sueellen 19.11.10, 00:59 A nie np 85A? I jeden i drugi pasuje równie rzadko na statystyczną kobiete? Skąd parcie na stanik 75b? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-nastolatki Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 01:31 Wlasnie a kto ma te parcie? Wszystkie moja znajome marza o 75/D Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 01:59 Może się mylę ale te znajome to o D to mogą pomarzyć Pewnie bedą mieć E, F i nie 75 tylko 70, 65 ... Wystarczy dobrze dobrać stanik i cuda się dzieja z rozmiarami Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 07:59 Ja cale lata nosilam 75D a tak narawde mialam 70 E lub 70F Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 02:16 marzą? Ja mam 70 E w ciaży G - niestety nie miałam możliwosci przymierzyc 65F ale mysle by sprobowac kupic w sklepie internetowym bo w zwykłym takiego rozmiaru nigdy nie widzialam. a też mi wmawiano 75 D... a tak do 23 r z obowiązkowo 75 B oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 08:09 To i tak jestes niezla, ja bym sie nie wcisnela w zyciu w 75b. Najmniejszy rozmiar w jaki bylam w stanie sie wcisnac to byl 75 C, potrzebowalam biustonosza bez ramiaczek. W zasadzie to ten biustonosz potem sie okazal zbedny bo i tak roli swojej nie spelnial. A w zasadzie spelnial taka ze ciagle go sobie podciagalam, czyli de facto potwierdzal moje owczesne przekonanie, ze biustonosz nie ma prawa byc wygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Sueellen 19.11.10, 09:19 > Ja mam 70 E w ciaży G - niestety nie miałam możliwosci przymierzyc 65F > ale mysle by sprobowac kupic w sklepie internetowym bo w zwykłym takiego rozmi > aru nigdy nie widzialam. Ty mieszkasz w wielkiej brytanii, tak? w jakim miescie, jesli wolno zapytac? bo oni maja "uswiadomionych" sklepow stacjonarnych od groma, moze jest blisko Ciebie, to pomierzysz 65f. jesli nie chcesz pisac na forum, to albo napisz do mnie na gazetowy, albo zagladnij na lobby biusciastych, tam jest "biusciasta mapa swiata" Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Sueellen 19.11.10, 11:26 W Londyne. I są tylko troszkę bardziej uswiadomieni. Najblizszy mi sklep z bielizną to La senza, - mają takie rozmiary w sklepie internetowym ale nie zwykłym. A nie chce mi się jechac do cenrum po stanik i przebijać przez tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Sueellen 19.11.10, 12:36 Londyn, ludzka rozmiarowke maja w M&S, Debenhams, John Lewis, no i oczywiscie Bravissimo, maja 3 sklepy w Londynie i przyzwoite ceny, dobre brafitterki. Wlasnie wrocilam z zakupow, a te staniki w ktorych nie bylo rozmiaru dosylaja mi poczta za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Sueellen 19.11.10, 12:50 w londynie to masz duzy wybor a mierzylas staniki la senza? ja wiem z wlasnego doswiadczenia, ze one sa dosc ciasne, czesto nie trzeba zanizac rozmiaru, moze zmierz 70? marki do sprobowania: freya, panache, cleo, masquerade, fantasie, M&S, pelno innych pewnie a poza tym sklepy: 1) bravissimo - tam jest chyba KAZDY rozmiar stanika wystarczy powiedziec sprzedawczyni, jakiego rozmiaru szukasz, a przyniesie z magazynu (ja bylam w bravissimo w cambridge, co sie namierzylam, to moje ) www.bravissimo.com/shops/london-covent-garden.aspx www.bravissimo.com/shops/london-ealing.aspx www.bravissimo.com/shops/london-oxford-circus.aspx 2) M&S 3) debenhams 4) john lewis 5) brastop! tu tez powinno byc mnostwo Baker Street Station, Marylebone Rd, LONDON NW1 5LA powodzenia, mam nadzieje, ze choc jeden z tych sklepow masz blisko i ze cos fajnego uda Ci sie kupic Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Sueellen 19.11.10, 15:15 Oczywiście. Kupuję tylko la senza i pasują, bez problmu dostanę swoj rozmiar 70E, ale juz 65F nie dostanę (w sklepie stacjonarnym) a chciałabym sprobowac bo przed okresem na jednej piersi robi się buła. 70F jest za duży. M&S, tak widzialam ale wizulanie mi nie odpowiadają Reszty sklepów, ktore wymienilaś nie ma w pobliskich centrach handlowych, a nie chce mi się jeździć za stanikiem Chyba sobie zamówie przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Sueellen 19.11.10, 19:12 jesli chcesz sprobowac jakas inna firme intrnetowo, to akurat figleaves ma do poniedzialku wysylke za darmo ja kiedys cos u nich kupilam (stroj kapielowy) i teraz dostaje maile z promocjami itp i stad wiem oni la senzy nie maja, ale 65f maja mnostwo, moze cos Ci przypadnie do gustu. link do rozmiaru nie wchodzi, po lewej stronie jest wyszukiwarka po rozmiarach www.figleaves.com Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 10:40 Całę lata miałam problem z biustonoszami, szyłam ohydne u gorseciarki bo nic nie mogłam dostać w sklepie. No i niedawno otworzyły się u mnie w mieście 2 sklepy z biustonoszami od 60 pod biustem do K w miseczce z fachowym doradztwem i doborem rozmiaru, weszłam namierzyłam się i najszczęśliwsza na świecie wyszłam z przepięknym biustonoszem w rozmiarze 60 G który w dodatku nie kosztował majątku Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 02:11 > ale kto konkretnie ma to parcie? producenci biustonoszy i jakies 90% kobiet bez nadwagi w wieku 16-35lat? Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 11:14 > i jakies 90% kobiet bez nadwagi w wieku 16-35lat? Tja... Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 06:51 ja przez cały okres młodzieńczy nosiłam rozmiar 75b. nawet pani w bielizniaku tak mi doradzala, pfff. Zawsze z kazdym stanikiem było cos nie tak. teraz nosze 60d, dd ze scislych 65c Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 08:17 > ja przez cały okres młodzieńczy nosiłam rozmiar 75b. Ja też, bo nie było dużego wyboru rozmiarówki. Potem się dowiedziałam, że mam 70d. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 06:58 85 jest za pod spodem za duży, panie w rozmiarach poniżej 42 (a takich chyba jednak większość) owinie się nim 1,5 raza. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 08:20 Ja mam rozmiar 48 i noszę 75H - a 85 tez bym się owinęła półtora raza... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 15:28 Zaloz ten 80B tyl do przodu. Dalej cisnie? Jak nie, to sprobuj z wiekszymi miseczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 08:03 Mnie zawsze przekonywano do zakupu 80C. Kiedy protestowalam mowiac ze nawet 75 w obwodzie jest luzne to mnie brano za dziwadlo i radzono zeby zwezac bo i tak nigdzie wlasciwego nie kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda a ja awansowałam z A 19.11.10, 08:32 i nie mam parcia na więcej niż magiczne 75, ale od zawsze byłam "drobna". Nie wiem czy jest to reguła, ale widząc po dziewczynacg wokół te z dużym biustem mają obwisły brzuch, choć wizualnie są szczupłe. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: a ja awansowałam z A 19.11.10, 08:35 matsuda napisała: > Nie wiem czy jest to reguła, ale widząc po dziewczynacg wokół te z dużym biustem > mają obwisły brzuch, choć wizualnie są szczupłe. Pocieszaj się dalej Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda a dlaczego 19.11.10, 08:39 taki mam obserwacje. codzień mijam się z fajną wysiką , ładną dziewychą- biust spory i eksponowany , niestety adekwatny do rozmiaru brzucha. Poza tym, mając mały biust nie mam problemów ze stanikiem, w każdym sklepie kupię swoje nędzne 75 do wyboru do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: a dlaczego 19.11.10, 08:49 matsuda napisała: > Poza tym, mając mały biust nie mam problemów ze stanikiem, > w każdym sklepie kupię swoje nędzne 75 do wyboru do koloru. To ja wolę mieć duży nawet za cenę kupowania w necie A brzuch mam płaski Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: a dlaczego- duży biust a duży brzuch 19.11.10, 09:45 Ale stanik 75 jest na całkiem dużą kobietę. Rozmiar 75 pasuje na 80-85 cm pod biustem mierzone ciasno. A przy takich rozmiarach z reguły brzuszek większy czy mniejszy jest. Jak słucham 75B to wyobrażam sobie właśnie brzuchatą kobietę z bardzo małym biustem. Jeżeli taka nie jesteś to znaczy, że nosisz źle dobramy stanik. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: a dlaczego- duży biust a duży brzuch 19.11.10, 09:53 Tak tylko ze w praktyce 75 cm nosza calkiem szczple kobiety ze zgledu na brak mniejszych obwodow. Ja przez cale lata nosilam 75 mimo ze byl troche luzny. Nie wszystkie tez kobiety lubia sie tak sciskac. Ja mam 72 w obwodzie i nie wyobrazam sobie scisnac sie stanikiem 65 . Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: a dlaczego- duży biust a duży brzuch 19.11.10, 10:06 franczii napisała: > Nie wszystkie tez kobiety lubia sie tak sciskac. Ja mam 72 w obwodzie i nie wyo > brazam sobie scisnac sie stanikiem 65 To zależy od stanika. Jeżeli ten o rozmiarze 65 rzeczywiście miałby te 65-68 PO rozciągnięciu (czyli w stanie jakim się go nosi) to tak. Niestety zwykle tyle ma 'w spoczynku' a rozciąga się do 75-80cm Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: a dlaczego- duży biust a duży brzuch 24.11.10, 23:58 To wyobraź sobie, że mam 82 cm pod biustem, kupuję przeważnie obwód 70, a trafiało się, że nawet i 65. Czyli mając 10 cm więcej realnego obwodu, spoko mogę nosić 65 w niektórych modelach. Możliwe. Jakoś niespecjalnie się ściskam, czuję się wygodnie jak dzień długi, to te staniki są rozciągliwe (a i owszem, mam także takie z obwodem 75, a zadziwiająco stabilne - ot taki producent, określający rozmiar blisko rozmiaru realnego). Obwodem 80 mogłabym się owinąć wkoło i jeszcze kokardkę na staniku wywiązać. A kiedyś, bywało, bywało, wiele wiele lat wciskano mi staniki o obwodzie 80, jak i nie 85... i z pokorą nosiłam, mimo iż wędrowały w te i wewte po klatce piersiowej, a i strzelać z nich można było jak z procy, nie znając alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: a dlaczego- duży biust a duży brzuch 19.11.10, 10:13 Wiem, że niestety tak jest. Na szczęście mniejsze obwody już można kupić. A przede wszystkim jest coraz większa świadomość, kobiety wiedzą, że np. 65 G to nie jest monstrualny biust. Stanikiem 75 B w większości przypadków (czyli właśnie w przypadku szczupłych kobiet z biustem powszechnie uważanym za nie za duży i nie za mały można sobie zrobić krzywdę. Po kilkunastu latach noszenia kobietom rosną dodatkowe piersi pod pachami, bo biust wylewa się ze źle dobranego stanika. Piersi opadają, bo uciekają spod zbyt luźnego obwodu i z ładnych piersi robią się naleśniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ankh_morkpork Masz obwód pod biustem ok. 85 cm ciasno mierzone? 19.11.10, 11:37 I Twój brzuch NIE jest "eksponowany? Ciekawe... PS. Biorąc pod uwagę rozciągliwość materiałow używanych do produkcji staników, stanik o nominalnym obwodzie 75 cm statystycznie pasuje na osobę, której obwód pod biustem, zmierzony ciasno na wydechu, wynosi od 80 do 85 cm, zależy od osobistej "ściśliwości". Ja staniki o obwodach 75 cm nosiłam w trzecim trymestrze ciąży, mając obwód pod biustem ciasno mierzony, na wydechu, ok. 69 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: a ja awansowałam z A 19.11.10, 08:45 Sugerujesz, ze gdyby sobie brzuch odchudzily lub wycwiczyly to i z biustu tez by spadly? Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda prawdopodobne 19.11.10, 08:49 jeśli dieta to 100%, ćwiczenia- już mniej. Napisałam, że nie musi to być regułą, ale widok częsty. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: prawdopodobne 19.11.10, 09:00 Dieta rzeczywiscie moze wplynac na wielkosc biustu. Ja po ciazy kiedy bylam gruba odchudzilam sie z rozmiaru 42 do 36 i analogicznie biust z 80F do 70 F G. W dalszym ciagu jest duzy. Ale skoro piszesz, ze dziewczyny szczuple a brzuch wiszacy to znaczy ze to nie kwestia diety a wycwiczenia brzucha i wyrobienia wlasciwej postawy ciala, z naciskiem na to ostatnie. Czesto dziewczyny z duzym biustem sie garbia (sama tez sie garbilam teraz mniej bo od lat trenuje taniec) a to niestety jest fatalne dla brzucha. A cwiczenie brzucha na biust w zaden sposob nie wplynie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: a ja awansowałam z A 19.11.10, 08:50 franczii napisała: > Sugerujesz, ze gdyby sobie brzuch odchudzily lub wycwiczyly to i z biustu tez b > y spadly? Niektórzy uważają, że wszystkie kobiety z dużym biustem są po prostu grube i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: a ja awansowałam z A 19.11.10, 11:31 Śmiem twierdzic, że skoro jestes "drobna" i nosisz 75 to masz źle dobrany stanik! Obwod 75 miałam raz w zyciu - w 9 miesiacu ciąży kiedy ważyłam blisko 80kg! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: a ja awansowałam z A 19.11.10, 15:00 Hy, hy, a ja w jedym romansidle przeczytałam kiedyś, że drobniutka bohaterka z dużym biustem nosiła biustonosz 90 -cośtam (B?D? nie pamiętam). Zaraz sobie wyobraziłam jak to musiało wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: a ja awansowałam z A 19.11.10, 14:57 > i nie mam parcia na więcej niż magiczne 75 A ktokolwiek na świecie ma parcie na większy obwód pod buistem? Przecież większy obwód= więcej sadełka. Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 08:42 myślę,że to jak z rozmiarami ubrań S,M,L....w zależności od jakiejś wagi i jakiegoś wzrostu, tak samo i ze stanikami.... Ja nosząca kiedyś 75B mam teraz 65E a czasami i 60F a gdzie mieszkasz sueellen,ze nie możesz przymierzyć w stacjonarnym sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 08:53 Nie wiem, to chyba kwestia nieuświadomienia. Nadal bardzo wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z tego, jaki jest dla nich najodpowiedniejszy stanik. Próbuję koleżanki przekonywać, ale większość z nich w ogóle mnie nie słucha i powtarzają, jak mantrę, że niemożliwe, że kiedyś jakiś mierzyły i było niewygodnie itp. itd. Sama zostałam uświadomiona jakieś parę lat temu, więc stosunkowo niedawno. Wcześniej oczywiście standardowy rozmiar 75B i nie wiedziałam dlaczego stanik odcina mi się na cyckach tworząc dziwne buły nad stanikiem, pod pachą itd. Raz kupiłam nawet 80C! Bo nie było 75 A teraz noszę 65E 15 cm za szeroki stanik miałam. Gupia byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 09:22 ja jakiś rok temu trafiłam do fajnego sklepu gdzie poprosiłam o stanik 75c/d, przymierzyłam a Pani mówi, że nie pasuje i przyniosła mi właśnie 70 E i leżał idealnie! nawet nie wiedziałam, że mój biust może tak dobrze wyglądać warto chociaż raz pójść do takiego sklepu żeby ktoś coś dobrał a parcie na B a nie A? pewnie panie chcą sobie co nieco dodać a tak w ogóle to podobno 75B uznaje się za ideał (tak mi powiedziałam Pani w sklepie) więc może dlatego.. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 10:43 belle_amie napisała: >a tak w ogóle t > o podobno 75B uznaje się za ideał (tak mi powiedziałam Pani w sklepie) No, jeżeli za ideał uznać kobietę, która pod biustem ma 81-85 cm, a w biuście 92 cm (to tylko 7-10 cm różnicy), to pani ze sklepu ma rację... Jednak jak się patrzy na wszelkiej maści gwiazdy, które uchodzą za superzgrabne i seksowne, to one pod biustem mają jednak sporo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 09:25 Nie wiem, ja mam 70E, w 75B wyglądałabym raczej średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 09:42 ja całe liceum nosiłam 75 B. Potem utyłam, ale też zostałam uświadomiona, teraz noszę 75F Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 10:50 Ja np miałam 75 - bo zawsze była szczupła i to był najmniejszy w sklepie zwykle. B - bo biust mam niewielki, a przy 75 miseczka b długo na mnie pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
changeone Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 11:33 Bo nastolatki zaczynają od małego obwodu i A. Potem troszkę rosną, więc pani proponuje B i ciut szerszy, a potem to już tylko szerszy u większości Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 11:40 A od kiedy obwód stanika 75 jest mały?????? Odpowiedz Link Zgłoś
changeone Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 13:59 Mi tak dopasowywała pani, a dodam, że nigdy "tuszą" nie grzeszyłam, tzn. chyba zaczełam od 70A a potem mie proponowano 70B, 75B. Dodam różne panie Dopiero mnie dziewczyny uświadomiły pytając czy mi się z tyłu nie unosi. Unosił. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 15:03 Jak masz do wyboru 75, 80, 85 i 90, to 75 jest mały... Przejdź się kiedyś do popularnej sieciówki (H&M na przykład)- tam nie ma innych rozmiarów niż 75B, 80C i 85D. A że nastolatki tam kupują, bo tanio- to tak potem noszą. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 16:55 Pierwsza rzecz ktora mi sie w szweci w oczy rzucila, to koszmarnie oklapniete piersi mlodych dziewczyn (starsze pomine litosciwym milczeniem). Staniki owszem nosza, ale tez widzialam akcje zdejmowania i zakladania ich przez glowe - jak koszulki. (I nie byly to staniki sportowe...) Odpowiedz Link Zgłoś
pamelia Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 12:20 No ja nie czuję żadnego parcia że niby wszyscy chcą mieć ten mniejszy, tak? Noszę zwykle 70B bo mniejszego obwodu w zwykłych sklepach nie uświadczysz. Ale nie pogniewałabym się za C albo i D - ale raczej mi nie grozi bo mimo dwóch ciąz rozmiar biustu się nie zmienił. A tyć "w całości" aby tylko u góry się powiększyc nie zamierzam . I wydaje mi się, ze wszyscy wokoło maja większe biusty, buuu... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 12:35 widze, ze moj post zupelnie nie został zrozumiany.... obwód 75 abssolutnie nie jest "ten mniejszy". Bardzo mało kobiet ma tez miseczke B, wiekszosc ma D i wiecej tylko o tym nie wiedzą! Kupują 75 b bo takie parcie tylko nie wiem skąd się wzieło Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 12:44 przeciez to proste. sklep zamawia cztery-sześć rozmiarów, od 70 a do 80 b, i większośc kobitek się w to upakuje. mniejsze moga nie zawracac głowy, większe są spławiane jako "dziwne". mnie się nie chce wierzyć, że od paru lat można kupić porządne staniki, w sensownych rozmiarach, a babki dalej chodzą w tych chomątach. więcej, u nas w sklepie pt bielizna trudno nadal coś innego dostać. a ja nie mogę wyjść z podziwu jaki mam teraz atrakcyjny biust przez lata pasowało na mnie tylko przypłaszczające 75 b. ostatnio, z racji mega-promocji, kupiłam jeszcze jeden stanik w tym rozmiarze. leży w szafie, jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 17:06 no prosze cie... 80b to chyba tylko facet z przerostem piersi... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 12:36 Dlatego, ze cale lata 70C-D (nie mowiac o 65) dostepny byl tylko u gorseciarki... Ja we wczesnej mlososci nosilam 70C (Powinam 60-65 z odpowiednio wieksza miska) ile sie z tym nalazilam... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 15:05 No ja to wiem ale dlaczego firmy produkujace bielizne tak strasznie nas tyle lat krzywdziły i nadal chcą krzywdzić tym 75B? Chyba juz wiem dlaczego feministki paliły staniki! Bo to na pewno były niewygodne, niedopasowane 75B! Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 00:17 sueellen napisała: > No ja to wiem ale dlaczego firmy produkujace bielizne tak strasznie nas > tyle lat krzywdziły i nadal chcą krzywdzić tym 75B? Bo tak jest taniej. Po pierwsze masz tylko kilka rozmiarow czyli latwiejsze krojenie i szycie oraz mniej zroznicowane dodatki (haftek tylko jeden rozmiar, ramiaczek jedna szerokosc, sprzaczek, oczek itp tez), po drugie one moga byc dowolnie byle jakie, bo i tak z racji niedopasowania nie moga prawidlowo pracowac. Czyli odpada Ci cale chrzanienie sie z konstrukcja, ktore przy pelnej rozmiarowce musisz odwalic dla kazdej grupy rozmiarowej z osobna (patrz Ewa Michalak, ktora plunge dla wiekszych biustow szyje z zupelnie innej konstrukcji niz dla mniejszych). Czyli nie musisz placic ciezkiej kasy za lata pracy dobrych konstruktorow. No i szwaczki moga byc najtansze, bo czy zaszewka tu czy 2 cm dalej to wszystko jedno. A kobiety wcisna sie w dowolnie niedobrana rzecz, jak tylko sie je odpowiednio zgnoi, ze to ich ciala sa winne niewygodzie. Niestety metoda na zmiane sytuacji jest jedna - nakrecic popyt na prawidlowe rozmiary. Czyli przekonac inne kobiety do noszenia dobrze dobranej bielizny. Jakies pomysly jak to zrobic, zeby nie wyjsc na nawiedzona maniaczke? Alias stado nawiedzonych maniaczek, za ktore uchodzi moje macierzyste forum? Co do wniosku na temat feministek - zgadzam sie w zupelnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 13:03 bo mi moja matka tak powiedziała i tak wiele lat kupowałam takie dziwo. W dodatku w sklepach jest przede wszystkim ten rozmiar - zawsze każdy fason, każdy wzór stanika wystepuje w 75B. Teraz kupuje 70F, bo byłam kilka lat temu u pewnej pyskatej pani w salonie na grochowskiej bodajże. Kupic 70F i do tego karmik..... Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 14:32 Mnie też matka powiedziała i od liceum noszę 75B. i żyję. Co prawda ostatnio przy B miałam wątpliwości, czy na pewno nie wziąć A, ale jednak przyzwyczajenie jest przyzwyczajenie. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 00:28 > Kupic 70F i do tego karmik.... Na fiszbinach czy bez fiszbin? Tu masz recenzje do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 a ja słyszałam o innej numeracji 19.11.10, 13:14 biust ''czwóreczka'' to ponoc fajny biust znacie taki? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: a ja słyszałam o innej numeracji 19.11.10, 13:19 Znam i to bardzo dobrze te rozmiarowke, we Wloszech na kazdym kroku. Ja dostalam do przymierzenia "szostke" w ciazy w sklepie dla ciezarnych, miala obwod 95cm Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: a ja słyszałam o innej numeracji 19.11.10, 13:22 Nawet celebrytki opowiadajace o swoich operacjach powiekszania piersi w tv operuja ta rozmirowka: "po latach absolutnie nie zaluje ze sobie powiekszylam, jedynie to zamiast piatki moglam sobie zrobic czworke". Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 14:55 O, ja nosiłam 75B i prawie trafiłam w rozmiar Po uświadomieniu przeszłam na 70C/D, podczas karmienia- doszłam do 70E/F. Ale... Jak prosiłam o poradę dot. rozmiaru na lobby małobiuściastych, to kazały mi kupować obwód 75 (mam 77cm)- a wydawałoby się, że tam powinni znać się na rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 16:51 A ja mam teorie... W sumie gdyby 75 byl nierozciagliwy to by ma przecietna kobiete 73-78 pod biustem pasowal (jak glosza tabelki) - w koncu oddychac tez trzeba. Moze kiedys staniki byly nerozciagliwe (w koncu dzyto je z naturalnych tkanin) i tak zostalo? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 17:03 to ma nawet sens. Nigdy nie miałam gorsetu, ale przypuszczam, że rozciagliwe nie były a pierwsze staniki do nich podobne zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 00:22 titta napisała: > A ja mam teorie... > W sumie gdyby 75 byl nierozciagliwy to by ma przecietna kobiete 73-78 pod biust > em pasowal (jak glosza tabelki) - w koncu oddychac tez trzeba. Moze kiedys stan > iki byly nerozciagliwe (w koncu dzyto je z naturalnych tkanin) i tak zostalo? Ta teoria ma o tyle sensu, ze podobno rozmiarowka stanikow zostala opracowana w 1939 roku. A plotno faktycznie sie nie rozciaga. No i kobiety byly w wiekszosci bardziej nieco bardziej umiesnione (trudy zycia codziennego: wode od pompy przyniesc, uprac w reku, ciasto ugniesc tez recznie) czyli mniej scisliwe niz obecnie. I pewnie stad tez brak rozmiarow ponizej 70. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: Dlaczego 75B? 19.11.10, 19:53 Nie rozumiem problemu...Ja mam pod biustem ok 70cm a nawet mniej więc muszęmieć 70B a 85A przecież byłoby za szerokie pod biustem- stanik by mi spadł a cycki nie zmieściły się w miseczkach i większość moich koleżanek ma 75B Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego 75B? 24.11.10, 23:46 Jak masz pod biustem 70, a nawet mniej, to powinnaś nosić 65 lub nawet 60 i ponownie przeliczyć wielkość miseczki, czy rzeczywiście jest to B. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: Dlaczego 75B? 28.11.10, 08:55 rzeczywiście pod biustem mam 66cm...ale rozmiary zaczynają się od 70cm... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego 75B? 28.11.10, 09:39 lilly rozmiary zaczynają się juz od 60. Nie wszędzie, nie w każdej firmie ale jednak. Nie wiem gdzie mieszkasz ale wpisz sobie w goole "Stanikowa mapa świata" i tam poszukaj jakiegoś sklepu. Wszystkie tam zamieszczone są w jakiś sposób sprawdzone przez kobiety. I te biuściaste i te mniej biuściaste. Staniki o mniejszych obwodach, większych miseczkach mozna kupić. problemem może być jedynie: cena, konieczność dojazdu i... nasza gotowośc do zmian Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
a_gurk Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 00:03 E tam, ja nosiłam własnie 80B, w przypływach właśnie 75b. Nie czułam się w tych biustonoszach zbyt komfortowo. Ale przez 90% swojego życia nie trafilam na odpowiednio fachową obsługę i odpowiednie zaopatrzenie w sklepach. Podobne problemy miałam z dobraniem np. dżinsów. Dopiero w M&S w UK dopasowano mi biustonosze. Dzisiaj noszę 75E (skutek karmienia piersią), ale ostatnio nieco schudłam i pewnie wskoczę w 70 F, a może nawet G . Szczerze mówiąc chciałabym swoje dawne 75B (choć na moje oko powinnam była mieć 75 C z innym kształtem miseczek). Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 16:06 pierwsze kupno stanika i pani w sklepie na oko stwierdzila ze mam 75 b, jako mloda niedoswiadczona kupilam i nosilam. cowiecej potem dlugo kupowalam ten rozmiar... az nie trafilam na lobby a czemu 75 b, pewnie tego mieli najwiecej, pani sie kompletnie nie znala wiec doradzila ten rozmiar ktory zawsze kazdemu wciskala ps. w tamtych czasach miala mlody jedrny biust i żaden stanik mu nie szkodzil, dopiero po ciazy i karmieniu starszego zaczelam szukac czegos lepszego niz standardowe 75b... Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 21:30 A ja nosze 80B od lat (165cm/60kg), niektorzy sa po prostu troche szersi pod biustem. Spodnica/spodnie rozmiar 36, bluzki zapinane z przodu odpadaja - 40 zapina sie na biuscie, ale ogolnie wisi jak wor, mniejsze sie nie dopinaja... Zapewniam, ze wygladam normalnie i proporcjonalnie, a nie jak ktos z mega klata. Teraz juz rozumiem, na kogo produkuje sie te wszystkie bluzki i sukienki - na kobiety z rozmiarem 60F! Bo od lat sie zastanawiam, na kogo te rzeczy pasuja, skoro ja z nieduzymi piersiami za nic nie moge sie zapiac w bluzke ponizej rozmiaru 40. Dzieki za oswiecenie Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Dlaczego 75B? 25.11.10, 21:42 kj-78 napisała: > A ja nosze 80B od lat (165cm/60kg Bzdury opowiadasz. 80B to 97 w biuście, a 90 pod biustem. bra fitter Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Dlaczego 75B? 26.11.10, 00:36 > > A ja nosze 80B od lat (165cm/60kg > > Bzdury opowiadasz. > 80B to 97 w biuście, a 90 pod biustem E, no dlaczego bzdury? Moze faktycznie nosic to 80B od lat. A czy inny rozmiar np. 75E lub moze 70F nie odpowiadalby by lepiej jej cialu to juz inna sprawa i faktycznie warto uzyc chocby kalkulatora Mariski albo przejsc sie do sklepu z brafittingiem (adresy na stanikowej mapie: stanikowamapa.prv.pl). Bo sprawdzajac mozna sporo zyskac. A moze faktycznie Kj-78 ma takie wymiary jak podalas, bo byla wyczynowa wioslarka? Takie osoby tez istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Dlaczego 75B? 27.11.10, 23:22 > E, no dlaczego bzdury? Moze faktycznie nosic to 80B od lat. A czy inny rozmiar > np. 75E lub moze 70F nie odpowiadalby by lepiej jej cialu to juz inna sprawa Coz, moje cialo jest proste do rozszyfrowania: w stanik o obwodzie ponizej 80 sie nie miesci (czyt: nie da sie zapiac). Nosze Triumph, rozmiarowka chyba normalna. Ludzie sa rozni, ja wygladajac na oko normalnie chodze w spodniach rozmiar 36/38, a bluzka zapinana z przodu musi byc 42, zeby sie nie rozkladala. Piersi mam naprawde nieduze, nic mi sie z miseczki B nie "wylewa". > faktycznie warto uzyc chocby kalkulatora Mariski Nie bardzo rozumiem: w stanik za maly w obwodzie sie nie zapinam, czy naprawde do stwierdzenia tego faktu potrzebny jest kalkulator?... Albo zaraz zaraz, doznalam oswiecenia, czy 70 B, 70C i 70F maja rozny obwod? Bo od zawsze myslalam, ze cyferka to obwod (gdzie 70 jest wartoscia stala co do cm), a literka to wielkosc miseczki (takze wartosc mniej wiecej stala). Prosze o doksztalcenie, bo zaczelo mnie to ciekawic! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dlaczego 75B? 28.11.10, 09:40 Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,114613253,114613253,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_46.html Miłej lektury i oświecenia stanikowego Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Dlaczego 75B? 28.11.10, 09:46 nie, w rozmiarze 70B, 70C, 70F obwód stanika ma raczej tę sama długość ale.... juz w rozmiarze 70B i 80B miseczka jest CAŁKOWICIE inna i jeżeli zmniejszasz obwód to ZWIĘKSZASZ miseczkę. A podejrzewam, że aobwód na próbę zrobiłas ten sam błąd co większość kobiet - wzięłas taką samą miseczkę jak poprzednio. I dlatego okazało się ze jest ciasno. W 80B mieścisz sie prawdopodobnie tylko dlatego, że masz za szeroki obwód, za małe miseczki które rekompensuje ten obwód. A ponieważ nikt nigdy nie pokazł Ci (tylko podejrzewam) jak powinien wyglądac prawidłowo założony biustonosz to sama nie wiesz co jest źle. Jeżeli CIę uraziłam to przperaszam ale ja podobnie jakies 4 lata temu reagowałam na rozmiar 65FF Teraz noszę 65GG. A uwierz, były chwile kiedy tez nosiłam 80B Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Dlaczego 75B? 28.11.10, 09:48 60F nosi szczupła osoba ze średnim biustem. To wcale nie jest duży rozmiar! Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Dlaczego 75B? 28.11.10, 09:28 Nie mam parcia na 75D i nigdy nie miałam, bo przez lata nosiłam 75D, czego mi zazdrościły koleżanki noszące 75B. Uświadomiona noszę 65G. Ale z perspektywy czasu widzę, że mi to magiczne 75d w niczym nie zaszkodziło. Kupowałam zawsze ciasne biustonosze i ciasno ramiączka podciągałam. Nigdy mi biust nie wyłaził pod spodem, w miseczce się ładnie układał. Mimo 35 lat, 10miesięcznego karmienia i ok 91-92cm w biuście zdarza mi się chodzić bez biustonosza, jeśli góra tego wymaga (np sukienki czy bluzki z gołymi plecami), a mój biust wygląda jak u małolaty. Wg mojej mamy to zasługa genów, a nie stanika (fakt, sama ma też ładny biust mimo lat 57). Sama nie dała się przekonać do nowej nomenklatury, bo ciasny biustonosz ją dusi i koniec. Nosi więc swoje 75b, chociaż jest szczupła jak szczypiorek i powinna nosić jakieś 60f-g. Pamiętam jak zawsze przychodziła z pracy i pierwsze co robiła, to się przebierała i zdejmowała biustonosz na rzecz jakiejś obcisłej koszulki. Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Bo B zawsze zrobi trochę lepsze wrażenie niż... 29.11.10, 13:24 ...jakieś tam wymęczone A. Jakoś tak lepiej się czuję szukając stanika 65C niż 70B... Chociażby dlatego, żeby zobaczyć głupią minę niedoinformowanej ekspedientki, że taki rozmiar jednak istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś