maesstra 13.04.12, 21:54 gdzie kończy się dbałość o rozwój dziecka a zaczyna wyścig szczurów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yenna_m Re: wyścig szczurów 13.04.12, 21:57 nie mam pojęcia chyba tam, gdzie dziecko nie ma czasu być dzieckiem a spędza czas na coraz to kolejnych zajęciach organizowanych przez rodzicow po to, żeby się pięknie rozwinąć Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:02 I gdy nie bierzemy pod uwage zdania dziecka, ze czegos nie lubi, cos go nudzi, bo WIEMY LEPIEJ co powinno robic. Odpowiedz Link Zgłoś
maesstra Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:13 zatem czy stwierdzenie 10-latka że nudzi go chodZenie na dodatkowy angielski (np 2 razy w tygodniu) powinno się brać pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:34 nie bardzo ale jesli do tego dochodzi hiszpanski, skrzypce, karate, basen, rzeżba, taniec klasyczny i 3 kółka to bym sie poważnie zastanowila... Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:43 Ja bym wzieła. Zaczekałabym az dojrzeje do zauwazenia, ze ang. to przydatna rzecz np. do buszowania po necie No i pod warunkiem, ze wolnego czasu nie spedzi gapiac sie w telewizor, tylko bedzie mial swoje zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:51 pod warunkiem, ze z tym angielskim problemu w szkole nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: wyścig szczurów 14.04.12, 14:17 Powinno.Bo może faktycznie jest nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
maesstra Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:47 a które dziecko uczestniczy w wyścigu szczurów, to które ma codziennie zajęcia dodatkowe, ale naukę w szkole traktuje się tyle o ile, czy to które zajęć dodatkowych nie ma, ale codziennie solidnie przykłada się do odrabiania lekcji i powtarzania zajęć i wymaga się od niego dobrych stopni? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:52 to, ktore nie ma kiedy być dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: wyścig szczurów 13.04.12, 22:58 Tam gdzie się kończy miłość a zaczyna ambicja. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wyścig szczurów 13.04.12, 23:01 edorka1 napisała: > Tam gdzie się kończy miłość a zaczyna ambicja. Milosc niejedno ma imie, moze miec rowniez na imie Ambicja albo ... Brak Ambicji i Tumiwisizm ... roznie bywa, rozne sa dzieci, niektorym wyscig szczurow jest potrzebny i madzre kochajacy rodzice to widza i aplikuja. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: wyścig szczurów 13.04.12, 23:05 pytanie, czy wyscig szczurów dzieciaka nie wypali pytanie, po co dziecko się uczy? po to, zeby się czegos dowiedziec? zdobyc wypasioną pracę? a może po prostu po to, zeby umiec odnalezc swoj pomysl na szczescie w zyciu? no i pytanie, czy wypalony malolat, chocby z cudownymi ocenami, bedzie w stanie znalezc super prace, jesli mu entuzjam siądzie Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wyścig szczurów 13.04.12, 23:07 Wszystko jest mozliwe Dlatego tak trudno jest kochac MADRZE ... Jak gdzies opublikuja recepte, prosze dac znac. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: wyścig szczurów 13.04.12, 23:12 a bo gdyby zycie bylo proste... i wszystko było takie oczywiste... licho wie, jak kochać wszystko to eksperyment na konkretnym, żywym organizmie, który, licho wie, jak zareaguje... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wyścig szczurów 13.04.12, 23:21 yenna_m napisała: > licho wie, jak kochać > wszystko to eksperyment na konkretnym, żywym organizmie, który, licho wie, jak > zareaguje... Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: wyścig szczurów 13.04.12, 23:13 Jakoś wydaje mi się, że czymś innym jest mądre zmotywowanie dzieciaka do pracy, a czymś innym przysłowiowy wyścig szczurów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wyścig szczurów 13.04.12, 23:21 edorka1 napisała: > Jakoś wydaje mi się, że czymś innym jest mądre zmotywowanie dzieciaka do pracy, > a czymś innym przysłowiowy wyścig szczurów. And the key word is ... "wydaje sie" Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: wyścig szczurów 14.04.12, 04:19 >I gdy nie bierzemy pod uwage zdania dziecka, ze czegos nie lubi, cos go nudzi, bo WIEMY >LEPIEJ co powinno robic. tylko dziecko nie zawsze wie co jest dla niego dobre i nie zawsze potrafi dokonac wlasciwej oceny biorac pod uwage swoje polozenie. Moj np: dzis mowie ze on nie chce isc do szkoly jezyka polskiego, a ja mu na to ze nie ma i nie bedzie takiej opcji. Sladow wyscigu szczurow nie odnotowalam, po prostu chce zeby mowil i pisal po polsku, to koniecznosc, chociazby po to aby porozumial sie z wlasna babcia i dziadkiem. W kilku innych jeszcze kwestiach WIEM LEPIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: wyścig szczurów 14.04.12, 09:02 Oczywiscie, sa sytuacje kiedy rodzic WIE LEPIEJ, nie mowie o oddawaniu wszystkich decyzji w rece dziecka. Mam na mysli po prostu wsluchanie sie w niego, jesli chce uprawiac karate to niech uprawia, a nie uczy sie grac na skrzypcach, gdy tego nie lubi, bo taką wizję ma rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: wyścig szczurów 14.04.12, 10:57 Gdy po milionie zajęć dziecko ma ochotę tylko na sen. Gdy marzy od dniu wolnym bez robienia niczego gdy nie potrafi powiedzieć co lubi, ale recytuje błyskawicznie w czym jest najlepsze. Gdy jest przymuszane do rzeczy których nie lubi robić a nie są one konieczne np. ze zdrowotnego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: wyścig szczurów 14.04.12, 17:39 A mnie sie tylko to jeno ciśnie na usta: "The trouble with a rat race is that even when you win, you're still a rat." Lily Tomlin Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wyścig szczurów 14.04.12, 18:21 hanalui napisała: > "The trouble with a rat race is that even when you win, you're still a rat." > Lily Tomlin Co w obliczu dowiedzionej inteligencji i rozwojowosci szczurow, mozna spokojnie uznac za plan na zycie i ambicje By the way, moja corka jest Szczurem (Rat Year 1984) i bardzo to sobie chwali Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: wyścig szczurów 14.04.12, 18:25 szkola polska to jeden z moich pomyslow. Drugi z moich pomyslow to taniec dla mojego 7 latka. Tanczy jazz, wraz z 8 dziewczynkami w jego grupie. Byly rozne okresy. Przed wielkanoca w srode nie bylo zajec, B. przyszedl do mnie i mowi ze zapomnielismy isc na taniec , a mu na to ze dzis nie ma zajec, a on, " szkoda ze dzis nie ma tanca" Dalej nie widze oznak wyscigu szczurow, chcial jeszcze dodac instrument, ale powiedzialam ze moze w 2 klasie, w pierwszej klasie jest duzo nauki Odpowiedz Link Zgłoś