Dodaj do ulubionych

Czy inteligencja i uroda są dziedziczne?

24.08.11, 09:21
Tak mnie natchnął temat szeroko ostatnio dyskutowany wsród moich znajomych na spotkaniu - czy im inteligentniejsi rodzice to tym inteligentniejsze dzieci? W przypadku dziedziczenia urody ZAZWYCZAJ sie sprawdza ( wiem, wiem, są wyjatki) - ładni rodzice najczęsciej miewają ładne dzieci, rzadko sie zdarza, by sliczne dzieci miały rodziców "poniżej średniej". A inteligencja i zdolnośc szybkiego i łatwego uczenia się? Czesc osób postulowała, że owszem, dzieci z tzw. inteligenckich rodzin lepiej sie uczą, ale to daltego, ze zazwyczaj ich rodzice przykłasają do tego uwagę. pewnie cos w tym jest, ale jak pamietam moich szkolnych kolegów i kolezanki, to cos w tym było, ze np. dzieci naukowców i lekarzy miały lepsze stopnie, ale i bywały bardziej zainteresowane tematem lekcji.

A kiedys moja babcia ( jak jeszcze miałam lat nascie) powiedziała mi: jak bedziesz kiedys miała dziecko, to zrób je sobie z kims inteligentnym, to nigdy nie bedziesz miała problemów z jego nauką. Moze cos w tym jest?
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 09:28
      Podobno synowie dziedziczą inteligencję po matkach. smile
      • piekielna-diablica Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 16:27
        ufff ulżyło mi....
    • ewaewa123 Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 09:33
      Naukowo stwierdzone, pierwsze dziecko dziedziczy inteligencję po matce smile
      • jamesonwhiskey Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 12:45
        > Naukowo stwierdzone, pierwsze dziecko dziedziczy inteligencję po matce smile

gdyby tak bylo, to jako ludzie nadal bysmy siedzieli na drzewach i prostowali banany
    • chipsi Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 09:35
      Hm, jak patrzę na mojego męża i jego brata i jedną z sióstr to dochodzę do wniosku że jeśli z tym dziedziczeniem inteligencji to prawda to oni muszą być adoptowani czy coś w tym stylu wink
      Chociaż fizycznie do rodziców podobni. Nie chcę tu ubliżać moim teściom ale... inteligencją nie grzeszą, żadną. Natomiast dzieci posiadają, że tak powiem, rozgarnięte. Druga szwagierka natomiast "inteligencję" odziedziczyła po...mężu (któremu bym już musiała naubliżać).
      Przykładów takowych mogę podać wiele.
      Tak więc chyba to tak nie do końca z tym dziedziczeniem rozumku (nie mylić z wykształceniem).
    • odcienie.szarosci Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 09:40
      Ja odziedziczyłam i urode i zdolności. Tate mam przystojnego i bardzo madrego. Pochodze raczej z normalnej, przecietnej, polskiej rodziny. Tata mimo swoich zdolnosci nie skonczył studiów bo kiedyś nie było potrzeby, miał prace, pozniej przyszly na świat dzieci i wizja studiów sie rozmyła. Ale jest naprawde człowiekiem bardzo mądrym, zdolnym, oczytanym, wszechstronnym. Ja od najmłodszych lat nie miałam problemów z nauką. Nikt ze mną nie siedział przy ksiazkach, nie uczył na sprawdziany. Ja po prostu na lekcji wiedziałam o czym mowa. Na przerwie przed lekcja potrafiłam szybko odrobić zadanie domowe. Okej nigdy nie miałam zdolności jezykowych i jezyk polski jak rowniez angileski był moim koszmarem i tu liczyłam na pomoc mamysmile, która jest urodzona humanistka ja po niej talent nie odziedziczyłam. W l.iceum nie chodziłam na korepetycje, do przecioetnego liceum chodziłam dostałam sie za pierwszym razem na medycyne. Zdolna jestem z przedmiotów stricte ścisłych wiec i chemia i fizyka to były moje koniki. Biologie napisałam średnio. Radze sobie dobrze na tych trudnych studiach. Nie jestem ani najlepsza ani najgorsza- średnia ale nie mam tez parcia zeby byc najlepsza. Mysle, ze odziedziczyłam talent po tatusiusmile.

Dziwię sie rodzicom, ktorzy siedzą ze swoimi pociechami nad lekcjami i wymagaja cudow. Zdolne dziecko nie potrzebuje pomocy rodzica albo w wybiorczych kwestiach. Po dziecku widac, ktore jest zdolne, ktore mniej i trzeba wymagac od niego adekwatnie do jego zdolności.

Z moim partnerem rodzice tez sie nigdy nie patyczkowali. Nikt z nim nad ksiazkami nie siedział, na korepetycje stac jego rodziny niestety nie było. Ojciec narzeczonego jest tez zdolnym człowiekiem. Mój narzeczony skonczył medycyne, robi ciezka specjalizacje na rowno z doktoratem, a na tym nie poprzestaniewink marzy mu sie tytuł profesorski i jestem pewna, ze dopnie swegosmile zdolna bestia kochanasmile
      • odcienie.szarosci Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 09:43
        Mam nadzieję, ze nasze dziecko odziedziczy nasze zdolnoscismile szczeolnie ojcasmile
      • ola_fatyga Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 15:43
        > Ja odziedziczyłam i urode i zdolności. Tate mam przystojnego i bardzo madrego.

Really? Ty jestes bardzo mądra?
      • aga.r.72 odcienie.szarości-zgrabna,slodka,wiotka i powabna 26.08.11, 01:13
        Tak naprawdę to chyba jesteś myszką w odcieniach szarości. Fajnie tak pomarzyć, co by się chciało.

Jan Brzechwa - SAMOCHWAŁA

Samochwała w kącie stała
        I wciąż tak opowiadała:

"Zdolna jestem niesłychanie,
        Najpiękniejsze mam ubranie,
        Moja buzia tryska zdrowiem,
        Jak coś powiem, to już powiem,
        Jak odpowiem, to roztropnie,
        W szkole mam najlepsze stopnie,
        Śpiewam lepiej niż w operze,
        Świetnie jeżdżę na rowerze,
        Znakomicie muchy łapię,
        Wiem, gdzie Wisła jest na mapie,
        Jestem mądra, jestem zgrabna,
        Wiotka, słodka i powabna,
        A w dodatku, daję słowo,
        Mam rodzinę wyjątkową:
        Tato mój do pieca sięga,
        Moja mama - taka tęga
        Moja siostra - taka mała,
        A ja jestem - samochwała!"

Polecam: www.klamerka.pl/zyczenie-10135.html#ixzz1W5KrWISV
        najlepsze życzenia
    • morekac Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 09:41
      Niekoniecznie takie podejście może się sprawdzić...

www.bioinformatyk.eu/index.php/genetyka/jak-dziedziczone-jest-iq-czynniki-genetyczne-i-srodowiskowe.html
    • methinks Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 10:22
      Prawdopodobnie jest w jakims stopniu dziedziczona, ale jak sama zauwazylas, bardzo duzo zalezy od czynnikow srodowiskowych.

www.bioinformatyk.eu/index.php/genetyka/jak-dziedziczone-jest-iq-czynniki-genetyczne-i-srodowiskowe.html
    • a.nancy Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 10:24
      abstrahując od naukowych teorii
      ciekawe, jak z tą urodą, my z mężem jesteśmy mocno przeciętni, za to dziecko nam się trafiło wybitnie urodziwe smile fartem odziedziczył po nas najlepsze cechy (oczy po mnie, włosy po ojcu...)
      i nie piszę tak dlatego, że jestem zaślepiona wink
      ale młody jest, może jeszcze zbrzydnie tongue_out
      • lafiorka2 Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 10:32
        Nie wiem jak z inteligencją,ale z urodą moje dzieci do nas nie są ( na razie) podobne.Starszy jest podobny do mojego teścia,a młodszy do mojej mamy.Oby starszy nie odziedziczył "inteligencji" po teściu bo będzie doopa.I żeby nie odziedziczył tego jego materializmu, spoglądania na świat tylko przez pryzmat kasy.Tym się teście dobrali.Jeden z synów i córka to odziedziczyli na pewnouncertain
        Nie, żebym dosr.ywała,ale tak jest niestety.
        Natomiast młodszy jak odziedziczy inteligencję(bo urodę na razie ma) big_grin po mojej mamie,to będę szczęśliwa.
    • ola Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 10:35
      W kontekście Sikorskiego:
      W rodzinach, nazwijmy to roboczo, inteligenckich dzieci na pewno dziedzicza w genach inteligencję rodziców. Ale i od dziecka "nasiąkają" klimatem domu. Widzą że w wolnym czasie się czyta książki, zamiast gapić się na Taniec z Gwiazdami, słucha rozmów rodziców, zna się podobne środowisko przez znajomych rodziców.
      Ma się wgrane od małego, że skończenie studiów to konieczne minimum a nie żaden sukces. Od takich dzieci rodzice automatycznie wymagają wyników w nauce (vide Sikorski).
      I to potem często (na pewno nie zawsze) procentuje w ich podejściu do życia.
      Np. chodziłam do szkoły podstawowej z synem pary lekarzy, który był lepszy z anatomii niz niejeden student pierwszego roku.
      U mnie w domu praktycznie wszystkie książki były o sztuce. Od małego przeglądałam sobie "Siedem Wieków Malarstwa Europejskiego", tak jak inne dzieci oglądaja ksiązki o Tomku Lokomotywie.
      Moze nie jestem jakoś specjalnie inteligentna, ale na historii sztuki było mi łatwiej niż np. dzieciom inżynierów, bo po prostu od dziecka w tym siedziałam.
    • sotto_voce Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 11:21
      No oczywiście, że są. Ciekawe, że są jeszcze ludzie, którzy tak nie uważająsmile
      Efekt ten w przypadku inteligencji jest jeszcze wzmocniony okolicznością, że inteligentna będzie lepiej stymulować swoje dziecko (szczególnie pierwsze, jak to ktoś już napisał, bo ma wtedy najwięcej czasu).
    • 18_lipcowa1 mam nadzieję że tak 24.08.11, 15:52
      bo wtedy się okaże że z mężem stworzyłam IDEAŁ wink)))))
      • a-ronka Re: mam nadzieję że tak 24.08.11, 17:19
        18_lipcowa1 napisała:

> bo wtedy się okaże że z mężem stworzyłam IDEAŁ wink)))))

hmm łuszczyca i genetyczna nadwaga ??? IDEAŁ ???
        • 18_lipcowa1 Re: mam nadzieję że tak 25.08.11, 17:37

>
          > hmm łuszczyca i genetyczna nadwaga ??? IDEAŁ ???

spokój azor!
          nie szczekaj!
        • majenkir Re: ma 25.08.11, 18:45
          a-ronka napisała:
          > hmm łuszczyca i genetyczna nadwaga ??? IDEAŁ ???

Jesli jedno z rodzicow cierpi na luszczyce, dziecko ma tylko ok. 10% szansy na zachorowanie.
    • super-mikunia Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 24.08.11, 17:05
      A kiedys moja babcia ( jak jeszcze miałam lat nascie) powiedziała mi: jak bedzi
      > esz kiedys miała dziecko, to zrób je sobie z kims inteligentnym, to nigdy nie b
      > edziesz miała problemów z jego nauką. Moze cos w tym jest?

czytając ten wątek stwierdzam, że przede wszystkim najważniejsze co może nam rodzic przekazać.. to przekonanie o własnej wartości, żeby nie powiedzieć wyższości ekhm.. wtedy wszystkie drzwi świata stoją otworem..i ten inteligentny facet, który nauczy dziecka jak ma się uczyć się znajdzie..
      • azjaodkuchni Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 25.08.11, 17:49
        Patrząc na moje dziecko jestem tego pewna. smile
        • czar_bajry Re: Czy inteligencja i uroda są dziedziczne? 26.08.11, 00:51
          Moje dzieci piękne i inteligentne, po mamusi oczywiściebig_grin
    • gonia28b nie [n/t] 26.08.11, 00:23

• aga.r.72 NIE na bank n/t 26.08.11, 01:00

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka