Dodaj do ulubionych

Halloween po polsku

02.11.11, 13:58
czytając ten artykuł szkoda, że zapominamy iż my także w naszej słowiańskiej kulturze mieliśmy takie święto, które znamy z dramatu "dziady" Mickiewicza. Może było by lepiej abyśmy wrócili i przypomnieli naszym dzieciom o naszym słowiańskim pochodzeniu i obyczajach, a nie ślepo przyjmowali obyczaje innych kultur...
Obserwuj wątek
    • babyaggie Re: Halloween po polsku 29.10.12, 12:35
      Masz rację z nawoływaniem do kultywowania tradycji. Problem w tym, że wszystkie polskie święta sa pompatyczne i nadęte. Nawet taki dzień jak Dzień Niepodległości czy obalenie komunizmu nie są obchodzone wcale, albo na smutno - a powinna to być wielka narodowa impreza. Trudno się dziwić, że rodzice młodszych dzieci i same dzieciaki chcą mieć nieco frajdy i szaleństwa.
    • anel_ma Re: Halloween po polsku 29.10.12, 12:39
      nie ma żadnego problemu, abyś w w swoim środowisku Dziady promowała, ile razy je obchodziłaś w życiu? suspicious
      bo ja znam tylko z Mickiewicza...
      Pojdziesz z dziećmi na groby w wigilię wszystkich świętych polewać nagrobki mlekiem i miodem? ale zabawa...
      • kolpik124 Re: Halloween po polsku 29.10.12, 12:45
        Dziady są świętem lokalnym wywodzącym się z Kresów i Litwy.

W Małopolsce czy Wielkopolsce nikt takiego święta nie obchodził.
        • fred_die Re: Halloween po polsku 29.10.12, 20:43
          Czyli jest to święto słowian, bliższe nam niż jakiekolwiek inne zmyślone przez kler.
          • e-milia1 Re: Halloween po polsku 29.10.12, 20:50
            na Slasku tez Dziadow nie obchodzono. ales wyskoczyla z tematem. halloween nie cierpie
            • ziut.ka27 Re: Halloween po polsku 30.10.12, 01:45
              A ja bardzo lubię. nie wnikam w filozofię, tylko korzystam z możliwości zabawy z dzieckiem: wydrążenia dyni, zrobienia z niej zupy oraz latarni, pieczenia ciasteczek oraz wykonując ozdoby, które niekoniecznie są strraszne, ale mogą być bardzo śmieszne i zabawne. Podchodzę do tego świętowania z dystansem, nie dodając żadnej ideologii, tylko bawiąc się.
              • gosky Re: Halloween po polsku 30.10.12, 08:17
                Jakie k...fa świeto? Helołin to kolejny przeszczepiany nam syf, a nie święto. Zabawe możesz sobie robić kiedy chcesz, możesz nawet faszerować kartofle i przyozdabiać okna szatkowana kapustą, ale nie nazywaj tego świetem, nie w Polsce.
                • ziut.ka27 Re: Halloween po polsku 30.10.12, 09:10
                  A tak masz rację: mogę sobie ozdabiać okna kiedy chcę i jak chcę: i właśnie robię to teraz smile I proszę Cię, byś mi nie mówił, co, gdzie i jak mam nazywać. Nie mieszkam w Polsce big_grin
                • koloratura1 Re: Halloween po polsku 31.10.12, 08:51
                  gosky napisał:

> Jakie k...fa świeto? Helołin to kolejny przeszczepiany nam syf, a nie święto. Z
                  > abawe możesz sobie robić kiedy chcesz, możesz nawet faszerować kartofle i przyo
                  > zdabiać okna szatkowana kapustą, ale nie nazywaj tego świetem, nie w Polsce.

Czemu?
                  Bo już Ty takiemu pokażesz?
              • raszefka Re: Halloween po polsku 30.10.12, 08:59
                ziut.ka27 napisała:

> Podchodzę do tego świętowania z dystansem,

Podłączam się do pytania: świętujesz co?
                • ziut.ka27 Re: Halloween po polsku 30.10.12, 09:11
                  Podchodzę do tego zwyczaju z dystansem. Już dobrze?
          • kolpik124 Re: Halloween po polsku 29.10.12, 20:54
            Nie czuję związku ze słowiańskimi świętami wymyślonymi i obchodzonymi przed ponad 1000 latami.

Bliższe są mi te wymyślone przez kler big_grin

fred_die napisał:

> Czyli jest to święto słowian, bliższe nam niż jakiekolwiek inne zmyślone przez
            > kler.
    • sselrats Jak Halloween to tylko w McDonald'sie 30.10.12, 00:25
      ...
    • maggorlo Re: Halloween po polsku 31.10.12, 09:37
      Można z dzieckiem wydrążyć dynię, upiec z miąższu ciasto, pójść ze zniczem na groby i poczytać Mickiewicza. Te wszystkie czynności nie wykluczają się wzajemnie, ani nie stoją ze sobą w sprzeczności.
      Kiedyś żyliśmy za żelazną kurtyną, odizolowani od reszty świata - nie podobało nam się. Teraz mieszkamy w wolnym kraju, możemy czerpać od innych narodów, poznawać ich kultury - tez nam się nie podoba. Ludziom nie dogodzisz smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka