21.04.12, 11:30
A bo tak, przy weekendzie zebrało mi się na takie przemyślenia.

Alkoholu nie piję prawie wcale-jedynie w razie uroczystego obiadu lampka wina, na imprezie tanecznej jakiś słodki drink dla rozluźnienia itd... Nie lubię za bardzo i już.

Przyznaję jednak, że nie ma nic przyjemniejszego w upalny dzień jak chłodne piwko w cieniu drzew na działce... Mmm... Doskonale orzeźwia. I tu pada moje pytanie: co sądzicie o wynalazkach tego typu jak piwa różne takie smakowe, promowane jako "kobiece?" Taka Łomża Miodowa dla mnie jest jakimś paradoksem smakowym, jak można piwo miodem słodzić?! Nie pasuje mi to zupełnie.

Mieszkam w mieście które było legendarne ze względu na swój browar. Niestety, dziś to już historia. Jakie piwa wybieracie? Czy macie sentyment do swoich lokalnych marek, małych browarów? Czy wolicie marki dostępne w całym kraju, albo zagraniczne piwa obecne na różnych rynkach, jak np. Heineken czy Carlsberg? A może są tu amatorki importowanych piw, z tej "lepszej" półki w delikatesach?

Jeżdżąc po naszym pięknym kraju staram się próbować za każdym razem lokalnych wyrobów, do dziś pamiętam jakie wspaniałe piwo piłam w Częstochowie smile Piwo to chyba coś, z czego możemy być dumni.

Dziś mi się zebrało na jedno piwo wieczorem. I zastanawiam się, jakie wybrać? Na pewno nie zagraniczne, na pewno nie te reklamowane w telewizji za pomocą napuszonych sloganów i okołopiłkowego szału. Dziś wybiorę piwko z niedużego browaru, gdzieś w Polsce, i pomyślę ciepło o tym mieście, które wytwarza szlachetny trunek, o tym browarze, którego jeszcze nie przejął żaden koncern i o ludziach którzy tam pracują w tych niepewnych czasach smile
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: PIWO 21.04.12, 11:35
      Moje ulubione to Perła browar Lubelski ,a moje lokale to Bosman czerwony smile)))browar Szczeciński
      • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 11:45
        Bosman to żadne lokalne piwo tylko koncernowe szczyny produkowane przez Carslberga.
        Perła ujdzie jak nie ma nic lepszego pod ręką.
        • sylki Re: PIWO 21.04.12, 12:39
          To, że Carlsberg wykupił Bosmana nie oznacza, że nie jest to marka lokalna.
          • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 13:03
            Oznacza wlasnie, ze oznacza.
            • sylki Re: PIWO 21.04.12, 13:09
              Nie oznacza, ale co ja się będę z tobą sprzeczać, przecież ty zawsze wiesz najlepiej smile
              • ib_k Re: PIWO 21.04.12, 13:27
                sylki napisała:

> Nie oznacza,

niestety sylki, oznaczasad
              • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 14:21
                O tym jak bardzo sie mylisz poczytaj co sie stalo z browarami w Bydgoszczy i Warszawie.
                Czy uwazasz, ze piwo Kujawiak kiedys popularne na kujawach i warzone w Bydgoszczy jest nadal regionalnym piwem po wyburzeniu browaru w Bydgoszczy i przeniesieniu produkcji do Warki. Podobna historia dotyczy Krolewskiego z Warszawy.
                Czy bardzo dobry browar Dojlidy warzacy popluczyny zwane Żubrem to nadal regionalny browar?
                • suazi1 NIE!!! 23.04.12, 11:43
                  Poza tym to logiczne, że jeżeli duży koncern wykupuje malutki browar, to narzuca mu swoje receptury itd?
            • gabi683 Re: PIWO 21.04.12, 13:39
              krejzimama napisał:

> Oznacza wlasnie, ze oznacza.
              >

pl.wikipedia.org/wiki/Bosman_Browar_Szczecin
              www.bosman.pl/index1.html
              A to ze kupili Bosmana świadczy o tym ze nasze piwo jest dobrej jakości i jest to nasze regionalne piwo tongue_outP Czy ci sie to podoba czy nie
              • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 14:14
                Oznacza to tyle, ze zauwazyli mozliwosc zrobienia dobrego biznesu.
                Smak piwa po przejeciu przez koncern moze tylko sie zepsuc.
                Cieszyc sie pozostaje, ze nie kupili browaru po to by go zamknac i pozbyc sie konkurencji.
                Choc i to jeszcze jest mozliwe.
                • gabi683 Re: PIWO 21.04.12, 22:50
                  krejzimama napisał:

> Oznacza to tyle, ze zauwazyli mozliwosc zrobienia dobrego biznesu.
                  > Smak piwa po przejeciu przez koncern moze tylko sie zepsuc.
                  > Cieszyc sie pozostaje, ze nie kupili browaru po to by go zamknac i pozbyc sie k
                  > onkurencji.
                  > Choc i to jeszcze jest mozliwe.

Nie zepsuł się zapewniam
                  • gku25 Krejzi 21.04.12, 23:01
                    Pitolisz głupoty. To jest w dalszym ciągu marka lokalna, to że przejęta przez inny koncern to już inna sprawa.
    • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 11:41
      Dziś mi się zebrało na jedno piwo wieczorem. I zastanawiam się, jakie wybrać? Na pewno nie zagraniczne, na pewno nie te reklamowane w telewizji za pomocą napuszonych sloganów i okołopiłkowego szału. Dziś wybiorę piwko z niedużego browaru, gdzieś w Polsce, i pomyślę ciepło o tym mieście, które wytwarza szlachetny trunek, o tym browarze, którego jeszcze nie przejął żaden koncern i o ludziach którzy tam pracują w tych niepewnych czasach

Dobrze poczytać taki post z rana.
      Mamy wiele lokalnych browarów, które warzą wspaniałe piwa.
      Warto szukać piw z lokalnych browarów rozsianych po Europie. Można je kupić w PL.

Obowiązkowo należy odrzucić koncernowe siki, które nie są piwem.
      • gabi683 Re: PIWO 21.04.12, 11:44
        krejzimama napisał:

> Obowiązkowo należy odrzucić koncernowe siki, które nie są piwem.
        >

Sego nie znacie cudze chwalicie tongue_out
      • suazi1 Re: PIWO 23.04.12, 11:51
        "Obowiązkowo należy odrzucić koncernowe siki, które nie są piwem." No wyjątkowo i chyba po raz pierwszy się z toba zgadzam. Która z was wię, że do sporej większości piw zamiast chmielu i całej reszty odpowiedzialnej za charakterystyczny smak dodaje się byczej żółci?
    • attiya Re: PIWO 21.04.12, 11:45
      tak, zdarza mi się pić piwo - także grzane, doprawiane wg własnej receptury, także miodem
      i istotnie piję piwo z mojego regionu, jest to jedyne jakie piję stale
      choć czasem spróbuję jakiegoś wynalazku z półki tzw "kobiecej" smile
    • sumire Re: PIWO 21.04.12, 11:46
      Henia, bez bicia przyznaję, lubię smile
      małe rodzime marki ostatnio zaczęłam odkrywać dzięki ulubionej knajpce. niestety rzadko można w sklepach dopaść, ale... browar Grybów - pysznościowe piwa. Lubuskie Zielone z browaru Witnica. Odsiecz Wiedeńska z browaru Pinta - idealne piwo dla mnie.
    • dlania Re: PIWO 21.04.12, 12:03
      Jak w większych ilościach to tylko zwykły, neutralny smakowo carlsberg. Na smaka natomiast lubie piwa z malych browarów, talich jak Ciechanów, Miłosław, Grybów, Piotrków czy Racibórz. Piwa smakowe piję bardzo rzadko - jakieś jabłkowe czy mailowe w upalny wieczór. Z jednym wyjątkiem - piwa miodowe własniewink) - bardzo lubie!! To najlepsze, jakie piłam:
      www.smaki-piwa.pl/piwo/piwo-na-miodzie-gryczanym/
      Dobry jest też Ciechan miodowy. Spróbuj, nic sie nie gryzie, i nie jest wcale bardzo slodkie, na pewno mniej niż Redsy.

Z zagranicznych czasem sięgam po slowackie, czeskie i ukraińskie (bo mam blisko i duzy wybór przy dobrej cenie).
      • yenna_m Re: PIWO 21.04.12, 23:44
        och, genialne jest to piwo
        piłam w zeszłym tygodniu

dziś z koleżanką obaliłyśmy 3 karmi malinowe wink
        ale koleżanka autem przyjechała
    • kropkacom Re: PIWO 21.04.12, 12:05
      Moje ulubione:

www.bernard.cz/cs/pivo/sortiment/lahvove-pivo/7.shtml
      www.bernard.cz/cs/pivo/sortiment/lahvove-pivo/1.shtml
      Piwa z dużego lokalnego browaru nie lubię. Za to lubię to pšeničné pivo:

brnorestauracepivnice.hotelpegas.cz/image/clanky/nase-piva/psenicne-pivo_big.jpg
      • lucadimontezemolo Re: PIWO 21.04.12, 12:09
        Pijam teraz obolon białe albo ciechan wyborny.
    • kkalipso Re: PIWO 21.04.12, 12:24
      Kiedyś Łomża ,teraz Haineken albo Amstel,mąż tylko Carlsberg.Lubię piwosmile
      • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 13:03
        Ale to co wymieniasz to nie sa piwa.
        To jest nie wiadomo co.
        • kkalipso Re: PIWO 21.04.12, 13:39
          W sumie masz racje ,ale do tych się przyzwyczaiłam , inne piwa lubie tylko smakować ...
    • a-martusia1 Re: PIWO 21.04.12, 13:07
      Chwale sobie browar kormoran. Mają dość duży wybór.
      www.browarkormoran.pl/
      • morgen_stern Re: PIWO 21.04.12, 14:42
        O, z Kormorana lubię "Wiśnię w piwie", ale strach napisać, bo zaraz się dowiem, że to nie piwo, tylko szczyny i zupa z proszku tongue_out
        • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 14:48
          Wisnia w piwie jesta nisamowita.
          Ale wlasnie takie cuda potrafia robic male, lokalne browary.
          Kormoran robie tez piwo o nazwie "Kormoran". Cos dla prawdziwych smakoszy. Smak bardzo chmielowy i niesamowicie charakterystyczny.
      • manekineko Re: PIWO 21.04.12, 17:19
        Też miałam o tym browarze pisać! Uwielbiam ich orkiszowe, warjmijskie, ciemne i (tak, tak) miodowewink. A z innych lubię Paulaner, Leżajsk, Kozel (to czeskie) i od czasu do czasu Fortunę.
      • wrednadziewucha Re: PIWO 21.04.12, 17:39
        No proszę, Kormoran prezentuje się niezwykle ciekawie!! I uwaga, można go kupić w trzech podrzędnych sklepikach w moim mieście-chyba trzeba będzie się przejechać przez pół miasta do tych zakazanych dzielnic smile
    • benika.si Re: PIWO 21.04.12, 13:27
      Od roku pije tylko żubra - uwielbiam
      • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 14:22
        Nazwanie Zubra piwem jest tak samo celne jak nazwanie "goracego kubka" zupa.
    • broceliande Re: PIWO 21.04.12, 14:19
      Nie piję tych słodkich świńsk "dla kobiet" ani piwa z sokiem.
      Lubię "Tyskie" i "Harnasia". Ale jakbym poprzestawała na jednym, to może bym wyżej mierzyła.
      Lubię czeskie piwa, mają mniejszą zawartość alkoholu, takie leciutkie są.
      • broceliande "słodkich świństw", sorry n/t 21.04.12, 14:19

• krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 14:25
        Tu mowa jest o piwie. Tyskie i Harnas sa berbelucha nie majaca nic wspolnego z piwem.
        Czesi warza wiele najrozniejszych piw. Primator na ten przyklad warzy 24% killera. Przylgnela do niego ksywa "eliminator".
        • sundry Re: PIWO 21.04.12, 14:34
          Co mi po tym, że Primatora można nazwać piwem, jak po 2 mam kaca giganta?uncertain
          • krejzimama Re: PIWO 21.04.12, 14:38
            Twoje indywidualne reakcje nie maja nic do znaczenia.
            Co do czeskich piw to nawet te ich koncernowe nie sa tak ohydne jak te robione w Polsce.
            A Primator jest wspanialy.
            • sundry Re: PIWO 21.04.12, 15:59
              Ohydność/wspaniałość smaku to kwestia subiektywna i moje reakcje mają dokładnie takie samo znaczenie jak twoje.
    • klubgogo Re: PIWO 21.04.12, 17:03
      Ja zwykle piję żywca, czasami kupuję peroni, albo łomżę w takich malutkich bączkowych butelkach.
    • aurinko Re: PIWO 21.04.12, 17:10
      Od czasu do czasu czemu nie? Ale wtedy najchętniej niepasteryzowane (a jak się trafi niefiltrowane to bajka) z małego browaru, na którym jeszcze nie leży koncernowa łapa.
      • mamaemmy Re: PIWO 21.04.12, 22:18
        Żywiec.
        Ewentualnie Tyskie,kiedyś Warka Strong,ale jednak jest za mocna i teraz wydaje mi sie za slodka.
        "Kobiecych"piw nie lubię.
        Ciesze się tylko,że teraz mozna kupic takie male puszki Żywca"małe piwo".choc cena jak za duże big_grin
        • papalaya Re: PIWO 21.04.12, 22:36
          Łomża pszeniczne, Czernihivskie Biłe, Rohożec Skalak Tmave, Primator Pale Ale albo 13%

od kiedy są sklepy Piwa Regionalne, życie stało się piękniejsze smile
          • gku25 Re: PIWO 21.04.12, 23:03
            Wygrałam kiedyś cały karton Skalakasmile Z dostawą do domutongue_out
        • minerallna Re: PIWO 21.04.12, 22:58
          Przepraszam ale watek jest o piwe.
          Produkty piwopochodne to jakis inny dzial.
    • haudrey Re: PIWO 22.04.12, 00:00
      ja polecam: pilsnera, a zaraz potem wspomniany wyzej kormoran,
      trzy zboza: www.smaki-piwa.pl/piwo/pszeniczne/trzy-zboza/
      potem juz nic, od czasu do czasu zywe: horodecki.net/2007/08/08/zywe_piwo/
    • 1borgia Re: PIWO 22.04.12, 13:50
      od kilku lat prawie w ogole nie pije alkoholu (z maymi wyjatkami, uff). bardzo lubie smak piwa, nie pije mieszanek, ani napojow piwopodobnych.
      moim odkryciem sprzed 2 lat bylo piwo bezalkoholowe, ktorego smak bardzo sie poprawil, poza tym jest zdrowe (napoj izotoniczny). polecam erdingera i krombachera bezalkoholowego. ostatni jest najlepszy. z alkoholowych :bawarskie z budki za rogeim, ww krombacher, jever i veltins.
      zaraz, ale czy o tym ten watek?
      klaniam sie,
      borgia
    • mamati3 Re: PIWO 22.04.12, 22:57
      Jeśli piwo to oczywiście STRONG-jedyne, najlepsze, niepowtarzalne.
      • krejzimama Re: PIWO 22.04.12, 23:00
        Ah, ta wszechobecna ironia.
        • adellante12 Re: PIWO 23.04.12, 11:58
          Dyskusje o piwie z ludźmi którzy piwa nawet nie mieli szansy poznać są nie na miejscu.
          Społeczeństwo wychowane na korporacyjnych szczynach produkowanych NIE WARZONYCH z HGB nie ma pojecia jak smakowało piwo.
          Przypomina mi się I cz Matrixa - "skad wiemy że to smak owsianki? moze tak smakował kurczak a maszyny nam wmówiły..."

To samo mamy teraz na rynku.Wmówili im ze te szczyny to smak piwa. Do tego jeszcze mają przywilej ładowania do 20% skrobii kukurydzianej bez konieczności informowania klienta o tym...
          Piją polaczkowie skrobiowo HGB koktajl doprawiany spirytusem bo skądś volty musi miec...
          I widzą się oczami wyobraźni jak lecą za butelką na imprezkę na dachu...

Lokalne piwo/browar to taki slang - oznacza niezależny browar. Taki byt co to sie nie poddał co potrafi warzyc piwo i go nie utrwalać. Bo niepasteryzowane koncernowe Srasztelany to nic innego jak pasteryzowany sik ino nie zgodnie z definicją... Np zamiast do 95st jest podgrzewany do 92 - i to juz nie jest pasteryzacja wg definicji....
          A piwo z lokalnego browaru potrafi sie zepsuć..!!! TAK normalnie skiśnie... Nie do wiary co?

Bosman lokalny, łomża lokalna.... ja pier.... To Lech i tyskie też.... a Kasztelan naturalny..

A z czeskiego piwa to tylko czarnego kozła toleruję. No nie lubie czeskich piw.
          A moje ukochane to Miłosław

• vivi.bon Re: PIWO 23.04.12, 12:08
      Nie pijam Tyskich czy innych Heinekenów. Zero aromatu, płaskie i nieciekawe. Za słodkimi też nie szaleję - śliwki, wiśnie w piwie, Ciechan Miodowy, czekoladowy Magnus mi nie podchodzą, wolę pszeniczne lub wyraziste, jak Kormoran czy Żywe. Ze słodkich jedynie moje nowe odkrycie, grejpfrutowy pszeniczny Cornelius, bo cukier nie zabija smaku piwa i całość prezentuje się bardzo zacnie.
    • drinkit Re: PIWO 23.04.12, 12:22
      Uważam się za miłośniczkę piwa. Preferuję piwa prawdziwe, z małych, lokalnych browarów, niepasteryzowane. Unikam "napojów piwnych", typu żywiec, jeżeli oczywiście nie ma wyboru na imprezie to piję, ale wówczas bez żalu z sokiem imbirownym. Do prawdziwego piwa soku bym nie dodała.
      Nie lubię reddsów czy innych coolerów.
      Gustuję w czeskich piwach typu pilsner, lekkich i orzeźwiających.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka