Dodaj do ulubionych

Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!?

18.01.12, 16:41
Jeśli jest tu jakaś mama, która urodziła dziecko a potem szukała pracy i znalazła niech się odezwie bo ja już tracę nadzieję. Jestem z Warszawy; od kilku miesięcy wysyłam CV i zadzwoniła tylko jedna firma. Jestem załamana, bo jestem sama z dzieckiem i kończą mi się oszczędności. Nie wiem co dalej robić, jak szukać, gdzie szukać. Właściwie to doszłam do ściany i nie wiem jak ją przebić. Może znajdzie się tutaj jakaś mama z HR-u, która coś podpowie.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 16:43
      Cóż, podziękuj innym młodym Mamom chętnie korzystających przy każdej nadarzającej się okazji ze zwolnień na dziecko. Niedawno był tu taki wątek.
      Wszyscy się oburzali (poza dwoma wyjątkami) jak można patrzeć krzywym okiem na wieczne zwolnienia matek małych dzieci.
      Podziękuj teraz tym matkom, że nie możesz znaleźć pracy.
      • judzia_wawa Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 16:56
        Ale przecież pracodawcy, do których wysyłam CV nie wiedzą, że mam dziecko. Nawet nie zostałam zaproszona na jedną rozmowę kwalifikacyjną, przepraszam na jedną.
        W CV nie piszę, że jestem mamą. Nie wiem w czym leży problem...owszem gdybym pisała, że jestem mamą to mogłabym zakładać, że nie dzwonią bo mam dziecko ale dlaczego w ogóle nie dzwonią. Uważam, że moje doświadczenie nie jest najgorsze a bywały ogłoszenia, które w 100% odpowiadały moim kwalifikacjom...i nic, telefon milczy.
        • gazeta_mi_placi Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 16:58
          Daj spokój, sprawdzenie kandydata pod względem dzietności to 10 minut roboty.
          Chyba, że dziecko zarejestrowałaś na siostrę albo kuzynkę. Pracodawcy mają możliwości (nieoficjalne rzecz jasna) sprawdzić potencjalnego kandydata wyłącznie na podstawie danych osobowych (nr pesel).
          • schere Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:01
            A któreż to cyferki w peselu mówią o tym, że mam dziecko? Oj, pleciesz coś smile
            • gazeta_mi_placi Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:29
              Ktoś mając dostęp do Twojego peselu wie wszystko (wszystko co można wiedzieć z urzędowych oficjalnych źródeł), łącznie z karalnością, rozwodem, nie mówiąc już o posiadaniu dzieci.
              • rainbow.rainbow Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 22:38
                firmy mają dostęp do takich danych?
                chyba fantazjujesz
                • alabama8 Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 08:10
                  rainbow napisała:
                  firmy mają dostęp do takich danych?
                  Wystarczy, że wrzucą nazwisko na NK albo Facebooka - a tam mamusia z dzidzią w pełnej okazałości smile
              • madziulec Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 23:53
                Ciekawe. Bo jakos nie przypominam sobie, by w cefałce wstawiać pesel.
                Ale widać zacofana jestem, w grodzie Kraka wstawiają wink
              • kiszczynska Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 00:02
                i to jest lwasnie kolejne klamstwo gazety
                przylapana!!

gazeta_mi_placi napisała:

> Ktoś mając dostęp do Twojego peselu wie wszystko (wszystko co można wiedzieć z
                > urzędowych oficjalnych źródeł), łącznie z karalnością, rozwodem, nie mówiąc już
                > o posiadaniu dzieci.
              • izabellaz1 Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 10:10
                Techniczne możliwości z pewnością są. Pytanie czy kandydat na "pierwszą lepszą" pracę jest wart uruchamiania za każdym razem aż takiej procedury i zachodu. Zważywszy, że na jedno stanowisko w stylu "praca biurowa" jest kilkadziesiąt zgłoszeń smile
              • malgog gazeta wie wszystko 19.01.12, 10:27
                gazeta nie przesadzaj z tą dostepnościa i informacjami które może otrzymac każdy

KCIK czyli krajowe centrum informacji kryminalnej to tylko karalność mandaty i pseudonimy + akty oskarżeń, odsiadki...
                info o dziecku możesz wyciagnąć tylko z PITów i odszukania odliczeń na dzieci
                nie sądzę, żeby oprócz USów, GIIFa i kilku innych wywiadowni skarbowych każdy miał dostęp do remdata czyli informacji skarbowej
                a z pewnoscią nie maja do niego dostepu pracodawny i "ktoś"...uwierz mi

• judzia_wawa Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:02
            Nie wierzę, że to robią a na pewno nie wszyscy. I też nie do końca wierzę w to, że posiadanie dziecka przekreśla kandydatkę z założenia. Ostatnio trafiłam na ogłoszenie, w którym wyraźnie podano, że chętnie zatrudnią mamy, które mają dzieci. Rekrutacja kończy się 20 stycznia...zobaczymy.
            • gazeta_mi_placi Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:43
              Przy dzisiejszym prawodawstwie w zakresie tego co wolno młodym matkom to chyba jakiś samobójca.
          • leniwy_pierog Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 14:30
            A znasz kogoś, kto w CV podaje pesel?
      • dorek3 Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 10:44
        Bez przesady.
        Niedawno zakładałam wątek o moich orzterkach rekrutacyjnych. Rekrutacja zakończona, podpisana umowa z osobą, która właśnie wraca z wychowawczego, ma 9 miesięcznego synka. Kompletnie bez znaczenia jest dla mnie w jakim wieku ma dziecko, zakładam z gory, że musi miec jakoś zorganizowana opiekę
    • panna_z_pieskiem Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:17
      Wiesz, mam podobny problem. Tzn. mam prace, ale chcialabym zmienic. Tez wydawaloby sie, ze doswiadczenie nie najgorsze. Co wiecej 2 lata temu, gdy szukalam pracy, wysylalam podobne cv i byl duzy odzew (a tez niby juz kryzys szalal - koniec 2009 roku). Wydaje mi sie, ze branza HR jest przepelniona (bo ja tez z tej branzy). Dlatego radzilabym Ci szukac rowniez gdzie indziej, a gdy juz znajdziesz, w miare mozliwosci sie przekwalifikowac. Ja wlasnie zaczelam drugie studia, liczac na to, ze w przyszlosci bede mogla wyjsc z zakletego kola HR i rekrutacji. Powodzenia!!!!
      • judzia_wawa Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:23
        Ja nie szukam pracy w HR. Jestem z innej branży.
        A może wiesz, czy można spotkać się w Warszawie z jakimś doradcą zawodowym, z którym można omówić CV i ewentualne możliwości podjęcia zatrudnienia. No i tak żeby nie zdarł z człowieka. Nie mam pomysłu co robić dalej, w jaki sposób szukać, gdzie szukać...
        • panna_z_pieskiem Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:29
          Nie wiem, bo nie jestem z Warszawysad Ale sa portale, gdzie mozesz przeslac cv specjalistom za kilkanascie zlotych chyba. A z jakiej jestes branzy?
          • judzia_wawa Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 18:26
            Pracowałam przez 11 lat w Komunikacji Marketingowej.
            CV zawsze pisze pod konkretne ogłoszenie smile
            • a.nancy Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 20.01.12, 16:16
              judzia_wawa napisała:

> Pracowałam przez 11 lat w Komunikacji Marketingowej.

to wiesz o czym mówię: popracuj nad marką osobistą.
        • kura28 Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:34
          Kiedyś doradcy zawodowi byli "dostępni" w urzędach pracy. Za darmo dla osób zarejestrowanych w danym urzędzie.
          • gazeta_mi_placi Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 17:44
            Nadal są, spotkania w wybrany dzień tygodnia, chyba raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie.
    • rozamund Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 18:17
      Nie wiem, jak piszesz CV, ale powinnaś pisać pod konkretny anons. Obecnie rekruterzy coraz częściej korzystają z oprogramowania, które wyłapuje konkretne hasła w CV - nikt nie ma czasu czytać dokładnie kilkuset ofert, a zdarza się, że przychodzi więcej. Odsiew robią więc za nich specjalne programy i jeśli Twoje CV nie będzie skrojone pod konkretne ogłoszenie, to nie wyłowią Cię, choćbyś była najlepszą kandydatką na to stanowisko.
      Powyższe informacje mam od osoby pracującej w pewnym portalu zajmującym się pośrednictwem i doradztwem zawodowym, więc myślę, że coś w tym jest. Warto zapłacić doradcy za przejrzenie CV i poprawienie błędów (np. często CV jest za długie, podaje niepotrzebne informacje, lub ma zły układ).
      Pozdrawiam i powodzenia!
      • judzia_wawa Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 18:34
        A jak dostać się do doradcy, który jest naprawdę na bieżąco z rekrutacjami. Nie problem znaleźć kogoś w necie, komu zapłacisz. Nie masz jednak pewności, ze ta osoba rzeczywiście wie co robi i się na tym zna. Najchętniej spotkałabym się z kimś kto pracuje w agencji doradztwa personalnego i wie jak się sprawy mają..ale nie znam nikogo takiego sad
        • anita_czw [...] 18.01.12, 22:34
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • jerzozwierza Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 23:25
      Bardzo Ci współczuję. Nie poddawaj się złym myślom i nie wadaj w panikę- wiem to trudne. Popytaj znajomych, nawet najodleglejszych, rozmawiaj z sąsiadami. Nie wstydź się prosić o pomoc. Trzymam kciuki.
    • peggy_su Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 18.01.12, 23:46
      judzia zerknij na @ gazetowego
      • kiszczynska jozia-Warszawa 19.01.12, 00:12
        Powiem to tak: nie ważne co w swoim CV napiszesz. CV nie jest tu problemem. Twoje CV jest w porzadku, mowie to nie znając go, bo TO NIE O NIE CHODZI. Nie idź do doradcy zawodowego, bo to niewiele zmieni. Blyam i wiem-co jest w CV zostało, a kropka czy kreska nie mają znaczenia. Robie tez swoje rekrutacje, zeby podpatrzeć konkurencje i gwarantuje: moje CV niczym nie orzni sie od innych.
        Prawda jest duzo bardziej brutalna: nie ma miejsc pracy, wchodzi kryzys, nie wiem czy jest to 2 czy 5 fala, ale napotykam na taki mur, ze nawet o wolontariat w mojej branży trudno. Ludzi biorą co jest, wchodzą następni absolwenci. Pracodawcy, zeby nie zwalniać obecnych pracowników, przestają rekrutować. Niestety, ale rok 2012 bedzie bardzo trudny dlal udzi szukających.
        Dziennie wysyłam ok. 20 CV. Bylam na 10 rozmowach i robią testy, bo tylu jest chętnych średnio przychodzi 50-60 osob), wiec wyobraasz sobie jak duza jest konkurencja. Sa tol duzi doświadczeni w brazy, od 2,3 meisiecy na lodzie, bo im sie skończyły umowy cywilnoprawne i nie poprzelduzali z nimi badz nie pozawiązywali kolejnych.
        HR to branża, ktora moim zdaniem trzyma się najlepiej, tak jak bankowość i sprzedażsmile ALe ot bledne kolo, bo skoro pracodawcy nie potrzebuj pracownikow, to po co im ludzie z HR, prawda??
    • lisciasty_pl Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 00:37
      > Jeśli jest tu jakaś mama, która urodziła dziecko a potem szukała pracy i znalaz
      > ła niech się odezwie bo ja już tracę nadzieję.

Swego czasu jęczałem tu że żona nie może nic znaleźć, w końcu się udało, znalazła na 4 miesiące po czym ją zwolnili bo nie było roboty, teraz zaś od poniedziałku zaczyna kolejną.
      Da się, chyba że skończyłaś Wyższą Szkołę Gier i Zabaw suspicious
      • kiszczynska Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 00:49
        lisciasty_pl napisał:

> > Jeśli jest tu jakaś mama, która urodziła dziecko a potem szukała pracy i
        > znalaz
        > > ła niech się odezwie bo ja już tracę nadzieję.

> Da się, chyba że skończyłaś Wyższą Szkołę Gier i Zabaw suspicious

glupi jestes, to teraz nie ma znaczenia!!
        • crises Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 09:19
          Ja tam CV kandydatów z Wyższych Szkół Lansu i Grillowania wrzucam od razu do niszczarki.
    • ewa_mama_jasia Prześlij mi cv jeśli chcesz na gazetowego maila, 19.01.12, 08:13
      rzucę okiem. Może coś wymyślimy? Jestem doradcą zawodowym i mogę pomóc.
      • judzia_wawa Re: Prześlij mi cv jeśli chcesz na gazetowego mai 19.01.12, 08:30
        Hej ewo_mamo_jasia nie bardzo mogę wysłać do Ciebie maila na gazetowego bo pokazuje mi komunikat, że nie ma takiego użytkownika lub został zablokowany.
        Jeśli możesz puść maila do mnie judzia_wawa@gazeta.pl to się odezwę.
        Pozdrawiam
        • ewa_mama_jasia To dokładnie jak z Twoim kontem, 19.01.12, 09:55
          też mi wyświetla że nie masz konta na gazeta.pl smile To wyślij prosze na ewakowalska@wp.pl
          • judzia_wawa Re: To dokładnie jak z Twoim kontem, 19.01.12, 11:15
            wysłałam smile
            • kiszczynska Re: To dokładnie jak z Twoim kontem, 20.01.12, 15:09
              wyslj mi tez

judzia_wawa napisała:

> wysłałam smile
    • babsee Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 09:09
      Ja Ci jeszcze podpowiem,zebys wyslala maila ze swoim cv do absolutnie wszystkich znajomych-nawet tych dalekich.Moj maz szukal pracy 4 mies i za moja rada(bo ja tez tak kiedys zrobilam za czyjąs radą i wlasnie tak znalazlam obecna prace)wyslal cy do wszystkich,dal nawet cv tesciowej, a ta swoim znajomym a oni kolejnym znajomym.I znalzal prace w tydzien....
      Czesto jest tak,ze pracodawcy wolą zatrudnic kogos z polecenia.
      • judzia_wawa Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 09:20
        Też to już zrobiłam....
        Jeszcze nie podziałało, niestety.
        babsee napisała:

> Ja Ci jeszcze podpowiem,zebys wyslala maila ze swoim cv do absolutnie wszystkic
        > h znajomych-nawet tych dalekich.Moj maz szukal pracy 4 mies i za moja rada(bo j
        > a tez tak kiedys zrobilam za czyjąs radą i wlasnie tak znalazlam obecna prace)w
        > yslal cy do wszystkich,dal nawet cv tesciowej, a ta swoim znajomym a oni kolejn
        > ym znajomym.I znalzal prace w tydzien....
        > Czesto jest tak,ze pracodawcy wolą zatrudnic kogos z polecenia.
    • izabellaz1 Re: Jak mam szukać żeby znaleźć...pracę!? 19.01.12, 10:15
      Możesz popchnąć mi na @ cv. Usuń oczywiście swoje dane personalne smile
      Napisz też na jakieś stanowiska najczęściej aplikujesz, to może jakiś list się też wysmaży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka