japanunieprzerywalempanieposle 22.04.11, 21:45 znowu pytanie z kategorii jezykowych eh. znacie ? uczycie sie ? latwy/ trudny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
japanunieprzerywalempanieposle Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 22:02 www.dutchgrammar.com/html/dutch/pl/index.php?n=Verbs.re03 super strona do nauki. znacie podobne strony dla innych jezykow ? Odpowiedz Link Zgłoś
martinkowa Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 22:06 Mieszkałam w Holandii przez rok. Uczyłam się tego języka, nawet nieźle mi szło. Ale uważam, że jest dosyć trudny. Szkoda, że bardzo dużo już zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 22:21 trudny aczkolwiek są gorsze. Dodatkowy kłopot jest w tym, że nawet tam będąc nie ma musu aby go znać i się go nauczyć bo wszyscy doskonale porozumiewają się po angielsku-przynajmniej w miejscu w którym ja byłam tak było, nie zdarzyło się aby ktokolwiek z kim miałam kontakt nie znał angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 23:06 slonko1335 napisała: > trudny aczkolwiek są gorsze. Dodatkowy kłopot jest w tym, że nawet tam będąc ni > e ma musu aby go znać i się go nauczyć bo wszyscy doskonale porozumiewają się p > o angielsku-przynajmniej w miejscu w którym ja byłam tak było, nie zdarzyło się > aby ktokolwiek z kim miałam kontakt nie znał angielskiego. Nie jest az tak trudny jesli zna sie angielski i choc odrobine niemieckiego. A po angielsku mozna sie porozumiec, ale nic poza tym. Nie wyobrazam sobie nie znac tego jezyka mieszkajac w Holandii. Wszystkie sprawy urzedowe, szkolne (jesli masz dzieci), zawodowe zalatwiasz porozumieajac sie holenderskim. Mieszkam w Holandii prawie 6 lat. Pracuje w szkole jezykowej i porozumiewam sie na co dzien tylko po holendersku. Bardzo lubie ten jezyk, kulture holenderska i sam fakt meszkania w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 07:00 Mieszkaliśmy w miasteczku studenckim - Groningen konkretniej, więc może to specyfika tego miasta i jednak spora część międzynarodowych studentów powodowała, że żadnych problemów z dogadaniem się po angielsku nie było nigdzie, w żadnym banku, urzędzie u lekarza czy na uczelni. Pani w mięsnym, pani w kwiaciarni, pani sprzątająca toaletę policjanci, którzy raz zwrócili mi uwagę iż jadę nie tą stroną ścieżki rowerowej, wszyscy doskonale porozumiewali się w tym języku. Bez najmniejszego problemu mogłabym tam żyć kilkanaście lat świetnie radząc sobie bez znajomości niderlandzkiego. Ale ja akurat nie lubiłam tego języka i za nic w świecie nie chciałam tam mieszkać-studia, wakacje jak najbardziej ale nic ponad to. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 23:50 slonko1335 napisała: > trudny aczkolwiek są gorsze. Dodatkowy kłopot jest w tym, że nawet tam będąc ni > e ma musu aby go znać i się go nauczyć bo wszyscy doskonale porozumiewają się p > o angielsku-przynajmniej w miejscu w którym ja byłam tak było, nie zdarzyło się > aby ktokolwiek z kim miałam kontakt nie znał angielskiego. ja po 3 miesiacach zaczelam slyszec pytanie "kiedy zaczniesz uczyc sie holenderskiego"... nie pomagaly tlumaczenia, ze nie zamierzam mieszkac w NL dluzej niz poltora roku... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 23:43 Nie znam, ale mam sporadyczny kontakt w pracy. Nie kojarzę wymowy, wzrokowo wydaje mi się podobny do niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 23:48 znamy 3 slowa, mieszkalismy prawie 2 lata w Rotterdamie.. mieszanka anglickiego z niemieckim, trudna jak na moj gust. aczkolwiek ludzie o srednim talencie do jezykow zazwyczaj potrzebuja okolo roku by mowic plynnie (zakladajac, ze znaja angielski i/lub niemiecki) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jezyk niderlandzki 22.04.11, 23:56 Po 5 miesiącach pobytu umialam powiedziec "dzien dobry" "Cześc" i "dziękuję" Wszędzie angielski to motywacji do nauki tubylczego języka brak Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 00:01 marghe_72 napisała: > Po 5 miesiącach pobytu umialam powiedziec "dzien dobry" "Cześc" i "dziękuję" > > Wszędzie angielski to motywacji do nauki tubylczego języka brak Naprawde? ja czulam olbrzymia presje, zeby sie uczyc niderlandzkiego... i mialam sytuacje, gdzie np. dziewczyny, ktore znalam od kilku miesiecy zaczynaly rozmawiac ze soba po holendersku przy mnie a na moje pytanie o czym rozmawiaja mowily - czas zaczac uczyc sie naszego jezyka... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 00:06 mijaczek napisała: > Naprawde? ja czulam olbrzymia presje, zeby sie uczyc niderlandzkiego... i miala > m sytuacje, gdzie np. dziewczyny, ktore znalam od kilku miesiecy zaczynaly rozm > awiac ze soba po holendersku przy mnie a na moje pytanie o czym rozmawiaja mowi > ly - czas zaczac uczyc sie naszego jezyka... Wszystko zalezy od tego co tam robiłaś. Bo ja się obijałam Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 00:15 marghe_72 napisała: > mijaczek napisała: > > Naprawde? ja czulam olbrzymia presje, zeby sie uczyc niderlandzkiego... i > miala > > m sytuacje, gdzie np. dziewczyny, ktore znalam od kilku miesiecy zaczynal > y rozm > > awiac ze soba po holendersku przy mnie a na moje pytanie o czym rozmawiaj > a mowi > > ly - czas zaczac uczyc sie naszego jezyka... > > Wszystko zalezy od tego co tam robiłaś. > Bo ja się obijałam ja tez... moj maz do szkoly tam chodzil a ja tylko z mala do przedszkola i na place zabaw... Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 01:00 moj maz sie uczyl rok niederlandzkiego, mielismy mieszkac w Holandi ze wzgledu na pracę męza. Niestety wygrala kasa, UK zaoferowalo lepsza stawkę , a szkoda, baardzo mi pasuje jedzenie w Holandii niderlandzki wg męza jest bardzo łatwy, co moge potwierdzic, bo uczyl sie mega szybko i akcent przyswoil od razu, wszystkie zasady megaproste wg niego, ale on ma talent do językow, potrafi świetnie nasladaowac. Mnie sie ten język podoba, i podoba mi się tez ich zycie, spedzilam na pd-wsch Holandiizalednie kilka miesiecy, ale czuję, ze dobrze bym sie tam odnalazla. Chociaz za cholerę nie nauczylambym sie tej ich wymowy, bo mnie sie wydaje, ze glupio brzmi, kiedy mowie po niderlandzku... Ale jak mówie po angielsku to tez mi sie wydaje, ze glupio to brzmi. Czas na psychologa chyba.. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 08:08 > baardzo mi pasuje jedzenie w Holandii Surinamskie i indonezyjskie? Holenderski imho prostszy od niemieckiego, dużo łatwiej jest znając niemiecki i angielski (acz nie polecam w ogólności np. na targu mówienia po niemiecku, bo się brzydsze warzywa dostaje). Holendrzy w miarę hermetyczni. -- Są tacy, ja na przykład, którzy czują się całkiem przyjemnie widząc, że w sferze publicznej spoza tłumów religijnych fanatyków, religijnych entuzjastów, religijnych zadumanych, religijnych pochylonych (nad), religijnych łagiewnickich, religijnych toruńskich — wreszcie wychynęli, dotychczas niedostrzegalni, niereligijni.(miskidomleka) Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: jezyk niderlandzki 24.04.11, 05:46 sebaga napisała: , a szkoda, baardzo mi pasuje jedzenie w Holandii tego chyba jeszcze od nikogo w zyciu nie slyszalam... jestes pierwsza osoba, ktora mowi, ze jedzenie holenderskie jest dobre, moim zdaniem jest okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 01:24 Nie znam, ale kiedys mialam ochote sie uczyc, bo troche rozumiem i mnie irytuje ze tylko troche Jako ze z rodziny j. germanskich znam dobrze dwa a trzeci w fazie zapomnienia (znalam ale nie uzywany od 20 lat mi zdycha), to zaliczam sie do grona tych, dla ktorych niderlandzki bylby latwy. Gdybym miala zamieszkac w tym kraju przez min. 3 miesiace, to bym sie zaczela uczyc od pierwszego dnia, bo mi nie przeszkadza "nieprzydatnosc", ani fakt ze sie inaczej moge porozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 11:13 Ja cały czas uczę się norweskiego. Z niderlandzkim dałabym radę , bo widzę podobieństwo. Mojemu mężowi norweski nie pasuje. Mówi dobrze, jeszcze więcej rozumie, ma dobry akcent i tubylcy biorą go za norwega z dalekiej północy lub szweda . A jemu nie pasi. Mówi że to dlatego, ze w Norwegii mnóstwo dialektów , często Norwedzy sami między sobą nie potrafią się dogadać . Kiedyś zadzwonił do mojego brata do Holandii, a tu się automatyczna sekretarka włącza . Po chwili słuchania stwierdził, że jednak woli norweski język niż niderlandzki . Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowana_brunetka Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 11:35 Niby w Holandii nawet staruszki mówią po angielsku, ale nawet próby mówienia po niderlandzku są bardzo mile przyjmowane. Nie zgadzam się absolutnie, że "nie warto". Jak sie nie zna języka tubylców, mnóstwo smaczków ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowana_brunetka Re: jezyk niderlandzki 23.04.11, 11:31 Kiedyś się porozumiewałam, teraz zaniedbany się kurzy Jak się zna niemiecki - bułka z masłem. Niemcy wręcz mówią, że to dialekt, za co Holendrzy są skłonni zabić Angielski też pomaga czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
tila1111 Re: jezyk niderlandzki 08.06.11, 17:11 Mieszkam w Holandii od 9 miesięcy i prawdziwa nauka zaczęła się własnie w momencie jak tutaj przyjechałam. Wcześniej przez kilka miesięcy próbowałam sama załapać podstawy, trochę z pomocą nauczyciela. Nie znam niemieckiego, a angielskiego nigdy mi się nie chciało uczyć, mimo to dość dobrze go rozumiem i troszkę mówię. Hmm.. Wracając do niderlandzkiego - w tej chwili jestem po próbnym egzaminie (NT2) z czytania i słuchania - wynik zadowalający, zmierzam do poziomu 4 (B2), a jest ich 6 do opanowania! Za tydzień wyniki z mówienia i pisania, może być ciut gorzej. Nie dokonałabym tego gdyby nie ciągły kontakt z ludźmi, wolontariaty, staż, telewizja, spotkania z wolontariuszem-nativem + kurs językowy. Na początku język wydawał się trudny, ale z każdym miesiącem jest lepiej. Również miewam problemy z wymową, wydaje mi się że śmiesznie brzmię i często świadomie nie stawiam akcentu tam gdzie trzeba lub nie charczę literką "g" Powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miniofilka Re: jezyk niderlandzki 08.06.11, 17:48 Fajna stronka do samodzielnej nauki języków obcych: www.livemocha.com Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: jezyk niderlandzki 09.06.11, 00:01 przymierzam się niedługo do drugiego podejścia do niderlandzkiego, mam nadzieję że tym razem się uda - będziemy mieli holenderskiego współlokatora, więc będzie dla mnie okazja trochę pokaleczyć ten język Odpowiedz Link Zgłoś
katydid Re: jezyk niderlandzki 09.06.11, 10:20 znam, używam codziennie w pracy. Język łatwy i przyjemny Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa2 Re: jezyk niderlandzki 09.06.11, 10:54 Jestem po egzaminach NT2 pr.II , na początku język był trudny, ale im dalej tym fajniej jest się go uczyć. Na co dzień używam w pracy. W niderlandzkim myślę że najbardziej trudna jest kolejność wyrazów w zdaniu.To co w polskiej lub angielskiej kolejności się mówi, po ich niemu słychać na opak Jak dla mnie to jedna z trudniejszych rzeczy w tym języku. Odpowiedz Link Zgłoś