e_r_i_n 12.01.12, 15:54 Emamy-polonistki, jakie są? Jak się uczy dzieciaki? Poproszę o odpowiedzi, potem wyjaśnię, dlaczego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sta-fraszka Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 16:00 meskoosobowy i niemeskoosobowy Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 16:01 e_r_i_n napisała: > Emamy-polonistki, jakie są? Jak się uczy dzieciaki? > Poproszę o odpowiedzi, potem wyjaśnię, dlaczego pytam. Męskoosobowy i niemęskoosobowy. Za tę drugą nazwę głowy nie dam, ale z grubsza tak. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 16:02 ja bym powiedziala ze meskoosobowy i niemeskoosobowy tak po pierwszym namysleniu podpucha tu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 16:05 z tego co pamiętam: męski, żeński i nijaki- zarówno w l. poj. jaki i w l. mn. inne sa rodzaje przymiotnika i liczebnika: męsko- i niemęskoosobowy w l.mn. Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 14.01.12, 18:44 nie ma rodzaju nijakiego w l.mn. męski (ten) wchodzi na męskoosobowy (ci) a żeński (ta) i nijaki (to) na niemęskoosobowy (te) Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 16:29 Ha, zapewne Ciebie uczono (jako i mnie), że rzeczowniki w l.mn. są męskoosobowe i niemęskoosobowe, a dziecię załapało się już na męskie, żeńskie i nijakie, zgadza się? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 17:12 Dokładnie Przy czym w świetle tego, co mówi Rada Języka Polskiego (też to wynalazłam), mam problem. No i jaki rodzaj mają takie 'stołki' na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 17:18 nie wiedziałam nawet, że teraz tak się uczy. Nie da sie określić rodzaju l.mn. chyba bez "zrobienia" najpierw l. poj. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 18:06 Rada Języka Polskiego strasznie komplikuje sprawę. Rodzaj rzeczowników w l. mn. poznaje się po orzeczeniu (czasownik w cz. przeszłym trzeba dać). Więc - "Stołki stały w kącie" tak jak "Kobiety/słonie/dzieci stały w kącie". Za to - "Żołnierze/mężczyźni stali w kącie". Więc "stołki" są niemęskoosobowe. Co jest logiczne, bo nie są osobami ani istotami żyjącymi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 23:14 demodee napisała: > Więc "stołki" są niemęskoosobowe. Co jest logiczne, bo nie są osobami ani istot > ami żyjącymi itd. Niebardzo rozumiem taki argument. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 08:14 > No i jaki rodzaj mają takie 'stołki' na przykład? niemeskoosobowy baby, posłanki psy i stołki będą jedną kategorią w tym wypadku baby posłanki i stołki stały męskoosobowe będzie to co jest mężczyzną żołnierze i kominiarze np Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 11:01 No ale nie ma takiego rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 12.01.12, 23:21 A to nie jest tak, że rzeczowniki mają rodzaj męski, żeński lub nijaki, natomiast czasowniki i przymiotniki odmieniają się przez rodzaj, i wtedy męskoosobowy i niemęskoosobowy? Wtedy nie trzeba dodawać żadnego czasownika, wystarczy podać rzeczownik w liczbie pojedynczej. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 09:44 Na moją logikę, wszystko, co da się zamienić na "one" lub "te" a nie "oni" i "ci" jest niemęskoosobowe. A więc "te stołki", a "ci chłopcy". Tak naprawdę kobiety są w jednym worku ze sprzętami Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 11:02 Ależ ja kompletnie nie mam problemy z użyciem rodzaju męsko i niemęskoosobowego Tylko tłumaczę - wg polonistki mojego dziecka, nie ma takich rodzajów. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 11:09 a jakie sa wg niej? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 11:13 a moze kobiecie chodzi jeszcze o kategorie zywotnosci do tego? ale ja wiem czy to przy mnogiej wazne? hmi Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 11:26 No męski, żeński i nijaki. W obu liczbach. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 13:30 Wiesz, ale ona ma chyba rację. To jest tak, jak piszę Nanga - rzeczowniki swój rodzaj mają, niezmienny, i nie odmieniają się przez niego, a przymiotniki i czasowniki odmieniają się przez rodzaje, męski, żeński i nijaki w liczbie pojedynczej, oraz męskoosobowy i niemęskoosobowy w liczbie mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 13:42 chyba jednak nie. Ja w szkole uczyłam się, że męskoosobowy i niemęskoosobowy to też cecha rzeczowników, czyli rzeczowniki w liczbie mnogiej takie rodzaje mają (jak męski, żeński i nijaki w l. poj.), a nie że przymiotniki się odmieniają przez te rodzaje. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 13:53 Po pierwsze, mnie uczyli tak, jak Iwles. Ale ok, mogło się zmienić. Kluczowe jest dla mnie pytanie takie: dziecko ma za zadanie: określ liczbę, przypadek i rodzaj rzeczownika 'stołki' Liczba: mnoga Przypadek: mianownik Rodzaj: ? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 15:21 > Liczba: mnoga > Przypadek: mianownik > Rodzaj: ? niemeskoosobowy stara juz jestem ale az tak sie gramatyka nie zmienila, odkad mature zdawalam Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 20:24 Moof, o tym cały ten wątek, że się właśnie podobno zmieniła Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 20:31 no więc sprawdziłam w książce i asia_i_p ma prawie rację rzeczowniki mają w l.poj i l.mn. rodzaje: męski, żenski i nijaki, zaś przymiotniki, liczebniki i zaimki mają w l. mn. formy: męskoosobową i niemęskoosobową ( w niektórych przypadkach są jeszcze szerzej rozbudowane formy, ale te dwie sa podstawowe). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 20:32 Oczywiście, że się zmieniła - już od dobrych paru lat tak ponoć uczą. I niby te stołki to rodzaj męski. www.interklasa.pl/portal/index/strony?mainSP=subjectpages&mainSRV=jpolski&methid=1697690&page=subpage&article_id=318834&page_id=14843 Co mnie osobiście nie przekonuje oczywiście, bom uczona dawno temu w duchu zaleceń RJP... Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 20:57 Jestem po polonistyce i byłam uczone,że rzeczowniki są w rodzaju męskim,żeńskim i nijakim, zarówno w l.poj i mnogiej. Niemęskoosobowy i męskoosobowy dotyczy czasowników w l.mn. Stołki to rodzaj męski bo stołek,l.mnoga Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 21:00 Mnie tak uczyli w podstawówce za Gomułki (Władysława). Ale miałam super polonistkę, która lubiła gramatykę (rzadkość). Mnie się zdaje, że problem polega na nakładaniu się na siebie dwóch różnych kategorii - selektywnej (dzielącej wyrazy na klasy, tu akurat wg rodzaju) i fleksyjnej. Ponieważ rzeczownikom jest przypisany rodzaj raz na zawsze (a "kierownik" i "kierowniczka" to dwa różne wyrazy, a nie dwie formy odmienione przez rodzaj), "stołek" jest rodzaju męskiego niezależnie od liczby. Natomiast łączące się z nim przymiotniki i czasowniki będą miały formę niemęskoosobową - ale to dwie różne rzeczy. Całkiem możliwe, że językoznawcy nie mają w tej kwestii jednego zdania, to się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 21:15 Ja jednak miał mniej dociekliwą nauczycielkę. No i utkwiło mi w głowie jednak to męsko - i niemęskoosobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 21:12 e_r_i_n napisała: > Moof, o tym cały ten wątek, że się właśnie podobno zmieniła nie mogla sie zmienic sa podobno (mowie podobno, bo ja nie widzialam ) podreczniki, ktore mowia ze liczba mnoga tez ma 3 rodzaje ale podzial na 2 rodzaje na pewno nieprawidlowy nie jest Czy Mlody Twoj ma tak w podreczniku, czy to tylko pani sie upiera ?? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 13.01.12, 21:16 Nanga opisała dokładnie to, co powinno być w temacie mówione. W podręczniku jest tylko o trzech rodzajach. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 14.01.12, 16:42 Wynika z tego, że Nangę uczono dobrze, nam w postgomułkowskich czasach mieszano w głowie (pamiętam, że na 100% za pisanie o rodzaju męskim, żeńskim i nijakim RZECZOWNIKA w l.mn. polonistka odejmowała nam punkty, a nie była to wszak Wasza polonistka...), natomiast teraz wyprostowano sprawę z powrotem i dobrze. Trzeba zatem dziecięciu wdrożyć tylko to, że rodzaj rzeczownika nie zmienia się nigdy (co jest zresztą logiczne tak naprawdę). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Rodzaje rzeczownika w liczbie mnogiej 14.01.12, 16:47 Mnie naprawdę dobrze uczono, po prostu miałam absolutnie cudowną polonistkę. Kiedy 30 lat później na metodyce nauczania języka polskiego opowiedziałam, jak ona wprowadzała zaimki, prowadzący zajęcia po prostu nie chciał wierzyć, że w latach 60. takie rzeczy się zdarzały. Odpowiedz Link Zgłoś