Dodaj do ulubionych

Manicure hybrydowy - ma któraś?

19.09.12, 13:40
Witam Was drogie E-Mamy,
zainteresował mnie temat manicuru hybrydowego. Sama kiedyś kładłam sobie żel na własne paznokcie w domu, ale było to czasochłonne, a i stan mojej płytki paznokcia się mocno pogorszył, więc zrezygnowałam. Pazurki już doszły do siebie, więc chciałabym spróbować tej nowości - lakierów hybrydowych. Sam lakier (zwykły) słabo się trzyma przy jakichkolwiek pracach domowych.
Ma któraś tą nowość na paznokciach? Robicie same czy tylko w salonie kosmetycznym?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • joanna.pio Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 13:54
      Miałam. Wygląda pięknie, ja miałam 2 tygodnie, bo nie miałam czasu pójść wcześniej i "zdjąć". Robiłam u kosmetyczki. Koszt 55zł. Zdjęcie 10 zł. Mi szybko rosną paznokcie i powinnam wymieniać hybrydy co 1,5 tygodnia. Łatwo policzyć, jaki to miesięczny koszt. Dla mnie za duży.
      Poza tym - zmywa się toto acetonem - płytka paznokciowa nie wygląda zbyt dobrze "po". Polecam raczej na jakieś wielkie wyjścia, na co dzień - niekoniecznie.
    • vicemiss-forum Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 14:04
      Robiłam wielokrotnie. U kosmetyczki bo sama niestety nie mam takiej precyzji.
      Trzymał się od ponad 2 tygodni (ale wtedy odrost duży i paznokieć matowieje) do ...2 dni.Z moich obserwacji wynika, że trwałość zależy zarówno od jakości lakieru jak i umiejętności kosmetyczki.U mnie najlepiej trzymały się lakiery firmy Alessandro .
      Niestety po kilku miesiącach-ok.3 dość regularnego hybrydowania paznokcie mam tragiczne.Swoje miałam mocne, twarde, a teraz?
      Łykam skrzyp i moczę w oliwie.

A jeszcze jedno- mi kosmetyczka zawsze usuwała stary lakier piłując go. Kupiłam sobie kiedyś na all zmywacz do hybrydowych i niestety nie do końca sie sprawdzał- po upływie zalecanych 10 minut nie schodził, a po upływie 20 paznokcie zrobiły sie jak plastelina.
    • e_r_i_n Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 14:12
      Na nogach sprawdza się świetnie.
      Na rękach - mimo prób z różnymi, a nakładała mi naprawdę świetnie manicurzystka - jednak dla mnie nie. Po tygodniu były odpryski itd, więc było to samo, co przy zwykłym lakierze.
    • lady-z-gaga Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 14:40
      Moja manikiurzystka twierdzi, ze potwornie niszczy paznokcie, bardziej niz akryl, czy żel.
      M.in. dlatego, że na akrylu robi się uzupełnienia, a hybrydę trzeba każdorazowo ściągać, żeby nałozyć na nowo. Jak to działa na płytkę, mozna sobie wyobrazić.
      • donkaczka Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 15:16
        twoja manikiurzystka albo jest niedouczona, albo nie ma kasy na zainwestowanie w hybrydy i woli zniechecac klientki
        "sciaganie" jest totalnie nieinwazyjne dla paznokci, sa nietkniete po zdjeciu, choc sam proces dosc upierdliwy i trwa ze 20 minut w sumie
        ja nosze od prawie 3 lat, robie sobie sama, bo to moj zawod, sama sciagam i nie narzekam, z moimi naturalnymi nic sie nie dzieje, klientki tez nie maja problemow
        chyba ze ktos spilowuje albo zrywa albo kaze moczyc cale palce w acetonie, co paskudnie wysusza i paznokcie i skore
        • lady-z-gaga Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 15:32
          > "sciaganie" jest totalnie nieinwazyjne dla paznokci

Jaka to metoda? skoro nie uzywasz acetonu, szliferki, nie piłujesz i nie zrywasz? jakies zaklęcie? wink
      • ewcia1980 Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 15:32
        ady-z-gaga napisała:
        > Moja manikiurzystka twierdzi, ze potwornie niszczy paznokcie, bardziej niz akry
        > l, czy żel.
        > M.in. dlatego, że na akrylu robi się uzupełnienia, a hybrydę trzeba każdorazowo
        > ściągać, żeby nałozyć na nowo. Jak to działa na płytkę, mozna sobie wyobrazić.

Właśnie jak się naczytałam takich BZDUR na necie to bałam się robić hybrydę.
        Ludzie nie mają o czymś zielonego pojęcia a mądrują się tak naprawdę pisząc bzdury.

manicure/pedicure hybrydowe robiłam przez całe wakacje.
        teraz u rąk już zdjęłam (na nogach mam nadal) i płytka paznokci wygląda zupełnie normalnie,
        (właśnie bałam się, że bedzie zniszczona jak po żelu)
        w przeciwieństwie do żelu czy akryli płytki nie trzeba ścierać tylko lekko się ją matuje.
        u rąk wytrzymywał mi 1-2 tygodnie
        u nóg 2-4 tygodnie
        zdjęcie hybrydy też nie niszczy paznokci.
        aceton trochę wysusza skórę ale odrobina kremu i oliwki i po sprawie.

ja robię o kosmetyczki
        i polecam

• lady-z-gaga Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 15:39
          > manicure/pedicure hybrydowe robiłam przez całe wakacje.
          > teraz u rąk już zdjęłam (na nogach mam nadal) i płytka paznokci wyg
          > ląda zupełnie normalnie,

Mam nadzieję, ze to Ci nie sprawi różnicy, ale nie uwierzę smile Moja koleżanka po jednorazowej przygodzie z hybrydą przez parę tygodni leczyła zniszczoną płytkę.
          • ewcia1980 Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 15:44
            >Moja koleżanka po
            > jednorazowej przygodzie z hybrydą przez parę tygodni leczyła zniszczoną płytkę

To doradź koleżance aby:
            a) nauczyła się dobrze robić manikiur hybrydowy jeśli robiła sama
            b) zmieniła kosmetyczkę bo ta, u której była najwidoczniej nie umie robić hybrydy

smile a sama masz jakieś "doświadczenia" z hybrydą czy tylko powtarzasz co powiedziała koleżanka koleżanki.
            • lady-z-gaga Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 15:58
              sama masz jakieś "doświadczenia" z hybrydą czy tylko powtarzasz
              > co powiedziała koleżanka koleżanki.

W tym wypadku wystarczą mi cudze doświadczenia, nie muszę wszystkich wynalazków testowac na sobie. wink Z jakichs powodów manikiur hybrydowy nie zyskał wielkiej popularności, chociaz od paru lat próbuje się przebić. Nie ważne, czy chodzi o niszczenie płytki, czy o stosunek ceny do jakości, czy o trwałość - zwolennikow nie przybywa, a opinie krytyczne przeważają.
              • ewcia1980 Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 16:10
                > Z jakichs powodów manikiur hybrydowy nie zyskał wielkiej
                > popularności, chociaz od paru lat próbuje się przebić.

Może dlatego, że ludzie czerpią wiedzę z takich wpisów jak twój.
                sama nie próbowałaś ale wiesz najlepiej

Nie ważne, czy chodzi o
                > niszczenie płytki, czy o stosunek ceny do jakości, czy o trwałość - zwolenniko
                > w nie przybywa, a opinie krytyczne przeważają.

smile najfajniejsze jest to, że krytyczne komentarze wygłaszają ci co ..... NIGDY hybrydy nie robili. Ale ktoś , komuś powiedział i one na pewno wiedza najlepiej.

• donkaczka Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 16:29
                chyba sobie jaja robisz big_grin moze u twojej pozal sie boze manicurzystki nie zrobil, bo na swiecie wypiera lakiery, przechodzi na niego coraz wiecej zelowych i akrylowych klientek
                hybrydy sa na rynku 2,5 roku, wtedy pojawily sie dwie pierwsze firmy i wciaz dolaczaja kolejne, w zasadzie kazda firma wypuszcza swoja linie - opi swietuje wlasnie rok swojego gelcolor, podobnie rok temu pojawil sie orly, wiec to jest calkiem swiezy produkt i zdobywa salony i klientki szturmem

dla mnie ten produkt to objawienie i swiety graal tej branzy, lepsze moga byc tylko pigulki hamujace tymczasowo rosniecie paznokci , bo to jedyny powod do kolejnych wizyt

a twoja manicurzystke nalezaloby odstrzelic, wlasnie dlatego powinny byc w polsce certyfikacje, cechy i nadzor nad branza, byloby gdzie taka pancie zglosic
                • lady-z-gaga Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 16:38
                  Wybacz, ale skoro sama jesteś manikiurzystką, to też nie jesteś zbyt wiarygodna w tej dyskusji smile w dodatku za nerwowa, aby brać Cię poważnie

• carmela_soprano Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 19:34
      Mam na nogach. Trzyma się baaaaardzo długo, w zasadzie gdyby paznokcie nie rosły, to pewnie miesiącami. Nie odnotowałam strat w płytce paznokciowej.
      • quilte Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 19.09.12, 21:52
        Robię sobie hybrydę na rękach od ponad roku, z przerwami. Przerwa mniej więcej po trzech razach. Po zdjęciu paznokcie przez kilka dni (ze 4?) mają niewielkie białe plamki, są przesuszone, potem wracają do normy, nie są łamliwe ani cienkie. Początkowo robiłam Shellac, potem Opi, ten drugi moim zdaniem dużo lepszy. Wstyd się przyznać, ale tego lata pobiłam mało chwalebny rekord: 4 tygodnie, nałożyłam z tydzień przed wakacjami, potem wyjazd, a potem młyn po powrocie i nie miałam czasu pójść do kosmetyczki zdjąć. Jak zdejmowałam to odrosło mi już z pół paznokcia i nie wyglądało to wyjściowo, ale lakier był nienaruszony: błyszczący i bez odprysków. Serio.
    • angi28 Usuwanie hybrydy 03.10.14, 13:00
      Mam ogromną prośbę.Potrzrebuje informacje które hybrydy usuwa się bez problemu kompresem z acetonu.Wiem ,ze te drogie typu CDN tak ale chciałabym zakupic jakieś tańsze ...
      • noowaak Re: Usuwanie hybrydy 03.10.14, 20:29
        Ja używam Cosmetics Zone, buteleczka kosztuje 25 zł, ściąga się jak shellac i trzyma tak samo. Osobiście nie widzę różnicy, więc nie ma co przepłacać smile
    • nenia1 Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 03.10.14, 14:17
      Robię u kosmetyczki, nie chce mi się samej bawić, trzyma mi się 2 tygodnie bez problemu, później robi się "odrost" paznokcia i trochę mniej efektownie to wygląda, ale co ciekawe, dalej nie mam odprysków. Korzystam głównie z lakierów marki shellac, ściąganie nie wymaga moczenia w acetonie czy piłowania paznokci. Moim zdaniem takie "brutalne" metody ściągania wiążą się raczej z gorszej jakości lakierem. Przy ściąganiu shellaca kosmetyczka nalewa zmywacz na płatek kosmetyczny, owija każdy paznokieć srebrną folią i po 10 minutach lakier sam odchodzi. Stosuję parę lat i nie mam żadnych problemów z paznokciami.
      • 3-mamuska Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 03.10.14, 20:54
        kosmetyczka nalewa zmywacz na płatek kosmetyczny, owija każdy paznokieć srebrną folią i po 10 minutach lakier sam odchodzi. Stosuję parę lat i nie mam żadnych problemów z paznokciami.
        Czyli robi dokładnie to samo co moczenie w actonie, hybrydy nie ściągniesz bez acetonu.
        A ten zmywacz go zawiera.
        • nenia1 Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 04.10.14, 09:31
          Jest różnica między moczeniem paznokci w miseczce z czystym acetonem a rozcieńczonym w zmywaczu nalewanym na kosmetyczne płatki. Nie jest to dokładnie to samo, jest znacznie mniej inwazyjne dla paznokci.
    • misterni Stosuję od ponad roku na paznokcie u nóg 03.10.14, 16:36
      Chodzę na zmianę co 4 tygodnie i to wyłącznie dlatego, że zaczyna być za bardzo widoczny odrost. U mnie hybrydy kosztują 30 zł, więc są to śmieszne pieniądze, ale zdaję sobie sprawę z tego, ze to kwestia miejsca zamieszkania - moja córka w Warszawie płaci ponad 2x tyle.
      Nie mam żadnych zastrzeżeń, płytka paznokcia wręcz się wzmocniła, ale też metoda nakładania i ściągania jest mniej inwazyjna niż przy żelach, które stosowałam poprzednio.

Jeśli chodzi o paznokcie u rąk, nie zdecyduję się na hybrydy, gdyż lubię często zmieniać kolor wink

Generalnie polecam, tylko poszukaj dobrego salonu smile
      • wilowka Re: Stosuję od ponad roku na paznokcie u nóg 03.10.14, 20:26
        Robię sama chyba z 1,5 roku. Dostałąm cały zestaw od koleżanki i mi się spodobało. Noszę praktycznie cały czas. płytka mi sie trochę niszczyła pewnie dlatego, ze nie miałam acetonu i ściągałam zębami big_grin

Uwielbiam hybrydę smile co 2-3 nałożenia ze 3-4 dni noszę paznokcie bez hybrydy, pomalowane odżywką. i to cała pielęgnacja.

dostałam kilka lakierów Kados - są świetne. Bazę mam CND, top jakiś no name za 10 zł dokupiłam. Mam jeden lakier CND i nie jestem zadowolona szczególnie - kiepski się nakłada - Kados o niebo lepiej.

Widziałam na All jakies lakiery Mono - do użycia bez bazy i topu ale nie próbowałam.

Hybrydę kocham - żaden, po prostu żaden lakier nie dawał mi takiego komfortu smile Noszę po 10 dni bo po tym czasie mam 1,5 mm odrostu tak mi zasuwają paznokcie. Na stopach i 2,5 tygodnia (nie odpada, tylko odrasta i zdejmuję ale w wyglądzie jest bez zarzutu.

Po zwykłych lakierach z odżywką czy bez - paznokcie miałam rozdwajające się. Z hybryda nie mam tego problemu.
    • omorfi_gynaika Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 04.10.14, 01:34
      Kupiłam taki zestaw domowy z lampą i robię sama w domu ale coraz rzadziej. Nuży mnie taki długi process i teraz robię tylko, jak szykuje mi sie jakiś dłuższy wyjazd.
    • czar_bajry Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 04.10.14, 01:43
      Robię raz na trzy tyg., mam świetną Chinkę która robi cudne paznokcie.
      • marysia460 Re: Manicure hybrydowy - ma któraś? 04.10.14, 07:38
        Ja robie od ponad roku regularnie, co 3 tygodnie, u kosmetyczki.
        Gdyy pojawia sie juz troche odrost to zwyczajnie sama sobie maluje zwyklym lakierem, oczywiscie malujac po tym hybrydowym, i do nastepnej wizyty wyglada to dosc schludnie, przynajmniej nie widac odrostow 😊
        A, jezeli chodzi o odpryski to niezwykle rzadko sie zdarzaly.
        Ja jestem bardzo zadowolona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka