Dodaj do ulubionych

Jakie traumy mają Wasze dzieci?

31.01.12, 15:15
Jak w temacie. Wiadomo, że na skutek tego jednego jedynego klapsa, które E-mama dała gdy dzieciak już zdrowo przeginał (e-mamy, które dają więcej i częściej klapsy nie uważają je za traumę), wiadomo że wtedy gdy obca osoba zwróci dziecku uwagę, kiedy jeszcze?
Chodzi o konkretną sytuację która u Waszego dziecka spowodowała traumę.
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 15:22
      Psy! Psy! Gazeta zapomniałaś o psach!
      • gazeta_mi_placi Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 16:40
        Zapomniałam o psach, faktycznie.
        I spaniu we własnym łóżeczku, nie rodzicowym, kolejna trauma.
        Oraz oczywiście zaproszenie kilkoro dzieci, ale nie Julci na kinderbal z okazji urodzin innego juniora z przedszkola.
        Jeżeli zaproszenie miało miejsce na oczach Julci podwójna trauma.
        • gulcia77 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 16:49
          Oj gazetka gazetka smile Wątek założysz a potem zamilkniesz??? Weź na bary ten straszny rumor, który się tu pojawi smile
          A tak na poważnie to młody był świadkiem jak próbowałam z moim tatą reanimować mojego dziadka do przyjazdu pogotowia. Straszliwie to przeżył i widziałaj jak reanimował moją lalkę, która mi z dzieciństwa została i siedzi na komodzie. Już ponad rok minął, a jeszcze mu czasem wraca..
          • gazeta_mi_placi Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 17:07
            Mam nadzieję, że dziadek przeżył sad
            To musiało być straszne nawet dla osoby dorosłej.
            • gulcia77 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 08:16
              Niestety sad
              • myga Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 14:07
                gulcia77 napisała:

> Niestety sad
                --------
                niestety przezyl?
                • gulcia77 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 16:09
                  Niestety nie, nie mi zeżarło
          • lolinka2 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 08:22
            gulcia, w tym wszystkim co niefajne, to paradoksalnie dobrze, że on się w to bawi - bo to świetny, zdrowy dla dziecka mechanizm odreagowywania.
            • gulcia77 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 16:13
              Ależ masz rację. Zresztą na jego własną prośbę pokazałam mu o co w resuscytacji chodzi (choć żaden ze mnie fachowiec, ale zdawałam egzamin z pierwszej pomocy i dwóch topielców jakoś doprowadziłam do pogotowia). Najgorsze tylko było, że choć normalnie śpi całe noce, to po tym wydarzeniu przez jakiś czas się budził i musiałam mu przyrzekać, że jak jemu się coś stanie, to też go będę ratować. Przyrzekałam, przysięgałam smile
              • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 16:15
                i dobrze zrobiłaś
                młody musi to jakoś przerobić i wywalić z siebie
        • anorektycznazdzira Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 21:15
          Jakaś Julcia czy inna Zosia nie zaprosiła ostatnio mojego syna na "Bal Księżniczek" z okazji jej urodzin. To raz. Ja nie stanęłam w obronie syna dzwoniąc do kuratorium i zwalniając panią przedszkolankę tak długo, aż zostanie zaproszony. To dwa. Nie kupiłam mu na pocieszenie ogromnego prezentu mówiąc, że to za kasę zaoszczędzoną na niepójściu na durne urodziny podłej Julci. To trzy.
          • mallard Anorektyczna! 01.02.12, 08:52
            I Ty się jeszcze chwalisz?!
            Mam zadzwonić gdzie trzeba? wink
            • anorektycznazdzira Re: Anorektyczna! 01.02.12, 16:05
              Nooo... nie... No, kajam się przecież!
      • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 19:19
        kota_marcowa napisała:

> Psy! Psy! Gazeta zapomniałaś o psach!

tak, rzeczywiście zabawne, na przykład coś takiego:

https://m.nowyekran.pl/37080767127f83f956ea181be1d6e32d,14,0.jpg

a teraz kota weź młoteczek do ręki i puknij się
        w cobądź
        • kropkaa Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 01:39
          Chyba to wydrukuję i będę pod nos podtykać, gdy kolejny właściciel psa większego od dziecka z uśmiechem na durnej gębie oznajmi, by się nie bać, gdy bydle bez kagańca i smyczy podbiegnie, bo ten piesek nie jest groźny i tak lubi dzieci... uncertain
    • koza_w_rajtuzach Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 16:54
      nie wiem czym się tak emocjonujesz, gazetko.
      Pomimo, że jestem przeciwniczką bicia dzieci, to raczej klaps nie jest w stanie spowodować traumy, na pewno jest to zbyt mocne słowo w odniesieniu do tego. Oczywiście każdy ma inną wrażliwość. Moje dzieci nie mają żadnych traum, w każdym razie nie wydaje mi się, żeby jakieś miały.
      A poza tym nawet jakbym była zwolenniczką bicia (a nie jestem), to co byś nie mówiła, ale dawanie klapsów dwuletniemu dziecku, bo o takim była mowa w wątku, w którym żywo bierzesz dyskusję, jest przegięciem. Dzieci w tym wieku często jeszcze nie mówią, noszą pampersy i nie potrzeba jakiegoś dużego wysiłku, aby odwrócić uwagę od jakiegoś głupiego zajęcia, osobiście nie rozumiem tego.
      A Ty uważasz, że od jakiego wieku powinno się dawać klapsy? Od kołyski już? Owszem, 2-latek może nie radzić sobie z emocjami, ale przy dobrej woli nie ciężko go opanować, lepszy taki łobuziak niż płaczliwa menda jak mój syn wink.
    • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 16:55
      wez mnie nie draznij nawet, gazeta, bo w temacie dziecięcych traum sie na zartach nie znam

nawet jesli wątek zalozony jest dla jaj, to jest to wysmiewanie się z bolesnych dla dziecka zdarzen
      • methinks Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 00:44
        Dude, chill out.
    • gaja78 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 17:08
      Jaki chory tytuł wątku .... bardzo niesmaczny sad
      • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 17:16
        nie, bo gazeta nie wzięła pod uwagę, że mogą być tutaj matki dzieci
        - zgwałconych i będących ofiarami innych przestępstw
        - po cieżkich chorobach (wypadkach, nowotworach)
        - półsieroty
        - po bardzo trudnych sytuacjach życiowych
        - adoptowane, odtrącone przez biologicznych rodziców
        - pogryzione do mięsa przez psy
        - poparzone

(a teraz miejsce na salwę śmiechu - co, cicho jednak? śmiać się odechciało?)

mi jakoś mimo wszystko nieśmiesznie
        • mallard Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 09:01
          yenna_m napisała:

> nie, bo gazeta nie wzięła pod uwagę, że mogą być tutaj matki dzieci [...]

Wzięła czy nie wzięła, to zapewne takim matkom właśnie nóż w kieszeni się otwiera, gdy czytają o "traumach", które "wyszydza" gazeta...
          • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 09:29
            niekoniecznie noz się w kieszeni otwiera
            kazde dziecko jest inne i ma inny prog wrazliwosci - po prostu

poza tym padlo pytanie: jakie traumy maja wasze dzieci?
            moje ma, kiedys o tym pisalam, pisac po raz kolejny nie zamierzam, bo to ponad moje sily

tyle w temacie
    • mary_lu Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 17:14
      Żarciki godne starego zboka udajacego w sieci młodą kobietę.

Ciekawa jestem Twoich traum, ale to już tak na poważnie.
    • sanrio Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 17:27
      kiedy obca pani pyta jak ma na imię, bo moje dziecko nie musi przecież chcieć rozmawiać ze starymi babami i mówi wtedy asertywnie, żeby się bujała. A trauma pozostaje, bo to szok że obcy ludzie zaczepiają!
      • konwalka Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 17:31

>to młody był świadkiem jak próbowałam z moim tatą reanimować mojego dziadka do przyjazdu pogotowia.

i co gazeta, dobrze sie bawisz?
    • dorry Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 18:32
      > Chodzi o konkretną sytuację która u Waszego dziecka spowodowała traumę.

Śmierć mojej mamy. Nagła, niespodziewana, bez sensu...
      A u mojej córki dodatkowo pobyt w szpitalu psychiatrycznym oraz potrącenie jej przez samochód (na przejściu dla pieszych, na zielonym dla pieszych). W sumie dla chłopakow też były to bardzo ciężkaie sytuacje.
      Muszę Cię zmartwić, ale innych traum nie zaobserwowalam.
      • wioskowy_glupek Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 18:52
        Po raz kolejny z wielu z was wychodzi brak dystansu do siebie i własnych dzieci a o poczuciu humoru już nie wspominam...

I to chyba z tego braku dystansu, wychodzi nieumiejętność odróżnienia prawdziwiej traumy spowodowanej chorobą, gwałtem czy jaką inną plagą... od idiotyzmów wykazanych przez gazetę, kiedy traumę wywołuje u dziecka wszystko od psa, po głośne zwrócenie uwagi... smile
        • rosapulchra-0 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 19:11
          Od dziś trauma będzie się nam kojarzyła tylko z kretyńskimi wygłupami gazeciarza. Z niczym więcej.
          • anorektycznazdzira Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 21:17
            > Od dziś trauma będzie się nam kojarzyła tylko z kretyńskimi wygłupami gazeciarz
            > a. Z niczym więcej.

Czyli będziemy miały traumę suspicious
        • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 19:15
          no wiesz, mi się słowo trauma kojarzy z czymś innym jednakowoż
          a że gazeta chce mieć używanie z cudzego nieszczęścia? wolno jej, jak taka prosta, że ją krzywda dzieci cieszy...

trzeba być wioskowym głupkiem, żeby tego nie wiedziec
          • wioskowy_glupek Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:26
            A kim trzeba być żeby nie rozumieć tego co Gazeta w ciekawy sposób wykpiwa ? Krzywda dziecka to jedno, odmóżdżenie niektórych ematek, to drugie...
            • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:28
              jednak są pewne granice
              i są rzeczy, z których ja np nie żartuję, albowiem nie mieści mi się to w głowie
              • nenia1 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:48
                Czy wy trochę nie przesadzacie?
                Przecież Gazeta nie wykpiwa tutaj faktycznie traumatycznych przypadków.

Z drugiej strony skoro macie go za tak nędznego trolla, dlaczego produkujecie się w takich wątkach i do tego jeszcze w tak agresywny sposób?

Trolla się nie karmi, to najlepszy sposób.
                • czarnaalineczka Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 21:44
                  > Czy wy trochę nie przesadzacie?
                  > Przecież Gazeta nie wykpiwa tutaj faktycznie traumatycznych przypadków.

wlasnie ze wykpiwa
                  bo gazeta ma zbyt ciasny mozdzek, zeby zrozumiec co moze byc dla kogos trauma
                  • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 16:12
                    ano niestety
            • rosapulchra-0 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:33
              No to niech gazeciarz wykpiwa odmóżdżenie niektórych ematek, ale nie kosztem krzywdy dziecka. To naprawdę nie jest trudne.
    • chipsi Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:21
      Moja córka nie miała okazji się takowej nabawić na szczęście. Wiem jednak z ostatnich wątków że sporo pociech ematek ma traumę po kontakcie z miotłą, tudzież mokrą ścierką.
      • bi_scotti Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:37
        Prosze bardzo, ja moge o sobie - moje dzieci niech sie na swoje traumy skarza same gdzie tam chca.
        Ja mam traume policyjna - po palowaniu, rewizjach i odsiedzeniu sie troche tudziez odpowiadaniu na pytania roznym sierzantom Owczarkom i porucznikom Kosiorkom (nazwiska i stopnie autentyczne - nigdy nie zapomne uncertain ) trauma pozostala. I choc zyje w kraju, w ktorym policja ma na samochodach napisane "to serve and protect", policji NIGDZIE na swiecie nie ufam, policji unikam, boje sie i nawet jak mam rozmawiac towarzysko z policjantem odwiedzajacym szkole zeby np. uczyc dzieciaki przechodzenia przez jezdnie, mam miekkie kolana i musze sie oprzec o sciane. Wystarczy?
        Nie rozumiem dlaczego krzywdy wyrzadzane roznym dzieciom mialyby nie byc traktowane powaznie i z troska - kazde dziecko ma inna wrazliwosc i o ile danie klapsa to nie koniec swiata, to nie jest to tez witamina - jesli mozna sie powstrzymac - nalezy, a jesli nie mozna sie powstrzymac, nalezy nad soba pracowac zeby nastepnym razem mozna bylo!
        Prosze bardzo, Gazeta, potraktowalam Cie powaznie - ciekawe czy i Ty tak umiesz ... czasem.
        • haudrey Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:43
          Bi_scotti, duzo w Tobie zrozumienia, az milo poczytac wink Ale nie przesadzaj. Gazeta juz dostal czego chcial, dwie laski się scięly i naublizaly sobie.Cel osiągnięty. I w dodatku jedną z nich jest Rosa, której gazeciarz nie znosi, miodzio po prostu.
          • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 20:48
            wiesz, mnie nie śmieszy, sama mam dziecko z traumatycznym doświadczeniem i jakoś niefajnie nam wszystkim było
    • yuka12 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 31.01.12, 22:24
      Jedyna trauma, jaką ma moja starsza pociecha, wynika z nacisku tutejszejszej lokalnej szkoły na konieczność pisania i czytania przez dzieci w wieku, kiedy nie wszystkie są jeszcze do tego gotowe, w dodatku w języku, który z językami europejskimi ma wspólne tylko litery alfabetu. To tak jakby w Polsce kazano starszym przedszkolakom po rocznym szkoleniu czytać i pisać po węgiersku.
    • soczek_bez_gazu Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 01:59
      Opowiem o traumie z mojego dzieciństwa. Wieczorami mój tata siedział często przed komputerem, czytał jakieś przedpotopowe internetowe rzeczy, jakieś irce czy grupy dyskusyjne, nie znam się, nie wiem. Pewnego wieczora pobiegłam do jego pokoju i zajrzałam mu przez ramię na ekran monitora. Zobaczyłam czarne literki na białym tle i mozolnie składałam je w całość. Po paru przeczytanych zdaniach zrozumiałam, że więcej nie zniosę. Odwróciłam się i z płaczem pobiegłam spać do mamy. Teraz dopiero, po kilkunastu latach, jestem w stanie w pełni zrozumieć, to co przeczytałam. Teraz wiem co to było. To był troll.
      • anetuchap Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 02:16
        Mnie też mierzi "nabijanie się" z cudzego nieszczęścia.
        To,że jestem przeciwko biciu dzieci nie znaczy,że według mnie pojedynczy klaps jest traumą.
        A w jakim sensie pies ma być traumą? Bo nie sądzę,że pies w kagańcu i smyczy,spacerujący
        z właścicielem,prawda? Są dzieci,które panicznie boją się psów i bardzo się denerwują,gdy
        podbiega do niego wielkie psisko bez kagańca i smyczy. Sama boję się takich psów.
        A problem z brakiem zaproszenia na urodziny do koleżanki,kto nazwał to traumą?
        Trauma to nie jest,ale dla bardziej wrażliwych dzieci wielka krzywda - czują się nie lubiane,
        odrzucone,nie rozumieją dlaczego ,to one nie zostały zaproszone.
        Naśmiewając się z tych mniejszych nieszczęść dzieci,dajemy wyraz swojemu lekceważeniu
        uczuć tychże. Bo jakie to dziecko ma problemy??? Dla dorosłego być może żadne,ale
        dla dziecka mogą być tragiczne.

• beti222 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 16:23
          Dziewczyny, bardzo poważnie odebrałyście wątek gazety, bez przesady, troszkę poczucia humoru. Gazeta wyjaśniła, że chodzi jej o "traumy" związane z jakąś drobnostką, a nie jakieś faktycznie ciężkie sprawy. Zgadzam się, że obecnie, byle głupotka rozwściecza rodzicieli i gotowi są awanturować się z każdym, kto zwróci uwagę ich dziecku. Gotowi są nawet wykłócać się z nauczycielem o ocenę dla dziecka, co wg mnie prowadzi do wychowywania niedorajdy, ale mniejsza z tym. Nie napinajcie się tak dziewczyny, myślę że miał być to wątek humorystyczny i niech taki pozostanie.
          • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 16:33
            skoro to "traumy" to się cudzysłowia używa tongue_out
            • beti222 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 16:36
              Właśnie, błędem gazety był brak cudzysłowia smile
              • rosapulchra-0 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 21:19
                To nie błąd, tylko świadome działanie, stąd i tak poważna reakcja wielu ematek, co mnie wcale, ale to wcale nie dziwi.
                • yenna_m Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 21:21
                  ależ oczywiście, że swiadome
                  pomimo wszystko nie uważam, żeby gazeta była osobą pozbawioną inteligencji
                  otoz nie, mało tego, jest inteligentna i uwielbia manipulować ludzmi tongue_out
    • klubgogo Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 17:35
      Wysiadanie z tramwaju w zimowych spodniach. Ja wiem, że ciężko się dziecku ruszać w tych wszystkich grubych ubraniach, ale za cholerę nie chce wysiąść z tramwaju po 2 stopniach.
    • ejuirawz Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 18:01
      Ja byłam w szoku. W zeszłym roku byliśmy z naszym starszym, niepełnosprawnym synem na turnusie rehab. Pojechały z nami jak zawsze wszystkie dzieci, także najmłodszy synek - miał wtedy 2,5 roku. Na turnusie była bardzo chora dziewczynka ze zdeformowaną twarzą. Na jej widok mały dostawał spazmów i uciekał z krzykiem, mimo prób spokojnego tłumaczenia mu, ze ona jest chora ale jest takim samym dzieckiem. To nic nie dawało więc musieliśmy jej unikać co nie zawsze było możliwe, ale też ze względu na nią, żeby nie musiała widzieć tych jego reakcji.

No i mały ma teraz skończone 3 lata, od turnusu minęło pół roku a on ją ciągle pamięta. Często na przykład jak go usypiam mówi, że myśli o chorej dziewczynce sad Na początku wspominał ją non-stop i pytał co ona robi i gdzie teraz jest. Nie sądziłam, że takiemu małemu dziecku to tak mocno utkwi.
    • barbibarbi Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 01.02.12, 21:23
      moje dziecko nie ma żadnej traumy, przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo.
    • aandzia43 Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 02.02.12, 00:24
      Nie oglądała telenoweli coś z aniołem w tytule, nie pamiętam. Dziewczynki w klasie oglądały namiętnie do spółki z mamusiami i babciami. W ramach buntu pokoleniowego młoda obejrzała kilka odcinków u koleżanki. Po latach powiedziała, że to odstawanie od reszty koleżanek to była taka mała trauma wink Niedługo potem (po tym aniele, znaczysię) poszła do gimnazjum, wydoroślała i odkryła uroki bycia oryginalną ;-D
    • ejuirawz Re: Jakie traumy mają Wasze dzieci? 02.02.12, 12:02
      Jeszcze pamiętam, że moja córka jak była mała obejrzała jakieś odcinek Na dobre i na złe u Babci, gdzie dziewczynce wenflon zakładali w szpitalu. I potem bardzo długo płakała w nocy, budziła się, wspominała to, nie chciała oglądać telewizji i strasznie się bała lekarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka