ma dzialc wedlug Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: mały fakt historyczny 24.09.09, 17:30 Masz rację, porównanie do seryjengo mordercy jest błedne. Prawidłowe byłoby porównanie do masowego mordercy. Pórownanie to jednak nie nalezy stosować tylko i wyłącznie do KK, ale do każdej religii. Wszystkie religie mają krew ludzi na rękach swoich a ścislej mówiac na rekach szamanów i wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: mały fakt historyczny 24.09.09, 19:26 > hehe dobre odsadzasz od czci i wiary KK Chyba mnie z kims pomylilas- gdzie ty widzisz cos na temat osadzania KK przeze mnie w tej sprawie? Druga rzecz- porównanie dotyczylo sposobu usprawiedliwiania przez ciebie niewygodnych faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: mały fakt historyczny 24.09.09, 17:41 Tak oczywiscie zaraz będzie, że to były czarne owce i nie wolno oceniać całego kościoła. No to prawda. To tak jakby ktoś po twoich wypowiedziach udowadniał, że ateistami rządzą nienawiść i pogarda dla katolików- niektórzy by się za coś takiego obrazic mogli, bo jednak nie wszyscy ateiści są tacy jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:58 > nikki30 napisała: > > tekst o nazistach dotyczył sedziow trybunału w Strassburgu - to tak > żebyś miała jasność Tekst o nazistach dotyczył też Pani tysiąc bo to ona wniosła sprawę do Strasburga.Jest tu związek przyczynowo-skutkowy! > Bedzie apelacja i mam przeczucie ze za pare miesięcy bedziecie pluc > na sądownictwo że katole wpływaja na wyroki i że niesprawiedliwośc > straszana sie stała, może wtedy AT znowu odwoła sie do Strasburga, > ot taki sposób na życie sobie znalazła kobiecina Pewnie będzie bo GN nie odpuści Pani Tysiąc odwołała się do Strasburga nie dlatego że nie mogła dokonac aborcji ale dlatego że nasze prawo nie przewiduje w takich wypadkach instancji odwoławczej.ETS przyznał jej odszkodowanie za szkode jaką poniosła w wyniku złego prawa obowiązującego w Polsce.A niestety ten aspekt mało osób zauważa!Na jej miejscu dalej bym walczyła! Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 09:57 > KATOLICKA gazeta, głosi takie a nie inne poglądy. tzn relatiwizm KK w stosunku do holokaustu i obozow zaglady ma nie dziwic? Nie slyszalam takze aby pani Tysiac chiala zabic dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 09:58 No cóż aborcja jest zabiciem dziecka, niezależnie jak na to patrzeć. A p. Tysiąc obraziła się za prawdę powiedzianą w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 10:18 W oczy, które coraz gorzej widzą. Nie ważne zdrowie kobity, ważne kilka komórek które się zagnieżdziło w jej macicy. Czy 2 miesięczny płód może istnieć i samodzielnie funkcjonować poza organizmem matki? Czy ten zlepek komórek można już nazwać dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 10:33 krejzimama napisał: > W oczy, które coraz gorzej widzą. > Nie ważne zdrowie kobity, ważne kilka komórek które się zagnieżdziło w jej maci > cy. > Czy 2 miesięczny płód może istnieć i samodzielnie funkcjonować poza organizmem > matki? Czy ten zlepek komórek można już nazwać dzieckiem? po Twoim niku mozna sie było domyslac żeś krejzi ale że az tak to nie sądziłam .. tak ten zlepek komórek to dziecko bez względu na to czy potrfi czy nie przezyć poza organizmem matki takie 3 miesięczne dziecko tez nie przezyje bez pomocy dorosłych - no bo samo sie nie wykarmi i co tez mozna je zabić? argument do doopy 20 lat temu skarajne wczesniaki takie urodzone w 6 miesiacu tez nie miały szans na przezycie bo medycyna nie potrafiła im pomóc, medycyna poszła do przodu i dzisiaj takie dzieci przeżywaja i mają sie dobrze, kto wie czy za kolejnych 20 lat taki "zlepek komórek" jak to nazywasz - nie będzie mógł w stanie przeżyc poza organizmem matki pani AT jak wiedziała że kolejna ciąża może wpłynąć na pogorszenie jej wzorku to trzeba było sie zabezpieczyć ale tak naprawde a nie ściemniac teraz że prezerwatywy zawiodły - buahaha, kompletnie nieodpowiedzialna kobieta i matka, tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 11:39 trautlusia napisała: > pani AT jak wiedziała że kolejna ciąża może wpłynąć na pogorszenie > jej wzorku to trzeba było sie zabezpieczyć ale tak naprawde a nie > ściemniac teraz że prezerwatywy zawiodły - buahaha, kompletnie > nieodpowiedzialna kobieta i matka, tyle w temacie. > O matce, która dowiedziała się o ciężkiej chorobie w trakcie trwania ciąży (vide wątek sprzed kilku dni)i decyduje się na aborcję też powiecie że jest morderczynią? 100 % metoda zabezpieczenia jest tylko szklanka wody zamiast!Prawo nie zezwala jej na sterylizację... Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:51 nikki30 napisała: O matce, która dowiedziała się o ciężkiej chorobie w trakcie trwania ciąży (vid > e > wątek sprzed kilku dni)i decyduje się na aborcję też powiecie że jest morderczy > nią? niestety sa takie sytuacje i niestety sa kobiety które dokonują takiego wyboru - ich wybór ich sumienie. nauka KK głosi że aborcja jest morderstwem nienarodzonych dzieci ... dlatego nie musze Ci dalej odpowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 13:55 > Prawo nie zezwala jej na sterylizację... Dajcie już spokój z tą sterylizacją - znam osobiście kilka kobiet, które poddały się sterylizacji na życzenie. Ale tu nie o sam zabieg chodzi, tylko wymaganie, żeby była finansowana z NFZ. Co nie ma uzasadnienia, jeśli nie jest zabiegiem ratującym życie lub stricte leczniczym. Ciekawe, w ilu krajach jest bezpłatna aborcja na życzenie, i bezpłatna sterylizacja na życzenie, i darmowa antykoncepcja i w ogóle wszystko za darmo. Normalnie komunistyczny raj na ziemi ludziom się marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:13 Nie mówimy tu o pomocy, ale o przeżyciu poza organizmem matki bez połaczenia z nią. Trzy miesieczne dziecko jak najbardziej. Ale jakie 20 lat, jaka nauka, jaki postęp. Wy jestescie przeciw przecież. Jak wam invitro smierdzi to chyba inkubatory tez sa be. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:20 No cóż, rozumiem, że niewiele wiesz i gardłujesz. Ale jeśli ktoś nie ma rozsądnych argumentów to musi się starać przynajmniej głośno krzyczeć i obrażać rozmówcę. Doczytaj, dowiedz się dokładnie, a potem pisz. A tak już dla Twojej wiadomości - mimo, że jestem osobą wierzącą nie odsądzam od czci i wiary tych, którzy decydują się na in vitro. Nie uważam też, że jednoznacznie powinno być zakazane. Ale jest pewna różnica między aborcją a in vitro, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
lady.deidre Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:57 Cytat Ale jest pewna różnica między aborcją a in vitro, nie uważasz? Czy przypadkiem podczas procedury in vitro nie uśmierca się więcej dzieci niż przy statystycznej aborcji (przynajmniej wg logiki KK)? Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:55 ależ ja nie piszę o wybaczeniu w sensie teologicznym piszę o postawie, którą jak przekonuje się mnie z każdej strony Kościół się kieruje w sprawie np. homoseksualizmu i wszystkich innych odstępstw od norm religijnych potępiacie aborcję samą w sobie - to jasne ale wytaczanie najohydniejszych postaci by do nich porównać A.T. to już mało chrześcijańskie Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:57 To jest bardzo chrześcijańskie. Jak każda religia i ta jest pełna frazesów a w praktyce dąży do zniewolenia ludzi i zniszczenia tych którzy nie zgadzają się z jej durnotami. Każda religia to tylko zamydlanie oczu dla zdobywania pieniedzy i władzy oraz niszczenia ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:57 Dla mnie ta sprawa też jest nieprzyjemna i nie potrafię współczuć pani T. Rozumiem, że trzeba walczyć o swoje prawa, ale pogrywanie w tej walce własnym dzieckiem jest nie fair. Skoro tak bardzo nie chciała, mogła usunąć ciążę prywatnie, zamiast rozkręcać aferę, która prędzej czy później do świadomości dziecka dotrze. Uważam, że dobro dziecka jest ważniejsze niż egzekwowanie swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:11 > tej walce własnym dzieckiem jest nie fair. Skoro tak bardzo nie > chciała, mogła usunąć ciążę prywatnie, zamiast rozkręcać aferę, o tak, niech zamiatanie pod dywan. Alicja Tysiąc sama przyznała, że na usunięcie ciąży nie było jej stać. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:27 > Alicja Tysiąc sama przyznała, że na usunięcie ciąży nie było jej stać. To miłe panie z Federacji mogły jej pożyczyć kasę na zagraniczną wycieczkę, a po powrocie rozkręcić pokazową sprawę z żądaniem zwrotu kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:35 panie z federacji działają w ramach prawa. zapewne statut ich organizacji nie zakłada pożyczania pieniędzy na wycieczki. jeśli uważasz, że brakuje organizacji, która by się tym trudniła, to ją załóż. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:39 Finansowanie aborcji nie jest moim priorytetem, niech zajmą się tym panie o bardziej liberalnych poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:42 myślę, że panie o bardziej liberalnych poglądach same decydują, czym się zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:13 a poza tym to nie ona "rozkręciła aferę", tylko tzw. obrońcy życia. ostatnio np. to gość niedzielny "pogrywa dzieckiem". Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:23 Obrońcy życia skierowali sprawę do Strasburga? Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:37 udajesz głupią? Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:23 Echtom ale gdyby ktoś nie złamał prawa odmawiając aborcji pani Tysiąc, a ta się należy, gdy zagrożone jest zdrowie matki to nie byłoby teraz pogrywania dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:33 Istnieje jeszcze coś takiego, jak sumienie lekarza. Może on odmówić zabiegu, jeżeli jest to niezgodne z jego sumieniem. Powinien wskazać innego. Tylko co wtedy, jak każdy lekarz odmówi, bo to niezgodne z jego sumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:35 Premedo, ja to doskonale rozumiem, ale skoro stało się i dziecko przyszło na świat, okrucieństwem jest wsączanie mu przekazu, że jest największym nieszczęściem, jakie się matce w życiu przytrafiło, i sądzenie się na jego oczach z tymi, którzy do tego nieszczęścia dopuścili. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:40 > Premedo, ja to doskonale rozumiem, ale skoro stało się i > dziecko przyszło na świat, okrucieństwem jest wsączanie mu przekazu, > że jest największym nieszczęściem, jakie się matce w życiu > przytrafiło, mieszkasz z nimi? nieszczęściem nie jest dziecko, tylko pogwałcenie praw matki. poza tym sprawa nie dotyczy dziecka, tylko zarodka, którym kiedyś było. zrozum, niektórzy widzą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:48 Od blisko 9 lat sprawa dotyczy dziecka, nie zarodka. To Ty zrozum - nie kwestionuję prawa pani T. do aborcji 9,5 roku temu. Ale skoro to dziecko się urodziło, sądowa szopka gwałci jego prawo do emocjonalnego bezpieczeństwa. Pomyśl, jak Ty byś się poczuła, gdybyś się dowiedziała, że Twoja matka z taką determinacją walczyła z tymi, którzy dopuścili do Twoich narodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:20 > Od blisko 9 lat sprawa dotyczy dziecka, nie zarodka. To Ty zrozum - > nie kwestionuję prawa pani T. do aborcji 9,5 roku temu. Ale skoro to > dziecko się urodziło, sądowa szopka gwałci jego prawo do > emocjonalnego bezpieczeństwa. czyli sugerujesz, że wszystkie kobiety w tej sytuacji powinny siedzieć cicho, a więc zgadzasz się z łamaniem prawa. aby prawo było skuteczne, trzeba mieć możliwość walki o jego przestrzeganie. no i cóż, nie sam proces "gwałci prawo dziecka do emocjonalnego bezpieczeństwa", tylko napastliwe doniesienia medialne tworzone przez osoby pokroju redaktora gościa niedzielnego. nie rozumiem, czemu od niego nie domagasz się troski o bezpieczeństwo emocjonalne tej dziewczynki. Pomyśl, jak Ty byś się poczuła, gdybyś > się dowiedziała, że Twoja matka z taką determinacją walczyła z > tymi, którzy dopuścili do Twoich narodzin. myślałam o tym. nie byłabym specjalnie zmartwiona, serio. zwłaszcza gdyby moja mtka miała ważne powody, by domagać się aborcji, a alicja tysiąc je miała. potrafię zrozumieć, że stosunek do kilkutygodniowej ciąży nie przekłada się na stosunek do dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:26 Pomyśl, jak Ty byś się poczuła, gdybyś > się dowiedziała, że Twoja matka z taką determinacją walczyła z > tymi, którzy dopuścili do Twoich narodzin Dla dziecka to za skomplikowane, zas dorosly juz potomek z pewnoscia zrozumie intencje matki. IMo- gdyby chciala, to by usunela, za wszelka cene.Widac jednak nie chciala. Jak najbardziej slusznie narobila dymu- dosc bezkarnego olewania obywatela i jego praw. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 11:41 Myślę ze dziecko nie byłoby zadowolone z matki szarej myszki, która nie walczy o godność swoją jako istoty ludzkiej.A argument o krzywdzeniu dziecka jest moim zdaniem bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:31 Owszem stało się i dziecko przyszło na swiat ale czy to oznacza, że pani Tysiąc miała już nic nie robić, pogodzić się z tym? Ktoś w jej przypadku złamał prawo i ona robiła wszystko, żeby naprawiono wyrządzoną krzywdę. Tylko tak można coś zmienić, żeby inne kobiety nie musiały mówić w przyszłości: Stało się Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 19:10 Ona jak dla mnie cały czas nie moze przeboleć, że jednak nie zabiła swojego dziecka. Jesteś bezczelna, wiesz? Nie znasz jej, nie słyszałaś, aby to mówiła a twój palec wskazujący już dokonał oskarżenia. Przykre jest to, że tacy ludzie jak ty tez należą do KK, wstyd mi normalnie...... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:51 > Domagała się jeszcze przeprosin za to, że stwierdzono, że chciała > zabić dziecko, nie chciała go i że jak się ta dziewczynka teraz > czuje, wiedząc ze matka chciała ją zabić. A to nie jest prawda? A że z nazistami przegięli, to się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:54 No przecież zgadzam sie z tym w 100%. Mnie tylko bawi radosne stwierdzenie mediów że ona WYGRAŁA. Bo nawet sąd tego tak nie nazwał i zasądził koszty po połowie, bo kazda ze stron wygrała coś. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:29 Sąd to nie ring, gdzie sedzia ogłasza zwyciestwo. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:01 Niesamowite są te złożone zabiegi erystyczne i logiczne przekładańce by spróbować w prostych sprawach odwrócić kota ogonem. DO tego dochodzą argumenty w stylu "a u was biją murzynów" Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:46 Cóż za samokrytyka! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:52 katozaraza heh, a ja bym mogła powiedzieć ateozaraza na przykład. spodobałoby Ci się? gazeta katolicka ma prawo sprzeciwiać się aborcji, to logiczne. z tego, co wyczytałam w tym wątku, gazeta nie dostała wyroku za te słowa - i dobrze. bo to by oznaczało, że mamy cenzurę i nie możemy mówić tego, co chcemy. tekstu nie czytałam, wiec go nie mogę w żaden sopsób zinterpretować, jeśli było porównanie do nazistów, no to jest to już przegięcie i zniesławienie. i za to wyrok sie należy. no i pomijam samą panią Tysiąc, która już niezłą kasę zbiła na tym, że sie nie zabezpieczyła przed - jak sama mówi - niechcianą ciążą. współczuję tez dziecku - bo ono jest na świecie, matka robi krucjatę /pomijam, czy słuszną czy nie/ i wciąz podkreśla, że było niechciane. i z jakim bagażem to dziecko wyjdzie z domu? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 12:58 No i brak konsekwencji p. T jest też ciekawy. Jakis czas temu były artykuły, jaki ten Kościół niedobry, bo nie chciano ochrzcić tej córki. Na stwierdzenie, że taka matka nie gwarantuje wychowania w wierze, się oburzała. No bo jak to można tak mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 15:51 A.Tysiac powinna byc postawiona za wzor- miala powody, by usunac ciaze, ale tego nie zrobila.NIE USUNEŁA.A traktuje sie ja tak, jakby to zrobila.Gdzie tu logika? Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 17:23 lola211 napisała: > A.Tysiac powinna byc postawiona za wzor- miala powody, by usunac > ciaze, ale tego nie zrobila.NIE USUNEŁA.A traktuje sie ja tak, jakby > to zrobila.Gdzie tu logika alez prosze stawiaj sobie za wzór - toz to przeciez "bohaterka" feministek, obrończyni praw i co tam jeszcze ..... baba skumała a raczej ktoś jej podsunął że może zgarnąć niezłą kasę i odstawia płaczliwy melodramat że o swoje prawa walczy że pokrzywdzona .... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 20:45 > baba skumała a > raczej ktoś jej podsunął że może zgarnąć niezłą kasę Mam identyczne odczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:23 echtom napisała: > > baba skumała a > > raczej ktoś jej podsunął że może zgarnąć niezłą kasę > > Mam identyczne odczucie. > echtom ja w 99% jestem pewna że AT odpala działkę tej feministycznej "fundacji" co to niby ja "wspiera" w walce Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:41 cóż, każdy sądzi według siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 23:24 Rozwiń tę złotą myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 11:33 a sama nie potrafisz? ja na miejscu Tysiąc również latałabym po sądach. gdyby olała sprawę, nie mogłabym spojrzeć w lustro, bo jestem głęboko przekonana, że pewnych rzeczy nie można zamiatać pod dywan oraz że nie należy udawać, że pada deszcz, gdy ktoś na ciebie pluje. uderzenie kogoś po kieszeni niestety jest wyjątkowo skuteczną karą. a nawet gdyby Tysiąc chodziło o "zbijanie kasy", to zarzucanie chorej i nie będącej w stanie pracować matce, że walczy o pieniądze, jest co najmniej niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 11:44 Gdyby chciała zbić kasę startowała by do sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 11:58 Tatuś też chory i biedny i nie może pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 12:10 Co cie to obchodzi? Idz już lepiej prac gacie staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 08:33 Więc twoim zdaniem miała siedzieć cicho? Złamano prawo w jej przypadku ale co tam, ma za wszelką cenę siedzieć cicho. I pisze to inna kobieta! Naprawdę nie chcesz mieć nic do powiedzenia w przypadku swojego zdrowia i życia. To ja się dziwię w takim razie, że i tak dużo swobód my kobiety mamy skoro inne potopiłybyśmy w szklance wody, bo śmią walczyć o swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 08:47 Walcząc o swoje prawa, warto się zastanowić, czyim kosztem. Szczerze mówiąc, bardziej od pani T. drażnią mnie te "postępowe" panie, które robią z niej ikonę feminizmu - ciekawe, czy została kiedyś Kobietą Roku? Przyzwyczaiłam się już do tego, że w ich opinii kobieta jest człowiekiem, a płód niczym. Teraz okazuje się, że kilkuletnia dziewczynka też jest niczym. To kiedy właściwie staje się człowiekiem? Gdy zajdzie w ciążę i zechce ją usunąć? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 10:37 Zajmij sie moze wlasnymi dziecmi zamiast wspolczuc dziecku, ktorego na oczy nie widzialas i ktore pewnie twojego wspolczucia w ogole nie potrzebuje.A moze nawet, o zgrozo, jest szczesliwsze niz twoje dzieci? Uroilas sobie, ze dzieje sie tej dziewczynce krzywda, tak jakby to bylo takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 10:34 Walczy o to, co jej sie slusznie nalezy. I wiecej takich trzeba- do niektorych moze dotrze, ze nie pozostanie bez konsekwencji lamanie praw obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama [...] 23.09.09, 13:09 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:14 To ty chyba nie znasz znaczenia słów. Moja pytanie, może ci sie nie podobać, być bezczelne, ale nei jest chamskie. To samo można ująć w innych słowach, i to już będzie chamskie. Twoje jest jak najbardziej chamskie, bo używasz wyrazów, ogólnie uważanych za niekulturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:19 Odpowiedź Krejzimamy była poniżej krytyki. Twoje pytanie o ilośc tatusiów dzieci AT było po prostu chamskie - bo było radośnie rzuconą sugestią, że ta pani się puszcza. Ktoś ci dał takie prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:24 Nie było to sugestią, tylko napisaniem pod wpływem 'chwili". Akurat miałam włączony TV, gdzie określono ją jako samotną matke z kilkorgiem dzieci. I zastanowiłam się kiedy ona tą samotną matką została? Może rzeczywiści za mocno napisałam, ale ta pani budzi we mnie nieprzyjemne uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:28 Jasne, pani chciała zrobić coś niezgodnego z twoim światopoglądem i dlatego jest uosobieniem wszystkiego złego Mocno niefajnie to zabrzmiało. BTW wydawało mi się, że ona ma męża - ale nie śledzę jej życia prywatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:23 We mnie natomiast ty budzisz nieprzyjemne odczucia. Od czasu wątku o dziewczynie twojego brata. Teraz tylko to potwierdzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 15:51 Pardąsik, szwagra, brata męża. Nie zmienia to faktu, że w wątku przedstawiłaś dokładnie kim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:22 Nie jest chamskie? Zadawanie w kpiącym tonie pytanie do kobiety ilu tatusiów mają ich dzieci? To nie jest chamstwo? Jaki był cel tego pytania? Chciałas obrazić nim AT probując sugerować że lekko się prowadzi i jest puszczalska? Oczywiście według twojej fałszywej katolickiej moralności. Zatem zadam pytanie do ciebie jeszcze raz. Z iloma mężczyzanmi miałaś stosunek seksualny w swoim życiu? Wyłącz seks oralny oraz analny bo to nie prowadzi do prokreacji. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:27 póki co to ty cioteczko reprezentujesz chamstwo w obelżywy sposób wyzywając wierzących i Kościoł... nie pierwszy raz zapodalaś buraka na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:32 i nie ostatni. Nadstawianie drugiego policzka sie nie sprawdza niestety. Lepiej jest zasadzić kopa w tyłek. Nijaka arwena przekroczyła wszelkie granice. Na jej akcje nastąpiła reakcja. Musi się tego spodziewać. Zresztą jak jest taka chrzescijanka to niech cierpi w imie wiary. Zbiera sobie punkty na wejsciowke do raju. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:47 cioteczko, chrzęścijanie to nie anioły, to grzeszni ludzie choć chca się poprawić...nie dziw się wiec, że i ktoryś tobie zasadzi kopa...butem z długim szpicem... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 15:19 Pani AT tez jest chrześcijanką, więc też powinna cierpieć wimię wiary i zbierać punkty na wejściówkę do raju, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:30 Z iloma miałam, to chyba nie ważne. Raczej ważne jest to, że mam dzieci z własnym mężem i nie próbowałam ich zabić. Poza tym, jak dla mnie, to ta pani sama się obraża robiąc taką szopkę ze swojego życia. Mogła sprawę załatwić po cichu, ale przecież wtedy nikt by jej nie bronił, nie współczuł. NIe przewidziała tylko, że narazi się też na oskarżenia i zniszczy życie dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:39 Czyli miała być hipokrytką? Jasne, skrobcie się po cichu, bo oficjalnie, to jest zabicie dziecka. Cały katolicyzm, no cały Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Nie, Broceliande 23.09.09, 13:54 Skoro priorytetem było usunięcie ciąży, należało ją usunąć w obojętnie jaki sposób, a potem, pod "nieobecność" dziecka, robić aferę, do czego to zakłamane polskie państwo zmusza kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Nie, Broceliande 23.09.09, 13:57 Ale to by nie miało senssu. To znaczy odszkodowanie. Bo ona dostała te pieniądze (pierwsze) dlatego, że dziecko urodziła, tak? Na dziecko. Ja uważam jednak, że jeśli prawo do aborcji (darmowej, a nie po cichu), to słusznie narobiła szumu, że prawo nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Nie, Broceliande 23.09.09, 14:32 dostała odszkodowanie za to, że złamano jej prawa, a nie z powodu urodzenia dziecka. gdyby np. poroniła później tę ciążę naturalnie, odszkodowanie też by się należało. państwo narzuca na siebie obowiązek zapewnienia dostępu do aborcji w pewnych przypadkach i w przypadku AT nie spełniło tego obowiązku, więc płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Nie, Broceliande 24.09.09, 13:48 ally napisała: > dostała odszkodowanie za to, że złamano jej prawa, a nie z powodu urodzenia > dziecka. gdyby np. poroniła później tę ciążę naturalnie, odszkodowanie też by > się należało. > państwo narzuca na siebie obowiązek zapewnienia dostępu do aborcji w pewnych > przypadkach i w przypadku AT nie spełniło tego obowiązku, więc płaci. Dokładnie!!!Dostała pieniądze za szkodę, którą poniosła dlatego, że Państwo polskie nie dało jej możliwości odwołania się.Dostała pieniądze za złe prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: Nie, Broceliande 23.09.09, 14:36 Najlepiej,żeby zapłaciła temu lekarzowi , który wcześniej z powodów religijnych nie mógł ,co ?. Prawo jest po to , żeby stosować. Dlatego to co mam zagwarantowane za darmo, mam mieć za darmo . Dobrze, że walczyła a nie zamiotła śmieci pod dywan. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Nie, Broceliande 23.09.09, 14:40 Halo, pisałam już kilak razy! TEN akurat lekarz nie odmówił z powodów religijnych! Akurat w tym przypadku odmówił z powodu ewidentnych wskazań do aborcji. A okuliści też nie byli w 100% pewni swojej diagnozy - zalecenie wystawił internista. Wzrok p. Tysiąc pogorszył się TRZY miesiące po porodzie, więc biegli jednoznacznie stwierdzili, że nie miało to związku z ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: link 23.09.09, 15:31 alicja tysiąc miała zaświadczenie od okulisty, ale ginekolog go nie uznał, a następnie je podarł. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: link 24.09.09, 13:49 A po ciąży z 20 dioptrii zrobiło się 26 dioptrii... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:56 Nie skrobcie się po cichu, bo to też jest grzech. tylko te wszystkie sądy załatwiać bez udziału mediów. Zastanów sie ile spraw sie toczy w Strasburgu przeciwko Polsce? Kilka tysięcy? Wiesz cos o nich? NIe, bo nikt nie leci do mediów z nimi. Sprawa toczy sie już ponad 9 lat, pani robi sobie reklamę w mediach, i nie myśli, że jej córka juz coś wie i może to być dla niej przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:58 To właśnie media ją znieważyły, grubo pojechali, serio. Ona do nich nie leciała. A dziecka szkoda, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:59 Pytanie dlaczego te sprawy tam są. Dlaczego AT musiała ze swoja sprawa uderzac az tam. Miała prawo do tej aborcji i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:44 A jeśli dzieci nie są w własnym mężem to są gorsze? SZopką nazywasz walkę o własne prawa? Widzisz nie szło inaczej. Trzeba zrobić szopkę by wygzekwować swoje. Jak po cichu? Jakby zrobiła po cichu to byłoby ok? Wyszła tu moralność pani dulskiej, ale przecież to pokrewne bardzo blisko katolickiej moralności. Byleby cicho i zamieść pod dywan. Ciekawe że wykłady o moralności serwują nam tu osoby które należą do tego samego kosciola co irlandzcy "opiekunowie" dzieci. Hue hue hue. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:57 Odpowiedź masz wyżej. Nikt nie mówi o aborcji po cichu. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:02 Owszem, Ty: "Mogła sprawę załatwić po cichu". Boli Cię, że dopięła swego, kasę na utrzymanie dziecka załatwiła i trochę namieszała w zakłamanym społeczeństwie? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:10 Przyczytaj dokładnie. Pisałam o sprawach sądowych, że mogła załatwić po cichu. Nie o aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:16 > Boli Cię, że dopięła swego, kasę na utrzymanie dziecka załatwiła i > trochę namieszała w zakłamanym społeczeństwie? Pewnie niewielu zazdrości jej kasy. Gdyby sprawa dotyczyła walki o coś materialnego, albo też o zwierzę, na którego psychice cały ten szum się nie odbije, wszystko wyglądałoby zupełnie inaczej. Rodzice nie powinni uprawiać seksu na oczach dzieci, nie powinni się kłócić w ich obecności, nie powinni omawiać pewnych spraw w obecności dzieci - do tego i na forum przywiązuje się wielką wagę, bo dziecięca psychika taka delikatna. Przestaje ta psychika być delikatna, kiedy sprawa staje się medialna i kibice stają na jednym ringu po przeciwnych stronach. Wtedy najważniejsza staje się walka, zakłady kto wygra, a dziecko i jego delikatna psychika to coś, co warto poświęcić dla taaaakiej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:21 Ona zawalczyła o te pieniądze DLA dziecka. Biore to za dobrą monetę. Była w ciężkiej sytuacji, samotna, prawie niewidoma i tak dalej. Mam nadzieję, że dziecko na tym ucierpi jak najmniej, a matka poświęca jego psychike w ostateczności, do jakiej została doprowadzona. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:30 Ona o te pieniądze mogła zawalczyć bez angażowania wszystkich mediów i polityki. Trzeba było się zabrać za winowajców bez wyłuszczania przed dziennikarzami szczegółów ze swojego życia. Są takie sytuacje, gdzie dobro innego człowieka jest ważniejsze niż bycie sławnym i posiadanie stron w postaci obywateli państwa. Mogła o te pieniądze zawalczyć nie robiąc takiego szumu. Zastanawiałam się, jak bym ja się czuła jako dziecko o człowiek dorosły, które cała Polska zna jako "ta, która miała być wyskrobana". Litość jaką w tej chwili inni czują do tego dziecka, nie będzie trwała wiecznie. Dojdzie kiedyś do takich sytuacji, kiedy ktoś chamski wypomni jej, że "lepiej, żeby ją matka jednak wyskrobała" i nie będzie to nic nie znacząca chęć odgryzienia, a coś, co jednak będzie nad tą dziewczynką ciążyć całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:34 Czy to na pewno ona robiła szum? Bo ktoś tu sugerował, że to nagonka na nią spowodowała te wszystkie medialne histerie. Każdy mógł być wyskrobany, a jeszcze za czasów naszych mam! Nawet taka obelga jest "wyskrobek". Jej matka zaryzykowała, oczywiście nie każdy by to zrobił i o dziewczynie wiadomo to, co wiadomo. Gdybyśmy żyli w normalnym państwie, sprawa by była o wiele cichsza. A może i tej dziewczynki by zwyczajnie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:45 Tak, to ona zaczęła cały ten szum. W necie znajdziesz gdzieś początki sprawy. > Każdy mógł być wyskrobany, a jeszcze za czasów naszych mam! Nawet > taka obelga jest "wyskrobek". Mógł, bo aborcja była jak najbardziej legalna i na życzenie. Jednak wiedząc, że się narodziło mimo prób aborcji (czy też jej chęci) i słysząc jednocześnie "wyskrobek", bardziej to boli właśnie niedoszłą ofiarę aborcji, niż kogoś, komu te słowa były rzucone bez punktu zaczepnego. Ojciec mojego faceta się powiesił. Za określenie "syn wisielca" wpadał w szał, bo dotyczyło to go bezpośrednio. Mój starszy brat całe życie miał żal do mojego Ojca, bo kiedyś Mama idiotycznie chlapnęła, że jak ja się urodziłam, to Ojciec szalał z radości. Chciał mieć córkę, a kiedy brat się urodził, to on czuł się po części zawiedziony, że nie jest dziewczynką. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 13:59 Nie, po cichu nie byłoby ok. Ale wychodzi z tego, że tak naprawdę nie zależało jej na aborcji. Bo gdyby uważała, że nie ma innego wyjścia, to i tak znalazłaby sposób. A tak, teraz może rozwijać akcję pt. "ja biedna, odmówili mi prawa itp." A poza tym: forum.gazeta.pl/forum/w,567,100627360,100634684,Re_Czasem_jeszcze_mozna_liczyc_na_sady_w_III_RP.html Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:36 Raczej ważne jest to, że mam > dzieci z własnym mężem i nie próbowałam ich zabić. > Order ci sie normalnie nalezy.Taka jestes porzadna. P.S. Tez prawie utracilas wzrok po porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:42 Nie, ale straciłam trzecią ciążę. Po dwóch cc, i ze względu na zdrowie nie powinnam mieć kolejnego dziecka. trzecia ciąża była nieplanowana i dużym szokiem. Ale nawet przez mysl nie przeszła mi aborcja, mimo że wskazania też miałam i mogłabym legalnie to zrobić. Niestety natura sama zadecydowała i nie udało się ciąży utrzymać. Ryzykowałam więcej niż utratę wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 15:32 No i twoj wybor- inne kobiety zrobia inaczej.Narazalas wlasne dzieci na sieroctwo i to ma byc rozsadne? Nie kazda kobieta musi zgrywac bohaterke, powinny miec wybor i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 18:41 Nie nie narażałam dzieci na sieroctwo. Moje zycie nie było zagrożone. Zagrożone było moje zdrowie. Podobnie jak i u p.Tysiac życie nie było zagrożone, tylko zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chamstwo według arweny 24.09.09, 10:42 Mialas mozliwosc wyboru- dokonalas go.Dlaczego innym odmawiasz tego samego? To sa kwestie indywidualne.Inny stopien uposledzenia organizmu, inne warunki bytowe, inna konstrukcja psychiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 14:44 Ona nie utraciła wzroku po porodzie, ale dwa lub trzy miesiące później, co jak stwierdzono zawiązku z ciążą i porodem nie miało. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chamstwo według arweny 23.09.09, 15:33 co jak > stwierdzono zawiązku z ciążą i porodem nie miało. Medycyna nie jest nauka scisła, by z cala stanowczoscia twierdzic, ze na pewno nie przyczynilo sie do tego donoszenie ciazy i porod. Odpowiedz Link Zgłoś
ankh_morkpork A co to wg ciebie znaczy 'po cichu'? 24.09.09, 10:54 > Mogła sprawę załatwić po cichu, Miała skorzystać z któregoś z ogłoszeń gazetowych pt. "ginekologia pełen zakres"? Podobnie jak to czyni wiele katoliczek w tym jakże świętym kraju? Ona nie wygrała w Strassburgu procesu o odmówienie jej prawa do aborcji. Wygrała proces o to, że polskie prawo nie dało jej szansy na odwołanie się od decyzji lekarza. Wyobraź sobie, że Twoja ukochana córka jest w ciąży i poród siłami natury grozi jej i dziecku kalectwem, a nawet śmiercią. A lekarz odmawia wypisania skierowania na planowaną cesarkę, bo "kobieta ma rodzić sama, tak Bóg ją stworzył i już". Co byś czuła patrząc na kalekiego wnuka urodzonego np. z ciężkim niedotlenieniem i nieodwracalnymi zmianami w mózgu? Pani Alicja ma ciężką wadę wzroku i problemy z siatkówką. Wzięcie dziecka na rece grozi jej całkowitym odklejeniem się tej siatkóki i ŚLEPOTĄ. Mając MĘŻA i dwoje dzieci chciała mieć pewność, że będzie w stanie godnie żyć i te dzieci wychowywać, a nie że z 3 dzieci i sama niepełnosprawna stanie się dla męża ciężarem. Nie każda kobieta ma obowiazek być św. Joanną Molla. Ale żeby wiedzieć i rozumieć takie rzeczy, to trzeba mieć trochę empatii i czytać coś więcej niż ten szmatławy faszykatolicki "Nasz dziennik". Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: A co to wg ciebie znaczy 'po cichu'? 24.09.09, 11:43 Już pisałam, ze nie chodziło o aborcje po cichu, tylko afere z mediami. mam koleżankę z dużą wadą wzroku, gdzie poród sn też groził odklejeniem siatkówki. Nie miała żadnych problemów ze skierowaniem na cc. Jakby lekarz odmówił cc ze wskazań, to bym zapłaciła za cc. Na szczęście są prywatne kliniki, a i w państwowym szpitalu są oficjalne cenniki ( na Madalińskiego w Warszawie był kiedyś ). Po to pracujemy, aby zapewnić dzieciom odpowiednią przyszłość. Z tego co poczytałam sobie o AT w necie, to ani ona ani jej wtedy mąż ( teraz jest podobno samotną matką) jakoś do pracy się nie pchali. Nawet w jakimś portalu, jakaś feministka, prosiła o wpłaty na konto AT ( nawet było podane ), bo tamta taka biedna i ma zadłużone meszkanie i komornik wszedł na rentę. No to dajcie ludzie, a oni nie będą dalej pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: A co to wg ciebie znaczy 'po cichu'? 24.09.09, 12:16 Już widzę te tabuny pracodawców chcących zatrudnić prawie ślepą kobietę... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: A co to wg ciebie znaczy 'po cichu'? 24.09.09, 12:20 No przed aferą też nie pracowała ani ona ani jej mąż. To co Kto ich utrzymywał? Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: A co to wg ciebie znaczy 'po cichu'? 24.09.09, 13:53 arwena_11 napisała: > mam koleżankę z dużą wadą wzroku, gdzie poród sn też groził > odklejeniem siatkówki. Nie miała żadnych problemów ze skierowaniem > na cc. Tu nie chodzi o sam poród ale o ciąże samą w sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:42 Mieszane mam uczucia w sprawie Tysiąc. Kiedy zasądzono jej odszkodowanie za odmowę przerwania ciąży, która groziła jej utratą wzroku, jak najbardziej tą decyzję popierałam. Sprawę by wygrała i bez tego całego medialnego szumu. Jednak narobiła wokół sprawy takiego szumu, że aż dziecka mi żal. Na dziecku do końca życia pozostanie osad współczucia innych, bo cała Polska będzie dzięki tej aferze dobrze pamiętać, że miało nie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 13:46 Tylko, że wg. opinii okulistów jej pogorszenie wzroku nie miało nic wspólnego z ciążą, a zabiegu odmówił jej b. znany ginekolog, wcale nie "pro lajfowiec". Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:00 Odszkodowanie wygrała za "lukę" w prawie. NIe ma u nas podobno organu do którego można się odwołać. Tak było w cytowanym dzisiaj w mediach orzeczeniu TS. Czyli nie za to że nie skorzystała z prawa do aborcji, ale dlatego że nie miała gdzie sie odwołać. Jakby miała i ten organ też by stwierdził, ze nie należy jej sie aborcja to by w TS nic nei ugrała. Odpowiedz Link Zgłoś
ankh_morkpork A ja mam wrażenie, że to nie ona narobiła szumu 24.09.09, 11:03 Jednak > narobiła wokół sprawy takiego szumu, że aż dziecka mi żal wokół sprawy, tylko właśnie pełni miłosierdzia dla bliźnich katolicy działający w gazetach takich jak "Nasz dziennik". Jeśli ktoś w SERII artykułów wyciera sobie gębę Twoim nazwiskiem i Twoim życiem, ubliża Ci od morderców biorących kasę za to, że nie zdołali zamordować, naraża dzieci na depresję i cierpienia psychiczne, włażąc z buciorami do Twojego domu, to nadstawisz drugi policzek? Po wygranej przez panią Tysiac rozprawie w Strassburgu Gazeta Wyborcza zamieściła wywiad z Alicją Tysiąc. Znajdź i przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: A ja mam wrażenie, że to nie ona narobiła szu 24.09.09, 12:09 Przecież to w katolickim miłosiernym stylu zaglądać ludziom pod kołdre i potem jeszcze krzyczeć co tam sie wyprawia. Tutaj tez był tego przykład kiedy "arwena" była mocno zainteresowana z iloma tatusiami AT ma dzieci. To było najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.w40 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:06 a ja jestem zdegustowana i to bardzo, kobieta chciała ZABIĆ SWOJE DZIECKO, polskie prawo jej na to nie pozwoliło, skażyła się w Srasburgu, wygrała, wygrała z gazetą, która napisła pare słów prawdy. Myślę, że pieniądze przydadzą jej sie na w przyszści na leczenie córeczki, która może powaznie odchorowac wiadomość, że mamusia chciała ja zabić, bo bała się o swoje oczka, a potem na tym nieźle zarobiła. Głupota i obłuda ludzka nie maja granic. Gdyby pani Tysiąc spedziła kilka dni na patologii ciąży i widział determinację z jaką kobiety walcza o utrzymanie ciąży, albo ból tych po kolejnym poronieniu, może byłaby ciut mądrzejsza. Głupszej baby w całym kraju chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:10 gosia.w40 napisała: > Głupszej > baby w całym kraju chyba nie ma. Fakt, piszesz o sobie samą prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka a co ma do tego patologia? 23.09.09, 14:40 ciązy. Nie może urodzic to nie a nie piętnowanie tej co usunęła.Jedne mają długie nogi inne słupy i co? Te chude w imie solidarności mają obżerać się do uzyskania wagi monstrum? Co ma ciąża do niepłodności? Głupie porównanie a jako podwójny bywalec patologii ciązy wiem,że niektóre z tych leżących usunęłby już dawno ale. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.w40 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 09:33 Wiele w życiu widziałam, ale nadal wiele mnie szokuje; np. ojciec wyrzucający dziecko przez okno, czy tak katujący, że biedactwo nie ma szans na życie, przeraża mnie również głupota kobiety, która domagała się odszkodowania za to, że jej dziecko nie zostało zabite, ciekawe, jak kiedyś mu to wytłumaczy. Co do "Gościa Niedzielnego" to jest gazeta ukazująca wartości rodzinne ponad religijne, niko nie obrażająca w przeciwieństwie do takiego np. "Faktu" Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 09:36 gosia.w40 napisała: przeraża mnie również głupota kobiety, która > domagała się odszkodowania za to, że jej dziecko nie zostało > zabite Twoja rozumowanie ma tyle wspolnego z rozumem co demokracja ludowa z demokracją. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 09:39 A czy Ty umiesz normalnie dyskutować? Czy Twoje argumenty sprowadzają się do obrażania innych? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 17:43 Co do "Gościa Niedzielnego" to jest gazeta ukazująca wartości rodzinne ponad religijne, niko nie obrażająca Kwestionujesz wyrok sądu czy nie uważasz AT za "kogoś"?p Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:39 Ty nic nie rozmiesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 14:44 JAk się nie znasz nie wypowiadaj się. Prawo zezwala na usunięcie ciąży min. w przypadku zagrożenia zdrowia i życia kobiety. NA szczęście katole nie mordują jeszcze tych kobiet i nie robią ich dzieci kalekami. Mówię katole bo Chrześcijaństwo to religia miłości. Trzeba by było sobie trochę Biblii poczytać zamiast jadem pluć. Odpowiedz Link Zgłoś
nati1011 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 18:12 ewcia1976 napisała: > JAk się nie znasz nie wypowiadaj się. Prawo zezwala na usunięcie ciąży min. w > przypadku zagrożenia zdrowia i życia kobiety. Przede wszystkim należy pisać prawdę. W Polsce aborcja jest zakazana - w każdym przypadku. Ustawa zawiera klauzule odstępowania od karania aborcji w przypadku: - zagrozenia życia lub zdrowia kobiety - podejrzenia ciezkiego uszkodzenia płodu - ciaży bedacej wynikiem czynu zabronionego. Odstąpienie od karania przestępstwa nie jest PRAWEM do dokonania tegoż. A pani AT nie miała wogóle podstaw do twierdzenia, że ciaża zagraża jej zdrowiu. Okuliści stwierdzili brak zagrożenia jej zdrowia wywołanego ciażą. Jedyne zaświadczenie wydała jej lekarka POZ nie majaca do tego uprawnień. A prawda was wyzwoli... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 19:06 Naprawdę wierzysz w to, że armada kobiet zainteresowałaby się sprawą pani Tysiąc, gdyby nie było ŻADNYCH podstaw, opinii lekarskich itp, że ta ciąża zagrażała jej zdrowiu? Że w Strasburgu potraktowali ją jak człowieka a nie jak inkubator przez pomyłkę?P Odpowiedz Link Zgłoś
nati1011 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 19:32 Trybunał w Strasburgu przyznał AT odszkodowanie WYŁĄCZNIE za to, ze w Polsce nie było możliwości ODWOŁANIA się od decyzji lekarza ODMAWIAJĄCEJ wykonania aborcji. W wyroku nie było ani słowa o tym, ze miała prawo zabić swoje dziecko. Zachecam do zaznajomienia sie z FAKTAMI i dokumentami źródłowymi, a nie z doniesieniami medialnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 20:12 nati - przecież tutaj znakomita większość pań piejących z zachwytu nad AT nie zna faktów lub nie chce znać bo tak im wygodniej. Słyszą piąte przez dziesiąte co media pokarzą i hura huzia na juzia .... dokopiemy katolom, KK i innym niech znają swoje miejsce Będzie apelacja więc nie ma sie co podniecać Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 20:23 > Zachecam do zaznajomienia sie z FAKTAMI i dokumentami źródłowymi, a > nie z doniesieniami medialnymi. zachęcam do wystosowania tego apelu do Gościa Niedzielnego bo ks. Gontarczyk i reszta redakcji byli uprzejmi sugerować, że pani Tysiąc zgarnęła kasę za to, że nie udało się jej zabić dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 20:34 .....i te fałszywe jęki współczucia:" Ach, jaką przyszłość będzie miało to dziecko skoro rodzona matka go nie chciała". I to było i jest w tej sprawie najobrzydliwsze- jak nie można ugodzić Tysiącowej, bo się wali w jej córkę, rzekomo troszcząc się o jej dalsze losy. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:03 ks. Marek Gancarczyk, sory za błąd Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 20:31 Trybunał w Strasburgu przyznał AT odszkodowanie WYŁĄCZNIE za to, ze > w Polsce nie było możliwości ODWOŁANIA się od decyzji lekarza > ODMAWIAJĄCEJ wykonania aborcji No toż właśnie dlatego napisałam, że potraktował ją jak człowiekaP Bo w Polsce to lekarz jest Bogiem a jego decyzje jedynie słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 20:50 Przepraszam, ale osoba wierząca w niewidzialnego przyjaciela w niebiosach nie powinna używać słowa FAKT skoro sama żyje w świecie fantazji, mitów oraz legend. Odpowiedz Link Zgłoś
nati1011 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:07 To naprawde ciekawe, że ateitom tak bardzo przeszkadza czyjaś wiara ) Skoro jesteś przekonana, ze Boga nie ma, to w czym przeszkadzają ci wierzacy? Cóż, kiedyś wszyscy przekonamy się kto miał rację Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:08 krejzimama napisał: > Przepraszam, ale osoba wierząca w niewidzialnego przyjaciela w niebiosach nie > powinna używać słowa FAKT skoro sama żyje w świecie fantazji, mitów oraz legend > . przepraszam ale to Ty tak uważasz nie osoba wierząca - zarzucasz katolom że probują "narzucić" innym swój jak twierdzisz jedynie słuszny światopogląd a sama dokładnie to robisz Uważaj bo, zgodnie z ty co pwoieziałaś w jakimś wątku, jak wszyscy zaczniemy nosić burki to jeszcze zatęsknisz za czasami kiedy bezkarnie mogłaś pluć na katoli. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:25 Mam nadzieję, że do tego nigdy nie dojdzie. Dlatego popieram misje w Iraku oraz Afganistanie bo lepiej tych islamskich bandytów wykańczać na ich terenie. Teraz pierwszą linią frontu z islamiskim terroryzmem jest Izrael, dlatego należy się temu państwu jak najszersze wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 09:23 Nie mam więcej pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 21:09 Wiesz, generalnie staram się nie brać udziału w pyskówkach. Jest wiele osób niewierzących na forum, z którymi się spieram, ale na ogół prezentują pewien poziom kultury i inteligencji. Ty zaś prezentujesz tak prymitywną agresję i brak tolerancji, że szkoda czasu na jakąkolwiek polemikę, skoro i tak tylko Twoje jedynie poglądy są słuszne i uzurpujesz sobie prawo do obrażania innych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 25.09.09, 08:16 Fakt pozostaje faktem, nawet gdyby tego słowa używał kompletny wariat. Gdyby uznać, że wszelkie opinie i osiągnięcia intelektualne osób wierzących są do dupy, to niewiele nam zostaje z cywilizacji - pierwsi niewierzący naukowcy zaczęli się pojawiać w 18-tym wieku i pracowali na bazie osiągnięć swoich wierzących poprzedników. Niewierzący Stephen Hawking garściami czerpie z wierzącego Einsteina. I nie powołuj się na Greków, bo odmawiam uznania, że facet wierzący w kilkunastu bogów mieszkających na dużej górze jest rozsądniejszy od monoteisty. Odpowiedz Link Zgłoś
tezas Właśnie. Zatem x G. łgał jak bura suka 24.09.09, 23:22 > Trybunał w Strasburgu przyznał AT odszkodowanie WYŁĄCZNIE za to, ze > w Polsce nie było możliwości ODWOŁANIA się od decyzji lekarza > ODMAWIAJĄCEJ wykonania aborcji. W wyroku nie było ani słowa o tym, > ze miała prawo zabić swoje dziecko. Właśnie. Zatem x G. łgał jak bura suka --------------------------------- Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie potrzebujemy pomocy" Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Właśnie. Zatem x G. łgał jak bura suka 25.09.09, 09:10 tezas napisała: > Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko > mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie > potrzebujemy pomocy" Tutaj Tezas w tym cytacie zawarłaś całą esensję sposobu działania tych wszystkich katolickich organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tezas Polki w pewnych przypadkach mają PRAWO do aborcji 24.09.09, 23:29 > Przede wszystkim należy pisać prawdę. W Polsce aborcja jest > zakazana - w każdym przypadku. > Odstąpienie od karania przestępstwa nie jest PRAWEM do dokonania > tegoż. A nieprawda. Jest to tylko katolicka interpretacja mając doprowadzić do tego, że kobieta w żadnym przypadku nie ma PRAWA przerwania ciąży i zależy wyłącznie od łaski lekarza. Zapis ustawy jest nastepujacy: "1. Przerywanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy: 1. ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej, 2. badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu, 3. zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego." O "zakazie" i"odstępowaniu" nie ma mowy. A art. 39 Ustawy o zawodzie lekarza i lekarza dentysty mówi iż: "lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych niezgodnych z jego sumieniem, z zastrzeżeniem art. 30, z tym że ma obowiązek wskazać realne możliwości uzyskania tego świadczenia u innego lekarza lub w innym zakładzie opieki zdrowotnej oraz uzasadnić i odnotować ten fakt w dokumentacji medycznej. Lekarz wykonujący swój zawód na podstawie stosunku pracy lub w ramach służby ma ponadto obowiązek uprzedniego powiadomienia na piśmie przełożonego." Lekarz który nie spełni ww. warunków łamie prawo. A potem z takich właśnie katolickich interpretacji biorą się sprawy przed Trybunałem Praw Człowieka. --------------------------------- Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie potrzebujemy pomocy" Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 23.09.09, 19:02 Ciekawe co musiałoby się tobie przydarzyć cobyś się mądrzejsza stała? Obawiam się, że przeleżenie życia plackiem na patologii by nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
monika19782 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 13:37 Święta pani Alicja nie jest zwierzątkiem które kieruje sie instynktem przedłużania gatunku, wiedząc że ma taką wadę mogła w kolejna ciążę nie zachodzić, zabezpieczyć się na trzy sposoby. Współczuję jej dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 24.09.09, 14:57 "Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamieniem (...)" Pamiętamy jeszcze te słowa? Mam nadzieje, że tak. Osobiście bardzo się cieszę z nałożenia kary na katolickie wydawnictwo, które czuło się bezkarne w swojej nagonce na w/w kobiete. Nie godzi się tak postępować nikomu a tym bardziej chrześcijanom. Więcej pokory życzę - każdemu. I przypominam hasło jednej z kampanii "Czy chciałbyś być na moim miejscu"? Ja bym nie chciała i zapewne żadna z was 'święcie oburzonych' też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 25.09.09, 07:50 Po pierwsze istnie je ANTYKONCEPCJA i wkurza mnie stosowanie aborcji jako leku na własna głupotę. Po drugie, dla każdej z nas ciąża jest potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia. Po trzecie: Stała się osoba publiczna, roztrąbiła wszystkim o swojej "sytuacji" teraz będzie sledzić media czy ktoś cos na nią nie powie, bo kaska następna się przyda. Po czwarte: niechciałabym być w skórze jej dziecka, które żyje mimo iż matka chciała by jego szczątki wyladowały w odpadach medycznych, a ponieważ się to nie udało - wyciąga kolejne odszkodowania. Po piate: też zyczę jej zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 25.09.09, 08:08 Jestem pod wrażeniem bezstronności i wyważenia sądu. Jeśli potrafił odróżnić, że nazwać jej nazistką nie mieli prawa i to obelga, a mieli prawo napisać, że chciała zabić dziecko, to znaczy, że sędziowie zachowali się tak, jakby w sprawie aborcji nie mieli żadnych poglądów, czyli tak, jak powinien zachować się sąd. Od razu uzasadniam swoje poglądy - uważam, że mieli prawo napisać, że chciała zabić dziecko, bo, po pierwsze, to ich interpretacja aborcji, a nie kłamliwa sugestia, że chciała zabić dziecko już urodzone, a po drugie, aborcja to, medycznie rzecz biorąc, przerwanie życia płodu. Przerwać życie to zabić, a płód dość często i nie tylko w takich kontekstach nazywany bywa dzieckiem. Nie mieli prawa porównywać jej do nazistów, bo czym innym jest zabijanie z nienawiści planowo całych ras, a czym innym w panice człowieka, który ci w jakiś, choćby niezawiniony, sposób zagraża. Nie twierdzę, że popieram to drugie, ale to kompletnie nie ta sama historia, co nazizm, tym słowem nie powinno się szastać, po pierwsze po to, żeby nie krzywdzić ludzi, a po drugie po to, żeby nie zacierać znaczenia słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 25.09.09, 08:31 Ech, tylko pomarzyć, żeby wszyscy trzymali taki merytoryczny i kulturalny poziom dyskusji. Pozdrawiam. PS. Czy mogę wykorzystać cytat z innego Twojego postu w sygnaturce? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czasem jeszcze można liczyć na sądy w III RP 25.09.09, 08:37 Jasne. Dobrze, że dzięki tobie wiem, że o to trzeba pytać. Odpowiedz Link Zgłoś