Dodaj do ulubionych

Wynagrodzenie niani

13.12.11, 08:58
Moja niania chyba szykuje grunt do prośby o podwyżkę uncertain Chociaż bardzo cenię jej pracę, płacę jej ponad połowę swojej pensji - ok. 1700 zł/m-c. Płacę za wakacje: 2*2 tyg., daję wolne, kiedy i ja mam wolne, wychodzi wcześniej, jeśli wracam wcześniej i i ogólnie, gdzie mogę, tam idę na rękę. Niania mieszka pod Warszawą, ma wykształcenie podstawowe (ale głupia nie jest smile) A pytanie, jakiech wiele - czy to dużo, czy to mało?

1700 to nie dużo, ogólnie wiem. Ja, po odjęciu jej pensji, mam mniej. Czy powinnam pogodzić się z faktem, że nie stać mnie na opiekunkę? Czy Waszym zdaniem całkowicie zachwiane zostały proporcje płac w gospodarce?

Na niani.pl znalazłam ogłoszenie tej treści:

"(...) na 8h dziennie ( max 9h ), od poniedziałku do piątku. Interesuje mnie praca nie później niż do godziny 17:00. (...) Rozpatrzę ew. inne propozycje (inna dzielnica, niż preferowana - red.) ale stawka może wówczas ulec zmianie. Nie wykonuję żadnych prac domowych, tylko prace dotyczące stricte opieki nad dzieckiem. Za 8-godzinny dzień pracy oczekuję stałego wynagrodzenia w wysokości 2600zł ( za 9h/dziennie stawka wynosi 2900zł ) Wszelkie dni wolne wynikające z kalendarza są dniami niepracującymi 100% płatnymi. Również wszystkie dni wolne leżące po Państwa stronie są dniami 100% płatnymi. Zastrzegam sobie prawo do odpoczynku, czyli dni wolnych, w terminie,, który uznam za stosowny w wymiarze 15 dni roboczych w skali roku 100% płatnych. Dodatkowe dni wolne, leżące po mojej stronie są bezpłatne."

Niania dla bogatych? A jak radzą sobie przeciętniacy z Wawy: 2,5-3,5/ rękę? Czy ja po prostu mało zarabiam i sama powinnam poprosić o podwyżkę?

Obserwuj wątek
    • jowitka345 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 09:08
      Nic nie poradzę bo nie mam niani ale to co przeczytałam w tym ogłoszeniu to dla mnie bezczelność:

"Zastrzegam sobie prawo do odpoczynku, czyli dni wolnych, w terminie,, który uznam za stosowny w wymiarze 15 dni roboczych w skali roku 100% płatnych."

ja rozumiem, że niania ma prawo do wolnego jak każdy pracownik, ale przecież pracownik pracujący na etacie tez nie może sobie brać wolnego kiedy tylko uzna za stosowne uncertain
      • beatulek Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 09:16
        Dobrze, że pisze szczerze czego oczekuje. Dla mnie to byłaby informacja by jej nie zatrudniać. Ale zawsze lepiej tak niż gdybym nie wiedziała z kim mam do czynienia i niepotrzebnie marnowała czas na poznanie kandydatki.
    • moofka Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 09:21
      nie warta skorka wyprawki
      zamiast sie szarpac z obca baba do dziecka, pelnym etatem i dojazdami
      za tysiac z kawalkiem w ostatecznym rozrachunku wolalabym zostac w domu i sama sie dzieciorem zajac
      a ten tysiac czlowiek zawsze w chalupie dorobi
      u nas nianie to sa babcie rencistki ktore sobie kilkaset zlotych dorabiaja spacerkami z wozeczkiem
      • martaborys Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 12:06
        Dobrze poznać opinię innych, bo mi rodzina wmawia że leniwa jestem i mi się nie chce robić. Mam możliwość pracy za 1.500 zl z tego bym musiała zapłacić przedszkole za dwoje dzieci czyli 1200 i dojazdy gdzies z 200zł i mi zostaje całe 100zł. Też się zastanawiam czy jednak iśc do pracy czy posiedzieć w domu jeszcze z rok.
    • triss_merigold6 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 09:38
      Zczyść ją i poszukaj jakiejś sprawnej starszej pani rencistki albo na wcześniejszej emeryturze, która chce sobie tylko dorobić. Miałam taką opiekunkę i byłam bardzo zadowolona.
    • volta2 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 09:46
      takimi ogłoszeniami nianie się wzajemnie nakręcają i marzą o podwyżkach.

moja niania tak się nakręcała po rozmowach na spacerkach - i po pół roku pracy co miesiąc dawała znaki, że chciałaby więcej. bo inni więcej płacą.
      i jak poleciała tak otwartym tekstem to usłyszała, że ja więcej nie mogę dać i jeśli jej mało, może szukać pracy gdzie indziej, a u mnie do tego czasu pracować.
      i oczywiście pracowała i nigdzie nic innego nie znalazła(nie wiem czy szukała faktycznie), bo te historie o 1700 miesięcznie to były wyjątki(rok 2003) a nie norma.

zresztą ja naszej niani kompetencji nie oceniałam wysoko i jeśli jakiś fachowiec się cenił a nim był, to nie dziewne, że kasę dostawał.
      widziałam co robiła z dzieckiem niania naszej sąsiadki a co nasza z moim - dzieci w tym samym wieku a między nianiami przepaść. (w pensji przepaści nie było, choć nasza zarabiała 10%mniej)

• gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 10:32
        Więcej ogłoszeń niż niani żądającej 2900 zł jest tego typu:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,131284168,131284168,Najdrozszy_skarbem_dla_Mamy_jest_jej_dziecko_.html
        Jak ktoś nie chce czytać całego wątku: propozycje rodziców 5 a 7 zł za godzinę lub 800 zł za miesiąc przy 10 godzinnym czasie pracy (dziennie) a także propozycje (w dalszym ciągu między 5 a 7 zł za godzinę) aby niania pracowała i była dyspozycyjna, ale tylko wtedy gdy dziecko będzie chore.
        • pyzateszczescie Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 11:04
          Ja nie płacę niani głodowej stawki. Szanuję ją i jej pracę. I to nie jest wątek o tym, że sie nianiom w głowach poprzewracało - raczej o tym, że ceny w Polsce nie przystaja do okoliczności. Płace najwięcej, ile mogę, a dla swojego dziecka szukałam najlepszej niani (droższa nie znaczy lepsza). Powyżej tej kwoty nie opłaca mi się zatrudniać nani. ...i niania nie będzie mieć pracy. Moim zdaniem zarobki niań uzależnione są od zarobków rodziców, a nie od tego "na ile wyceniam swoje dziecko".
          • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 15:13
            W porządku, faktycznie płacisz dobrze, za 1700 zł sama bym się chętnie zajęła Twoim dzieckiem.
            Ale oprócz niań żądających wysokich kwot tak jak ta z ogłoszenia za 2900zł jest o wiele więcej rodziców dających ogłoszenia typu "Dam między 5 a 7 złotych na godzinę, maksymalnie 7 zł!" albo "Płacę 800 zł (10 godzinny dzień pracy) miesięcznie bo na tyle mnie stać".
            Zatem obydwie strony mają swoje "za uszami", nianie wymagające prawie 3000zł za miesiąc i rodzice chcący płacić opiekunce "najwyżej 800zł miesięcznie za 8-10 godzinny dzień pracy".
        • pyzateszczescie I jeszcze jedno... 13.12.11, 12:02
          Jeżeli ktoś zatrudnia się jako niania, to niezależnie czy bierze 5/h czy 300/h, musi sie tym dzieckiem zajmować jak najlepiej. W drugą stronę, niani - niezależnie od płaconej pensji - bezwzględnie należy się szacunek. Bo jak ty sobie gazete to wyobrażasz - jak biore nianię za 10/h to godzę się, że będzie szturchać moje dziecko i nim szarpać? A jak chce, żeby dziecku z nianią pod moją nieobezność było dobrze, to mam dopłacić? Szukam niani, która spełni moje wymagania i zaakceptuje warunki. Po prostu.
    • stukostrach-jeden Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 09:47
      Ahh Warszawa.
      Troche dalej na wschód niania zarabia 1000 zł i ma urlop wtedy kiedy rodzice.
      Jak ma pecha to zarabia 600 zł.
      • stukostrach-jeden Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 10:18
        troche dalej na zachód wink
        teraz dopiero zauważyłam gafę
        • ona3010 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 10:29
          w dobie takiego kryzysy jaki wchodzi to zart i powodzenia zycze.
          przerost formy nad trescia...
          ja dałam ogloszenie o nianie to panie pisały ze chcia 25zl/h bo pracował w konstancin jez.... i pisały studentki anglistyki po 6zł/h
          to ze ktos chce nie oznacza ze bedzie tyle miał.
          A ze sie nianie nakrecaja to ich wola.
    • brookbanks [...] 13.12.11, 10:56
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • olik81 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 11:12
        to ja mam nianie cud-5 zl/hsmile
        licze jej tylko te h kiedy jest z dzieckiem
        w niedziele dostaje rozpiske z godzinamismile pracy
        i mieszka 2 pietra nizejsmile
        • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 15:21
          Gratuluję niani bogatego męża lub/i wysokiej emerytury.
          Nawet młodej bezdzietnej osobie byłoby samodzielnie ciężko wyżyć za taką stawkę, nawet gdyby dziennie pracowała po 10 godzin, w tym we wszystkie weekendy.
      • pyzateszczescie Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 11:17
        Mnie na tą też nie smile Ogłoszenie znalazłam dzisiaj, jak researchowałam żądania płacowe, żeby sie porównać. I mnie zszokowało. Ale ok, jeżeli jest popyt.

Tylko teraz się zastanawiam, ile zarabiaja nianie w Warszawie i czy mnie na te nianie stać? I ile zarabiają ludzie w Warszawie, jeżeli nianie mają tak wysokie żądania płacowe?
        Bo jedna kwestia, to ile chciałoby się zarabiać na etacie, a inna ile można zarobić jako "podwykonawca" - niania?

I jeszcze jedno - co tak nakręca ceny?
        • zuzanna56 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 11:29
          Wydaje mi się ,że 1700 zł za 8 czy 9 godzin pracy jako niania dla pani z wykształceniem podstawowym, to jest normalna, dobra pensja.
    • whitney85 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 13:44
      Sama się zastanawiam, czy nie lepiej niańką zostać. Ja musiałabym oddać z 75% pensji. Na szczęście mam żłobek jednak kiedy mała choruje i tak potrzebuję kogoś do pomocy. Ostatnio emerytka brała 17 zł netto za godzinę... dla mnie to dużo i odpuściłam ale może nie znam realiów.
      • whitney85 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 13:51
        Jestem z Warszawy. I nie każdy tu dużo zarabia, zapewniam.
        • kiszczynska Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 14:09
          Niania zarabia tyle, zeby samej przezyc, tu: 1700 to za malo, albo zeby droobic-tu; 1700 to duuzo.
    • lilka69 znowu watek z cyklu:oszczedzanie na niani 13.12.11, 14:15
      powiem banal ale zostawiacie z niania swoje wlasne dziecko. po pewnym czasie fajna niania staje sie rodzina. po prostu. ja naszej niani jak nie pracowalam 6 lat temu (syn sie urodzil , bylam 3 lata na wych.ale potrzebowalam 3 razy w tyg dla wlasnej wygody) placilam 12 za godzine, potem jak poszlam do pracy 13 a obecnie za dwojke dzieci (choc wlasciwie nie zdarza sie aby z dwojka zostawala tylko z jednym place 15 za godzine. obecnie rowniez nie pracuje ale mam ja dla wygody tez 3 razy w tygodniu).

wynagrodzenie jest motywacja do pracy. jak chcecie aby sie starala skoro oszczedzacie na niani jak mozecie??? ja mam najjjjjjjlepsza nianie wiec mimo ustalonych stawek zawsze sumuje do pelnej kwoty jak wyplacam pieniadze. w koncu zostaje z MOIM dzieckiem!!
      • lilka69 Re: znowu watek z cyklu:oszczedzanie na niani 13.12.11, 14:20
        no i nie dziwi mnie, ze niania zostajac z dzieckiem tylko nim chce sie zajmowac. moja mowi- ja ci poprasuje ale jak X mi nie pozwoli (3 mies) to wybacz. w pierwszej kolejnosci nim sie zajmuje. dla mnie to oczywiste. zreszta za sprzatnie/prasowanie place dodatkow i z zasady w inny dzien kiedy JA zajmuje sie dzieckiem.
      • gazeta_mi_placi Re: znowu watek z cyklu:oszczedzanie na niani 13.12.11, 15:18
        Dokładnie, niektóre Panie (a z racji szukania pracy przeglądam różne ogłoszenia o pracę) chcą aby Pani opiekunka była kulturalna, niepaląca, słowna itp. za 5 - 6 złotych za godzinę (nie jest to żart), podczas gdy widzę ogłoszenia "do ulotek zatrudnimy za 8 zł/h"
        A już całkiem rozwalały mnie ogłoszenia typu stawka między 5 a 7 złotych za godzinę, ale niania miałaby być dyspozycyjna na każdy telefon gdy maluch zachoruje i tylko wtedy miałaby pracować (na czas ewentualnej choroby malucha).
        • irima2 Re: znowu watek z cyklu:oszczedzanie na niani 13.12.11, 15:24
          To już do osobistego wyboru zależy czy ktos woli roznościć ulotki za 8zł/h przez 5h w miesiącu czy opiekować się dzieckiem za 5zł/h przez 160h w miesiącu.
          Niestety świat nie jest idealny i matka, która sama zarabia 2000 na rękę po prostu nie zapłaci opiekunce 3000 nawet jeżeli na tyle "ceni swoje dziecko". Nie wiem dlaczego to nie dociera do niektórych.
          Swoją drogą moja szwagierka pracuje w przedszkolu, odpowiada za dużo więcej niż jedno dziecko a dostaje płacę minimalną. Takie są realia w Polsce. Opiekunki na forach licytują się ile powinny zarabiać, wyliczają stawki za h a prawda jest taka że jak opiekunka zarabia 1000 zł to jest dużo. Jak szukałam opiekunki to żadna kandydatka nie chciała więcej. (przypominam też, że większość ludzi jednak nie mieszka w Warszawie).
          • gazeta_mi_placi Re: znowu watek z cyklu:oszczedzanie na niani 13.12.11, 15:52
            >> To już do osobistego wyboru zależy czy ktos woli roznościć ulotki za 8zł/h prze
            > z 5h w miesiącu czy opiekować się dzieckiem za 5zł/h przez 160h w miesiącu.

Wydaje mi się, że do opieki nad dzieckiem należy mieć wyższe kompetencje niż do roznoszenia ulotek i zdaje się niania jest odpowiedzialna za coś o wiele cenniejszego niż 1000 papierowych ulotek, a stawkę (nawiązuję do tych konkretnych ogłoszeń) ma mieć niższą. Ciekawa sprawa.
            Z reguły im bardziej odpowiedzialny zawód tym stawka wyższa, zwłaszcza gdzie w grę wchodzi czyjeś zdrowie/życie (przy maluchu nieraz chwila nieuwagi i już może coś być złamane albo uszkodzone, połknięte itp.).

>> Niestety świat nie jest idealny i matka, która sama zarabia 2000 na rękę po pro
            > stu nie zapłaci opiekunce 3000 nawet jeżeli na tyle "ceni swoje dziecko".

Ta matka nie ma męża, a ojca swojego dziecka? Czemu zawsze podawana jest tylko kwota pensji matki przy takich tematach, przecież zdecydowana większość matek nie jest rozwódkami czy samotnymi matkami i ma pracujących mężów (gdyby miały niepracujących mężów nie szukałyby opiekunki)? Po to aby usprawiedliwić żałosne kwoty proponowane opiekunkom? Bo przecież "matka zarabia tylko 2000zł i może płacić tylko 5zł opiekunce" brzmi lepiej niż "rodzice dziecka razem zarabiają 4000zł", o to chodzi? Wiem, że są samotne matki dostające głodowe alimenty, ale zdecydowana większość osób szukających niani to rodzice, najczęściej oboje pracujący, zatem nie wciskaj mi kitów o biednej matce z 2000zł, bo najczęściej matka ma i męża, który również zarabia, ale zawsze jakoś jego pensja jest pomijana milczeniem.

> prawda jest
            > taka że jak opiekunka zarabia 1000 zł to jest dużo.

Jesteś w stanie utrzymać siebie (na podstawowym poziomie, bez "szaleństw" typu markowe ciuchy, kosmetyki, prywatne wizyty u lekarza) , zrobić wszelakie opłaty związane z mieszkaniem (czynsz, prąd, internet) za 1000zł?
            Gratuluję smile
            • jowitka345 Re: znowu watek z cyklu:oszczedzanie na niani 13.12.11, 17:12
              gazeta_mi_placi napisała:

> Ta matka nie ma męża, a ojca swojego dziecka? Czemu zawsze podawana jest tylko
              > kwota pensji matki przy takich tematach, przecież zdecydowana większość matek n
              > ie jest rozwódkami czy samotnymi matkami i ma pracujących mężów (gdyby miały ni
              > epracujących mężów nie szukałyby opiekunki)? Po to aby usprawiedliwić żałosne k
              > woty proponowane opiekunkom? Bo przecież "matka zarabia tylko 2000zł i może pła
              > cić tylko 5zł opiekunce" brzmi lepiej niż "rodzice dziecka razem zarabiają 4000
              > zł", o to chodzi? Wiem, że są samotne matki dostające głodowe alimenty, ale zde
              > cydowana większość osób szukających niani to rodzice, najczęściej oboje pracują
              > cy, zatem nie wciskaj mi kitów o biednej matce z 2000zł, bo najczęściej matka m
              > a i męża, który również zarabia, ale zawsze jakoś jego pensja jest pomijana mil
              > czeniem.
              >

No chyba nie myślisz, że rodzina która ma 4000/m-c 3000 odda niani uncertain to niech tata zrezygnuje z pracy i zostanie z dzieckiem w domu skoro np zarabiają tyle samo.. .
              ciekawe jest to, ze od kobiety w takich sytuacjach wymaga się tego a od tatusia już nie
              • triss_merigold6 Re: znowu watek z cyklu:oszczedzanie na niani 13.12.11, 17:23
                Nawet 2 tysiące niańce przy 4-5 tysiącach łącznego dochodu obojga rodziców to zdecydowanie za dużo. Bez przesady, zwyczajnie nie ma sensu szukać kogoś dla kogo bycie opiekunką będzie podstawowym źródłem utrzymania.
    • mynia_pynia Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 14:37
      Są prace płatne lepiej i gorzej.
      Moja koleżanka zanim zaczęła swoją KARIERĘ wink w urzędzie, sprzątała domy zamożnym mieszkańcom Wrocławia.
      Zarabiała wówczas dwa razy więcej niż w urzędzie smile, bodajże około 2.5 - 3 tyś. a w urzędzie na start dostała 1200zł wink, obecnie jej pensja jest porównywalna do tej z przed 5 lat.
      • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 15:14
        Panie sprzątające wcale nie biorą tak najgorzej (nie chodzi o stawki w firmach sprzątających, ale u prywatnych ludzi).
        Moja brała 10 zł za godzinę, przy czym w przypadku okien stawka była jeszcze wyższa.
        Inna (moja dobra znajoma) brała 15 zł za godzinę sprzątania.
    • ania579 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 15:25
      Nie znam realiow warszawskich, ale ostatnio robilismy casting na nianie w Krakowie. Oczekiwania finansowe pan wahaly sie miedzy 8 a 10 zl za godzine. Tylko dwie kandydatki (te z najwyzszymi oczekiwanymi stawkami godzinowymi) oczekiwaly, ze bedziemy im placic stala miesieczna pensje wyliczona na postawie stawki godzinowej niezaleznie od tego, czy beda u nas w danym miesiacu codziennie, czy wypadna jakies wolne dni/wakacje/urlopy. Jedna z nich oczekiwala nawet chorobowego platnego 50%. Wszystkie pozostale panie zadeklarowaly, ze chca miec placone tylko za faktycznie przepracowany czas, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczylo.
      • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 15:58
        Twój pracodawca nie płaci Ci za urlop, odejmuje od pensji dni w których Cię nie ma w pracy typu Boże Narodzenie, Święto Zmarłych albo niedziela?
        A jeśli nie to czemu czego innego wymagasz od kandydatek na nianię, zwłaszcza, że najczęściej nie płacisz im składek ZUS-owskich , nie mówiąc o legalnej umowie o pracę?
        Jesteś paskudnym człowiekiem, żerującym na młodych, jeszcze niezbyt doświadczonych osobach, które niestety muszą dostać po tyłku (tak jak ja dostałam za podobne zaangażowanie, nie wymaganie stałej kwoty itp.) aby zacząć właściwie doceniać swoją pracę i nie być wykorzystane przez osoby Twojego pokroju.
        --
        https://www.suwaczek.pl/cache/3941bda2bf.png
        • ledzeppelin3 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 16:59
          Nie mam pojęcia, skąd Wy bierzecie ludzi, którzy zgadzają się pracować za tak małe pieniądze?
          U mnie sprzątająca dostaje 25 zł/h, nianie znajomych za mniej niż 2,5 tys/mies w ogóle nie chca rozmawiać, a WY głodowe pensje dajecie i one pracują...jak to się robi? tongue_out
          • stukostrach-jeden Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 17:13
            Z mniejszych miejscowości. Tu niania bierze od 600 zł. A pani sprzątnie mieszkanie za 50 zł z prasowaniem. Wystarczy wychylic nos poza warszafkę i inne snobistyczne miejsca.
          • triss_merigold6 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 17:21
            To proste: nie bierzesz młodej dziewuchy, która chce za pensję niańki wyżyć i jeszcze mieć na ciuchy i imprezy, tylko panią na wcześniejszej emeryturze albo rencistkę, która chce dorobić. Wtedy są zupełnie inne stawki.
            W 2004 opiekunce płaciłam 600 zł miesięcznie za pół etatu i żadnej dodatkowej kasy za dni wolne czy wakacje, tylko za faktyczne godziny pracy, teraz w okolicy ludzie mają opiekunki po 1500 zł na cały dzień.
            • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 17:41
              Tobie pracodawca odejmuje od pensji dni w które nie pracujesz typu święta albo niedziele?
              • triss_merigold6 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 17:56
                Ja nie pracuję bez umowy. D
                Sorry, life is brutal, nie zatrudnia się niańki po to, żeby dokładać finansowo do interesu tylko, żeby się opłacał powrót do pracy.
                • mordaprostaczka Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 18:58
                  sorry, ale jak się oszczędza na niani, to tak, jak się oszczędza na jedzeniu.
                  od taniego żarcia dzieci puchną
                  od taniej niani chodzą potem po ulicach, ćpają, rozrabiają, a rodzice się zastanawiają, gdzie popelnili błędy.
                  otóż mieli za tanią nianię. dobra niania kosztuje. tylko to wychodzi po latach.
                  • ally Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 19:35
                    Buhahaha.
                    Czyli dobre nianie to tylko w Warszawie, bo tam są najdroższe? A jeśli wszystkie kandydatki na nianie chcą pracować za 1200 zł, bo takie są stawki w okolicy, to znaczy, że wszystkie dzieci z tego regionu będą ćpać?
                    • stukostrach-jeden Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 19:45
                      Tak, na przykład połowa mojego małego miasta będzie ćpać ( reszta nie bo miała mamy na wychowawczym, babcie lub nianię z ponad 2 koła). Za to w warszafce i "dobrych domach" dzieci nie ćpaja są grzeczne i ładne.
                      proste wink
                    • mordaprostaczka Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 19:48
                      buhaha umiesz używać, a rozumu nie...
                      stawki muszą byc oczywiście zróżnicowane lokalnie
                      co za człowiek, no ja przerpraszam
        • ania579 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 21:37
          > Twój pracodawca nie płaci Ci za urlop, odejmuje od pensji dni w których Cię nie
          > ma w pracy typu Boże Narodzenie, Święto Zmarłych albo niedziela?

Ja pracuje na etacie. M.in. po to, zeby miec stala pensje, gwarantowany platny urlop, chorobowy, macierzynski i jeszcze kilka ulatwien. Za to nie moge rzucic pracy z dnia na dzien. Nie mam tez opcji nieplacenia podatkow od moich dochodow. Cos za cos. Nikt nie broni nianiom poszukac pracy etatowej. Tyle ze duza czesc z nich nie jest tym wcale zainteresowana. Wszelkim studentkom, emerytkom i rencistkom bardziej oplaca sie dorabiac na lewo niz wiazac sie legalna umowa.

> A jeśli nie to czemu czego innego wymagasz od kandydatek na nianię, zwłaszcza,
          > że najczęściej nie płacisz im składek ZUS-owskich , nie mówiąc o legalnej umowi
          > e o pracę?

Alez niczego nie wymagam od kandydatek na nianie - w tym watku opisalam jedynie ich oczekiwania finansowe. Natomiast oczekiwanie, ze pracujac na czarno bedzie sie mialo placone 50% pensji w przypadku choroby, wydaje mi sie kuriozalne.

Rozwazam zatrudnienie niani po raz pierwszy, zatem nie moge "najczesciej nie placic im skladek ZUS" tongue_out. Co do legalnej umowy, to zgadnij, ile pan bylo nia zainteresowanych.

> Jesteś paskudnym człowiekiem, żerującym na młodych, jeszcze niezbyt doświadczon
          > ych osobach, które niestety muszą dostać po tyłku (tak jak ja dostałam za podob
          > ne zaangażowanie, nie wymaganie stałej kwoty itp.)

Chyba nie sadzisz, ze zaplace niani wiecej niz oczekuje. Byloby to nieracjonalne. Nie zamierzam sie bawic w swietego Mikolaja.

Swoja droga juz szukajac pierwszej pracy zaraz po studiach wiedzialam, ze na rozmowie kwalifikacyjnej lepiej troche zawyzyc oczekiwania finansowe, bo raczej nikt mi nie da wiecej niz powiem. Moze dzieki temu nie dostalam po tylku, nie czuje sie przez nikogo wykorzystana i nie zgorzknialam tongue_out.
    • dorotakatarzyna Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 19:14
      Włos mi się jeży, jak czytam ile zarabiają w Warszawie nianie!!!
      Parę ogłoszeń ze Szczecina:
      "Zatrudnię nianię do opieki nad dwu i półletnim chłopczykiem.Interesuje mnie Pani niepaląca po 50tym roku życia.Praca od 2 stycznia 2012 od poniedziałku do piątku w godzinach od 6.00 do 16.00.Proponowane wynagrodzenie-700 zł"
      "poszukuje pilnie opiekunki do 5 miesięcznego dziecka od zaraz.Opieka od poniedziałku do piątku i nieraz soboty w róznych godzinach nieraz opieka ranna a nieraz popołudnowa nie więcej niż 9 godzin dziennie nieraz opieka może być np. 5 godzin w zależności od mojej pracy i męża.Opiekunka nie musi mieć referencji wystarczy aby miał podejście do takiego malucha i mogła opiekować się dzieckiem u siebie w domu.Dziecko miewa humory jak każdy z nas.Cena jaka mogę zaproponować to 3zł na godzine lub 600 zł ms "
      "poszukuje niani dla moich córeczek piec razy w tygodniu po 5,5 do 6 godzin dziennie w systemie zmiennym tydzień na rano drugi na po południe. Starsza córcia ma prawie 3 lata a młodsza w styczniu będzie miała pół roku.wynagrodzenie to 600 zł.Szukam Pani która zaopiekuje się moimi pociechami u siebie w domku"

I co wy na to?
      Nie bardzo wiem, jak można płacić niani 1700 złotych, kiedy większość matek zarabia najniższą krajową, jakieś 1400 złotych...
      Jedna tylko znana mi niania zarabiała 1000 złotych, ale to był wyjątek.
      Normalnie rzucę wszystko i pojadę do Warszawy zostać opiekunką smile Tak dobrze płatnej pracy to nigdzie nie znajdę wink
      • katharsisss Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 19:21
        To, ze istnieją takie bzdurne ogłoszenia (3zł/godz.???) nie znaczy, że ktokolwiek na nie odpowiada. Sorry, ale jak ktoś zarabia najniższą, to zwyczajnie go na nianię nie stać, tak jak i nie stać go pewnie na prywatny żłobek/przedszkole. 700zł za pracę 6 dni w tygodniu albo 3zł za godzinę to jawny wyzysk.
      • iwoniaw Włoś ci się jeży? 13.12.11, 19:47
        Cóż, abstrahując od faktu, że wynajmowanie niańki za całą swoją pensję to rzadko opłacalny biznes, mnie się włos jeży raczej od tego, że ktoś oczekuje, iż za 3 zł (!!!)/h niania będzie zajmować się dzieckiem i to jeszcze zapewniając pełną infrastrukturę ("u siebie w domu"). Ciekawe, czy sami by się podobnej pracy podjęli i jakiej opieki za taką kwotę oczekują - przecież nie trzeba ani wykształcenia, ani doświadczenia, żeby znaleźć prostą pracę bez odpowiedzialności za kogokolwiek i na legalne zlecenie czy "o dzieło" - za kwotę wyższą. To już stanie na promocji w markecie czy roznoszenie ulotek albo mycie wagonów kolejowych czy rozkładanie towarów na półkach w markecie nocą jest mniej stresujące i odpowiedzialne i bardziej dochodowe. I wcale nie bardziej obciążające fizycznie i czasowo.
    • lilka69 na wlasnych pracodawcow narzekacie, ze 13.12.11, 19:20
      malo wam placa a same jako potencjalne pracodawczynie dla niani chcecie jej grosze placic!

nie jestem niania ale taka mam (mimo, ze nie pracuje) i glosno protestuje przeciw wyzyskowi nian!!!
      • triss_merigold6 Re: na wlasnych pracodawcow narzekacie, ze 13.12.11, 19:33
        A protestuj sobie na zdrowie. Nianie zarabiają tyle, ile są w stanie zapłacić rodzice. Powtarzam, koszty niańki muszą być wyraźnie niższe niż pensja tego mniej zarabiającego rodzica, inaczej nie opłaca się powrót do pracy w danym momencie.
        I niańka nie musi znać języków obcych, stepować i grać na pianinie tylko zapewnić bardzo małemu dziecku bezpieczeństwo, nakarmić, przewinąć, wyjść na spacer i pobawić.
        • lilka69 Re: na wlasnych pracodawcow narzekacie, ze 13.12.11, 20:09
          oczywiscie. z drugim akapitem zgadzam sie. nie musi stepowac czy znac obcych jezykow. dla mnie wazne aby miala w sobie cieplo, po prostu lubila dziecko i dobrze sie nim zajmowala a takze aby sama lubila to zajecie a nie traktowala jako przykra koniecznosc. za to chce jej zaplacic. i oprocz tego daje prezent na imieniny i swieta bozego narodzenia. jak i ona nam.
          • lannntana Re: na wlasnych pracodawcow narzekacie, ze 13.12.11, 20:35
            A ja nie tak dawno szukałam pracy jako opiekunka do małego dziecka, chciałam 6zł za godzinę, mam doświadczenie, jestem po Liceum Medycznym, jedyny warunek jaki postawiłam to odbiór mojego dziecka z przedszkola po 16,mam prawo jazdy i samochód,chciałam jechać z pilnowanym dzieckiem po odbiór mojego i potem razem czekać na powrót pracodawców. Żadnych dodatkowych płatności nie wymagałam,tylko te sześć zł za godzinę. I co?? NIKT nie odpowiedział na moje ogłoszenie,chociaż w grę wchodziła Warszawa i okolice.
    • kas.woj.1 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 20:21
      1700 to i tak dużo... ja płacę 1200 (Poznań) i jest to w miarę ''normalna'' stawka...
      -
      [
      • ona3010 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 21:01
        nie wiem skad bierzecie te ceny nawet jak na warszawe...
        nie wierze ze kazdy w wawie zarabia 2-3 tysie?
        i nie wiem skad to przekonanie ze wiecej zapłacisz to jest lepsza niania? Jesli o mnie chodzi nie chce starszej pani do opieki nad dzieckiem wolę mądrą studentkę, której zależy dorobić do budzetu studenta.
    • anorektycznazdzira Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 20:22
      No nie wierzę. Wprawdzie ja nie ze stolycy, ale z innego fest-dużego miasta i tutaj niania zarabiająca 1500 to ma kokosy. Znajome pilnowały dzieci i za 1000-1200/msc.
      2900 dla niani? Co to nie jest dyspozycyjna (8h dziennie w dzisiejszych czasach, z urlopem na żądanie 4 razy takim jak mój)? Co to nic w chacie nie robi? I nie widzę tam jakichś powalajacych kwalifikacji, typu pielęgniarka, nauczyciel przedszkolny czy chociaż po jakimś studium?
      Bez sensu. A 1700 to bardzo dobre warunki.
    • tola_i_tolek Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 21:51
      Niania to luksus, jak kogoś nie stać żeby zapłacić przyzwoite pieniądze za prywatną opiekunkę dla dziecka powinien je oddać do żłobka.
      • triss_merigold6 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 22:38
        ROTF, a wiesz jaka jest dostępność publicznych żłobków w tym kraju?
        • tola_i_tolek Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 23:05
          Wiem! Miałam na myśli żłobek prywatny.
          • triss_merigold6 Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 23:10
            Ryzykowne IMO, zwłaszcza dla bardzo małego dziecka. Zero kontroli, jakieś zmieniające się studentki, catering zamiast kuchni na miejscu. To są przeważnie klubiki, a nie żłobki spełniające standardy żłobków publicznych.
            • anorektycznazdzira Re: Wynagrodzenie niani 15.12.11, 20:23
              Dokładnie, mam taką instytucję przez ścianę. Wymiana kadry na okrągło z prędkością światła, panienki o ile miłe o tyle durne i o dzieciach zielonego pojęcia nie mają, jakaś grupa rodziców się obecnie sądzi z właścicielem. Chyba nie muszę dodawać, że moje dziecko tam nie chodziło, chociaż lokalizacja więcej nią marzenie, i to nie bynajmniej z braku miejsc.
      • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 19:01
        A ja nie rozumiem tekstów: "Zarabiam 1500zł, niani muszę oddać 1000zł", czy Wasi mężowie nie powinni dzielić się z Wami kosztami niani?
        Nawet w przypadku rozwodu sąd ustala wysokość alimentów dla ojca biorąc pod uwagę min. koszty niani.
        A tutaj Panie heroicznie opłacają ze swojej wyłącznej pensji pensję opiekunki.
        No tak, ale wtedy posty typu " Jak niania śmie żądać 1000zł miesięcznie jak zarabiam 1200zł" nie miałyby racji bytu bo brzmią bardziej dramatycznie niż "Razem z mężem mamy wspólnie 4000zł dochodu, z tego na nianię wychodzi 1000zł".
    • llora Re: Wynagrodzenie niani 13.12.11, 22:57
      Wiekszosc nian z Wawy zarabia 10 zl/h, co przy 9 godzinach daje 1800 zl. Sa tez nianie, ktore chca wiecej (kiedys bylo latwiej taka stawke uzyskac, dzis jest mniej) a cytowana niania z forum niania.pl jest mi znana i jej stawki to jedne z najwyzszych ( o ile nie najwyzsza) stawek nian z tego forum i z poza forum. I znajduje czasem zainteresowanych.
    • inguszetia_2006 Re: Wynagrodzenie niani 15.12.11, 21:05
      pyzateszczescie napisała:
      Moja niania chyba szykuje grunt do prośby o podwyżkę uncertain Chociaż bardzo cenię jej pracę, płacę jej ponad połowę swojej pensji - ok. 1700 zł/m-c.
      Witam,
      Twoja niania ma obowiązki, ale ma i prawa, jednym z nich jest prawo wnioskowania o podwyżkę;-D Nie myśl nigdy w ten sposób o niani, że płacisz jej pół pensji, że jak to etc. Niania za rok, dwa będzie gdzie indziej, a ty będziesz miała ciągłość pracy, wynagrodzenie i dziecko w przedszkolu publicznymwink To są chwilowe niedogodności, na których skorzystasz jako osoba stale zatrudniona, bez luk w CV. Uwierz mi, warto zapłacić więcej osobie zaufanej,zobaczyć radochę w jej oczach, niż szukać nowej niani i urządzać castingi i potem znowu borykać się z problemem, czy dać podwyżkę, bo odejdzie, czy nie? Jestem zdecydowanie za wspieraniem lojalnych, dobrych pracowników. Tylko podwyżka - "etapami". Proponowałabym najpierw 100 zł, potem 100 zł. Od stycznia, 1800 zł, od kwietnia 1900 zł. Tak dla przykładu, rzecz jasna.
      "Czy ja po prostu mało zarabiam i sama powinnam poprosić o podwyżkę?". Dlaczego nie? Proście, a będzie wam danewink Jak nie spróbujesz, nie dowiesz się, czy dostaniesz, czy nie.
      Pzdr.
      Inguszetia

• pyzateszczescie Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 18:53
        Jej prawo, racja. A moje prawo ustalić granicę, po której przekroczeniu nie będzie mi się chciało wstawać na rano, pracować ciężko i cedować opiekę nad dzieckiem, które kocham i którym lubię się zajmować, na obcą osobę. Bo jeżeli ludzie różni uważają, że praca za 1000 zł na rękę urąga ich godności i kijem nie dotkną, dlaczego ja miałabym myśleć inaczej? Mogłam zaoferować tyle, ile zaoferowałam. Powyżej tej kwoty rezygnacja z opieki nad własnym dzieckiem nie ma dla mnie ekonomicznego sensu. Zastanawiałam się tylko, jakie są płace niań w Warszawie i jakie są relacje tych płac do wynagrodzenia matki u innych.

I tak - zawsze w relacji do wynagrodzenia matki, bo jeżeli matka oddaje tyle, ile przynosi, to jaki jest sens do cholery, żeby w ogóle wychodziła?
        • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 18:56
          Ale chyba kosztem niani dzielisz się po równo ze swoim mężem? Czyli jeśli niania bierze te 1000zł to mąż dokłada ze swojego 500zł i Ty 500zł.
          Nie rozumiem dlaczego Ty masz ponosić ze swojej pensji całkowity koszt niani.
          Chyba, że jesteś samotną matką, ale nawet wtedy w alimentach były mąż musi uwzględnić koszty owej niani.
          • policjawkrainieczarow Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 23:09
            gazeta_mi_placi napisała:

> Ale chyba kosztem niani dzielisz się po równo ze swoim mężem? Czyli jeśli niani
            > a bierze te 1000zł to mąż dokłada ze swojego 500zł i Ty 500zł.
            > Nie rozumiem dlaczego Ty masz ponosić ze swojej pensji całkowity koszt niani.

ale co to za różnica dla budżetu domowego, czy oboje dadzą po 500, czy matka da 1000 (jesli nie mają intercyzy)? wymyślasz problem z dupy, sorry smile
        • kol.3 Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 21:59
          No i bardzo źle myślisz. Nie pracujesz, nie masz ZUSu. Powrót po latach do pracy będzie trudniejszy, bo pracodawcy nie lubią mamusiek powracających po urlopach wychowawczych, z przyczyn wiadomych. Emerytury zapowiadają się na ogół głodowe, a emerytury pań które się poświęcą wychowywaniu dzieci i siedzeniu w domu - będą bardzo głodowe. W czasie gdy niania będzie Ci wychowywała dziecko, Ty możesz awansować i zadbać o podwyższanie zarobków.
          • anorektycznazdzira Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 22:10
            Ano własnie. Zawsze mnie zastanawiała ta kalkulacja na miesiąc bieżący. Takie obliczanie ile kwotowo oddaję pensji pewnie się sprawdza u pracowników Biedronek i McDonalda (Chociaż w sumie...? Wszak oni też mogą awansować). Normalna ścieżka zawodowa oznacza, że rezygnując z pracy dziś zabieram sobie możliwość rozwoju i awansu, co się odbije później. Więc po stronie strat trzeba zapisać nie 500 PLN/msc, które dziś by mi zostały po opłaceniu niani, ale również (np.) 2500, o które bym po trzech latach miała wyższą pensję zostawszy, powiedzmy, kierownikiem działu. I tak przez wiele lat, bo nadgonienie dziury wymaga czasu.
            Do tego dodajemy składki emerytalne, których nie odprowadziła młoda kobieta, a więc tych, które by najdłuzej krążyły w systemie i zdążyły najwięcej zaprocentować.
          • wioskowy_glupek Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 22:10
            Albo ten wątek to żart albo trafiłaś na bezczelną dziewuchę, pokaż jej ile zarabiają ludzie w tym kraju to się jej podwyżek odechce... Doceni co ma...
            • gazeta_mi_placi Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 22:20
              Albo pracodawczyni zostanie sama z opiekunkami tańszymi, z łapanki i hmmm...
              Oj bardzo różne okazy się zdarzają...
    • jopowa Re: Wynagrodzenie niani 16.12.11, 23:07
      nie moze byc niania bez zaplaty!
      • jaipur Re: Wynagrodzenie niani 06.01.12, 00:27
        mieszkamy pod W-wą, płacimy niani 2,0t/miesiąc plus 2 dni wolnego/mc(wychodzi 24dni na rok więc solidny urlop), za 10h,aczkolwiek pracuje do 17, bo dla jej wygody pozwoliłam jej przychodzić na 7(i tak ponoć wstaje wcześnie), jeśli rozliczać jako stawkę godzinową wychodzi jakieś 12 zł(jakieś bo niania ma szkołe w piątki więc wychodzi wczesniej),czasami jak się gorzej czuje to też puszczam ją do domu, jeśli już wrócę z pracy.
        Niestety wink wspominała coś że chce więcej zarabiać, więc zaproponowaliśmy jej drobne porządki(syn dużo śpi w ciągu dnia- łącznie ok3-4 godzin)ale totalnie się nie sprawdzała, niestety tu mam wrażenie że coś kantowała, bo rozliczaliśmy się godzinowo.Więc daliśmy sobie spokój.
        Aczkolwiek- na rozmowach była najdroższą nianią, większość to był poziom 1500-1800 zł.
        Dlaczego jednak ta- bo mówiła najlepszą polszczyzną.. Poza tym wydawało się,że nie potrafi się za bardzo "sprzedać, a to akurat atut, bo bajkopisarzom dziękujemy.Na razie z drobnymi niedociągnięciami powalczymy, ale synek wydaje się zadowolonysmile
    • bergamotka77 Re: Wynagrodzenie niani 06.01.12, 23:52
      Pyzate_szczescie

Rozumiem cie, sama zmienilam trzy nianie podczas pol roku i wreszcie trafilam na odpowiednia, ale spoza Warszawy i okolic. Wklejam tu moj post z mojego watku "A jednak idealna niania istnieje":

Mozecie nie wierzyc, ale pani duzo przeszla i cieszyla sie ze ma prace, zwlaszcza ze przypadlismy sobie do gustu. Mozesz nie wierzyc ale jutro z wlasnej woli do nas wpadnie. Jest samotna, lubi byc wsrod ludzi a my chyba zastepujemy jej rodzine... Wiem, ze to nietypowe bo ja tez mialam zle doswiadczenia z nianiami - dopiero trzecia okazala sie byc strzalem w dziesiatke. Byly takie ktorym sporo placilismy a i tak narzekaly na wszystko i dyktowaly warunki. Co prawda to pani z rejonu gdzie pracy nie ma, niezrozpuszczona w przeciwienstwie do warszawskich i podwarszawskich nian, krore chcialyby limuzyne z kierowca, komorke i karte kredytowa...Cieszy sie ze dajemy jej darmowe mieszkanie i prace i wybralismy wlasnie ja a kandydatek bylo mnostwo, co mnie zdziwilo, choc wiekszosc to porazka. Dwudziestoletnie panny, rozpuszczone panie domu bez doswiadczenia, staruszki albo nianie z pretensjami jak powyzej. Ludziom sie wydaje ze jak pod Warszawa to do Carringtonow trafia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka