olekbambolek 19.11.10, 21:10 Witam, kiedy będziecie stroić choinkę? Moj syn codziennie przynosi jakąs ozdobę z piwnicy ( świeczkę, witrazyk itd) Juz mamy naklejone naklejki-śnieżynki na oknach Trochę za wcześnie, ale tak się cieszy. A ja u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka69 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:13 u dziecka w pokoju stoi od dzisiaj. w salonie bedzie na poczatku grudnia. i tak sobie postoja do konca stycznia. szkoda, ze sztuczne ale 2 miesiace beda przeciez stac. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 14:48 Wasza sprawa, ale gdzie nastrój, kiedy choinki stoją 2 miesiące? Mnie przy ubieraniu 23 grudnia, nudzi się już po Nowym Roku i przestaję na nią zwracać uwagę... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:22 W Wigilię, najwyżej dzień wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
superslaw Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:28 Ja pewnie koło 18 grudnia, choć u dzieciaczków wczesniej na pewno.Mój synek widział dzisw CH mnóstwo i był zachwycony..po powrocie kazał tacie przyniesc choinkez piwnicy..niech sie ciesza Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:29 Ja zawsze stroilam na ostatnia chwile ale w zeszlym roku bylo mi zal sciagac dekoracje, bo za krotko byly wiec w tym roku postanowilam szybciej. Moze w pierwszym tygodniu grudnia. Narazie obmyslam wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 21:39 w niedziele przed Wigilią, nie wiem, którego to będzie, 19 albo 20 grudnia ? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:07 Choinkę ubieramy dzień przed Wigilią. a dom zaczynamy ozdabiać około dwa tygodnie przed świętami. Natomiast w firmie ubieramy choinkę zaraz na początku grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:10 Najczęściej dzień przed Wigilią. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:37 Dekoracje, glownie hand-made przez nasze dziecko to my JUZ mamy porozstawiane i poprzyklejane do scian w domu. Choinka zwykle zostaje zakupiona w pierwszym tygodniu grudnia, w drugim jest ubierana, po Nowym Roku rozbierana i wystawiana, bo pozniej smieciarze nie zabieraja i musielibysmy ja przetrzymac do nastepnego roku. taki lokalny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:43 W Wigilię. Od dawna mnie to nie bawi i zwalam tę robotę na dzieci. One też niedługo z tego wyrosną i dopiero przy wnukach będę miała okazję przeżyć jeszcze raz magię Świąt Generalnie od paru lat mam ochotę pier... wszystkie przygotowania i gdzieś wyjechać, ale tradycja zawsze zwycięża. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:44 ja wroce z urlopiku wiec za 2 tyg. Najpierw bede musiala ja kupic tzn. choinke Odpowiedz Link Zgłoś
kajos5 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:48 w Wigilię albo najwcześniej dzień przed. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 22:52 W Wigilię i stoi do 2 lutego (a czasem parę dni dłużej, jak nie mamy czasu rozebrać). Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 23:13 jak ja kupimy ale malowana juz od kilku dni wisi na scianie Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Kiedy stroicie choinke? 19.11.10, 23:26 Choinke oraz reszte dekoracji zawsze robimy w pierwszy weekend grudnia, zdejmujemy to wszystko zazwyczaj nastepnego dnia po nowym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 00:27 u mnie tradycyjnie ubieramy choinkę w wigilię lub ew. dzień przed Nie uznaję przyspieszania świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 01:41 Sorry, ale w listopadzie mam wazniejsze problemy na głowie niż kwestia ubierania choinki...komercha w sklepach, komerach w duszach..co było pierwsze- jajko czy kura?p Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 07:13 ubieramy zawsze dopiero w wigilię-wcześniej to dla mnie nieporozumienie rozbieramy zaraz po nowym roku Odpowiedz Link Zgłoś
i_b13 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 08:35 dzień przed Wigilią, dom stroimy w weekend przed świętami. Stoi do czasu, aż zacznie sie sypać. Zawsze mamy świeże drzewko Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Kura 20.11.10, 20:46 kali_pso napisała: > co było pierwsze- jajko czy kura? Mnie się zdaje, że kura - bo kto by wysiedział samotne jajo? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 08:44 Pewnie kilka dni przed Wigilią. Zależy jak nam się będzie chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 08:56 U mnie w domu tradycyjnie ubierało się choinkę w Wigilię i rozbierało po Trzech Królach. U siebie od dwóch lat nie kupuję przez wzgląd na własną wygodę - oprócz psa, który zjada igły (ale potem jej ładnie pachnie z gęby przynajmniej ))), mam jeszcze na pokładzie wszędobylskiego obecnie dwulatka. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 10:10 śnieżynki przy 15C? fakt, trochę wcześnie po Sylwestrze możecie ustawić koszyczek z pisankami i króliczkiem olekbambolek napisała: > Witam, kiedy będziecie stroić choinkę? Moj syn codziennie przynosi jakąs ozdobę > z piwnicy ( świeczkę, witrazyk itd) Juz mamy naklejone naklejki-śnieżynki na > oknach Trochę za wcześnie, ale tak się cieszy. A ja u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
olekbambolek Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:31 Króliczek.. moze to dobry pomysł. Ale najważniejsze że dziecko ma frajdę A same przygotowania są miłe Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 10:52 CO ma to wspólnego z nardzinami Jezusa Chrystusa? Odpowiedz Link Zgłoś
indigo_kid Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 13:56 Choinka jest starym chrześcijańskim zwyczajem, dopiero później zrobiła się komercyjna. ponieważ nie che mi sie tłumaczyć skopiuję: W wielu kulturach drzewo, zwłaszcza iglaste, jest uważane za symbol życia i odradzania się, trwania i płodności. Jako drzewko bożonarodzeniowe, pojawiło się w XVI wieku, więcej pl.wikipedia.org/wiki/Choinka Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 14:47 Ja bym proponowała skopiować i ten fragment, jeśli już się na coś powoływać, to nie wybiórczo. Choinka – ustrojone drzewko świerku lub jodły (rzadziej sosny), naturalne lub sztuczne, pierwotnie wiązane z pogańską tradycją ludową i kultem wiecznie zielonego drzewka, a obecnie będące nieodłączną ozdobą w czasie świąt Bożego Narodzenia[1]. Odpowiedz Link Zgłoś
indigo_kid Re: Kiedy stroicie choinke? 21.11.10, 10:19 no widzisz czyli można samemu wygooglać Gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Kiedy stroicie choinke? 21.11.10, 10:47 Jako katoliczka powinnas wiedziec takei rzeczy a nie połsugiwac sie watpliwej jakosci zródłami(wikipedia) Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Kiedy stroicie choinke? 21.11.10, 17:15 No - można wyguglać, że ktoś manipuluje faktami albo nie umie czytać. Całkiem przydatne narzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:35 Zawsze 6 stycznia. I zawsze 6 stycznia pojawiaja sie u nas ozdoby swiateczne. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:49 W pierwszych dniach grudnia, dzieci juz sie doczekac nie moga i my tez, ubieramy choinke, ozdabiamy dom, czujemy atmosfere komerchy i uwielbiamy to. Swieta koncza sie w Nowy Rok i wtedy skladamy to wszystko. U nas choinka nie stoi dluzej np. przez caly styczen lub jeszcze w lutym wnaszym odczuciu to dziwne i nie lubimy tego. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 12:55 Tradycyjnie ubieralam w Wigilie, ale w tym roku ubierzmy wczesniej, bo inaczej kupujemy jakies ostatnie, podsuszone drzewka, a ja chce w koncu sie nacieszyc widokiem i zapachem Odpowiedz Link Zgłoś
altariel2 Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 13:15 Zależy którą Sztuczne, małe choineczki majace cel tylko dekoracyjny oraz girlandy, lampki, witrażyki - na początku grudnia, większe (u dziecka, u mamy) w połowie grudnia a dużą (koniecznie żywą) & podłaźniczkę w salonie zawsze w wigilię rano (mąż i córka już czekają, kiedy będą mogli ubierać) Odpowiedz Link Zgłoś
indigo_kid Re: Kiedy stroicie choinke? 20.11.10, 13:50 Kilka dni przed wigilia, chociaż najchętniej już teraz bym udekorowała dom na świątecznie i co dzień słuchała kolęd. To czekanie jest cudowne. Choinkę rozbieramy po Kolendzie, ew po Trzech królach w zależności, co było drugie. Odpowiedz Link Zgłoś