Dodaj do ulubionych

Kiedy stroicie choinke?

19.11.10, 21:10
Witam, kiedy będziecie stroić choinkę? Moj syn codziennie przynosi jakąs ozdobę z piwnicy ( świeczkę, witrazyk itd) Juz mamy naklejone naklejki-śnieżynki na oknach smile Trochę za wcześnie, ale tak się cieszy. A ja u Was?
Obserwuj wątek
    • lilka69 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:13
      u dziecka w pokoju stoi od dzisiaj. w salonie bedzie na poczatku grudnia. i tak sobie postoja do konca stycznia. szkoda, ze sztuczne ale 2 miesiace beda przeciez stac.
      • asiaiwona_1 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:18
        na mikołajki zapewne
      • ira_07 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 14:48
        Wasza sprawa, ale gdzie nastrój, kiedy choinki stoją 2 miesiące? Mnie przy ubieraniu 23 grudnia, nudzi się już po Nowym Roku i przestaję na nią zwracać uwagę...
    • zona_mi Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:18
      W wigilię.
    • angazetka Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:22
      W Wigilię, najwyżej dzień wcześniej.
      • superslaw Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:28
        Ja pewnie koło 18 grudnia, choć u dzieciaczków wczesniej na pewno.Mój synek widział dzisw CH mnóstwo i był zachwycony..po powrocie kazał tacie przyniesc choinkez piwnicy..niech sie ciesza
    • nutka07 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:29
      Ja zawsze stroilam na ostatnia chwile ale w zeszlym roku bylo mi zal sciagac dekoracje, bo za krotko byly wink wiec w tym roku postanowilam szybciej. Moze w pierwszym tygodniu grudnia. Narazie obmyslam wszystko smile
    • iwles Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:39

w niedziele przed Wigilią, nie wiem, którego to będzie, 19 albo 20 grudnia ?
    • kawka74 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:44
      Pewnie wcale.
    • imasumak Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:07
      Choinkę ubieramy dzień przed Wigilią. a dom zaczynamy ozdabiać około dwa tygodnie przed świętami.
      Natomiast w firmie ubieramy choinkę zaraz na początku grudnia.
      • marzeka1 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:10
        Najczęściej dzień przed Wigilią.
        • myelegans Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:37
          Dekoracje, glownie hand-made przez nasze dziecko to my JUZ mamy porozstawiane i poprzyklejane do scian w domu.
          Choinka zwykle zostaje zakupiona w pierwszym tygodniu grudnia, w drugim jest ubierana, po Nowym Roku rozbierana i wystawiana, bo pozniej smieciarze nie zabieraja i musielibysmy ja przetrzymac do nastepnego roku. taki lokalny zwyczaj.
    • echtom Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:43
      W Wigilię. Od dawna mnie to nie bawi i zwalam tę robotę na dzieci. One też niedługo z tego wyrosną i dopiero przy wnukach będę miała okazję przeżyć jeszcze raz magię Świąt wink Generalnie od paru lat mam ochotę pier... wszystkie przygotowania i gdzieś wyjechać, ale tradycja zawsze zwycięża.
    • magdakingaklara Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:44
      ja wroce z urlopiku wiec za 2 tyg. Najpierw bede musiala ja kupic tzn. choinke
    • kajos5 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:48
      w Wigilię albo najwcześniej dzień przed.
      ----
      https://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=77094cd1e29e2ad60.png
    • a.va Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:52
      W Wigilię i stoi do 2 lutego (a czasem parę dni dłużej, jak nie mamy czasu rozebrać).
    • tym08 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 23:13
      jak ja kupimywink
      ale malowana juz od kilku dni wisi na scianie
    • carmita80 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 23:26
      Choinke oraz reszte dekoracji zawsze robimy w pierwszy weekend grudnia, zdejmujemy to wszystko zazwyczaj nastepnego dnia po nowym roku.
    • czar_bajry Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 00:27
      u mnie tradycyjnie ubieramy choinkę w wigilię lub ew. dzień przedsmile
      Nie uznaję przyspieszania świąt.
    • kali_pso Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 01:41

Sorry, ale w listopadzie mam wazniejsze problemy na głowie niż kwestia ubierania choinki...komercha w sklepach, komerach w duszach..co było pierwsze- jajko czy kura?winkp
      • lukrecja34 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 07:13
        ubieramy zawsze dopiero w wigilię-wcześniej to dla mnie nieporozumienie smile
        rozbieramy zaraz po nowym roku
        • i_b13 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 08:35
          dzień przed Wigilią, dom stroimy w weekend przed świętami. Stoi do czasu, aż zacznie sie sypać. Zawsze mamy świeże drzewko
        • peggy_su Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 17:42
          u mnie tak samo.
      • zona_mi Kura 20.11.10, 20:46
        kali_pso napisała:

> co było pierwsze- jajko czy kura?wink

Mnie się zdaje, że kura - bo kto by wysiedział samotne jajo?
    • kropkacom Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 08:44
      Pewnie kilka dni przed Wigilią. Zależy jak nam się będzie chciało.
    • gardenia_nowak Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 08:56
      U mnie w domu tradycyjnie ubierało się choinkę w Wigilię i rozbierało po Trzech Królach. U siebie od dwóch lat nie kupuję przez wzgląd na własną wygodę - oprócz psa, który zjada igły (ale potem jej ładnie pachnie z gęby przynajmniej wink))), mam jeszcze na pokładzie wszędobylskiego obecnie dwulatka.
    • papalaya Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 10:10
      śnieżynki przy 15C? fakt, trochę wcześnie

po Sylwestrze możecie ustawić koszyczek z pisankami i króliczkiem

olekbambolek napisała:

> Witam, kiedy będziecie stroić choinkę? Moj syn codziennie przynosi jakąs ozdobę
      > z piwnicy ( świeczkę, witrazyk itd) Juz mamy naklejone naklejki-śnieżynki na
      > oknach smile Trochę za wcześnie, ale tak się cieszy. A ja u Was?
      • olekbambolek Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:31
        Króliczek.. moze to dobry pomysł. Ale najważniejsze że dziecko ma frajdę smile A same przygotowania są miłe smile
    • mariola233 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 10:47
      dzisiaj
    • krejzimama Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 10:52
      CO ma to wspólnego z nardzinami Jezusa Chrystusa?
      • indigo_kid Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 13:56
        Choinka jest starym chrześcijańskim zwyczajem, dopiero później zrobiła się komercyjna.
        ponieważ nie che mi sie tłumaczyć skopiuję:
        W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia i odradzania się, trwania i płodności. Jako drzewko bożonarodzeniowe, pojawiło się w XVI wieku,

więcej pl.wikipedia.org/wiki/Choinka
        • kawka74 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 14:47
          Ja bym proponowała skopiować i ten fragment, jeśli już się na coś powoływać, to nie wybiórczo.
          Choinka – ustrojone drzewko świerku lub jodły (rzadziej sosny), naturalne lub sztuczne, pierwotnie wiązane z pogańską tradycją ludową i kultem wiecznie zielonego drzewka, a obecnie będące nieodłączną ozdobą w czasie świąt Bożego Narodzenia[1].
          • indigo_kid Re: Kiedy stroicie choinke? 21.11.10, 10:19
            no widzisz czyli można samemu wygooglać smile Gratuluję
            • krejzimama Re: Kiedy stroicie choinke? 21.11.10, 10:47
              Jako katoliczka powinnas wiedziec takei rzeczy a nie połsugiwac sie watpliwej jakosci zródłami(wikipedia)
            • kawka74 Re: Kiedy stroicie choinke? 21.11.10, 17:15
              No - można wyguglać, że ktoś manipuluje faktami albo nie umie czytać.
              Całkiem przydatne narzędzie.
    • sadosia75 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:35
      Zawsze 6 stycznia. I zawsze 6 stycznia pojawiaja sie u nas ozdoby swiateczne.
      • najma78 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:49
        W pierwszych dniach grudnia, dzieci juz sie doczekac nie moga i my tez, ubieramy choinke, ozdabiamy dom, czujemy atmosfere komerchy i uwielbiamy to. Swieta koncza sie w Nowy Rok i wtedy skladamy to wszystko. U nas choinka nie stoi dluzej np. przez caly styczen lub jeszcze w lutym wnaszym odczuciu to dziwne i nie lubimy tego.smile
        • e.mama.s Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:53
          tydzień przed Wigilią
    • melmire Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:55
      Tradycyjnie ubieralam w Wigilie, ale w tym roku ubierzmy wczesniej, bo inaczej kupujemy jakies ostatnie, podsuszone drzewka, a ja chce w koncu sie nacieszyc widokiem i zapachem smile
    • altariel2 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 13:15
      Zależy którąsmile Sztuczne, małe choineczki majace cel tylko dekoracyjny oraz girlandy, lampki, witrażyki - na początku grudnia, większe (u dziecka, u mamy) w połowie grudnia a dużą (koniecznie żywą) & podłaźniczkę w salonie zawsze w wigilię rano (mąż i córka już czekają, kiedy będą mogli ubierać)
    • indigo_kid Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 13:50
      Kilka dni przed wigilia, chociaż najchętniej już teraz bym udekorowała dom na świątecznie i co dzień słuchała kolęd. To czekanie jest cudowne.
      Choinkę rozbieramy po Kolendzie, ew po Trzech królach w zależności, co było drugie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka