Dodaj do ulubionych

do lubiących piec i nie obawiających się o swoje

20.12.09, 15:44
fryzury, paznokcie czy opinię w towarzystwie...hehehehehe

Licząc, że nie wszystkie panie mają styl: "nie robię nic na święta" albo "chcesz tel. do dobrego cateringu?"- jakie ciasta pieczecie? Podzielcie się jakimiś Waszymi specjałami, także tymi, od których nawet naocznie zwiększa się rozmiar w taliiwink

Ja robię tort cytrynowy (wg. przepisu z bloga Dorotus79- jak ktos lubi cytrynowy klimat- polecamsmile oraz lodowiec..resztę z reguły zapewnia moja mamawink
Obserwuj wątek
    • figrut Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:48
      Szukałam tego przepisu
      www.przepisy-kuchenne.info/ciasta/ciasto-rafaello.php
      i będę robić rafaello (właśnie kupiłam wszystkie składniki), tylko biszkopt po
      swojemu zrobię. Upiekę też sernik wiedeński z głowy i toffi z orzechami, bo
      smaczny i bardzo prosty.
      • kali_pso Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:51

Figrut, a co to to toffi? Lubię toffiwink
        Mozna gdzies przepis znaleźć?
        • figrut Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:04
          Pieczesz kruche ciasto, biszkopt, herbatniki albo krakersy (te już sklepowe).
          Kupujesz dwie puszki mleka słodzonego w puszce (skondensowanego) które gotujesz
          w garze około 2-3 godzin (ja gotuję 2 godziny), otwierasz puszki i smarujesz
          według gustu i warstwami jakie Tobie odpowiadają big_grin
          • kali_pso Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:14

heheh..no rzeczywiście proste jak drut..hehehe..dzięki
    • miska_malcova Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:50
      w tym roku wyjątkowo jestem mało aktywna świątecznie, bo lada chwila mogę
      urodzić i brzuch mocno ogranicza moja aktywność, ale zwykle piekę piernika z
      marmoladą w środku na wierzchu polanego czekolada i posypanego orzechami smile
    • marzeka1 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:50
      Piekę 2 ciasta (kiedyś 3, ale nie daliśmy rady zjeść, a nie znoszę wyrzucania
      jedzenia), takie, które lubimy: sernik o wdzięcznej nazwie Isaura oraz dla
      dzieci babkę z czekoladową polewą i kolorową posypką (tak brzmiało zamówienie).
      Robiłam z synami też świąteczne ciasteczka, ale wczoraj już zostały zjedzone smile
      • figrut Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:52
        Marzeka, ja piekę dużo, ale za to na sylwestra już mam gotowe. Piekę, dzielę na
        pół i połówki mrożę.
        • guderianka Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:55
          Jeśli chodzi o wypieki to moim mistrzostwem świata, który wychodzi
          mi zawsze jest metrowiec, mąż specjalizuje się w orzechowcu-
          własnoręcznie modyfikował przepis. W tym roku po raz pierwszy będe
          robiła makowca.
        • marzeka1 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:00
          "Piekę, dzielę na
          pół i połówki mrożę. "- dobry pomysł, dzięki za podpowiedź smile
      • kali_pso Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:54
        > Robiłam z synami też świąteczne ciasteczka, ale wczoraj już zostały zjedzone smile

No my z małym dzisiaj mamy robić kokosowe kudłacze, na jutrzejsze jasełka w szkolesmileMuszę schować..heheheheh
        • marzeka1 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:00
          "kokosowe kudłacze, "- kocham kudłacze smile
          • kali_pso Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:13

...heheheh..my też je kochamy i tego się właśnie obawiamsmile
    • lola211 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 15:59
      Keks z mnostwem bakalii.
      • figrut Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:06
        Podziel się keksowym przepisem smile Mam masę bakalii, ale keks to mi zawsze jak
        babka z bakaliami wychodzi (suche i kruche).
        • lola211 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:18
          Korzystam z przepisu starej ksiazki -kuchnia polska, jak odszukam
          to napisze.Staram sie te suchosc wyeliminowac wieksza iloscia
          bakalii moczonych dodatkowo w rumie, do ciasta tez troche tego rumu
          daje, moj keks jest pelen fig , suszonych sliwek, moreli grubo
          siekanych przez co nie ma tego wrazenia suchej babki o ktorym
          piszesz.
          • myga Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:35
            lola, ten przepis z kuchni polskiej jest najlepszy.Ja tez od lat robie keks wg
            tego przepisu i jest super.Na 30 dkg maki 40 dkg bakalii.
        • lola211 Re: keks przepis 22.12.09, 09:48
          Obiecny przepis: 15 dkg masla, 5 jaj, 20 dkg cukru pudru,30 dkg
          maki, proszek do pieczenia- sprawdzam na opakowaniu ile na taka
          ilosc ciasta trzeba), cukier waniliowy, 50 dkg bakalii(figi, morele,
          sliwki, rodzynki, kandyzowane skorki i owoce, orzechy , migdaly).
          Utrzec maslo, dodawac po kolei jaja i cukier, do gladkiej utartej
          masy - make plus proszek.Ucierac do puszystosci.Dodac wanilie i
          bakalie.Ja je mocze w rumie, w przepisie tego nie ma.
          Keksowke natłuscic, obsypac bulka tarta i do piekarnika na
          godzinę.Dobrze jest przykryc pergaminem, gdy dochodzi, aby sie nie
          przypieklo z gory.
    • przeciwcialo Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:12
      Sernik i makowiec.
    • myga Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:26
      Zawsze robie na wigilie keks i makowiec, reszta ciast zalezy od nastroju. W tym
      roku beda to "wielkanocne" ciasta: sernik i mazurek na waflach - prosciutki, ale
      super smaczny: paczke andrutow przeklada sie kajmakiem z ugotowanych dwoch
      puszek mleka slodzonego, musi tak pod obciazeniem postac dobe, potem posmarowac
      roztopiona czekolada.
    • nati.82 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 16:27
      Upiekę szarlotkę z budyniem. Może i mało bożonarodzeniowe ciasto, ale sernik i
      makowiec upiecze mama i się podzieli.
      • sanrio a piernik? 20.12.09, 18:51
        ale wy jesteście awangardowesmile ja piekę piernik i ciasto marchewkowe, jest
        przepyszne i nie czuć marchwi w nim w ogóle.
        • joanna1984k Re: a piernik? 20.12.09, 19:03
          ja juz mam pierniczkismile a bedzie jeszcze makowic,sernik,orzechowiec
          i rafaello- takie bez pieczenia na krakersach-bardzo pysznesmile
          a niedziwcie sie,ze tyle ale rodzina dużasmilei wigilia taka z cała
          rodzinkąsmile
    • issys Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 19:38
      ja makowiec pierwszy raz, i do tego musi się udać innej opcji nie ma bo już
      wszystkim się pochwaliłam...
    • x-inska Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 19:45
      ja w tym roku robię pierniczki z dziećmi (już są), bigos(w trakcie), potem
      sernik i jakieś cisto jeszcze, sałatkę i upiekę mięso (to się samo robismile)
    • buzkashi Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 19:53
      ciasto Nigelli (pierwszy raz)
      sernik
      makowe kupie, bo jest przepyszne, a sama takiego nie zrobie
      no i kolacje wigilijna musze przygotowac, wrrrrrr
    • karra-mia Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 21:20
      pierniki upiekłam i muszę schowac chyba, bo pierwsza tura już dawno
      poszła w zapomnienie, obawiam się, ze druga tez nie doczeka świątsuspicious
    • memphis90 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 21:52
      A ja chcę zrobić tort makowy, nigdy wcześniej tego nie próbowałam. Mój piekarnik
      ma jakiś feler, chyba grzanie dziwnie działa i generuje same zakalce- a tort
      jest bez proszku, więc nie siądzie big_grin
      • cleo1976 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 20.12.09, 22:09
        Piernik, pierniczki robiłam z dziećmi, sernik, strucla z makiem,
        keks. To obowiązkowo musi być, a poza tym zobaczę, może jeszcze coś
        wymyślę.
        • czar_bajry Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 00:03
          Zawsze piekę piernik, makowiec, sernik i robię napoleonkę. Ciast jest zawsze
          więcej ale jakie to jeszcze nie wymyśliłamsmile
          • meg230 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 12:22
            Ja jak zwykle pieke piernik, snickersa i w tym roku po raz pierwszy
            makowca - jako ze babcia zapowiedziała ze w tym roku nie piecze
            tylko kupi. I jak co roku mnóstwo ciasteczek przeróżnych: mam juz
            pierniki, ciasteczka maslane i pieguski. Jeszcze upiekę orzechowo -
            migdalow gwiazdki i gwiazdki z marmolada i moze ślimaczki bo dzis
            dostałam przepis. A i jeszcze bezowe bałwanki bo od makowca zostana
            mi białka i szkoda wyrzucac.

Magda
    • pieskuba Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 13:26
      Złamię się i upiekę po raz drugi w życiu ciasto "Czekoladowa Krówka"
      z przepisu Nigelli.

I keks będę piekła z przyjaciółką

A na blogu mam naprawdę bardzo świąteczne i nietrudne ciasto z
      marchewką. I placek drożdżowy. I topielca...

pieska
    • igooska mrożenie -pytanie 21.12.09, 13:37
      A jak mrozicie ciasta to sa potem ok?Pytam ,bo nie mroziłam ciasta nigdy a zrobiłam 2 pierniki(Apolki)i wiem ze nie damy rady zjeść bo będzie jeszcze inne ciasto wiec czy po rozmrożeniu będzie dobre?
      • figrut Re: mrożenie -pytanie 21.12.09, 18:06
        Mrożę wszystkie ciasta po za tymi z żelatyną (nigdy nie próbowałam). Spokojnie
        możesz piernik zamrozić. Odmraża się w temperaturze pokojowej (nie w piekarniku)
        i najlepiej podczas odmrażania przykryć suchą ściereczką (nie wysycha i w drugą
        stronę, nie robi się bardziej mokry). Serniki i wszystkie kwaśne ciasta
        koniecznie na czas mrożenia wyjąć z tradycyjnej, zwykłej blachy.
    • kawka74 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 13:50
      Ja się podłączę z nieco innej beczki - czy istnieje możliwość polubienia kucharzenia? Czy jestem skazana na otrząsanie się ze wstrętem za każdym razem, kiedy wchodzę do kuchni?
      To tak wszystko apetycznie brzmi, tu tort, tu ciasto, tu schabik - a ja tego nienawidzę! Tzn. jeść uwielbiam, ale robić? Nigdy.
      Zmieni się coś?
      Bardziej w temacie, ze specjałów będzie kryzysowa czekolada smile
    • asia_i_p Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 16:56
      Dwa rodzaje kruchych ciasteczek (klasyczne półkruche i półkruche z kawałkami
      posiekanej mlecznej czekolady) już mamy. Zamiast trzeciego rodzaju upieczemy
      pół-catering - babeczki czekoladowe Dekomoreno, bo wczoraj nam się udały i są
      szybkie. I będzie tort - eksperymentuję - zwykły biszkopt z bitą śmietaną w
      dwóch smakach - jedną wymieszaną z roztopioną czekoladą i drugą na cytrusowo (to
      jest eksperyment - zawsze była na kisielu cytrynowym z pięciu cytryn, do tortu
      cytrynowego, ale uznałam, że cytryna z czekoladą mogą się pogryźć, więc kisiel
      będzie mieszany 3 cytryny na 3 pomarańcze). Jeszcze dumam nad podłożeniem
      jakiegoś dżemu (stare dobre powidła śliwkowe? pomarańcza?) pod krem czekoladowy.
      • lola211 Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 22.12.09, 09:37
        Cytryna z czekolada to swietny duet, wiec nie psuj efektu
        pomarancza.Najlepiej by czekolada byla gorzka.
    • setia Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 17:57
      upiekłam już pierniczki, mam zamiar upiec ciastka kokosowe i stefankę na
      plackach miodowych (uweilbiam ją). wigilię spędzamy u teściów, teściowa piecze
      jeszcze sernik i makowiec, a jej druga synowa dwa kolejne ciasta, także wybór
      będzie spory.
    • lykaena Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 18:51
      Z ciast to piec będę jeno szynkę wink
      Uwielbiam gotować,to moja pasja, gotuję dla siebie,rodziny,znajomych,wymyślam
      przepisy nawet na szybko z podanych mi sms-em kilku składników dostępnych w
      lodówce, ale...nie umiem piec ciast!!
      W zyciu nie wyszło mi żadne ciasto, wstyd...sad
      A tak marzyłby mi się własny piernik korzenny, albo biszkopt z kremem
      orzechowym-taki przekładaniec....ehhh
      • corneliss Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 20:19
        w ciazy to mi zadne ciasto wyjsc nie chcialo wiec akurat na swieta sobie odbije wink)
        bedzie sernik, rolada makowa i pewnie orzechowiec
        pierniki juz sie mi napierniczyly, czesc wisi na choince a czesc w puszce juz
        odlozona - codziennie podjadamy wink

-------
        Poziomki uzyskujemy poprzez przewracanie pionków. - by marjanna1|KP|
    • aluc Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 20:41
      makowiec (struclę makową) wedle Kuchni Polskiej Kuronia

jestem w nim wybitnie wąsko wyspecjalizowana - jest to jedyne
      ciasto, jakie piekę, i to w dodatku raz w roku, natomiast smakuje
      zdaniem wszystkich dokładnie jak babciowy, znaczy idealnie wink
    • daga_j Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 21.12.09, 22:15
      Ja jutro piekę makowiec w twarożkowym cieście, ale pewnie nie będzie dość świeży
      na Święta? To zjemy wcześniej, trudno wink 24 XII podobno mam zrobić krem do
      metrowca, ale ciasta mają już być upieczone. I tyle, aha, pierniczki upiekłam
      już 7 grudnia. To ze słodkości, bo i inne rzeczy już upiekłam i mrożę (2 mięska).
    • iberka www.kwestiasmaku.pl 21.12.09, 23:56
      to moja kuchenna muzasmile i co kilka dni coś testuję lub wracamwink. Na
      święta będzie sernikobrownie, pierniki i może coś jeszcze...święta
      sopędzamy poza domem więc piekę tylko prezenty dla gości, do których
      idziemy smile

iza
      • edycia274 Ja weny i zdolności nie mam 22.12.09, 00:49
        do pieczenia ciast. czasem coś upichcę ale aby to jakieś cudo było to nie mogę
        powiedzieć ;P
    • ipola Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 22.12.09, 09:18
      Na święta piekę sernik wiedeński oraz makowiec z jabłkami, a jak starczy czasu
      to jeszcze piernik przekładany powidłami mojej produkcji. Przepisy mam od mojej
      mamy, a ona od mojej babci. Lubię piec i lubię ciasto. Mam ten plus, że nie
      muszę się martwić o dodatkowe kilogramy.
    • moofka Re: do lubiących piec i nie obawiających się o sw 22.12.09, 09:56
      pierniki juz mam
      i to do polowy zjedzone
      upieke makowca tradycyjnego zawijanego - pierwszy raz bede w ogole to
      robic
      karpatke popisowa, ktora znika w pol godziny, wiec i tym razem
      powinna sie cieszyc uznaniem
      na pikantno kapusniaczki do barszczu
      i paszteciki z ciasta francuskiego
      ze szpinakiem i pieczarkami
      i chlebek smile
Inne wątki na temat: