Dodaj do ulubionych

Auto dla duzej rodziny

12.02.04, 19:19
jest nas piecioro. Nas dwoje, synowie:9 lat i 2 lata (w duzym foteliku), a w
grudniu dolaczyla do nas Marysia (w foteliku-nosidelku) zajmujac przednie
siedzenie. No i z tylu zrobil sie spory tlok.
Myslimy z kupnie wiekszego samochodu, takiego z trzema rzedami siedzen. Czy
moglybyscie cos polecic?
Czy ktos ma Peugeota 806? Jak on sie sprawuje?

Mamy Trojga, Czworga i Pieciorga odezwijcie sie prosze.

Czekam na Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Auto dla duzej rodziny 12.02.04, 19:27
      Polecam Seicento hehe. Baaardzo pakowne autko. Tatuś za kierownicą, na przednim
      siedzeniu maleństwo w foteliku-nosidełku, z tyłu w dwóch fotelikach starsze
      dzieci (6 i 4 lata), mamusia ściśnięta w środku. Gondola w bagażniku. Reszta
      dobytku w bagażniku na dachu. Miło i przyjemnie. Może nie dla mamusi, ale kto
      by się tam mamusią przejmował sad
      No właśnie, bo tylko patrzeć jak maleństwo przestanie być maleństwem i tez
      pojawi się problem. O aucie z trzema rzędami siedzeń to sobie tylko pomarzyć
      mogę. A może znacie takie standardowe, w które wlezą rzędem trzy foteliki? I od
      kiedy w ogóle dziecku wystarczy siedzisko? Może mamy starszych dzieci coś na
      ten temat wiedzą? Chętnie się podłączę pod ten watek, jeśli autorka pozwoli...
    • anmala Re: Auto dla duzej rodziny 12.02.04, 20:44
      Ja na temat francuskich mam stałe zdanie, a jestem raczej zwolenniczką
      japończyków.
      W wakacje jeździłam MAZDĄ MPV automat. Bardzo mi się to podobało, chociaż
      obawiałam się automatu. Samochód miał już parę lat > 5, dokładnie nie pamiętam.
      Trzy rzędy siedzeń, automatyczne szyby, lusterka, dobrą widoczność na boki i do
      tyłu, składana i wyjmowana tylna kanapa. Od biedy można by było calą trójkę
      dzieci posadzić z drugim rzędzie i zostało by trochę luzu. Jeździło tym 2
      kobiety, czwórka dzieci w tym 3 w fotelikach i jedno na podstwace i w bagażniku
      cały majdan na plażę łącznie z parasolką(wózkiem). Jeżeli są 3 rzędy siedzeń to
      nie ma dużego bagażnika, ale nowsze wersje tej mazdy mają dzieloną tylna kanapę
      i wyjmowaną segmentami. Potem od mojego znajomego pożyczył ten samochód kolega,
      bo jego rodzina jest siedmioosobowa ( w ostatnim rzucie bliźniaki) i był bardzo
      zadowolony tylko musiał dokupić sobie bagażnik na dach.
      Pozdrawiam. Ania
    • nariolla Re: Auto dla duzej rodziny 12.02.04, 20:53
      Mmm ,a mnie się podoba Fiat Multipla .... ale za marzenia się nie płaci .
    • wieczna-gosia Re: Auto dla duzej rodziny 13.02.04, 09:26
      Nam buchneli Forda voyagera wlasnie z trzema rzedami siedzen. Baaardzo go
      lubilam, ale wyboru nie powtorze. Po rozlozeniu wszystkich siedzien w zasadzie
      nie ma gdzie spakowac rzeczy. Natomiast gdy jechalam do meza do Anglii jedynie
      z dziecmi- jechalo sie bosko, bo po zlozeniu ostatniego rzedu miejsca bylo w
      brod.
      Sama z czasow z trojka dzieci wspominam z sentymentem citroena c15- malo
      zgrabny z pojemna budka. Jego nastepca jest berlingo juz zgrabniejszy w wersji
      ewidentnie rodzinnej. Swietnie nam sie nim jezdzilo, wszystko sie miescilo, a
      samochod do prowadzenia byl naprawde OK. moze byc tez kangoo czy fiat doblo- na
      pewno najtanczy z tych trzech.
      Idac tym tropem teraz celujemy po prostu w WV Transporterawink)- Firma porzadna
      samochod duzy, nawet tesciowa sie zmiesci wink) i jak na gabaryty dosyc tani
      (hehe o ile o samochodach mozna powiedziec ze sa tanie)
      • wieczna-gosia Re: Auto dla duzej rodziny 13.02.04, 15:04
        Kurde no... ale sie rabnelam...
        przeciez voyager nie jest Fordwink))))

Galaxy of kors galaxy..... dopiero jak mopek napisal to mnie olsnilo wink)

> Nam buchneli Forda GALAXY wlasnie z trzema rzedami siedzen. Baaardzo go
        > lubilam, ale wyboru nie powtorze. Po rozlozeniu wszystkich siedzien w
        zasadzie
        > nie ma gdzie spakowac rzeczy. Natomiast gdy jechalam do meza do Anglii
        jedynie
        > z dziecmi- jechalo sie bosko, bo po zlozeniu ostatniego rzedu miejsca bylo w
        > brod.

czyli ten akapit powinien brzmiec tak wink)

Pardon wink)
      • goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: Auto dla duzej rodziny 27.02.04, 19:39
        wieczna-gosia napisała:

> Idac tym tropem teraz celujemy po prostu w WV Transporterawink)- Firma porzadna
        > samochod duzy, nawet tesciowa sie zmiesci wink) i jak na gabaryty dosyc tani
        > (hehe o ile o samochodach mozna powiedziec ze sa tanie)

Gosiu, a czy takie auto ma pasy dla wszystkich pasażerów? Czy można w nim
        zamontować poduszki powietrzne?
    • mopek1 Re: Auto dla duzej rodziny 13.02.04, 12:05
      A ja bym kupiła Forda Galaxy. Baaaardzo fajne autko! W lipcu musieliśmy zmienić
      dotychczasowy pojazd, ale nie mieliśmy czasu czekać kilka miesięcy, aż
      sprowadzą - więc narazie mamy Mondeo kombi - czekamy dopiero na pierwsze
      maleństwo! Ale gdyby "stało" w salonie napewno kupilibysmy Galaxy!
    • ese1 Re: Auto dla duzej rodziny 13.02.04, 18:12
      Hm, to zalezy jakie mozecie na ten cel przeznaczyc fundusze i gdzie zamierzacie
      jezdzic. Jezeli planujecie wypady dluzsze na wakacje i na przedluzone weekendy,
      a funduszy nie brakuje, to raczej polecam Renault Velsatis.
      • mharrison Re: Auto dla duzej rodziny 13.02.04, 19:13
        dziekuje za wszystkie propozycje

Samochod sluzylby do wyjazdow weekendowo-wakacyjnych, a na codzien jezdzilby
        nim maz do pracy - ja sierota nie mam nawet prawa jazdy. Nie jestesmy
        fetyszystami samochodowymi, stawiamy glownie na funkcjonalnosc i pojemnosc.

Moja przyjaciolka miala honde (nie pamietam modelu ale byla typu jeep), z dwoma
        rzedami siedzen, natomiast bagaznik byl niewiele wiekszy niz w naszym
        peugoucie. Samochod wygladal na duzy tylko z zewnatrz. Tak samo jest z kangoo i
        scenikiem.

A co myslicie o zakupie uzywanego samochodu? Troche mi szkoda bylo jak nasz
        peugeocik stracil po pierwszym roku 40% wartosci.

No coz, damy kruszynce jeszcze miesiac na podrosniecie i zabierzemy sie za
        jadzy probne: maz w roli szofera + czworka pasazerow. Malpi gaj!
        • vgnes Re: Auto dla duzej rodziny 14.02.04, 10:38
          Posiadamy daewoo nubire, sedana.
          Miejsca w środku jest dużo, myślę, że dwa foteliki z tyłu + mama bedzie ok.
          Jak na razie z tyłu jest jeden fotelik dziecka, ale gdy obok siedzą 2 dorosłe
          osoby to nie ma ścisku. Bagażnik też jest pojemny, wózek z łatwościa można
          włożyć i jeszcze dużo wolnego miejsca zostaje.
          Auto jest duże, ale nie mam problemu z prowadzeniem.
          Plusem jest niska cena w porównaniu z innymi większymi, my jesteśmy zadowoleni.
    • menadka Re: Auto dla duzej rodziny 14.02.04, 10:56
      Polecam Forda Aerostara, ale starszy model, bo ma większy bagażnik, zjechaliśmy
      w 5 osób (dorośli) całą Europę, a mieliśmy ze sobą również namioty i sporo
      zapasów z Polski. Rewelacja: automatyczna skrzynia, dzielona klimatyzacja,
      ustalanie stałej prędkości itd.
      Świetny jest również CHRYSLER VOYAGER i GRAND VOYAGER, ale to już spory
      wydatek, choć wart swej ceny.
      Pozdrawiam
      • ikaikaj Re: Auto dla duzej rodziny 14.02.04, 13:45
        a ja mam opla frontere...i tez jest super pakowny smile spokojnie z tylu mieszcza sie 3 dorosle
        osoby lub dwoje dzieci w fotelikach i dorosly....no i bagaznik jest spory.ale jesli zdecydujecie sie
        na niego to tylko diesel!jest to auto z napedem na 4 kola,wiec sporo pali.no ale poza tym jest
        tez bardzo bezpieczne.
        pozdrawiam
        ikaikaj
      • amj02 Re: Auto dla duzej rodziny 14.02.04, 15:33
        Ja jezdze Chrysler Town & Country (mini van).Bardzo komfortowy i pakowny.
        Gosia
    • poleczka2 Re: Auto dla duzej rodziny 14.02.04, 16:41
      Polecam Renault Scenic. Jeżdżę już takim rok i bardzo sobie chwalę, dużo
      schowków, porządne trzy siedzenia i duży bagażnik. Nowy model jest wręcz piękny.
    • goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: Auto dla duzej rodziny 15.02.04, 20:16
      mharrison napisała:

> jest nas piecioro. Nas dwoje, synowie:9 lat i 2 lata (w duzym foteliku), a w
      > grudniu dolaczyla do nas Marysia (w foteliku-nosidelku) zajmujac przednie
      > siedzenie. No i z tylu zrobil sie spory tlok.

Moja koleżanka wozi 7-latka z tyłu na środkowym miejscu bez fotelika. Ale nie
      przyjrzałam się czy z podstawką czy nie.
      • ewusiek Re: Auto dla duzej rodziny 15.02.04, 21:23
        nas co prawda jest tylko czworo, ale mamy pojemny samochód - Renault Espace.
        Trzy rzędy siedzeń (2,3,2), ale ostatni mamy wyjęty i dzięki temu mamy taaaaki
        bagażnik. Tylko zauważyłąm ,że im większy bagażnik, tym więcej rzeczy na
        wyjazdy wakacyjne się zabiera wink (a wózek już nam odpadł).
        A i bardzo pojemny był opel omega kombi - z wózkiem , łóżeczkiem turystycznym
        (bynajmniej nie składanym w torbę) i mnóstwem bagażu w 5 osób spokojnie się
        zbieraliśmy.
        pozdrawiam i daj znać na co się zdecydowaliście
        • mamamona Re: Auto dla duzej rodziny 15.02.04, 21:30
          teraz ja na słówko, chociaż na razie mama jednego, a wkrótce dwojga dzieci.
          peugeot 806 ma kiepskie notowania jeśli chodzi o usterkowość. ostatnio w
          wysokich obrotach wyborczej był ranking, i te są na samym końcu 100 branych pod
          uwagę.

my chcemy na kombi przejść, chociaż doblo też kusi wink))
          brat cioteczny męża ma obecnie czworo, ale z trojgiem świetnie się mieścili do
          berlingo, i jak sam przetestował, to jedyne auto, w którym mieszczą się 3
          foteliki dla dzieci w jednym rzędzie.

pozdrawiam
          Mona
    • nata76 Re: Auto dla duzej rodziny 16.02.04, 12:16
      My mamy citroena berlingo.Polecam,z tyłu dwa duże foteliki + duuuuuuuuuuuuuuuża
      pupa mamusi wink)) się mieści spokojnie.Z tyłu wózek nie złożony,drugi złożony
      i fura zakupów.Dużo miejsca na nogi,wyskoko dach....ja lubię ,no i cena do
      przyjęcia.olecam kupić używany,najlepiej poleasingowy(bo zazwyczaj są bardziej
      zadbane,pewniejsze).
      Chrysler jest moim marzeniem,ale ta cena................
      Pozdrawiam,nata
    • chalsia Re: Auto dla duzej rodziny 16.02.04, 22:50
      Mondeo Kombi chyba by dał radę. Warto ze wszystkimi fotelikami podjechać do
      dealera i sprawdzić.
      Cena w miarę OK jak na taki duży wóz. A bagaży do niego włazi od groma.
      Prowadzi się świetnie, jeśli sie lubi twarde zawieszenie (ja kocham).
      Nie kradną, problemów z serwisem i częściami nie ma.

Pozdrawiam,
      Chalsia
      • ania.freszel Re: Auto dla duzej rodziny 28.02.04, 23:20
        Chyba wszystkie typu kombi sprawdzilyby sie w tej sytuacji. Z tych najbardziej
        dostepnych cenowo i nie tylko myslimy o OPLU Astrze albo Vectrze. Chyba
        idealne rozwiazanie dla rodziny 2+ 2 (u nas jest to mama, tata, dzidzia i
        pies)...Opel Omega to oczywiscie sfera odleglych marzensmile)))No chyba ze jeszcze
        Volkswagen. Osobiscie choruje na Passata - kombi oczywisciesmileAle taki 2 letni
        kosztuje cos kolo 90.000 surprisedOOOOOO
        Pozdr
        AF
    • iberka auto na 3 foteliki z tyłu 27.02.04, 20:51
      3 foteliki 0-18 mieszcza sie spokojnie na tylenj kanapie forda fusionsmile
      iza...bezsamochodowa ale zakochana w motoryzacjismile
    • akve A może MULTIPLA ? 27.02.04, 22:16
      A nas jest sześcioro!Ja na razie z brzuszkiem( od maja bezsmileI od dwóch
      miesiecy jeździmy Fiatem MULTIPLA, chociaż obiecywaliśmy sobie nigdy więcej
      fiata.
      Zaleta jest to, ze ma 2 rzędy foteli a nie trzy,każdy fotel oczywiście z
      własnymi pasami, 3 foteliki mieszczą sie bez problemu.Wnętrze duże i wygodne-
      szczególnie jak jeździło sie Palio.I dobrze sie prowadzi, nawet mnie z duuużym
      brzuszkiem. Wady bagażnik niezbyt duży,choć bylismy na nartach tydzień i
      zapakowalismy sie bez upychania rzeczy nogąsmileNa wakacje kupimy box na dach.
      I niewatpliwa wada jest to ,ze to FIAT.
      Ewa
      • goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: A może MULTIPLA ? 28.02.04, 23:03
        Jak są dwa rzędy siedzeń, to ile miejsc jest w takim aucie skoro mieścicie się
        w sześcioro? JAk to w ogóle wygląda w środku????
        • akve Re: A może MULTIPLA ? 28.02.04, 23:50
          Z przodu masz 3 fotele i z tyłu 3 fotele.To szeroki samochód ( ok. 20 cm
          szerszy niż Palio),ale zwrotny i wygodny.
          Ewa
        • wieczna-gosia Re: A może MULTIPLA ? 29.02.04, 23:03
          a kierowcy sie wygodnie prowadzi jak te trzy siedzeia z przodu sa zajete?
          Bo ja jezdzilam tylko jak to jedno z przodu bylo puste.

Merc vaneo baaardzo mi sie podba wink)))
          Cena zupelnie nie sad(((
          • akve Re: A może MULTIPLA ? 10.03.04, 22:48
            Dopiero teraz zauwazyła Twoje pytanie Gosiu smile
            Wiesz , ja na razie jeździłam głównie ,gdy ten trzeci fotel był złożony,ale te
            parę razy jechałam z "kompletem " na pokładzie i nie widziałam specjalnej
            różnicy( to po co przepłacać,he,he winkMyśle ,że to siedzenie jest bardziej
            niewygodne,ale dla siedzacego na nim,bo ma mniej miejsca na nogi przez pulpit
            przed sobą i joystic do zmiany biegów.
            Ale dla waszej rodziny to i tak za małe auto, prawda?
            Pozdrawiam
            Ewa
    • ewunia_uk Re: Auto dla duzej rodziny 29.02.04, 21:42
      My jezdzimy Mercedesem Vaneo. Wszystkie 7 miejsc siedzacych ma pelne pasy, dwa
      rzedy siedzen sie wyjmuja, mozna jezdzic w kombinacjach od 2 do 7 siedzen.

Najwieksze zalety tego samochodu:

* Odsuwane drzwi. Bardzo niewiele samochodow 7-osobowych ma takie drzwi, a
      przy dzieciach to naprawde duza pomoc!. Na roznych supermarketowych parkingach
      nie trzeba sie martwic, ze sie gdzies kogos stuknie przy wyjmowaniu dzieciakow
      z tylnego siedzenia.

* Wysoki dach, zwlaszcza z tylu samochodu. Jak sie otworzy tylna klape, to
      nawet wysoki facet moze pod nia stac, i np. pitrasic piknik na tylnej
      platformie.

* Cena tylko niewiele wyzsza od Vauxhall Zafira (w Polsce pewnie nazywa sie
      Opel Zafira), a o wiele porzadniejsze wykonczenie, widoczne w detalach
      (tapicerka, oprzyrzadowanie), w koncu to Merc.

* Ja mam wersje benzynowa i zuzycie paliwa jest w zasadzie porownywalne z
      poprzednim autkiem, jakie mielismy, czyli Golf Kombi.

W Anglii, gdzie mieszkamy, jest bardzo niewiele Vaneo, ale w Polsce widzielismy
      ich sporo podczas wakacji, wiec wyglada na to, ze Polacy sie poznali, jakie to
      swietne autko.
      • goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: Auto dla duzej rodziny 10.03.04, 19:24
        ewunia_uk napisała:

> ich sporo podczas wakacji, wiec wyglada na to, ze Polacy sie poznali, jakie
        to
        > swietne autko.
        >
        To nie jest kwestia "poznania się na samochodzie". Mnie po prostu na takie auto
        nie staćsad, niezależnie od tego, jak bardzo by mi się podobało.

Pozdrawiam smile
        • dawnysylvester Re: Auto dla duzej rodziny 11.03.04, 00:28
          A ja pomykam sobie Atosikiem (hyundai) vanem, a jak!
          Jeden rzad siedzeń z przodu, dla mnie i dla małej styka bo tatuś w morzu, a z
          tyłu duuuża paka w sam raz na dwa wielgaśne psiska no i bagaże.
          Bedzie problem pewnie jak imć. tatuś wróci ale na razie się nie zapowiada....
          Jak był na miejscu to miał służbowego Focusa combi - baja, mówię wam!, no ale
          na statku to mu tylko słuzbowe wrotki przydałyby się!
          Pozdrawiam
          Sv
          • bachak Re: Auto dla duzej rodziny 11.03.04, 08:22
            Mam nadzieję, że wszystkie emamy pamiętają o tym,że w autach z poduszką
            powietrzną pasażera (przednie siedzenie) NIE WOLNO!!!!! wozić dziecka w
            foteliku tyłem do jazdy (chybaże ta poduszka jest odłączana, w niektórych
            modelach aut)a przcież maleństwa najpierw wozi się w fotelikach zwróconych
            tyłem do jazdy.

To tak dla przypomnienia......
          • bachak Re: Auto dla duzej rodziny 11.03.04, 08:23
            Acha, zapomniałam dodać, że mam MITSUBISHI SPACE STARA, ale jest nas tylko
            troje plus pies, więc mieścicmy się bez problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka