03.06.04, 12:55
może to dziwne ale tak nie jakos naszło...znalazłam bardzo fajny wzór do
haftu krzyzykowego...ale jakoś nie wiem ja sie do tego zabrać...może któras z
emam umie to robić i udzieliłaby mi pierwszych wskazówek...w zamian przesle
ten wzorek na maila chetnym mamom. a jest fajny...baaardzo chcialabym zrobić
to dla zuzanki...dzieki
Obserwuj wątek
    • ewa2233 Re: haft 03.06.04, 12:59
      Myślę, że w takim hafcie krzyżykowym pomógłby Ci mój 10 latek smile
      Na Dzień Matki dostałam od Niego serwetkę wyszytą takim właśnie ściegiem !!! smile
      • mirinda11 Re: haft 03.06.04, 13:19
        dziekuje za pomoc. haftowac to w ten sposob umiem. chodzilo mi o bardziej
        profesjonalna pomoc smile
        a ile w tej pomocy bylo ironii??? taki przynajmniej jest moje odczucie...
        • ewa2233 No, wiesz !!! :) 03.06.04, 13:32
          Uważam, że syn wyhaftował super i powinnam się obrazić za Twoje stwierdzenie:
          "haftowac to W TEN SPOSÓB umiem"!

P.S. ŻADNEJ IRONII nie było w moim poście - możesz być pewna!
    • mama_kasia Re: haft 03.06.04, 13:35
      Ciężko jest nauczyć kogoś przez forum, ale znalazłam
      coś dla ciebie smile
      www.haftowanie.kadan.pl/info_haft.htm
      Spróbuj, a jak cos jest niejasne, to pisz.
      Powodzenia.
      • mirinda11 Re: haft 03.06.04, 18:45
        dzieki za pomoc.nie gniewaj sie Ewo. jak to czytalam to mialam zly nastrój no
        i sama wiesz smile
    • ida92 Re: haft 04.06.04, 20:01
      otóż tak ja haftuję muliną DMC bo najładniej "się kładzie" i ma ładny połysk,
      haftuję dwiema niteczkami, z dużej nitki wczesniej rozdzielonej, na kanwie. Ja
      osobiście preferuję taką o jak najmniejszych oczkach. Trzeba pamiętać, żeby
      kłaść krzyżyki w jedną stonę cały czas, bo w ten sposób obrazek będzie wyglądał
      na uporzadkowany. To tak mi się nasunęło, ale faktycznie trudno uczyć przez
      neta. Ja też się przymierzam do obrazka dla Tusia, ale on skutecznie mi to
      utrudnia wink tzn. odmówił spania w dzień.
      Pozdrawiam. Edyta
      • mirinda11 Re: haft 04.06.04, 21:41
        dzieki za rady...jezeli ktoras z mam chcialaby aniolki do wyhaftowania dla
        malucha to prosze o maila. pozdrawiamy papa
    • neta-b Re: haft 05.06.04, 15:04
      Ja jestem mamą zawzięcie produkującą przeróżne robótki. Praktycznie każdą z
      technik już wypróbowałam. Krzyżyki są najefektowniejsze. Jeśli chcesz napisz na
      GG 1954425 lub maila neta-b@wp.pl z pewnością coś poradzę lub podziele się z
      Tobą wzorkami, Mam ok 1500 różnych wzorów w tym bardzo piękne dla dzieci.
      • elwlos Re: haft 15.06.04, 00:00
        Witam, też produkuję różne robótki. Jeśli mogłabyś przesłać mi kilka wzorów
        krzyżykowych to byłabym wdzięczna. Mam 8 miesięcznego synka i chciałabym zrobić
        coś ładnego na jego roczek.
        Wyślij na elwlos@gazeta.pl
        Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam, Ela i Kacperek
    • kasiarzynap Re: haft 05.06.04, 18:31
      Witam!
      Ja również coś tam próbuje sobie haftować, dla dzidzi, dla siebie a i czasem
      znajdzie się coś na prezencik. Wzory mam głównie z gazet, ale jeśli któraś z
      mam mogłaby przesłać mi kilka - zwłaszcza dla dzieci (chociaż wszystkie motywy
      mile widziane) to będę wdzięczna.
      Zgóry dziękuję i pozdrawiam
      haftująca mama Kaśka

kasiarzynap@tlen.pl
    • jogaj Re: haft 05.06.04, 22:28
      Ja tez jestem haftuajca krzyzykami,sluze pomoca i rada.
      Przede wszystkim trzeba zaczac od tego,ze sa rozne rodzaje kanw,podzial zalezy
      od gestosci krzyzykow,zwykle jest to ilosc krzyzykow na cal i stad 14,16,18,co
      oznacza,ze na jednym calu miesci sie 14,16 czy 18 krzyzykow,czyli im wyzszy
      numer tym mniejsze krzyzyki beda wychodzic,tym mniejszy obrazek wyjdzie. Od
      tego na jakiej kanwie haftujesz zalezy iloma minkami muliny bedziesz to
      robic,najlepiej sprobowac i zobaczyc jaki bedzie efekt.Muliny ucinasz kawalek i
      rozdzielasz na niteczki,ja najczesciej haftuje trzema. Muliny sa roznych firm,
      polska Ariadna (ma malo kolorow i srednia jakosc) oraz najczesciej uzywane DMC
      i Anchor,ktore mozna przeliczac jedne w druga.
      Ja najpier wyliczam ile krzyzykow ma obrazek,dodaja po 20 z kazdej strony,na
      oprawe i z kanwy wycinam ten kawalek,obrebiam brzegi na czas robotek,bo sie
      mocno siepie.Zakladam na tamborek (kolko na ktorym naciagasz material) i do
      dziela,uzywam specjanych igiel z tempym koncem,bo tak latwiej sie robi,jednak
      na bardzo gestej kanwie trzeba robic normalna igla jedna nitka muliny.
      Duzo moich kolezanek wzor powieksza,zeby latwiej bylo robic i zaznaczaja co juz
      zrobily na schemacie,mozna na kanwie wszyc sobie co 10 kratek nitke,zeby sie
      bylo latwiej polapac lub narysowac olowkiem (czasem olowek ciezko sprac),to
      kwesti gustu,ja nie robie nic z tych rzeczy.
      Po wyhaftowaniu obrazek sie pierze w reku (zawsze sie ubrudzi) i potem prasuje
      na lewej stronie przez cos grubego,do oprawy mozna oddac fachowcom lub zrobic
      samemu pamietajac o dobrym,rownomiernym naciagnieciu.
      To tyle na poczatek.
      Pozdrawiam i zycze milego haftowania-Jola
      • zarra Re: haft 05.06.04, 22:45
        Ja tez haftowałm w czasach kiedy nie było w domu internetu wink
        Pierwszy wzór wyszedł fatalnie,ale wisi na działce nad łóżeczkiem.
        Drugi już wyszedł super i wisi dumnie nad łóżeczkiem w domu.Wzór miałam z
        jakiegoś pisma niemieckiego (alfabet z misiami-wyszło super).
        A najsmieszniejsze jest to,ze haftowałm go...4 lata,bo z dużymi przerwami.

Porady juz dostałaś chyba wszystkie.Ja haftowałam bez tamboryna,bez
        odrysowanego wzoru,mozolnie licząc krateczki na wzorku i przenosząc je na kanwę.
        Istotnie ważne jest aby każdy krzyżyk hafować tak samo,czyli zaczynać za każdym
        razem np.z prawego dołu.
        • mirinda11 Re: haft 05.06.04, 23:04
          a masz może ten alfabet z misiami w wersji do wysłania? jak nie poczta elektr.
          to moze tradycyjną. mój mail : zuzalka@o2.pl...
          • mamamamamama Re: haft 06.06.04, 11:16
            a ja ściągnęłam sobie z neta super program któr przekształca zdjęcia w haft
            krzyżykowy.jestem na etapie haftowania drógego portetu mojej żabci Muszę
            przyzna ,że jest to cholernie pracochłonne , ale efekt końcowy jest rewelacyjny.

Jak ktoś chce sobie ten programik ściągnąć to jest na www.haftkrzżykowy.prv.pl
            • mirinda11 Re: haft 06.06.04, 13:34
              a moglabys podac dokladniejsze namiary bo ten adres nie dziala... probowalam
              tez www.haftkrzyzykowy.prv.pl (i inne kombinacje) ale tam jest cos innego sad
              napisz moze jak sie ten program nazywa...
              hmm. nie wiedzialam nawet ze takie cos istnieje smile
              • ida92 Re: haft 06.06.04, 14:16
                Ja sciągnęłam taki program www.grzela.pl/soft/haftix/index.html
                nie próbowałam jeszcze wyszywać, bo mam całą masę robótek do skończenia, ale
                jak tylko, to Antoś będzie miał swój portrecik. Ja bardzo prosze o wzory smile) bo
                tych nigdy za mało na dodyta@wp.pl
                Chciałam wam wkleić link do bardzo fajnych prostych dwu obrazków, ale strona
                jest w przebudowie no to macie tutaj coś innego do ściągnięcia i pooglądania
                www.maurer-stroh.com/ems.htm?free.htm~frmain
                Pozdrawiam. Edyta
          • zarra Re: haft 06.06.04, 23:36
            Oj Mirando,nie sądzę żebym go odnalazłasad
            Już jak kończyłam był w bardzo kiepskim stanie,a to było kilka lat temu.
            Podejrzewam też,że mogłam go pozyczyć koleżance.
            Zapytam ją i jeśli ma to ci przeslę.Dam ci znać.
    • ewamaja Re: haft 15.06.04, 14:26
      usenet.gazeta.pl/usenet/0,1.html?group=pl.rec.robotki-reczne
      to jest adres grupy zajmującej się robótkami ręcznymi. Znaleźć tam można adresy
      stron internetowych z wzorkami. Pewnei wiele z was tam bywa ale moze komuś
      się przyda. Służę też wzorkami. Ewa właśnie krzyżykująca "twarz Chrystusa"
      • mamamamamama Re: haft 17.06.04, 16:06
        Co do tego programu który przekształca zdjęcia to sorrki , ale wpisywałam
        wcześniej adres z pamięci i ....źle go wpisałam smile prawidłowy to :
        www.haft.krzyzykowy.prv.pl jeśli nie będzie wam wchodził ( bo mi przez
        ostatne 2 dni ne chce buuuuu ) to zapraszam zainteresowane hafciarki na mala
        kaarolinaa4@wp.pl . Mam ten programik zapisany na kompie z welką chęcią wam
        udostępnie....... , a tak wogóle to zrobiłam juz jedno zdjątko mojej córeńki
        dzięki temu cudeńku i jak chcecie zobaczyć to równie zapraszam na maila...

Pozdróffka!!

Karola Estercia
    • lidka_edziecko Re: haft 18.06.04, 16:05
      Kto chętny to mogę przesłać program do zamiany obrazków, zdjęć na krzyzyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka