Dodaj do ulubionych

Kara smierci i przewrotne pytanie

25.11.11, 14:41
Jestescie przeciw/za kara smierci i dlaczego?
I jednoczesnie - za czy przeciw aborcji?
Inaczej - ciekawi mnie czy sa zwolenniczki aborcji, ktore sa przeciwko karze smierci?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:43
      Jest takich milion pięćset sto dziewięćset. Niedawno był taki temat. Tam był jeszcze temat in vitro (dopuszczalność + finansowanie z budżetu państwa).
      • jjod Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:44
        Pomijając fakt, że to już milionowy temat tego typu.
        Tak, ja jestem zwolenniczką aborcji, a przeciwniczką kary śmierci.
        • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:47
          In vitro mnie nie interesuje. A powtarzalnosc tematow.. coz, nie obiecywalam w tytule,ze pytanie oryginalne.

> Tak, ja jestem zwolenniczką aborcji, a przeciwniczką kary śmierci.
          Dlaczego jestes przeciwniczka kary smierci?
          • dominikaonline Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:14
            widzisz bo ludzie to HIPOKRYCI!
            i dla mnie to ewidentna dwulicowość
        • papalaya Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 20:18
          a przydałoby się zgrillować paru dilerów i ćpunów...

dlatego jesteś przeciwko?

jjod napisał:

> Pomijając fakt, że to już milionowy temat tego typu.
          > Tak, ja jestem zwolenniczką aborcji, a przeciwniczką kary śmierci.
          • jjod Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 22:51
            Znowu zaczynasz?
    • angazetka Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:47
      Jestem zwolenniczką prawa do aborcji. I przeciwniczką kary śmierci. A co?
    • iwles Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:49

a ja nie rozumiem, co ma jedno z drugim wspólnego. Bo to tak, jakby ktoś był przeciwko karze śmierci, ale za eutanazją - jaki stąd wniosek ?
      • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:54
        Eutanazja to moim zdaniem jednak co innego (chociaz osobiscie tez jestem przeciw, tak jak i karze oraz aborcji).
        A kare smierci i aborcje laczy moim zdaniem dosc istotna sprawa - decydowanie o czyims zyciu za te osobe.

• iwles Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:10

eutanazja jak najbardziej też mieści się w pojęciu decydowania o czyimś życiu czy śmierci.
          • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:24
            Ale z reguly zaintersowany ma cos do powiedzenia, w przeciwienstwie do aborcji i kary.
            • policjawkrainieczarow Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 00:55
              niektorymodbija napisała:

> Ale z reguly zaintersowany ma cos do powiedzenia, w przeciwienstwie do aborcji
              > i kary.

nie, nie ma takiej reguly, wlasnie nieraz rzecz tyczy ludzi w stanie "warzywo".
        • czarnaalineczka Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 19:00
          zakaz aborcji to tez decydowanie o czyims zyciu (kobiety) za te osobe
          • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 00:41
            > zakaz aborcji to tez decydowanie o czyims zyciu (kobiety) za te osobe
            ? Poza przypadkiem zagrozenia zycia kobiety, nie widze sensu w tym zdaniu. A nawet i w takim przypadku - raczej traktowalabym taka zagrazajaca ciaze jako "chorobe" (ktora moze sie roznie skonczyc) , a nie odgorna decyzje o zyciu? Zreszta, kobieta decydujac sie na seks powinna miec swiadomosc ryzyka ciazy, w tym, ryzyka zagrazajacej ciazy.
        • policjawkrainieczarow Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 00:53
          > A kare smierci i aborcje laczy moim zdaniem dosc istotna sprawa - decydowanie o
          > czyims zyciu

zapomnialas dodac jedzenie miesa i rzeznie, darling.
    • ola Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:50
      Ja.
      Jestem przeciw karze śmierci z tego przede wszystkim powodu:
      www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,10663940,Zona_dla_mordercy.html
      takich przypadków w Stanach są dziesiątki. Dzięki Bogu w celi smierci siedzi się latami. Gdyby stracili ich od razu, teraz pozostałoby powiedzieć tylko "Upssss..."

a co do aborcji - jestem za prawem do aborcji do ok. 10 tyg. ciąży, ponieważ nie uważam zarodka za człowieka, tylko za ewentualną możliwość powstania w przyszłości człowieka
      • aqua48 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:54
        Jestem również za aborcją i przeciw karze śmierci. Też z powodu omylności sądów. A poza tym uważam, że kara dożywotniego więzienia bez możliwości zwolnienia jest dotkliwsza.
        • wuwujama Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:31
          aqua48 napisała:

A poza tym uważam, że kara dożywotniego więzienia bez możliwości zwolnienia j
          > est dotkliwsza.

Wiesz jak wiele ciezkich przestepstw jest popelnianych co roku w Polsce? A wiesz jak czesto kara dozywocia jest zasadzana?
      • duzeq Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:55
        > a co do aborcji - jestem za prawem do aborcji do ok. 10 tyg. ciąży, ponieważ ni
        > e uważam zarodka za człowieka, tylko za ewentualną możliwość powstania w przysz
        > łości człowieka.

Eee, to znaczy ze jest ewentualna mozliwosc, ze bedzie w przyszlosci zyrafa?
        • iuscogens Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:59
          Może u oli to byłby chomik, kto wie??
          Tak ogólnie to wydaje mi się, że za takimi tekstami o ewentualnym powstaniu człowieka stoi po prostu brak wiedzy i tyle.
          Czytałam tutaj na forum jakiś czas temu jak jakaś pani popisała sie myślą o tym, że przecież nie wiemy czy dziecko w brzuchu/płód nieważne jak nazwiemy coś czuje. No właśnie doskonale wiemy, że od pewnego momentu czuje ból i to nie tak samo jak my, ale ze względu na niewykształcenie się jeszcze otoczek komórek nerwowych czuje ból dłużej i mocniej niż my.
          Ale jestem pewna, ze ta pani i 3/4 forum uznałoby to za katolicki ciemnogród, no bo jak płód (ewentualnie zarodek/embrion/zlepek komórek - te nazwy sa notorycznie stosowane niepoprawnie - znowu brak wiedzy się kłania) może coś czuć??
          Jeśli są osoby, które bez żenady piszą na forum o dzieciach uśmierconych podczas okresu to ja się już niczemu nie dziwię.
          Może w związku z tym postulować, żeby ludzie częsciej do książek zaglądali a mniej na forum się ośmieszali??

Co do kary śmierci, jestem przeciwna i też dziwnie mnie jak można jednocześnie być za aborcją i przeciwko karze śmierci uncertain
          • ruda_owca Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 28.11.11, 17:08
            > No właśnie doskonale wiemy, że od pewnego momentu czuje ból

Sama piszesz, ze od pewnego momentu, czyli do pewnego momentu nie czuje bolu. Dopoki nie wyksztalci sie uklad nerwowy zarodek nie ma mozliwosci odczuwania bolu, zatem wystarczy klauzula, aby aborcje mozna bylo wykonywac tylko zanim zarodek bedzie w stanie odczuwac bol, czyz nie?
      • blekitny.zamek Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 19:38
        ni
        > e uważam zarodka za człowieka, tylko za ewentualną możliwość powstania w przysz
        > łości człowieka

zabiłaś mnie tym zdaniem sad
        czyli twoim zdaniem z tego zarodka może powstać równie dobrze piesek,kotek,rybka,a może jaszczurka.
        Może powstać,a może nie.....nie kumam tego.
        Ja chyba nie z tego świata jestem.
        Niedługo przeczytam,że człowiekiem można nazwać tylko istotę,która już się urodzi.Jest super zdrowa i idealnie piękna,bo w przeciwnym razie szybciutki zastrzyk i po kłopocie...
    • hellulah Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 14:54
      Nie nazwałabym siebie "zwolenniczką" aborcji. Aborcja to jest na ogół nienajlepszy wybór (lepsza np. profilaktyka - antykoncepcja, albo przepracowanie pewnych spraw). Uważam jednak, że czasami wybór konieczny i słuszny.

Karę śmierci dopuszczam warunkowo, tak jak zabójstwo w samoobronie, ogólnie jestem jednak przeciw. Dlaczego tak? Nie ufam niezawisłości/nieomylności sądów. Kara śmierci dotyczyłaby człowieka świadomego w pełni, osadzonego w społeczeństwie, z bagażem wspomnień i relacji międzyludzkich. Skazanego można odizolować od społeczeństwa nie tylko go (lub ją) zabijając.

I płód i dorosły są ludźmi, ale jednak nie identycznymi ludźmi. Ich sytuacja jest inna. Stąd różne podejście.

• niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:00
        Inna sytuacja - ok ale dlaczego plod jest w tej gorszej?
        • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:21
          Bo do pewnego etapu nie jest w stanie przeżyć poza organizmem matki.
          • iuscogens Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:02
            No mnie zawsze dziwi ten argument, bo ten etap jest bardzo płynny i zależy od poziomu rozwoju medycyny i w różnych krajach w zależności od dostępności i jakości usług medycznych ta granica przebiega gdzie indziej.
            • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:16
              Bardzo płynny, ale o uratowaniu płodu z poronienia 8 tygodniowej ciąży jeszcze nie słyszałam.
              • iuscogens Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:24
                No wiadomo, ale za 60 lat możemy usłyszeć (jak dożyjemy) - to tylko kwestia rozwoju medycyny.
                • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:31
                  Obiecuję przesunąć swoją osobistą granicę, jak to nastąpi.
                  • iuscogens Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:38
                    Tu nie chodzi o to, żebyś cokolwiek przesuwała, chociaż wystarczy, że się przeprowadzisz do amazońskiej dżungli i już sobie możesz przesunąć, zresztą możesz sobie uważać co chcesz, ja tylko pokazuje jak relatywna i nielogiczna jest ta granica.
                    • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:48
                      Wszystko jest relatywne, co łatwo zrozumieć chociażby wykonując małe śledztwo na temat poglądów ostatniej opoki prawdziwej moralności naszych czasów czyli KK na przestrzeni dziejów.

A ta granica jest dla mnie jak jak najbardziej logiczna, ale Ty oczywiście możesz mieć swoje zdanie. Jak partenogeneza stanie się dostępną procedurą medyczną to będziesz wychowywać każdą swoją komórkę jajową? wink
                      • iuscogens Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:05
                        No jak do tego dojdzie to porozmawiamy, niemniej o czymś takim jak partogeneza u ssaków nie słyszałam jeszcze, ale próbuj dalej, może wymyślisz coś mniej absurdalnego suspicious
                        Granica nie jest logiczna, jest ustawiona bo tak się tobie podoba, wiem, że trudno sobie uzmysłowić własny brak logiki bo się nam dysonans włącza i nie możemy pojąć, że w tak ważnych kwestiach można sie posługiwać tylko swoim widzimisię.
                        • pleschanka Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:20
                          > No jak do tego dojdzie to porozmawiamy, niemniej o czymś takim jak partogeneza
                          > u ssaków nie słyszałam jeszcze, ale próbuj dalej, może wymyślisz coś mniej absu
                          > rdalnego suspicious

Może nie takie absurdalne, jak się wydaje
                        • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 19:54
                          > Granica nie jest logiczna, jest ustawiona bo tak się tobie podoba, wiem, że tru
                          > dno sobie uzmysłowić własny brak logiki bo się nam dysonans włącza i nie możemy
                          > pojąć, że w tak ważnych kwestiach można sie posługiwać tylko swoim widzimisię.

Oczywiście, powinnam się posługiwać Twoim widzimisię, wtedy byłoby logicznie wink
                    • policjawkrainieczarow Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 01:01
                      ja tylko pokazuje jak relatywna i nielogiczna jest ta gr
                      > anica.

prawda? podobnie, jak relatywne i nielogiczne jest chronienie 8tygodniowego zarodka, ktory nie ma jeszcze mozliwosci odczuwania, a zabijanie bez cienia wyrzutu sumienia cieląt w rzeźni.
                      • iuscogens Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 11:42
                        Niezbyt rozumiem związek, choć zgodzę się z tym, że jedzenie mięsa w sytuacji gdy można spokojnie wyżywić się bez mięsa nie jest ani logiczne ani dobre.
                • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:34
                  Swoją drogą wydaje mi się to nieco paradoksalne, że niektórzy ludzie jako argument przeciw aborcji podają, że tylko Bóg powinien mieć władzę nad życiem i śmiercią, ale jednocześnie akceptują utrzymywanie ludzi przy życiu przy pomocy zaawansowanej medycyny i technologii. Gdyby Bóg chciał, żeby dziecko przeżyło czy fundowałby mu poronienie w ósmym tygodniu? wink
                  • iuscogens Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:10
                    A nie dziwi Cie, że jak katolik dowiaduje się, że ma raka to idzie do lekarza i próbuje się leczyć a nie tylko na śmierć czeka??
                    W końcu skoro Bóg chciał, żeby człowiek przeżył to nie fundował by mu raka, nie??
                    • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 19:55
                      No właśnie wink
                    • szyszunia11 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 21:05
                      iuscogens napisał:

> A nie dziwi Cie, że jak katolik dowiaduje się, że ma raka to idzie do lekarza i
                      > próbuje się leczyć a nie tylko na śmierć czeka??
                      > W końcu skoro Bóg chciał, żeby człowiek przeżył to nie fundował by mu raka, nie
                      > ??

z tym, że to nie Bog "zafundował" raka, ale rak, jak i wszelkie inne choroby to przejawy śmierci, konsekwencji pierworodnego grzechu którym został skażony swiat. W Ewangelii Jezus uzdrawiał wszystkich, którzy o to prosili, nikomu nie "fundowal" żadnego nieszczęścia, wręcz przeciwnie. Natomiast ów rak został przez Boga dopuszczony, nie zesłany. Dla kogoś może na jedno wychodzi, dla mnie róznica jest kolosalna w kwestii natury samego Boga, nie jest to tylko niuans teologiczny. Ale to juz chyba inny temat.
                  • szyszunia11 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 20:59
                    bri napisała:

> Swoją drogą wydaje mi się to nieco paradoksalne, że niektórzy ludzie jako argum
                    > ent przeciw aborcji podają, że tylko Bóg powinien mieć władzę nad życiem i śmie
                    > rcią, ale jednocześnie akceptują utrzymywanie ludzi przy życiu przy pomocy zaaw
                    > ansowanej medycyny i technologii.

dla mnie - jak najbardziej logiczne, ale trzeba znać Biblię troszkęsmile tzn. "nie zabijaj" jest bardzo mocne, za to wszelki epostawy mające na celu pomoc człowiekowi którego zycie jest zagrożone - jak najbardziej promowanewink Logiczne, no nie? Życie raz dane przez Boga trzeba chronić jak długo się da - kiedys miłosierny Samarytanin obmywał rany pobitego człowieka oliwą, dzisiaj jest nowoczesna medycyna, technologia itd - ale dążenie jest to samo. Ostatecznie , mimo wszelkich ludzkich wysiłków każdy człowiek i tak odchodzi ale momentu tego odejścia nie mamy prawa przyspieszać.
            • martishia7 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 20:34
              Jak dla mnie w danym momencie jest ona zawsze tam gdzie "rekord świata" w kategorii najmłodszy odratowany wcześniak. Obecnie coś ok. 21 tyg.
            • beataj1 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 12:09
              No tak etap jest płynny i zmienia się wraz z rozwojem nauki. Na tej samej zasadzie na jakiej zmienia się nauka kościoła która to jeszcze 100 lat temu zakladał podleglą funkcje kobiety wzgledem mężczyzny. Wspierał odbieranie jakichkolwiek praw i traktowanie jak zwierzęta osób chorych psychicznie czy też na przestrzeni kilku wieków bez problemów wspierał najgorsze tortury jako metodę uzyskiwania zeznań.
              Teraz nagle kościół i bóg stoi na straży mordowanych niewinnych a jeszcze kilkadziesiąt lat temu nawracanie ogniem i mieczem było ok.

Teraz mamy granice najmniejszego uratowanego wcześniaka na c.a. 20 tygodni. Jak nauka to zmieni to i my możemy zmienić podejście. Kościołowi jako boskiemu personelowi tez już kila razy udało się zmienić zdanie...
        • hellulah Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 19:26
          > Inna sytuacja - ok ale dlaczego plod jest w tej gorszej?

Dlaczego gorszej? Jeśli ginie, to ginie bez świadomości, nie widząc, co go czeka, bez wspomnień, bez poczucia upływu czasu, bez poczucia, że jest osobną istotą, bez uczuć wyższych.

• niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 00:38
            Skad pewnosc, ze bez swiadomosci, bolu itp? Bo pozniej czlowiek nie pamieta zycia plodowego? A czy ktos udowodnil, od kiedy jest sie swiadomym i ma sie wyzsze uczucia?
            • hellulah Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 00:54
              O bólu zdaje się nie pisałam, to raz.

Ale skoro już, to dwa, przed pewnym etapem kształtowania się układu nerwowego bólu po prostu nie ma jak odczuwać, nie ma czym, poszukaj sobie info. na ten temat, ja idę spać i nie chce mi się (szczerze).

Trzy, owszem, "niepamiętanie" jest w zasadzie równoznaczne z "nieistnieniem", tak jak z plikiem na dysku - wykasuj, zobaczysz, czy jeszcze tam będzie (ok, informatycy potrafią się do takiego pliku dogrzebać, chodzi mi tylko o analogię). Jeżeli jakieś zdarzenie nie pozostawi absolutnie żadnego śladu w ludzkiej pamięci, no nic, kompletnie nic, to jakie to zdarzenie ma znaczenie? żadne.

Cztery, tak, owszem, bioetyka zajmuje się m. in. kwestią kształtowania się świadomości. Zresztą - to już psychologia rozwojowa wystarczy, aby domniemywać, kiedy u człowieka powstaje trwałe przekonanie o odrębności, integralności, niezależna wola itp. Poszukaj sobie sama bo patrz wyżej, idę spać na zasłużony odpoczynek.

Po piąte - pytanie, czy mówimy o aborcji w wieku płodowym np. 32 tygodni (ta Australia) czy np. 5 tygodni. W tym drugim przypadku powiem krótko - świadomość? wyższe uczucia? nie żartuj.

Po szóste, moje dziecko jest wybitnie wpadkowe (aczkolwiek z narzeczonym, więc nie wiem, czy się aż tak liczy; pewnie tak, rasowa emama planuje dzieci z zegarkiem w... ręku)i skoro piszę "moje dziecko" i czasem bezczelnie się nim chwalę na forum, znaczy urodziłam. I ok. Ale naprawdę inne kobiety, jeśli nie chcą, nie muszą. Tyle mojego zdania.
      • a.nancy Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:04
        podpisuję się pod tym, co napisała hellulah
    • princess_yo_yo Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:12
      jestem przeciwko karze smierci bo uwazam ze jest to zabojstwo w majestacie prawa a wiec zupelnie niewychowawcze - wymiar sprawiedliwosci dokonuje czynu ktory uwaza za jeden z najbardziej powaznych przestepstw. kara smierci, poza oszczesnoscia podatnika na miejscu w wiezieniu nie przynosi zadnych innych pozytywnych rezultatow a to dla mnie za malo.

uwazam ze aborcja powinna byc prawnie dopuszczalna i to bez specjalnych ograniczen - plod nie ma zdolnosci przezycia poza cialem matki wiec w tym wypadku jest jego czescia i nie mozna odbierac osobie w swietle prawa w pelni poczytalnej kontroli nad swoim cialem i zmuszac lub zabraniac poddawania sie procedurom medycznym. jesli kiedys zostanie wynaleziona sztuczna macica to moze zmienie zdanie chociaz taki wynalazek przynioslby cala serie kolejnych dylematow etycznych wiec nie czekam na to z utesknieniem.
      • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:26

uwazam ze aborcja powinna byc prawnie dopuszczalna i to bez specjalnych ograniczen - plod nie ma zdolnosci przezycia poza cialem matki wiec w tym wypadku jest jego czescia i nie mozna odbierac osobie w swietle prawa w pelni poczytalnej kontroli nad swoim cialem i zmuszac lub zabraniac poddawania sie procedurom medycznym. jesli kiedys zostanie wynaleziona sztuczna macica to moze zmienie zdanie chociaz taki wynalazek przynioslby cala serie kolejnych dylematow etycznych wiec nie czekam na to z utesknieniem.

Rozumiem, ze dopuszczasz w takim razie aborcje tylko do pewnego momentu? Bo jednak nawet wczesniak z 6mc ma mozliwosc przezycia poza organizmem matki.
        • princess_yo_yo Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:30
          tak uwazam ze prawo powinno zawierac ograniczenia czasowe jesli chodzi o dopuszczalnosc zabiegu, ale dopuszczam wyjatki na podstawie wskazan medycznych (ciezkie wady plodu, niebezpieczenstwo dla matki) i tak, wiem ze jest to kwestia dyskusyjna
    • marokanska.zowica Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:13
      Co to znaczy - zwolenniczka aborcji?
      Zadna normalna kobieta ie jest zwolenniczka aborcji. najwyzej dopuszca taka mozliwośc w sytuacji ekstremalnej.
    • gku25 2 x ZA 25.11.11, 15:13

• bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:15
      Ja jestem przeciwna karze śmierci i za dopuszczalnością aborcji w pierwszych tygodniach ciąży.
      • foro-estupido Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:17
        Uważasz,że kara śmierci dla mordercy i gwałciciela(np) to,to samo, co zabicie dziecka w łonie matki,niczemu niewinnego???

ps.Wiedziałam,że "światowe"ematki będą przeciw usmiercaniu" biednych"morderców,ale ZA zabiciem poczętego dziecka.uncertain
        • bri Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:22
          Nie, uważam, że to są zupełnie inne rzeczy.
          • foro-estupido Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:29
            Pytanie było do autorki wątkuwink
            • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:34
              Uważasz,że kara śmierci dla mordercy i gwałciciela(np) to,to samo, co zabicie dziecka w łonie matki,niczemu niewinnego???

To pytanie do mnie?
              Nie, nie uwazam,ze to to samo, uwazam, ze jest wspolny mianownik - decydowania za kogos o zyciu.
              I osobiscie, gdyby nie niebezpieczenstwo pomylki, bylabym chyba za k.smierci. I zdecydowanie przeciw aborcji.
        • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:29

ps.Wiedziałam,że "światowe"ematki będą przeciw usmiercaniu" biednych"morderców,ale ZA zabiciem poczętego dziecka.

Rozumiem Twoje oburzenie, ale wydaje mi sie, ze akurat teraz wiekszosc opowiada sie przeciwko k.smierci z uwagi na mozliwosc stracenia niewinnego, a nie mordercy.

• foro-estupido Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:32
            O ile oskarżony może byc niewinny o tyle dziecko w łonie matki jest na pewno NIEWINNE!

I stracenie niewinnego jest chyba dosyc rzadkie.Zresztą nie mnie oceniac czy winny czy nie winny.Wiem natomiast,że dziecko poczęte jest niewinne niczemu.
          • asia_i_p Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 18:56
            Nie tylko z tego powodu, także z powodu nieuchronnej deprawacji wykonawcy wyroku. I z powodu, jakkolwiek naiwnie by to nie brzmiało, mojej wiary, że nie mamy prawa zabijać.
            Gdzieś czytałam i przemawia to do mnie, że kara śmierci kiedyś, w społeczeństwach prymitywnych, była samoobroną, ale teraz, kiedy jesteśmy w stanie kogoś zamknąć tak, żeby nie uciekł, to nie ma to sensu.
        • nangaparbat3 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:44
          Wina czy niewinnosc nie mają tu nic do rzeczy.
        • asia_i_p Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 18:52
          Obie sytuacje są zabiciem istoty ludzkiej. Jak dla mnie niedopuszczalne (poza samoobroną, do której wliczam i wojnę obronną - chociaż tak naprawdę nie rozumiem, czemu skoro już muszą walczyć na wojnach, to nie mogliby do siebie strzelać strzykawkami ze środkami usypiającymi i brać do niewoli - na PO facet nam dowodził, że nie chodzi o to, żeby wroga zabić, tylko o to, żeby unieszkodliwić - ale jeśli tak, to czemu ten facet, który wynalazł naboje unieszkodliwiające, ale nie zabijające, nie możę na nie znaleźć producenta - chyba jednak chcą się zabijać).
    • szyszunia11 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:17
      jestem przeciwko jednemu i drugiewmu przede wszystkim z jednego - tego samego powodu - tylko Bóg jest Panem życia i smierci, czlowiek nie ma prawa tego zycia odbierać zarówno istocie całkowicie niewinnej (aborcja) jak i - co moze byc trudne do przyjęcia ale jednak - nawet istocie najbardziej winnej.
    • kropkacom Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:17
      > Inaczej - ciekawi mnie czy sa zwolenniczki aborcji, ktore sa przeciwko karze sm
      > ierci?

Są. Znaczy ja jestem. Jakieś pytania?
      • niektorymodbija Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:26
        Tylko jedno - dlaczego?
        • kropkacom Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:05
          Ponieważ kara śmierci nie odstrasza od popełniania ciężkich przestępstw. Także rozpatruje to tylko i wyłącznie w kategorii zemsty i zadośćuczynienia potrzebom konkretnych ludzi. I te dwie opcje popieram tylko w przypadku winnych ludobójstwa.

Aborcja we wczesnym okresie ciąży nie jest aktem zemsty. Jest niedopuszczeniem do rozwoju niechcianej ciąży. Tak, niechcianej. Z różnych powodów. Ja wiem, ze potem (albo od razu) niechciana ciąża może być chciana. Jednak wolę jako obywatel mieć na sumieniu przerwanie wczesnej ciąży niż topienie narodzonych dzieci w wannie i umieszczanie ich w beczkach.
          • wuwujama Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:28
            kropkacom napisała:

> Ponieważ kara śmierci nie odstrasza od popełniania ciężkich przestępstw. Także
            > rozpatruje to tylko i wyłącznie w kategorii zemsty i zadośćuczynienia potrzebom
            > konkretnych ludzi. I te dwie opcje popieram tylko w przypadku winnych ludobójs
            > twa.
            >
            A jaka jest Twoim zdaniem sprawiedliwa kara nie bedaca zemsta za morderstwo czy ciezkie uszkodzenie ciala?
            • kropkacom Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 19:23
              Dożywocie bez prawa do wcześniejszego zwolnienia. Jasny komunikat dla mnie.
    • aneta-skarpeta Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:24
      jestem za prawem do aborcji, oczywiscie w scislych ramach
      natomiast kara smierci jest dla mnie totalną osatecznoscia i dla naprawde prawdziwych zwyrodnialców
    • tosterowa Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:36
      Jestem za prawem do aborcji i przeciwko karze śmierci - ponieważ nie wyobrażam sobie, kogo i dlaczego mielibyśmy obarczyć odpowiedzialnością za orzekanie i wykonywanie tej kary, poza tym kara śmierci wcale nie wpływa na prewencję ogólną przestępczości - krótko mówiąc, kara śmierci generuje patologię całego społeczeństwa. Nie mówiąc już o możliwych pomyłkach w orzekaniu i skazaniu niewinnych osób.
      • tosterowa Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 15:44
        Swoją drogą, jestem totalnie zbulwersowana dzisiejszymi wypowiedziami Kaczyńskiego i tego jego obłego pazia, ciekawa jestem, czy sami byliby w stanie wykonać karę śmierci, czy jednak ręka by im zadrżała, najlepiej pie przyć farmazony, a brudną robotę zostawić dla innych. To jest przerażające, że tacy ludzie w ogóle siedzą w parlamencie.
        • sumire Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 16:46
          oj, obawiam się, że wielu by się rwało do szarpnięcia wajchy. w tym niektórzy politycy.
    • wuwujama Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:27
      Jestem za prawem do aborcji do okreslonego tc i za kara smierci za najgorsze przestepstwa, morderstwo i gwalt.
    • nangaparbat3 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 17:48
      Jestem przeciwko karze śmierci, przeciwko aborcji i za prawem do aborcji na życzenie kobiety, za to z max. ograniczeniem terminu.
    • re.ne Jestem za karą śmierci dla morderców. 25.11.11, 18:29
      Jestem za karą śmierci dla morderców.
      Jestem przeciw zabijaniu niewinnych dzieci.
    • asia_i_p Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 18:45
      Przeciw obu.
      Ale są zwolenniczki aborcji, które są przeciw karze śmierci, są też przeciwniczki aborcji, które są za karą śmierci. W zasadzie spotkałam na forum wszystkie cztery kombinacje.
    • czarnaalineczka Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 18:55
      za prawem do aborcji
      przeciw karze smierci

nie wiem co w tym dla ciebie dziwnego
    • martishia7 Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 18:59
      Za prawem do aborcji, w odpowiednio zakreślonych ramach prawnych, przeciwko karze śmierci powodów różnych które już padły - głównie omylność systemu i nieskuteczność w zakresie prewencji ogólnej.
      • jjod Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 19:38
        Dla mnie istnieje zasadnicza różnica pomiędzy aborcją a karą śmierci.
        Ale o tym już pisałam wiele razy, i po raz milionowy mi się nie chce powtarzać.
    • aquuaa Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 20:04
      W temacie kary smierci nie mam pewnosci. Generalnie jestem ZA ta forma kary dla okrutnych zwyrodnialcow ale zastanawia mnie czy wprowadzenie kary smierci nie posluzyloby do naduzyc. Wiadomo wszem i wobec, ze sa mozliwe takie koneksje, ktore pozwolilyby aby osadzono i skazano niewinnego czlowieka. Sa tacy co potrafiliby wykorzystac np. czyjas naiwnosc, glupote lub chorobe, zeby przerzucic na niego odpowiedzialnosc za swoje czyny.
      Gdyby prawo bylo klarowne w tym zakresie - nie mam moralnego oporu przed glosowaniem 'ZA'. Nie mam checi utrzymywac z podatkow najgrozniejszych, okrutnych bandytow.
      Jesli juz kara smierci by nie przeszla - tacy osobnicy - powinni byc testerami w sluzbie medycyny - jak szczury.

Postulowalabym tez za powrotem do sredniowiecznej zasady ucinania paluszka (lub calej raczki) za kradziez ORAZ odmowy swiadczen zlodziejowi (emerytalnego i renty). Na dodatek stawialabym im stempel (tatuaz) na czole, zeby odroznic ich od tych, ktorzy utracili czesci ciala w nieszczesliwym wypadku. Po co ich wsadzac za kratki? Niech sobie taki chodzi bez raczki, ze stempelkiem i od razu bedzie miec spoleczne wykluczenie i kare. Male oznaczenie i maly paluszek za drobne kradzieze, wiecej paluszkow i wiekszy stempelek za srednie i na koniec raczka i pokazny stempel za duze kradzieze. 1000 razy sie taki zastanowi zanim wyciagnie reke po nie swoje smile

Aborcja - oczywiscie jestem ZA.
      MOZE powinno sie weryfikowac motywy, zeby nie bylo tak, ze to usluga dostepna zawsze i dla kazdego...

Przy okazji - jestem tez ZA eutanazja smile

Koszmarne wizje stworzylam... No ale moze bylby porzadek na swiecie, bo teraz to bandyci moga napasc na kazdego ze skutkiem smiertelnym i odpowiedza za nieumyslne spowodowanie smierci (dostana gora 12 lat).
      Bylo tu tez o bezczelnej kradziezy telefonu komorkowego - taki gnoj wie, ze nawet jak go zlapia to NIC a NIC mu nie grozi....
    • milenka_net Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 25.11.11, 20:51
      Szkoda że cie nie zainteresowało że obrońcy życia tj przeciwnicy aborcji, akatolicy, bez mrugnięcia okiem są za kara śmierci To jest dopiero obrzydliwość.
      • 3-mamuska Ciekawe czy te co sa za aborcja... 25.11.11, 22:01
        byly kiedys blisko niej,mialy kontakt z osoba tuz przed zabiegiem i tuz po czy staly kiedys na skraju decyzji o aborcji?

BO ja tak i jak kiedys byla za aborcja i ze to decyzja kobiety ,teraz zupelnie mi sie zmienilo.
        Sama bylam bardzo blisko zrobienia aborcji o pozostawieniu dziecka zdecydowal maz,i jestem mu okropnie wdzieczna,wiem teraz ze to bylaby najgorsza decyzja w moim zyciu i ze dlugo po urodzeniu dziecka nie moglam mu spojrzec w oczy,z powodu tego co chcialm zrobic.

Zastanawim sie czy te kobiete mowice jestem za ogolnie dostepna aborcja,mialy doczynienia z aborcja w swoim otoczeniu,czy to tylko takie z daleka,bo jak to trzeba dac kobiecie prawo wyboru,bo kazdy inny kraj rozwiniety tez daja ,to jak to my mamy byc "daleko za murzymani."

Ja bylam z kolezanka dzien przed jej zabiegiem jak i dzien po,i wiem jak mowila przed samym zabiegiem ,ze to problem pozbedzie sie u juz,a potem mowila ze chciala by odzyskac swoj problem,ma tak do dzis.I nie ma jakis wiekszych problemow ze soba,zyje normalnie urodzila 2 dzieci,ale zdjecie z jedynego USG nosi do dzis,od 7 lat.
        • hellulah Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 25.11.11, 22:17
          > Zastanawim sie czy te kobiete mowice jestem za ogolnie dostepna aborcja,mialy d
          > oczynienia z aborcja w swoim otoczeniu

Ja miałam. Znam/znałam trzy kobiety po zabiegu, z jedną rozmawiałam sporo na ten temat.
        • jjod Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 25.11.11, 22:48
          Tak. Sama jestem po tym zabiegu.
          • tobisia13 Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 25.11.11, 23:43
            Jestem przeciw karze smierci i aborcji.Po pierwsze kara smierci wydaje mi sie pewna ulga dla mordercy.Takie osoby powinny gnic w wiezieniu o chlebie i wodzie do konca zycia.Druga sprawa,to ze zdarzaja sie pomylki.Co do aborcji,to rozumiem wyjatki takie jak-zagrozenie zycia matki czy nieprawidlowy rozwoj plodu(ciezkie przypadki).Lub ciaza w skutek gwaltu.Nie wiem jak ja bym postapila w takiej sytuacji.
            • an_ni Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 26.11.11, 23:39
              biedna Tobisia zostala postraszona propagandowym filmem niemy krzyk, och!
              teraz takich zabiegow sie nie robi, no moze w polskim podziemiu na prowincji za 500 zl, czyli przyslowiowym szydelkiem
              teraz dostajesz pigulke i ronisz
              ale film nadal krazy wsrod oazowego towarzystwa
        • martishia7 Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 26.11.11, 00:19
          Znam kilka kobiet po aborcji, także w bardzo bliskiej rodzinie. Takich, które ciężko zostałyby przez to zaburzone nie znajduję. Znam za to jedną dziewczynę, która circa do 2 roku życia synka za każdym razem jak tylko trochę się napiła, uderzała w szlochy jak żałuje, że dała się namówić swojemu facetowi na urodzenie. Teraz jest już trochę lepiej, dochodzi do wniosku, że jak w końcu odejdzie od rzeczonego chłopa, to chyba wolałaby, żeby dziecko zostało z nią. Wnoszę, że zaczęła się do niego "przekonywać".
          • czar_bajry Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 26.11.11, 00:40
            Jestem zarówno za aborcją jak i za karą śmierci.
        • sumire Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 26.11.11, 12:10
          owszem, miały.

kurza stopa, w takim poglądzie naprawdę nie chodzi o chęć bycia światową i nowoczesną.
        • poppy_pi Re: Ciekawe czy te co sa za aborcja... 27.11.11, 12:28
          Tak, znam ze swojego otoczenia. Każda z nich mówi po latach, że to była dobra choć trudna decyzja.
    • liberata Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 00:55
      Wydaje mi się, że najlepiej będzie zabić potencjalnych morderców już w łonie matki.
      Bo kto wie, co z takiego niewinnego dziecka wyrośnie.
    • lipsmacker Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 04:09
      Przeciw karze smierci - ale gdyby ktos skrzywdzil powaznie moje dziecko (molestowanie, gwalt, zabojstwo) to bym go zabila, bez litosci, bolesnie i bezsladowo.

Przeciw aborcji - ale w szczegolnych przypadkach bym ja wykonala - zagrozenie mojego zycia albo niepelnosprawnosc dziecka taka jak ZD.
    • shellerka Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 10:05
      jestem przeciw karze śmierci, bo zbyt wiele przypadków było, kiedy po latach udowodniono komuś czyjąś niewinność.
      jestem przeciwna aborcji, bo to podwójna krzywda - dla dziecka i kobiety
      • kropkacom Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 12:05
        > jestem przeciwna aborcji, bo to podwójna krzywda - dla dziecka i kobiety

A rozwiń tą myśl, proszę.
        • princess_yo_yo Re: Kara smierci i przewrotne pytanie 26.11.11, 13:31
          shellerka odnosi sie do wlasnych doswiadczen ktore sa wyjatkowo nieobiektywne w tym kontekscie, jest zasadnicza roznica miedzy wymuszeniu na kims aborcji a swiadomym wyborem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka