Dodaj do ulubionych

Oddam dziecko - babci

• bea.bea Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 08:15
      Ja bym tak nie zrobiła, ale nie oceniam matki, bo wiem ze posiadanie dziecka nie jest równoważne z miłością do niego...może lepiej niech wychowuje sie u kochających dziadków niż ze sfrustrowaną matką...
      Patrząc z tej perspektywy uważam, ze dobrze zrobiła.
      A jeśli chodzi o hardkorowe podejście do dzieci, to największe wrażenie zrobiła na mnie matka która urodziła bliźniaki, a do domu zabrała tylko jedno dziecko bo chciała mieć jedno...do dziś zastanawiam sie jakie były kryteria wyboru...
      • nabakier Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 09:37
        O kurczę...hm... zatkało mnie (muszę przeżuć to, może mi się odetka sad )
      • rosapulchra-0 Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 17:55
        CytatA jeśli chodzi o hardkorowe podejście do dzieci, to największe wrażenie zrobiła na mnie matka która urodziła bliźniaki, a do domu zabrała tylko jedno dziecko bo chciała mieć jedno...do dziś zastanawiam sie jakie były kryteria wyboru...

Szok..
    • wjw2 Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 08:19
      > Jak bardzo musiałybyście być okrutnymi matkami, żeby tak postąpić?

Taaa matka okrutna, a tatuś cud miód malina co?

• nabakier Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 09:35
      Sama bym nie oddała, bo bym zwariowała, ale ja mam wysoki instynkt macierzyński.

Ale, jeśli ta kobieta nie ma takowego instynktu, to chyba lepiej, żeby dziecko chowała babcia, która dziecko pokocha (zakładam, że opieka babci będzie lepsza pod tym względem od matczynej)? W takiej sytuacji uważam to za odpowiedzialną decyzję. Kłania się tu niedawna dyskusja dotycząca matki, która nie umie pokochać. Takie bywają, nie ze swojej winy, i nie ma co na nie psioczyć.
      Albo w sytuacji potrzeby, np. choroba, dramatyczny rozwód (z kłótniami), praca. Tak bywa.
    • gazeta_mi_placi Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 09:45
      Myślę, że to ściema.
      A jeśli nie to kim jest dla Ciebie ta dziewczyna? Siostrą, bliską przyjaciółką? W jakich warunkach mieszkają? Jakie mają warunki lokalowe/bytowe? Co na to i gdzie jest miejsce w tym wszystkim ojca dziecka?
    • atowlasnieja Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 17:17
      Małe jest ofiarą etosu matki polki.

A te co mnie znają: też sądzicie, że w przypadku każdej matki takie postępowanie jest krzywdzące dla dziecka?
    • bezpocztyonline Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 17:39
      klubgogo napisała:

> Z życia. Dziewczyna urodziła drugie dziecko, którego nigdy nie chciała, chciał
      > mąż. Mają już dziewczynkę w wieku szkolnym. Chłopczyk ma prawie rok, niedługo d
      > ziewczyna wraca do pracy, bo nie zniesie dłużej siedzenia w domu, dziecko oddaj
      > e na wychowanie babci, bo nie ma szans na żłobek, na prywatny ją nie stac, na u
      > rlop wychowawczy też nie
      . I nie byłoby w tym nic szczególnego, gdyby nie fakt,
      > że babcia mieszka ponad 1000 kilometrów stąd, rodzina nie jest bogata, więc w g
      > rę wchodzą 2-3 wizyty na rok.

No i ?

> Jak bardzo musiałybyście być okrutnymi matkami, żeby tak postąpić?

???

Okrutna matka, bo jej nie stać na żłobek czy opiekunkę?
      Czy okrutna, bo w kryzysie nie stać jej na siedzenie w domu?

Nie wścibiaj nosa w nie swoje sprawy i nie oceniaj ludzi nie posiadając wiedzy i doświadczenia.

Odsyła małe dziecko do osoby, do której ma największe zaufanie, że się dobrze dzieckiem zajmie - do swojej matki. Dziecko będzie miało i miłość i opiekę.

Kilka pokoleń w Polsce tak bywało wychowywanych - do babci, póki nie podrośnie na tyle, by można było dziecko posłać do przedszkola / szkoły.

Jakoś traumy po tym się nie miewa.

Owszem - babcia to nie matka, matka jednak wymaga (bo musi), nie zawsze może poświęcić maksimum uwagi, babcia kocha miłością zupełnie bezwarunkową.
    • kub-ma Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 17:46
      Ej, dalekie wnioski wyciągasz. Lepszą byłaby matką gdyby nie pracowała, została z dzieckiem w domu, bez pieniędzy i depresją wielką jak ta 1000-kilometrowa odległosć? Śmiem twierdzić, że dziecku wcale nie byłoby lepiej.
    • takatoszymura Re: Oddam dziecko - babci 19.01.12, 18:04
      Wychowywanie dziecka przez fajną babcię może być o wiele lepsze niż wychowywanie przez głupią matkę. Lepiej wychowywać się u babci, która tego chce, niż u matki, która tego nie chce. Sama znam takie ososby- na patologię społeczną nie wyroślismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka