Dodaj do ulubionych

potrawy swiateczne

13.12.10, 23:29
jakie potrawy robicie?
mozeprzyrządzacie cos regionalnego?
podzielimy sie przepisami?
Obserwuj wątek
    • amelia791 Re: potrawy swiateczne 14.12.10, 11:40
      Ja tradycyjnie piekę ciasta dla całej rodziny. W naszej rodzinie jest podział ról i sa osoby od ryb, od pierogów, od sałatek i od ciast smile
      Planuję więc upiec makowca, sernik, babkę, szarlotkę i piernik.
      Zrobię też zupę grzybową z prawdziwków które osobiście uzbierałam w lesie we wrześniu i upiekę mięso na pierwszy dzień świąt.
      Oklepana sałatka jarzynowa też musi być u nas zawsze w każde święta, podobnie jak biała kiełbasa z chrzanem na śniadanie, ot takie przyzwyczajenie z dzieciństwa ... oklepane ale nic nie smakuje nam lepiej niż to wink
      Na dniach koniecznie z dzieckiem jak co roku upieczemy też pierniczki które wieszamy na choinkę, pachną wspaniale i robią "klimat" smile
      • akatr Re: potrawy swiateczne 14.12.10, 19:14
        U mnie najważniejszy jest barszcz z uszkami. Na szczęście na święta będę w moim najkochańszym Krakowie i zaopatrzę się na placu Na Stawach w prawdziwy kiszony barszcz.
        On jest podstawą tego wigilijnego, a niestety w Poznaniu nie ma. Jedynie takie popłuczyny w marketach, ale to raczej ocet.
        Ja piekę tort Panama. Przepis mam od sąsiadki z Krakowa, z Królowej Jadwigi. Niewiele osób jest wtajemniczony w ten przepis. Tort jest oczywiście kaloryczny, ale bez mąki.
        jaj, czekolada, orzechy, masło. Jest cudowny. Jeśli będzie ktoś chętny, to zamieszczę przepis.
        • najeeli Re: potrawy swiateczne 17.12.10, 19:04
          ja robie pierniczki kopytka z lukrem, makowiec, keks , comber
          barszcz z uszkami, karp w galarecie i smazony ryba pop grecku i sąłatka musi bycsmile
          pieke mięso, w tym roku bedzie tez kaczka
          i własnorecznie robiona szynka
        • najeeli tort 17.12.10, 19:05
          chetnie przyjme przepissmile
    • luccio1 Re: potrawy swiateczne 25.12.10, 04:52
      Na mojej Wigilii były po kolei:
      - barszcz z uszkami;
      - karp smażony, do tego ziemniaki (nie tłuczone), kapusta kiszona duszona na gorąco z grzybami i wiórkami marchwi; karp do posypania chrzanem tartym, albo do polania chrzanem ze słoika;
      - makówki;
      - pod koniec wino białe i różowe.

Jutro na śniadanie będzie piernik.
      • luccio1 Re: potrawy swiateczne 25.12.10, 17:10
        I piernik był - jako deser po dwu kromkach chleba i białym serze granulowanym z pudełka. Było to moje śniadanie, zjedzone w Pierwszy Dzień Bożego Narodzenia już po południu.
        Po Wigilii nie miałem siły na nic więcej.

(Swoją drogą: także w domu rodzinnym na śniadanie świąteczne były tylko ciasta - podziwiam ludzi, mogących jeść po "12 tradycyjnych potrawach wigilijnych" - szynkę czy kiełbasę nazajutrz około południa, a zaraz potem pełny obiad z mięsem).
        • luccio1 Re: potrawy swiateczne 25.12.10, 23:56
          Jako "obiadokolacja" była w Pierwszy Dzień Bożego Narodzenia powtórka Wigilii: barszcz z uszkami, karp smażony z ziemniakami i kapustą z grzybami, wreszcie piernik do herbaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka