Dodaj do ulubionych

szkoła a prawdomówność

29.09.11, 16:40
Mam taki problem:
Pan od instrumentu (szkoła muzyczna) wymaga aby dziecko ćwiczyło 2 razy dziennie. Ja uważam, że to o jeden raz za dużo, niestety pan na moje argumenty jest głuchy.
Dodatkowo dziecko mówi prawdę nauczycielowi (I kasa wink).
Jak z tego wybrnąć aby wilk był syty i owca cała? Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • pieskuba Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 16:48
      Niech raz ćwiczy normalnie, a drugi bardzo krótko smile
      • alyeska Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 16:51
        2 x krotko cwiczyc.
    • jamesonwhiskey Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 16:57
      > e. Ja uważam, że to o jeden raz za dużo, niestety pan na moje argumenty jest gł
      > uchy.

znaczy jestes muzykiem skoro tak uwazasz
      i jaki cel tej szkoly muzycznej ma talent , chce go rozwijac
      czy chce brzdakac na gotarze przy ognisku ?
      • verdana Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 17:24
        Po co wysyłałas dziecko do szkoły muzycznej? Dla mnie to oczywiste, ze szkoly muzyczne wymagają grania...
        • azjaodkuchni Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 17:43
          Dwa razy po 15 minut zamiast 30 minut jeden raz.
    • lilu.m Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 18:12
      Dzięki za odpowiedzi. Może faktycznie na razie zrobimy 2 x 15 min. Choć pan chce 2 x 30 ale to za dużo dla takiego małego dziecka imo.
      Co do pytań/uwag czemu muzyczna szkoła itd - dziecko jest zdolne i chętne ale taki system i nadmiar wymagań może je zniechęcić. Poza tym to nie jest normalne aby w I klasie podstawówki ćwiczyć godzinę dziennie. Nic innego byśmy nie robili, tym bardziej że rodzice też muszą w tych ćwiczeniach uczestniczyć (przynajmniej na początku).
      • damajah Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 18:29
        Staram się przypomnieć sobie ile ćwiczyła moja córka w pierwszej klasie - chyba około 40 min dziennie, chyba że nie codziennie - to wtedy dłużej. Ale warto to podzielić na dwa razy bo 40 min na raz dla pierwszaka to może być za dużo.
        Niestety przygotuj się że ćwiczenia będzie coraz więcej - w 2 semestrze ta godzina może być już potrzebna, w 2 klasie godzina to mus. Moja córka jest obecnie w 4 klasie i godzina dziennie to zdecydowanie za mało.
        Wybierając szkołę muzyczną trzeba sobie zdawać sprawę z tego że dziecko będzie musiało ćwiczyć na instrumencie - i to coraz więcej. Do tego kształcenie słuchu i rytmika - w swoim czasie będzie wymagać też czasu żeby to wszystko ogarnąć. Inaczej się nie da.
        • lilu.m Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 18:44
          Ja mam już starsze dziecko w szk. muzycznej smile i mniej więcej wiem jak to wygląda.
          Na pewno nie musiało ćwiczyć w I klasie godziny dziennie, o ile pamiętam to było 15-20 min.
      • edelstein Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 20:17
        Nie masz racji,godzina to nie jest duzo.Wiem ile cwiczylo i cwicz moje rodzenstwo,godzina to minimum.
        • m_sl Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 21:02
          A dlaczego musi być 2 razy dziennie? Czy jedna godzina dziennie nie wystarczy?
          Moje dziecię grało na początku 30 min. kazdego dnia, włącznie z weekendem. Ale potem, jak doszły pierwsze utwory, to już jakoś samo wydłużyło się do 45 min.

Tu jest forum, gdzie są mamy dzieci ze szkół muzycznych. Tu znajdziesz więcej informacji.
          forum.gazeta.pl/forum/f,45595,Dzieciaki_ze_szkol_muzycznych.html
          • lilu.m Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 21:15
            m_sl napisała:

> A dlaczego musi być 2 razy dziennie? Czy jedna godzina dziennie nie wystarczy?

Dziecko nie może wytrzymać 30 min. grania bez przerwy, a co dopiero mówić o godzinie. Dlatego ma mieć dwa razy.

> Moje dziecię grało na początku 30 min. kazdego dnia, włącznie z weekendem. Ale
            > potem, jak doszły pierwsze utwory, to już jakoś samo wydłużyło się do 45 min.

No właśnie, 30 min. Tym bardziej że to jest sam początek nauki, młody nie ma jeszcze 7 lat i nie chcę go zniechęcić do muzyki.

> Tu jest forum, gdzie są mamy dzieci ze szkół muzycznych. Tu znajdziesz więcej i
            > nformacji.
            > forum.gazeta.pl/forum/f,45595,Dzieciaki_ze_szkol_muzycznych.html
            Dzięki.
    • gazeta_mi_placi Re: szkoła a prawdomówność 29.09.11, 18:15
      Iść do szkoły i zrobić dym.
    • otto_1 Re: szkoła a prawdomówność 30.09.11, 00:28
      Wypisz dziecko. Z Twoim podejściem to nie ma sensu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka