Dodaj do ulubionych

plamy w praniu

14.05.12, 12:09
witam, po krótce opiszę sprawę która mnie męczy otóż, gdy wyciągam pranie z pralki na niektórych rzeczach są plamy, które przed włożeniem do prania nie było-parnie z płynem do płukania. Następnym razem zrobiłam tak, że prałam a płyn wlewałam do pojemnika na koniec-nic z tego oraz bezpośrednio do bębna-również nic z tego. Myślałam, że jest to wina płynu do płukania ale zmieniłam i znowu to samo. Może wam przyjdzie coś na myśl jak tą sprawę rozwiązać, pralka ma jakieś 6 lat przedtem tego nie robiła. Jak to rozwiązać? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Marta
Obserwuj wątek
    • upartamama Re: plamy w praniu 14.05.12, 12:16
      Miałam to samo u siebie z tym, że plamy odkrywałam dopiero w prasowaniu. Plamy, które potem się nie spierały już, szaro - bure. Rzeczy do wyrzucenia. Nie odkryłam przyczyny ale właśnie zmieniam tę starą pralkę na nową i mam nadzieję, że problem zniknie. Chyba, że jest to problem jakiegoś przecieku z dach (susze rzeczy na strychu)
    • chipsi Re: plamy w praniu 14.05.12, 12:51
      A bez płynu też zostają plamy? Może proszek przesypuje się z jednej szuflady do drugiej? Ja tak miałam gdy po remoncie nie wypoziomowałam dobrze pralki.
    • karolina17w Re: plamy w praniu 14.05.12, 12:55
      Proponuje wlać minimum pól butelki octu do pralki i ustawić pranie na 90 stopni. Bęben pusty oczywiście. Powinno pomóc.

Inny sposób - możesz też puścić pustą pralkę, na 90 stopni, z domestosem ( pół szklanki) i paczką sody oczyszczonej. Tylko uwaga - pierwsze pranie koniecznie puścić białe, kolorowe mogą zostać zniszczone.

Jest też jeszcze ponoć jakiś preparat do pralek Dr Beckmann, ale nie używałam więc nie wiem jak działa.
    • mika_p Re: plamy w praniu 14.05.12, 18:33
      Wiesz, był jakiś milion wątków na ten temat, kilka znalazłam na hasło "pralka plami", a innych sobie poszukaj samodzielnie. Spokojnie można doktorat robić, tyle jest materiału:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,52953014,,Co_z_tym_praniem_Czemu_szare_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,103529776,,zagadka_pralnicza.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,121959049,,wiecznie_zafarbowane_pranie_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,126233900,,Czym_umyc_pralke_.html?v=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka