Dodaj do ulubionych

głupieję

18.06.11, 18:04
bo nie potrafię przygotować mojej rodziny do wyjazdu sad
Jedziemy (ja, mąż i dwie córeczki) nad Bałtyk. Za 5 dni. Jestem na lekach przeciwpsychotycznych co trochę utrudnia działanie. Kurcze, pierwszy wspólny wyjazd od 2 lat, a ja nie daję rady z planowaniem. Normalnie gubię się. Kochane proszę podpowiedzcie co jest najważniejsze. O czym nie zapomnieć i ogólnie wesprzyjcie ...
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: głupieję 18.06.11, 18:10
      Ja bym zaczęła od przerzucenia planowania i pakowania na męża.
      • bellaana Re: głupieję 18.06.11, 18:35
        ha, bardzo źle by się to skończyło...
        • angazetka Re: głupieję 18.06.11, 18:39
          To znaczy? Jesteś na silnych lekach, chyba masz prawo być odciążona?
          • bellaana Re: głupieję 18.06.11, 18:51
            Jestem, to prawda. Ale ja CHCĘ to zrobić. Mój mąż ciężko pracuje, poza tym moja choroba odbiła się i na nim. Myślę,że on też zasługuje na wsparcie z mojej strony.
    • yenna_m Re: głupieję 18.06.11, 18:10
      podaj jeszcze wiek dzieci
      • bellaana Re: głupieję 18.06.11, 18:32
        małe mają 3 latka i rok
    • adwarp Re: głupieję 18.06.11, 18:13
      przede wszystkim spokój, bo inaczej nerwowa atmosfera się udzieli wszystkim i tym sposobem pierwsze dni urlopu zmarnowanewink

wyjazd do domu wczasowego, czy na kwaterę?

nie martwić się , jak czegoś nie zabierzesz, to nie ma problemu, bo teraz wszystko, wszędzie można kupićsmile

niestety jadąc nad polskie morze trzeba mieć zestaw ubrań na ciepłe i na zimne dni...koniecznie kalosze przynajmniej dla dziewczynek i kurtki przeciwdeszczowe, to dla wszystkichsmile

będzie dobrzesmile
    • b.bujak Re: głupieję 18.06.11, 18:17
      zrób listę a potem odhaczaj rzeczy już spakowane
      • noname2002 Re: głupieję 18.06.11, 18:23
        Najważniejsze pieniądze i dokumenty, resztę można dokupić.
    • ga-ti Re: głupieję 18.06.11, 18:55
      Spokojnie! Zrób listę, a nawet kilka. Na jednej zapisz to, co spakujesz wcześniej, na drugiej to, co spakujesz przed samym wyjazdem.
      To, co na plażę: kocyki, parawan, parasol, ręczniki, kostiumy, kąpielówki, okulary, kremy, balsamy od słońca i po opalaniu, zabawki do piasku, do wody. (dopisz, co Ci jeszcze przyjdzie do głowy albo załóż, że kupisz na miejscu)
      Kosmetyki: szczoteczki, pasty, mydła, żele, kremy, szampony, malowidła dla Ciebie, kosmetyki męża, grzebień (jeśli jedziecie do hotelu to możesz zrezygnować z mydła, szamponu dla dorosłych, dla dzieci warto zabrać jednak)
      Pieluchy: dla dziewczynek albo tylko dla jednej, chusteczki nawilżane, maść do pupy (dużej ilości pieluch brac nie musisz, dokupisz na miejscu)
      Ubrania dla dzieci: piżamki, koszulki, body, spódniczki, sukienki, skarpetki, rajstopki, spodenki, spodnie, bluzki z długim rękawem, bluzy ciepłe (polary), majtki, kurtki od deszczu, czapki od słońca, buty: sandałki, jakieś kryte, kalosze. (dopisz, jeśli coś Ci się jeszcze przypomni) Ilość zależna od dni na ile jedziesz, od Twojej wrażliwości na zabrudzenia (czy przebierasz przy każdej plamce wink )
      Ubrania dla Was: podobne, coś na upały, na zimno, bluzy na okrycie, kurtki, buty, coś eleganckiego na kolację tylko we dwoje (może się uda smile )
      Rzeczy inne: nocnik, kubki-niekapki, butelki, smoczek, jakieś zabawki, książeczki ulubione (mało, bo i tak dzieci naciągną na coś nowego), łyżeczki (np. na plażę można zabrać, żeby serek, deserek dzieciom dać), żelazko (ewentualnie), suszarka do włosów (ewentualnie), coś na kształt przewijaka (kocyk, pielucha, podkład jednorazowy, przy ruchliwym roczniaku łatwo łóżko zabrudzić), wózek i do wózka kocyk, pielucha flanelowa, podusia, folia od deszczu, parasolka od słońca, jakaś torba termalna może się przydać.
      Leki: coś od gorączki, coś od biegunki, coś od ukąszeni, woda utleniona, plasterki (!), leki/witaminy brane na stałe.
      Dokumenty, książeczki zdrowia dzieci (!), telefon, ładowarka.
      DOBRY HUMOR, LUZ, POZYTYWNE NASTAWIENIE!
      Udanego urlopu!
      • ga-ti Re: głupieję, ps 18.06.11, 18:57
        Jedzonko dla malucha, kaszki, mleko, jakieś słoiczki, trochę, by na początek starczyło, resztę kupicie. Miseczkę i łyżeczkę dla malucha.
        Wodę w butelce z "dziubkiem".
        • adwarp Re: ga-ti jesteś niesamowita:) 18.06.11, 19:02
          zrobisz mi też taka listę?????????smile
          • ga-ti Re: ga-ti jesteś niesamowita:) 18.06.11, 19:41
            Powiedz, gdzie jedziesz i z kim big_grin
            • mamula_to_ja Re: ga-ti jesteś niesamowita:) 18.06.11, 19:55
              Oł je...

Jesteś mi ga-ti potrzebna smile
              Ja też jadę.
              Pociągiem! (sypialny)
              Na miesiąc....z dziewczynami i moją Mamą.
              Na razie udaję że to jeszcze daleko (30.06!)

Na razie wpadłam na genialny pomysł-że skoro trochę po znajomości (znajoma Taty) to wyślemy wielką pakę kurierem przed nami. Babka się zgadza.

Ale czuję ze spanikuję...
              • ga-ti Re: ga-ti jesteś niesamowita:) 18.06.11, 20:37
                A to nie jest zły pomysł! Tym bardziej, że do pociągu trudno wszystko zabrać. Jednak na miesiąc to proszek do prania kup i już smile
    • kozica111 Re: głupieję 18.06.11, 19:00
      1 kosmetyczka; ibuprom w czopkach, panadol, syrop przeciwkaszlowy, smecta, aspiryna, żel na komary, plastry, tampaxy, krem na oparzenia, jodyna, woda utleniona
      2 kosmetyczka; pasta do zębów, 4 szczoteczki, mydło w w płynie, sudocrem, krem do opalania factor 30-50
      dzieci; kalosze, sandalki, tenisówki, po 4 pary spodni, 2 pary spodenek, kostiumy, 2 swetry, wiatrówki, rajstopki ze 3-4 pary, skarpetki z 6 par, majtki z 6 par, czapka lekka i taka na wiatr, okularki słoneczne, bluzy dresowe.
      Wy to co już uważacie.
      Weż dowód ubezpieczenia.
      • kozica111 Re: głupieję 18.06.11, 19:02
        Namiot na plaże jak masz, zapas dętek do wózka jak bierzesz.
    • bellaana Re: głupieję 18.06.11, 19:11
      Dziewczyny jesteście niesamowite!!!! Dzięki Kochane!!!!!
      • kozica111 Re: głupieję 18.06.11, 19:38
        Nie zapomnij jeszcze o przytulankach dzieci jeśli takowe maja i podręcznym zestawie do szycia /igła, nitka/.
      • yenna_m Re: głupieję 18.06.11, 19:52
        i papier toaletowy oraz cos w razie draki na podroz (jakis ręczniczek, reczniki jednorazowe - jakby dziecko zwymiotowalo/oblalo sie/albo nie wiem wink ) plus jakas szklanka nietlukąca sie, noz, lyzeczka; butelka wody mineralnej - nieoceniona na podroz do umycia rąk czy w razie innej draki
        maly plecaczek/torebka z rzeczami podręcznymi typu zapasowe ubranka na drogę, coś ciepłego w razie drastycznej zmiany pogody
        • yenna_m Re: głupieję 18.06.11, 19:52
          i ze 2 awaryjne podpaski plus jakies wkladki higieniczne ze 3 (na miejscu dokupisz)
          • yenna_m Re: głupieję 18.06.11, 19:55
            i leki wez, ktore stale bierzecie!
    • zdunia1979 i jeszcze :) 18.06.11, 21:31
      Bellaanko widzę,żę jesteś w super formie smile Super! Gratuluję siłysmile

Nie wiem gdzie mieszkasz więc jak długa podróż cię czeka, ale oprócz tego co napisały dziewczyny zaplanuj sobie jeszcze to co zabierzesz w podróż do samochodu! Ja zawsze biorę małą torbę lodówkę i pakuję: serki danio plus łyżeczki, banany,parówki, mufinki albo jakieś suche ciasto typu murzynek, paluszki słone dla dzieci, chrupki kukurydziane (te długie). I picie, pierwszą porcje już wlewam w kubeczki ze słomką a reszta w lodówce i dolewam. Do tego zabieram do auta całą torbę zabawek, książeczek i wymieniam dzieciakom co jakiś czas. Warto jest na siedzeniach zamontować takie osłonki, które maja mnóstwo kieszonek i tam powkładać dzieciom różnośći. Będą miały zajęcie. Jeśli masz pzrenośne Dvd można zabrać i w razie kryzysu poratowac się bajką.

Ja jeszcze przed wyjazdem robię wielkie zakupy aby nad morzem nie stać w kolejkach. Kupuję napoje: wodę, colę (dla siebie smile ) i soczki. Kupuje też słodyczki i wędlinę (paczkowaną), żółty ser, jogurty itp. Czyli takie jedzonko, które jest poztreben non stop oprócz wykupionych posiłków.

I to co bardzo ważne: płaszczyki pzreciwdeszczowe, które tzreba mieć non stop pzry sobie bo pogoda bywa kapryśna smile

Bawcie się dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka