najeeli 13.12.10, 23:29 jakie potrawy robicie? mozeprzyrządzacie cos regionalnego? podzielimy sie przepisami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amelia791 Re: potrawy swiateczne 14.12.10, 11:40 Ja tradycyjnie piekę ciasta dla całej rodziny. W naszej rodzinie jest podział ról i sa osoby od ryb, od pierogów, od sałatek i od ciast Planuję więc upiec makowca, sernik, babkę, szarlotkę i piernik. Zrobię też zupę grzybową z prawdziwków które osobiście uzbierałam w lesie we wrześniu i upiekę mięso na pierwszy dzień świąt. Oklepana sałatka jarzynowa też musi być u nas zawsze w każde święta, podobnie jak biała kiełbasa z chrzanem na śniadanie, ot takie przyzwyczajenie z dzieciństwa ... oklepane ale nic nie smakuje nam lepiej niż to Na dniach koniecznie z dzieckiem jak co roku upieczemy też pierniczki które wieszamy na choinkę, pachną wspaniale i robią "klimat" Odpowiedz Link Zgłoś
akatr Re: potrawy swiateczne 14.12.10, 19:14 U mnie najważniejszy jest barszcz z uszkami. Na szczęście na święta będę w moim najkochańszym Krakowie i zaopatrzę się na placu Na Stawach w prawdziwy kiszony barszcz. On jest podstawą tego wigilijnego, a niestety w Poznaniu nie ma. Jedynie takie popłuczyny w marketach, ale to raczej ocet. Ja piekę tort Panama. Przepis mam od sąsiadki z Krakowa, z Królowej Jadwigi. Niewiele osób jest wtajemniczony w ten przepis. Tort jest oczywiście kaloryczny, ale bez mąki. jaj, czekolada, orzechy, masło. Jest cudowny. Jeśli będzie ktoś chętny, to zamieszczę przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
najeeli Re: potrawy swiateczne 17.12.10, 19:04 ja robie pierniczki kopytka z lukrem, makowiec, keks , comber barszcz z uszkami, karp w galarecie i smazony ryba pop grecku i sąłatka musi byc pieke mięso, w tym roku bedzie tez kaczka i własnorecznie robiona szynka Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: potrawy swiateczne 25.12.10, 04:52 Na mojej Wigilii były po kolei: - barszcz z uszkami; - karp smażony, do tego ziemniaki (nie tłuczone), kapusta kiszona duszona na gorąco z grzybami i wiórkami marchwi; karp do posypania chrzanem tartym, albo do polania chrzanem ze słoika; - makówki; - pod koniec wino białe i różowe. Jutro na śniadanie będzie piernik. Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: potrawy swiateczne 25.12.10, 17:10 I piernik był - jako deser po dwu kromkach chleba i białym serze granulowanym z pudełka. Było to moje śniadanie, zjedzone w Pierwszy Dzień Bożego Narodzenia już po południu. Po Wigilii nie miałem siły na nic więcej. (Swoją drogą: także w domu rodzinnym na śniadanie świąteczne były tylko ciasta - podziwiam ludzi, mogących jeść po "12 tradycyjnych potrawach wigilijnych" - szynkę czy kiełbasę nazajutrz około południa, a zaraz potem pełny obiad z mięsem). Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: potrawy swiateczne 25.12.10, 23:56 Jako "obiadokolacja" była w Pierwszy Dzień Bożego Narodzenia powtórka Wigilii: barszcz z uszkami, karp smażony z ziemniakami i kapustą z grzybami, wreszcie piernik do herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś