04.01.11, 22:07
Co sądzicie o pójściu na pogrzeb w jasnym (kremowym) płaszczu? pogrzeb jest dalszej znajomej, nikt z rodziny.
czy wszyscy żałobnicy powinni być na ciemno i to jest w dobrym tonie czy też raczej żałobę ma się w sercu a nie demonstruje ją strojem i biały płaszcz jest ok? jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • piegowata9 Re: pogrzeb 04.01.11, 22:11
      Nie uważam, że absolutnie wszyscy żałobnicy muszą w kondukcie maszerować na czarno. Osobiście jednak nie założyłabym bardzo jasnego płaszcza. Nie możesz skompletować czegoś nieco bardziej stonowanego?
    • lukas.2004 Re: pogrzeb 04.01.11, 22:11
      Jak nie masz nic innego, to idź w jasnym. Ewentualnie dołóż ciemny szal.
    • cherry.coke Re: pogrzeb 04.01.11, 22:17
      Nie uwazam ze wszyscy musza byc od stop do glow na czarno, ale bialy czy kremowy to chyba jednak za duzy kontrast. Pominawszy kwestie manier, ogromnie bys sie wyrozniala wizualnie.
    • angazetka Re: pogrzeb 04.01.11, 22:20
      Załobę ma się w sercu, ale wypada też mieć ją w stroju. Jasny płaszcz na pogrzeb to nie jest dobry pomysł, chyba że naprawdę nie masz innej opcji.
    • jak_matrioszka Re: tak 04.01.11, 23:10
      Sadze ze skoro w nim chodzisz na codzien, to i na pogrzeb mozesz isc. W koncu do wyrozniania sie pewnie sie juz przyzwyczailas (bo taki taki anty-argument tu padl). Jezeli masz, to przykryj ramiona czarnym szalem/chusta, plus ciemne buty, rekawiczki, torebka, czapka. Za nietakt uznalabym dodatki w krzykliwych/jasnych kolorach, bo tego nie uwierze ze sie nie ma (nie dalo pozyczyc), zimowe okrycia wierzchnie zaklada sie w zaleznosci od pogody, a nie okazji (szczegolnie jesli mowa o pogrzebie dalszej znajomej).
      • cherry.coke Re: tak 04.01.11, 23:44
        > zimowe okr
        > ycia wierzchnie zaklada sie w zaleznosci od pogody, a nie okazji (szczegolnie j
        > esli mowa o pogrzebie dalszej znajomej).

Na przyklad jesli ktos ma tylko zarowiasta puchowke a la ludzik Michelin... suspicious
    • kota_marcowa Re: pogrzeb 04.01.11, 23:13
      Na pogrzebach, na których byłam tylko najblizsza rodzina była na czarno, a reszta żałobników bardzo różnie. O ile w lecie można coś skombinować, o tyle trudno oczekiwać, że ktoś średnio bliski zmarłemu będzie specjalnie na pogrzeb kupować płaszcz.
    • ylunia78 Re: pogrzeb 04.01.11, 23:39
      nic nadzwyczajnego....jak ktoś dalszy z rodziny,nie musisz koniecznie ubierać sie na czarno
      • angazetka Re: pogrzeb 04.01.11, 23:40
        Między "nie na czarno" a "na kremowo" jest cała paleta barw...
    • lolinka2 Re: pogrzeb 04.01.11, 23:45
      kremowo - luz
      byle nie róż czy czerwień etc.
    • allija Re: pogrzeb 05.01.11, 01:29
      ja kiedyś byłam na pogrzebie kolegi z pracy w jasnej, właściwie białej kurteczce, założonej na strój, w którym dominowała czerń a kolory były ciemne i stonowane /akurat było zimne lato/. Tez myślałam, że to przeciez nie rodzina itp. I powiem, że czułam się bardzo źle, chyba tylko ja jedna miałam taką jasną rzecz i gdybym nie wyglądała jeszcze dziwniej bez tej kurtki to na pewno bym ją zdjęła.
      Tak więc, ja nie radzę, lepiej nie ryzykować bo możesz być jedyna, jak ja.
    • shellerka Re: pogrzeb 05.01.11, 09:25
      mój dziadek mi zawsze mówił, że na pogrzeb mogę się ubrać nawet na biało, byle nie krzykliwie np. na czerwono, czy w mini + mega szpilki.
      generalnie tak, żeby okazać zmarłemu szacunek.
      a nawiasem mówiąc, podziwiam ludzi, którzy mając w szafie jeden płaszcz wybierają go w kolorze dość mało uniwersalnym.
      zawsze myślałam, że jak mam jedną rzecz, to taką która pasuje na różne okazje. a potem, jak już mam klasykę, kupuję to co mi się podoba.
    • lacitadelle Re: pogrzeb 05.01.11, 09:34
      Masz zamiar nosić w sercu żałobę po dalszej znajomej? Bo mi się wydawało, że takie zdania dotyczą raczej bliskich zmarłemu.

Moim zdaniem na pogrzeb jednak wypada (choćby względem rodziny zmarłego) ubrać się w ciemne kolory (jest duża paleta barw: szarości, brązy, granaty, ciemne zielenie itd), a ja bym dodatkowo w białym płaszczu na pogrzeb nie poszła, bo zwyczajnie nie chciałabym się mocno wyróżniać.
    • lilly_about Re: pogrzeb 05.01.11, 09:53
      Z czarnymi dodatkami jak najbardziej ok. Przecież nie będziesz na jeden pogrzeb płaszcza kupować.
    • esr-esr Re: pogrzeb 05.01.11, 12:33
      tak, jak dziewczyny piszą - jak nie masz nic innego to idź, zadbaj tylko o spokojne dodatki.
      ja ostatnio byłam na pogrzebie podczas straszliwego mrozu i wichury i zdażali się żałobnicy w kurtkach narciarskich i czpkach uszatkach, bo naprawdę było okropnie zimno. przecież nie kupisz płaszcza specjalnie na pogrzeb?
      • verdana Re: pogrzeb 05.01.11, 12:39
        O ile w lecie ma się zazwyczaj wybór, to trudno kupić nowy plaszcz zimowy z okazji pogrzebu dalekiej znajomej. Tydzień temu bylam na pogrzebie - plaszcze byly we wszystkich możliwych kolorach, czapki i szaliki takze czerwone. Tylko rodzina była na czarno, a i to synowa zmarłej miała kremowe dodatki.
    • gardenia_nowak Re: pogrzeb 05.01.11, 15:05
      Byłam na pogrzebie stryjecznego dziadka w kremowym prochowcu. Było mi go bardzo żal i szczerze płakałam nad jego grobem, bo był dziarskim, samodzielnym starszym panem po 80-tce, a nagle miał wylew i było po wszystkim... Jednym słowem wg mnie żałoba to stan umysłu a nie garderoby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka