Dodaj do ulubionych

Do psiar-Border Colie

18.06.11, 20:14
Potrzebuję rady od znających rasę lub posiadających tego pieska.
Pies a dokładniej suka miałaby być dla teścia-pan na emeryturze. Pies mieszkałby w mieszkaniu dużym bo ok. 90 metrowym, pod domem park z wybiegiem dla psów, oprócz tego działka. Teściu ma sporo czasu i uwielbia psy aczkolwiek mam wątpliwości czy pies tej rasy nadaje się do miasta dla starszego pana(znaczy nie jest zramolałym dziewięćdziesięciolatkiem broń boże ale też i niespecjalnie aktywnym). Facet zakochał się w tej rasie-dzisiaj byliśmy na wystawie psów, potem w schronisku ale zwariował na punkcie bordera...Druga rozpatrywana rasa to owczarek niemiecki.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 20:17
      To już chyba lepszy owczarek. Collie to bardzo aktywny pies, wymagający dużo ruchu, zadań do wykonania, biegania.
      Choć po zastanowieniu ten owczarek też nie bardzo...
      • mdere Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 22:25
        Mam owczarka niemieckiego i to wspaniały pies, ale nie dla domatora! Te psy kochają pracę, nowe wyzwania, spacer wokół bloku takiego psa nie zadowoli. Niekoniecznie właściciel musi być w świetnej formie, to pies ma szaleć, a nie on. Ale jednak zwierzakowi trzeba sporo czasu poświęcić. I to aktywnie, a nie że pies lata a właściciel siedzi na ławce i się cieszy. Do tego weź pod uwagę, że to duża rasa i źle prowadzony pies może wróżyć nieszczęście. Warto szkolić, najlepiej przy udziale profesjonalisty.

Do tego dysplazja - trzeba się liczyć z tym, że pies może mieć chore stawy, co oznacza że trzeba go będzie wnosić/znosić ze schodów. Jest winda, parter? Super. Nie ma? Warto się zastanowić, czy da się radę kilka razy dziennie nosić 40kg psa.

To tak ku przestrodze. Ja jestem w ONkach zakochana i dla mnie inne rasy już nie istnieją. Pies wymaga sporo uwagi, ale rewanżuje się ogromną dawką miłości. Nikt w życiu tak nie cieszył się na mój widok jak Hex, uczy się w lot, kocha dzieci, jest wspaniałym energicznym towarzyszem.
    • sadosia75 Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 20:21
      Adopcja bordera. i wybór takiego, który będzie idealny dla teścia.
      Opiekunowie psa znają jego charakter, wiedzą jaki jest czego potrzebuje. może akurat znajdzie się border który nie jest szatanem żywiołu.
      Popytaj na forum z linka.
      • slonko1335 Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 20:25
        podeślę mu niech poczyta. Nie wiem czy są jakieś bordery które nie są wulkanami, dlatego mam wątpliwości co do tej rasy dla niego. Teściu może mu poświecić dużo czasu ale właśnie obawiam się że zbyt mało aktywnie, nie wiem czy rzucanie talerza, ringo czy czegoś innego przez godzinę dziennie wystarczy...
        • czarnaalineczka Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 20:37
          > nie wiem czy rzucanie t
          > alerza, ringo czy czegoś innego przez godzinę dziennie wystarczy
          nie wystarczy
          ale jesli tesc bedzie mial pomysly jak w ciagu dnia zapewnic psu prace to moze sie udac

co tesc robi , jakie ma hobby , moze border sie w cos wpasuje
          • slonko1335 Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 20:45
            > nie wystarczy
            w takim razie będę go usilnie odwodzić od pomysłu...

> ale jesli tesc bedzie mial pomysly jak w ciagu dnia zapewnic psu prace to moze
            > sie udac
            obawiam się, że może nie mieć tych pomysłów ani nawet nie starać się aby je mieć, a jaką pracę przykładowo można orderowi zapewnić?

> co tesc robi , jakie ma hobby , moze border sie w cos wpasuje
            no niestety nic co można pod psa podciągnąć, jego hobby to brydż i działka...teściu nie robi nic konkretnego w zasadzie, szwenda się po parku, robi zakupy, trochę na działeczce popracuje ale wszystko na spokojnie i bez pośpiechu-zdecydowanie ma za mało ruchu i jest mało aktywny a ze względów zdrowotnych powinien trochę więcej i obawiam się, że sobie wydumał, że pies go zmobilizuje ale chyba nie tędy droga...
            • czarnaalineczka Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 20:48
              noszenie zakupow , podawanie grabek i innych narzedzi na dzialce , odbieranie telefonu i takie tam

tyle ze najpierw trzeba tego psa nauczyc
              a z tego co widze chyba sie tesciowi nie bedzie chcialo ? sad
              • askastar Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 20:59
                moj border to wulkan energii.ma 9 lat i dalej biega jak szczeniak...ale....ograniczam mu teraz aportowanie bo zauwazylam,ze w nocy ciezej wstaje. teraz glownie spaceruje kilka godzin ze mna i wozkiem z mala.na spacerze idac przez park gania jak szalony, idac przez miasto spokojnie niesie badyla.
                po co tak dlugo pisze-ano po to by pokazac,ze bc nawet te starsze musza byc aktywnesmile.moj nawet w domu domaga sie zabaw z pileczkasmile

wiec tesciowi moze jakas mniej absorbujaca rase podsunac?
                • mshyde Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 22:03
                  pon.mojeforum.net/viewtopic.php?t=2390
                  akurat dla starszego pana, sama ma dwie sztuki spokrewnione z tym psem wink i sa aktywne kiedy trzeba, a reszte czasu przesypiaja. Futro mozna strzyc i nie bedzie problemu z pielegnacja.
            • morekac Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 23:19
              Działka do bardzo dobre zajęcie dla psa. Pod warunkiem jednak, że pan zrezygnuje z wypielęgnowanych grządek... wink
              • mdere Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 23:29
                I dobra i niedobra. wink Wielu osobom wydaje się, że wystarczy psa na działkę wypchnąć i już się wylata i będzie szczęśliwy. Nie wiem jak Border Colie, ale ONek pragnie kontaktu z człowiekiem i wyzwań większych niż latanie po trawniku. Jak tego nie dostanie, to z frustracji zacznie niszczyć, wykopywać drzewka (widziałam owczarka który wykopał metrowe choinki, wszystkie jakie zostały posadzone), kopać dziury w trawniku, ujadać. Owczarki niemieckie to nie samotniki, bez dobrego kontaktu z właścicielem taki psiak będzie nieszczęśliwy.

Takie bieganie po działce, to świetna alternatywa dla siedzenia w mieszkaniu, ale nie powinno zastąpić pracy z człowiekiem.
                • morekac Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 00:28
                  nawet z najspokojniejszym psem można mieć na działce atrakcje typu dół wykopany dla ochłody wink no i jest zajęcie - można pilnować.
                  ale mnie też się wydaje, że border collie mogą być zbyt wymagające spacerowo, jak na statecznego emeryta.
    • cherry.coke Re: Do psiar-Border Colie 18.06.11, 22:23
      Raczej zapomnialabym o borderze w tym ukladzie, to naprawde bardzo specyficzne psy, ktore potrzebuja ciaglej aktywnosci i stymulacji, i moga sie okropnie wypaczyc, jesli tego nie dostana sad Chyba ze tesc stanie sie z tego zakochania zapalonym trenerem bordera zyjacym praktycznie na dworze, to sie zdarza, ale czy zdarzy sie tym razem?
    • agaguru Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 01:13
      Mam border collie i klne na czym swiat stoi...a mialam wczesniej dobermana i owczarka niemieckiego. Border collie jest bardzo madry, 'podejmuje wlasne decyzje' czyli mimo, ze uczy sie bardzo szybko i wie co ma robic robi po swojemu i tak jak mu wygodnie. Pies ma mega duzo energii, potrzebe 'pracy' i jesli sie porzadnie nie wybiega zdemolule chate badz bedzie nieszczesliwy i to nie chodzi o 2godzinny spacer 2xdziennie a o aktywny spacer tzn musisz mu 'dac robote' typu rzucac kija/pilke, dac przeplynac jezioro itp, bo 2h chodzenia to jakby nawet nie rozgrzewka....no i walczy o przywodztwo niestety nie zawsze fair play-u mnie np kazda zabawka dziecka jest pogryziona, a jak na noc jej nie zamkne na dole leci i sra w pokoju malej nigdy w innym pokoju, jak jest zamknieta na dole nie zdarzaja jej sie wpadki toaletowe...No i jeszcze instynkt zaganiania 'owiec'- kazdy bachor odwiedzajacy nas jest pogryziony, nie gryzie mocno, ale podszczypujeuncertain wiec wizyty z wnuczkami u dziadka sie skoncza. Plusy to, ze to niewielki pies wiec je mniej niz owczarek niemiecki i duuuuzo mniej linieje. Owczarek niemiecki super pies, latwy do wychowania, lepszy z dziecmi i mniej wymagajacy.
      • morekac Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 02:00
        ewentualnie można na działce mieć stado owiec...
        • czarnaalineczka Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 18:57
          do pasienia to i gesi sie nadadza big_grin
    • slonko1335 Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 08:50
      Dzięki dziewczyny. Będę teścia odwodzić od pomysłu. Samej strasznie mi się podobają bordery-są przecudne ale ze względu na takie a nie inne usposobienie wiem, że takiego psa mieć nie możemy. Obawiałam się iż dla teścia też się nie będzie nadawał a Wasze wpisy utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Co prawda pies nie zostawałby w zasadzie sam, miał zainteresowanie-bo teściu naprawdę lub psy ale myślę, że nie takie jak jest potrzebne borderowi, pewnie przeszedłby jakieś szkolenia, my też byśmy go na szaleństwa z dzieciakami zabierali ale to może nie wystarczyć.
      Teściu z tych co od spacerów migać się nie będą, z tych co pobawią się w domu ale jednak zakładający, że na wybiegu pies sam się wybiega, ewentualnie piłkę mu się porzuca, wydaje mi się że wyobraża sobie raczej psa który grzecznie będzie szedł przy nodze po tym wybieganiu a w domu przychodził tylko na pieszczoty.
      • vivaluna Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 18:37
        Border nie przechodzi szkolenia-on musi być szkolony cały czas. Najlepiej aby uczestniczył w zajęciach sportowych jak np. agility, frisbee. Dla tego psa rzucanie piłki i spacery to zbyt banalna rozrywka a znudzony border to masakra w domu, na działce ale także agresja do innych psów lub ludzi.
        Pracuję z borderami-to psy dla osób wyjątkowych, lubiących intensywny sport i łamigłówkiwink
        Psy z gr.I-czyli owczarki to moim zdaniem dosyć wymagające psy
        Polecam do obejrzenia filmiki na you tube pary "Wieław i Lexus". Pies to owczarek australijski a przewodnik - starszy pan. Obrazują jak można pracować z psem mimo wieku i jaki typ pracy preferują owczarki. www.youtube.com/watch?v=iJ7DqF737bY
        • mdere Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 21:05
          Coś pięknego. smile
      • mshyde Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 20:22
        Slonko, pokaz tesciowi Luzaka wink PONy sa wlasnie takie, a ten ma nawet umaszczenie takie jak bc wink
      • hankam Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 20:23
        No i jescze jedna sprawa. Nie wiem, ile lat ma teść, ale bordery chyba są raczej długowieczne.
        I długo są aktywne. O ile teraz aktywny pies może nie być problemem dla starszego pana, to za dziesięć lat jeszcze aktywny pies może już być. dziesięć lat temu mój osiemdziesięcioletni, ale w świetnej formie ojciec nabył teriera. Teraz terier jest wciąż w superformie, ale mój dziewięćdziesięcioletni, wcale nie zramolały, ale zdecydowanie słabszy ojciec już nie. I spacery z psem stały się udręką.
        Weźcie to pod uwagę. I jeszcze to, że psy czasem chorują. O ile dziesięciokilogramowego psa bez problemu starszy człowiek wtaszczy do samochodu, to trzydziesto już niekoniecznie.
        • slonko1335 Re: Do psiar-Border Colie 19.06.11, 21:03
          Teściu całkiem młody jak na starszego Pana bo ma 65 dopiero ale jutro zaczynam akcję odwodzenia go od pomysłu, będę u nich jutro na śniadaniu to przedstawię mu to co napisałyście w tym wątku i poszukamy jakiejś innej rasy-gorzej, że facet uparty jak osioł bywa, no ale niegłupi więc rozsądne argumenty powinny przemówić. Przygotowałam już mu księgi z rożnymi rasami, mam tego trochę w domu-sama nie tak dawno szukałam rasy dla nas więc nagromadziłam trochę.
    • hana80 Re: Do psiar-Border Colie 20.06.11, 11:49
      Zaproponuj teściowi wzięcie małego pieska (chodzi mi o wzrost tongue_out ) ze schroniska one tez potrzebują miłości smile Są to pieski po przejściach które za odrobinę uczucia kochają nad życie
      W domu mojej mamy jest już kolejny taki rozbitek życiowy- brak słów żeby opisać oddanie tej suni smile
      Kolejnym plusem takiego psa jest fakt że jest już nauczony czystości, wysterylizowany
      Przygarnięcie dorosłego psa eliminuje takie problemy jak nauka czystości, gryzienie kabli czy papci smile Ja sama chciałam psa siberian husky i miałam zdecydowane zdanie jaki ma to być pies ( czekałam na psa tej rasy 12 lat -warunki mieszkaniowe nie pozwalały)
      1.szczeniak -kiedyś pogryzły mnie psy i wychowanie psa od szczeniaka miało przełamać mój lęk przed psami
      2. miał być pies nie suka - z babami to zawsze problem smile
      A jest sunia smile która miał 7 miesięcy jak zawitała w naszym domu i była już nauczona czystości (pojechałam z mężem do hodowli żeby zobaczyć szczeniaczki ok 6 tyg i zakochałam się w niej od pierwszego spojrzenia )
      no i sunia nie chce dominować jak pies smile
      • hana80 Re: Do psiar-Border Colie 20.06.11, 11:52
        > A jest sunia smile która miał 7 miesięcy jak zawitała w naszym domu i była już nau
        > czona czystości (pojechałam z mężem do hodowli żeby zobaczyć szczeniaczki ok 6
        > tyg i zakochałam się w niej od pierwszego spojrzenia ) Ona nie była tym 6 tyg szczeniakiem smile tylko 7 miesięczną nastolatką smile
      • majenkir Re: 20.06.11, 13:18
        hana80 napisała:
        > Zaproponuj teściowi wzięcie małego pieska (chodzi mi o wzrost tongue_out ) ze schronisk
        > a one tez potrzebują miłości smile Są to pieski po przejściach które za odrobinę u
        > czucia kochają nad życie

Pewnie, ze tak! Dla emerytowanego pana na dzialce taka bida bedzie w sam raz smile.
        Jak juz napisano, bordery to wulkany energii. Z tego co widze, rzadko kto moze im zapewnic odpowiednie warunki, niestety. Ludzie chetnie je kupuja, bo to najmadrzejsze psa, a potem rownie szybko sie ich pozbywaja sad, bo nie daja sobie z nimi rady.
        • pamelia Re: 20.06.11, 18:35
          Moja koleżanka, mająca 2 sheltie i trenująca z nimi agility, "skusiła się" na bordera. Do psich sportów oczywiście, bo nie ma to jak wyniki z borderem. I okazało się, ze mimo 2-3 treniongów w tygodniu na torze i dłuuugich intensywnych spacerów border ma 3 x więcej energii niż oba sheltie razem wzięte big_grin Wraca z pracy i od razu na godzine spaceru, wieczorami nie sposób się umówić bo jak nie trening to "ona musi zmęczyć bordera". Sama przyznała, mimo przygotowań do zakupu takiego psa, mimo iż siedzi od lat w psich klimatach, że aktywnośc bordera lekko ją przerosła...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka