Dodaj do ulubionych

Jak mowia do was wasze dzieci?

• undoo Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 18:59
      Moje dzieci zwykle do mnie mowia po polsku, z czego sie ciesze. Gdyby mowily do mnie ciagle w innym jezyku, ktory znaja, nie czulabym sie fajnie. Mi zalezy, zeby moje dzieci znaly jezyk kultury, stad moje pytanie, bo strasznie podkreslasz, jak kochasz niemiecki i ile dla Ciebie znaczy, ze Twoje dziecko mowi po niemiecku. Smutne to, ze nie dajesz mu szansy na dwujezycznosc (nie mam ochoty wyszukiwac Twoich postow, bo z reguly sa b rasistowskie, wiec przykro je czytac). Smutne, ze tak sie dzieci wychowuje, w oderwaniu od jednej z kultur, z ktorej tez moglyby czerpac, w poczuciu pogardy dla innych nacji o ciemniejszym zabarwieniu skory.
      Smutnie brzmi ta ksiezniczka na tle caloksztaltu, liczymy sie my, jako ci lepsi, bo awansowalismy do lepszego jezyka, bo mamy w pogardzie innych, bo mieszkamy w De (z wielu stron ocenianym jako kraj rasistow, niestety). A wlasnie Niemcy, nawet ci dopiero co przybyli jak Ty powinni byc b ostrozni z takimi pogladami, majac na uwadze pieklo, jakie rozpetali w 1939, bo przeciez wtedy do Zydow podchodzili tak samo, jak dzis do Turkow chocby.
      • edelstein Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 19:21
        To nie jest odpowiedz na moje pytanie,wszystko mi jedno w jakim jezyku mowia twoje dzieci i do kogo.Twoje dalsze wywody pomine milczeniem,bo nie interesuja mnie twoje interpretacje,imho niewiele maja wspolnego z rzeczywistoscia.Jak ci tak smutno to sie poplacz i daj zyc,bo smecisz.
        • haudrey Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 19:31
          ten Twoj post powyżej świetnie się nadaje do wątku "Problem", w którym sama pisałas nie na temat a potem się upierałas, ze masz do tego prawo wink
          trochę pokory dziewcyno.
          • edelstein Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 19:45
            Moj post w watku problem nie byl wycieczka personalna,kapujesz roznice czy potrzebujesz tlumacza.
            • haudrey Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 20:41
              hehe, smieszna jestes.
              • edelstein Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 20:59
                Kolejny jednorazowy nick.Czy jest na forum lekarztongue_out piec nowych nickow w ciagu dwoch dni.To sie nazywa powodzeniebig_grin az dusza mi sie raduje,ze taki wku.w maciebig_grin
                • 1mamacoreczki Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 21:23
                  edelstein napisała:

> Kolejny jednorazowy nick.Czy jest na forum lekarztongue_out piec nowych nickow w ciagu
                  > dwoch dni.To sie nazywa powodzeniebig_grin az dusza mi sie raduje,ze taki wku.w mac
                  > iebig_grin

Hi hi hi A paszport niemiecki juz masz? Idz naucz dziecko mowic po polsku skarbie albo przynajmniej nie racz nas ciagle niemieckimi zwrotami a nikt nie bedzie sie czepial.
                  Ostanio nawet wyrazu ZYCIE nie umialas napisac musialo byc ,,leben,, i nie chodzilo o to co powiedzial twoj syn.
                  • edelstein Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 21:46
                    Lifebig_grinfascynujace,ze angielskie zwroty wiekszosci forumek cie nie raza,a moze sie sama do nich zaliczaszbig_grin ciekawa rzecz takie wybiorcze myslenie.Jakos nie widzialam bys propagowala polski jezyk w tamtych przypadkach.Przyznaj,ze dostajesz cieczki na sama mysl o mniebig_grin nie powiem,ze mi sie to nie podoba.Jakby placili za kazdy wyprodukowany post z wycieczkami personalnymi do mnie to bylabym milionerkabig_grin
                    Ciesze sie,ze jestes,mam nadzieje,ze zostaniesz,lubie miec gromadke co spija kazde slowo wychodzace spod mojej klawiatury.
                • haudrey Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 22:11
                  jeszcze raz Ci napisze, pokory...
      • 1mamacoreczki racja Undoo 11.03.12, 19:30
        Undoo masz racje , to samo chcialam dziewczynie przekazac ze juz nie moge czytac jej postow jaka to ona wielka Niemka z jaka pogarda pisze o innych nacjach oczywiscie nie o Niemcach jak to tam fajnie i wszysko jest lepsze niz w PL jak by ematki mieszkaly tylko w Polsce.Smiesza mnie takie paniusie ktore po trzech latach w innym kraju zapominaja polskiego (czyt jej posty ciagle niemieckie zwroty) to ze dziecka nie uczy j polskiego to jej sprawa ale non stop to podkreslac robi sie zalosne...
        Edelstein naprawde wspolczuje twojemu synkowi ze ma taka mame zakompleksiona ze nawet przez rodakami udaje Niemke bo przed Niemcami pewnie by sie nie udalo.
        • edelstein Re: racja Undoo 11.03.12, 19:41
          1.Prosze wypisac gdzie to uzywam tych niemieckich zwrotow,bo jesli chodzi ci o te pare postow,chyba nawet 10ich nie bylo gdzie napisalam co moj syn powiedzial i wymienilam dni i zwyczaje w De to bylo to w pelni uzasadnione.Czekam z niecierpliwoscia.
          2.nigdy nie napisalam,ze w De jest wszystko lepsze niz w Pl,nie interpretuj,bo ci zle wychodzi
          3.czekam tez na moje pogardliwe wypowiedzi o Polakach,Rosjanach,Wlochach,Anglikach,Francuzach,Amerykanach oraz zeby nie bylo,ze tylko rasa biala o Chinczykach,Japonczykach,Nigeryjczykach,Indianach(to sa tez inne nacje niz Niemcy )
          4.Poprosze rowniez o post potwierdzajacy,ze zyje tu 3lata albo cos kolo tego.
          5.No i chce wiedziec gdzie wyczytalas,ze moje dziecko nie zna Polskiego ani go nie uzywa (imho sama zalozylam watek gdzie chwalilam sie osiagnieciami syna)

Ogolnie to wspolczuje zafiksowania w moim temacie
      • edelstein [...] 11.03.12, 19:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • edelstein Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 20:31
        Ku gwoli prawdy II wojne rozpetal A.Hitler a on nie byl Niemcemtongue_out jak juz sie czepiac szczegolow to zrobil to na spolke z Rosjanami.Och ach zapomnialam,ze ta czesc jest zawsze przemilczana.Rosjanie dobrzy,bo gaz sprzedajabig_grin
    • jak.z.nut Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 19:18
      Zniekształca moje imię w sposób specyficzny, jak wszystkie dzieci w rodzinie, czasem mamo. Nie mam problemu z iminiowaniem mniewink a już najbardziej przez okoliczne dzieci bo nie przepadam za "ciociowaniem"wink
    • malka37 Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 20:55
      panno dżons
    • wimperga Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 21:10
      Mamo. Moja polsko-amerykańska kuzynka mówi do swojej matki mamuś, co ciekawe jej liczne a nawet bardzo liczne koleżanki również mówią do niej 'mamuś' wiedząc co oznacza to określenie.
    • sueellen Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 11.03.12, 22:27
      mama, papa i miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
      • penelopa40 Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 12.03.12, 10:11
        mamo, mamuniu, i inne wersje ...
    • mondovi Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 12.03.12, 10:21
      Często mówi do mnie "mamka", nie znając znaczenia słowa, uzywa jako analogii do zdrobnienia "tatka", bo tak się zwraca do swego ojca.
    • sadosia75 Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 12.03.12, 10:52
      Ostatnio Matko. Dzisiaj z rana starsza mówi Matko. Prosze podać mi plecak.
      Wcześniej panowała moda na Mateńko. Myślałam, że utłukę dzieciaki ale jakoś się uratowały.
      Bywa, że mówią po imieniu. No i tradycyjnie mamo. Czasem jeszcze mówią na mnie przydaś.
      Jak mnie wkurzą to mówię o nich lub do nich per dziecko big_grin nie trawią tego a ja lubię im czasem podokuczać big_grin
    • nika_75 Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 12.03.12, 10:59
      Moja, od czasu jak w przedszkolu zaczęli mieć angielski, woła na mnie "mami".
      Ale lepszy numer jest z mężem do którego zwraca się z angielska "dedi" smile
      No i on mówi, że momentami ma już dość, bo ludzie zaczynają dziwnie na niego patrzeć, jak np. na placu zabaw inne dzieci wołają do swoich tato, tato, a nasza na cały regulator: - Dediiiiii!
    • princy-mincy Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 12.03.12, 11:17
      najczesniej mowi do mnie mamo Ali
      corka ma na imie Alicja i u niej wszystko musi byc uporzadkowane- jest mama Ali, tata Ali, babcia Ali, dziadzia Ali
      na ciotke raz mowi Ciocia Aga, innym razem mama J (wstawiajac tu imie swojego kuzyna)
      nie wiem, skad jej sie wzielo to porzadkowanie, ale u niej kazda mama i kazdy tata jest czyis, wiec dodaje imie
      w zlobku, do ktorego chodzi, tez tytuluje innych rodzicow imionami ich dzieci- mama Ola, mama Adama, mama Nelki itp.
      • caroninka Re: Jak mowia do was wasze dzieci? 12.03.12, 11:28
        smile mnie sie to baaaardzo podoba smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka