Dodaj do ulubionych

Najlepszy film jaki widziałyście

11.07.12, 09:23
j.w.
Obserwuj wątek
    • nisar Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 09:27
      Białe Noce. Niestety nie mogę znaleźć z polską wersją, buuuu
      • margo1985 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 19.09.12, 09:23
        jak ktoś lubi brytyjski humor tak jak ja to ze szklaneczką whisky fajnei się ogląda - oczywiście mój mąż bardziej lubi ten trunek ;p ja winko whisky dla aniołów
        • smutnakobieta7 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 23.09.12, 20:28
          ja tez wolę wino, ale tak chyba mają kobiety smile a kiedy będzie to whisky dla aniołów? to komedia czy dramat?

> jak ktoś lubi brytyjski humor tak jak ja to ze szklaneczką whisky fajnei się og
          > ląda - oczywiście mój mąż bardziej lubi ten trunek ;p ja winko whisky dla aniołów
        • lizabeta6 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 26.09.12, 20:39
          To trzeba było przyjechać 2 dni temu do Wa-wy, bo w Kinotece wyświetlali Whisky dla aniołów- było super!
    • elemelska Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 09:28
      Nic nie przebije Władcy Pierścieni
      Poza tym polecam:
      www.youtube.com/watch?v=gMcKcfmMJp8
      • hiacynta333 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 09:31
        Ja kocham Zieloną milę smile
        • misiowamama-2 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:03
          hiacynta333 napisała:

> Ja kocham Zieloną milę smile

oooo! ja też! za każdym razem jak ogladam, to ryczę jak bóbr. Świetny film smile
    • antyideal Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 09:34
      Kiedys niemal umarłam po obejrzeniu
      "Pikniku pod Wiszącą Skałą" smile
      Zahipnotyzował mnie.
      • antyideal Re: Najlepszy film jaki widziałyście 12.07.12, 11:39
        Z polskich filmów ogromne wrazenie
        zawsze robił na mnie "Kanał" Wajdy

"Ziemia Obiecana" tez jest niesamowita.
    • jolusia2604 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 09:36
      Millennium: Zamek z piasku, który runął

Millennium: Dziewczyna, która igrała z ogniem

Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

www.filmweb.pl/film/Millennium%3A+Zamek+z+piasku%2C+kt%C3%B3ry+run%C4%85%C5%82-2009-505440

www.filmweb.pl/film/Millennium%3A+M%C4%99%C5%BCczy%C5%BAni%2C+kt%C3%B3rzy+nienawidz%C4%85+kobiet-2009-465857
      www.filmweb.pl/film/Millennium%3A+Dziewczyna%2C+kt%C3%B3ra+igra%C5%82a+z+ogniem-2009-485856
      • gabi683 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 09:43
        jolusia2604 napisała:

> Millennium: Zamek z piasku, który runął
        >
        > Millennium: Dziewczyna, która igrała z ogniem
        >
        > Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
        >
        > www.filmweb.pl/film/Millennium%3A+Zamek+z+piasku%2C+kt%C3%B3ry+run%C4%85%C5%82-2009-505440
        >
        > www.filmweb.pl/film/Millennium%3A+M%C4%99%C5%BCczy%C5%BAni%2C+kt%C3%B3rzy+nienawidz%C4%85+kobiet-2009-465857
        > www.filmweb.pl/film/Millennium%3A+Dziewczyna%2C+kt%C3%B3ra+igra%C5%82a+z+ogniem-2009-485856

Zdecydowanie ostatnio najlepszy :Wyrzyskie filmy Pedro Almodóvar Skóra, w której żyję ten film mnie powalił Przerwane objęcia cudowny Złe wychowanie nie będę wszystkich wymieniać bo jest co smile
    • angazetka Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 10:09
      "Melancholia"? "Brokeback mountain"?
    • gulcia77 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 10:40
      "Wszyscy ludzie prezydenta", "Popiół i diament", "Piknik pod wiszącą skałą", "Nakarmić kruki".
    • gazeta_mi_placi Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 10:45
      Serial "Dom".
      • misiowamama-2 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:05
        gazeta_mi_placi napisała:

> Serial "Dom".

o tak, zgadzam się. Rewelacyjny.
        Podoba mi się również serial "Czas honoru"
      • smutnakobieta7 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 23.09.12, 20:27
        Dom może byc, a inne?
    • sanciasancia Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 10:45
      Zabić prezydenta

Na skróty
      • sanciasancia Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:18
        A, i Wilbur chce się zabić
        i
        I raz i dwa
    • mood_indigo Moulin Rouge. 11.07.12, 10:56
      Nie nazwałabym go najlepszym bo były obiektywnie lepsze (sporo!), ale w kategorii: powalił mnie na kolana: Moulin Rouge. Była noc, nudziło mi się, przełączyłam na Canal+ żeby pogapić się w coś z nudów - i to było właśnie Moulin. Do tej pory nie wiem CO w nim było takiego, jest po prostu... smile
      • aguar Re: Moulin Rouge. 12.07.12, 12:14
        też to uwielbiam
    • marzeka1 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 11:00
      Ostatnio "Nietykalni", piękny i mądry film
      • gardenia_nowak Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:11
        Mnie też się podobał.
    • deelandra Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 11:06
      trudny wybór... wszystkie filmy Tarantino, Przekręt, Stalowe magnolie, Święci z Bostonu, Klątwa Ju-On 2... jezu, jeden? nie da rady!
    • bloopsar Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 11:53
      Equilibrium
      www.filmweb.pl/Equilibrium
      Wyreżyserowany z pasją, za małe pieniądze; z efektami nie będącymi blue (green?) screenem tylko pracą kaskaderów, aktorów i reżysera; ma genialną muzykę; łączy widowiskową akcję z fabułą, która COŚ znaczy i przekazuje; no i last but not least: świetny aktor w roli głównej smile
      • freakwave Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:29
        mnie zadziwia totalna finansowa klapa tego filmu, poniewaz rowniez uwazam ze jest to jeden z lepszych filmow w swojej kategorii, zawsze sie zastanawialem czemu jesli chodiz o masy to przeszedl bez echa, mysle ze nie pomoglo mu zderzenie z matrixem.
        jest lepszy zdecydowanie niz matrix, klimat pomiedzy matrixem a metropolis, scenografia dla ludzi lubiacych takie klimaty super...
        jak podobalo ci sie equilibrium to polecam obejrze jeszcze THX 1138 lucasa, moze troche bardziej pojechany ale klimat podobny
        • bloopsar Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:47
          > mnie zadziwia totalna finansowa klapa tego filmu

Już już zaczynam odpisywać, ale...

> mysle ze nie pomoglo mu zderzenie z matrixem

...podajesz wyjaśnienie smile Do dziś spotykam się z opiniami (szczególnie amerykańskich 'kinomaniaków'), że ten film to 'podróbka Matrixa', że próbował 'coś ugrać na popularności Matrixa'.
          Niestety większość ludzi wyrażających takie opinie nawet nie widziało 'Equilibrium', a jedynie pamięta plakat z dwoma mrocznymi facetami w płaszczach, może także trailer z bohaterem wywijającym akrobacje z dwoma pistoletami w stylu walki gun-kata - i skojarzenie gotowe. A niesłusznie.
          Na pewno nie pomaga też fakt, że reżyser to Niemiec i film także kręcony był w Niemczech - Amerykanie nawet podświadomie 'z automatu' uważają europejskie filmy za gorszych kuzynów rodzimych produkcji, szczególnie filmy akcji (a nie egzystencjalne poważne kino, choć akurat ten film ma i taką stronę!). Gdybyż chociaż Bale już wtedy był sławny...

> polecam obejrze jeszcze THX 1138 lucasa

Znam znam smile Aż szkoda porównywać ten film z takimi prequelami 'Gwiezdnych Wojen' wink
          George'u Lucasie, nie idź tą drogą! Aj, już za późno! tongue_out
          • freakwave Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 13:43
            i tak moim zdaniem Equilibrium jest w porownaniu z matrixem genialne (no bankowo w porownaniu z dwojka i trojka), nie wiem moze ja lubie taki dekadencki wydzwiek, matrix to fajna bajka dla dzieciakow w wieku nastoletnim, Equilibrium jest lepszy moze dlatego ze jest ciezszy, moze dlatego ze jest ciezszy nie podzielil sukcesu finansowego matrixa.
            Kino amerykanskie nawet wizje postapokaliptyczne ma takie ugrzecznione, lekkostrawne, pewnie tu lezy pies pogrzebany moze equilibrium nie dociera do mas bo jest za trudny smile
            ale dla mnie jest zajebisty i niewiele jest takich filmow, w pewnych kregach film uchodzi za kultowy ja tez tak uwazam.
            • deelandra Re: Najlepszy film jaki widziałyście 12.07.12, 13:26
              ten film to może być co najwyżej echem Metropolis z 1927 roku
              też go uwielbiam, oglądałam chyba z 1000 razy i znam na wyrywki big_grin
              • freakwave Re: Najlepszy film jaki widziałyście 12.07.12, 14:21
                napisalem ze scenografia miejscami przypomina metropolis wink fabula raczej niewiele ma wspolnego wink
                • deelandra Re: Najlepszy film jaki widziałyście 15.07.12, 11:51
                  fabuła bardzo pobieżnie, ale ta scena na schodach, nie wiem czy uda mi się wyszukać te kawałki na youtube, ale ta scena to toczka w toczkę taka sama smile
          • margo1985 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 19.09.12, 09:25
            Nie widziałam, to obejrzę smile
      • kotobala Re: Najlepszy film jaki widziałyście 24.09.12, 00:36
        bloopsar napisała:

> Equilibrium

o tak! Bardzo fajny film, może nie przełomowy, ale naprawdę super film. Jeden z moich ulubionych. Po za tym" the man from the earth", bardzo w moim klimacie...
    • kropkacom Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:03
      Trudno wybrać. Widziałam masę filmów z wszystkich gatunków. Na pewno zawsze będę wracała do Once Upon a Time in America. Kocham ten film i za historię, i za sposób narracji, za aktorów i genialną muzykę. Film idealny.
    • pszczolaasia Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:11
      kurcze dlaczego tylko jeden???
      • papalaya Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:19
        Godzilla kontra Gigan

a drugi to Godzilla kontra Mechagodzilla
        • pszczolaasia Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 13:05
          lepsi byli Critersitongue_out
        • misiowamama-2 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:08
          haha, nie żartujesz???
    • ira_07 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:24
      Nie da się wybrać jednego, bo jak wybrać między Różą a np. Żywotem Briana?

Mnóstwo tytułów mi się kołacze po głowie jak pomyślę o najlepszym filmie smile No bo co znaczy najlepszy: jaki mnie poruszył, wzruszył, trzymał w napięciu, bawił, straszył?

No więc pierwsze skojarzenia: Plac Zbawiciela, Róża, Wierny ogrodnik, Monty Python i Święty Graal, Dziecko Rosemary, Egzorcyzmy Emily Rose (do tej pory się czuje nieswojo jak się o 3 w nocy budzę). No i Forrest Gump. I Benny and Joon. I Sweeney Todd. I Wszystko zostaje w rodzinie, i Nic osobistego, i Wesele, i Melancholia. Nietykalni.
    • freakwave Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:25
      labirynt fauna
    • lili.lolo Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 12:55
      kilka by się uzbierało... ale ostatni, który zapadł w pamięć to: Daleka północ.
    • broceliande Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 13:03
      "Requiem dla snu".
      Jeśli mam wymienić jeden.
      • mondovi Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 14:15
        Aż mnie ciarki przechodzą, gdy o nim pomyślę. Bardzo mocny film. "Godziny" też mi się bardzo podobały, ale to zupełnie różne kategorie. "Obywatel Kane" - ze staroci.
        • broceliande Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:18
          No, "Godziny" - przerażający. Czytałam też książkę.
          Jeszcze "Tytus Andronikus", miałam napad histerycznego śmiechu w kinie!
    • wespuczi Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 14:41
      once were warriors
      last of mohicans
      sunshine
      • cielecinka jeden to za malo. 12.07.12, 11:58
        o matko Wespuczi , czy Ty to ja?
        Once were warriors film który mnie powalił , obejrzałam go powtórnie 10 lat później i dalej na nim ryczałam. (druga część już nie dorównuje niestety)
        Ostatni Mohikanin - klasa sama w sobie.
        Sunshine
        W imię ojca.
        Johnny poszedł na wojnę.
        I oczywiście władca pierścieni.
    • dziennik-niecodziennik Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 14:58
      wstyd sie przyznac ale "Przeminęło z wiatrem" smile mogę oglądac i oglądac, i oglądac, a próba przełączenia mi telewizora z uzasadnieniem "oglądałas to juz milion razy!" skutkuje pianą na ustach i probą morderstwa...
      • misiowamama-2 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:12
        dlaczego wstyd? Ja tam uwielbiam "Wichry namiętności" , według mnie piękny film, zresztą tak jak i "Przeminęło z wiatrem"
        Poza tym uwielbiam "Czas honoru", "Zieloną milę" i wiele innych.

Każdy ma swój gust i ogląda to co lubi smile
        • misiowamama-2 Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:14
          poza tym wprost przepadam za większością POLSKICH komedii !!!
        • dziennik-niecodziennik Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:31
          > dlaczego wstyd?

och, wiesz, bo to takie "babskie romansidło", bez jakiegoś specjalnego przeslania, bez jakiegos drugiego dna...
          smile
    • gardenia_nowak Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:11
      Nie ma jednego. Dobrze pamiętam Jabłka Adama, Wizytę orkiestry, Pora umierać, lubię Dzień Świstaka, co jakiś czas oglądam film, który przez jakiś czas jest numerem jeden.
    • ankh_morkpork "12-tu gniewnych ludzi" /nt 11.07.12, 15:16

• bi_scotti Najlepszy widziany w zyciu? 11.07.12, 15:37
        Za dlugo zyje, za duzo filmow widzialam zeby wybrac jeden aczkolwiek na pewno jednym z kilku filmow, ktore wplynely na moja wlasna osobowosc, zmienily mnie i uksztaltowaly na lata jest "Persona" Bergmana.
    • d.o.s.i.a Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 15:51
      Z pewnoscia jeden z najlepszych: The Thin Red Line. Poezja.
      Uwielbiam tez The Shawshank Redemption.
      • chyba.ze Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 20:30
        A po polskiemu nie można tytułów napisać?
        Jeśli z jukeja klikasz, to zrozumiałe wink
        • d.o.s.i.a Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 22:49
          > Jeśli z jukeja klikasz, to zrozumiałe wink

Z UKeja i tylko pod takimi tytulami te filmy znam.
    • sta-fraszka Re: Najlepszy film jaki widziałyście 11.07.12, 18:36
      Moj ulubiony: The professional. (Leon)

Najlepszy (w sensie taki, ktory wywarl najwieksze wrazenie):
      zahipnotyzowal mnie "Piknik pod Wiszaca Skala"
      kompletnie mnie zatkalo po obejrzeniu "Trzech Kobiet"
      bylam pelna podziwu, ze mozna tak cos skonstruowac, z taka iloscia doskonalego aktorstwa: "Gosford Park"
      zazdroscilam, ze ktos cos takiego wymyslil po "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"
      Natomiast bardziej ostatnio zupelnie mnie rozbroil i doprowadzil do wybuchu niekontrolowanego placzu: "Droga" ("The road" z Viggo Morensenem)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka