imasumak 26.11.12, 21:07 Ja zrobiłam tradycyjnie z początkiem listopada, ale prawie całe już upiekłam przy okazji imienin mojej młodszej córki. Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję ciasta, coby na święta było co piec . Ach! Jak pachnie świętami . Kto jeszcze nie robił, niech natychmiast nadrabia zaległości Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka74 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 26.11.12, 21:17 Ja nie robię - dziecko żre pierniczki jak najęte i dostaje wysypki od przypraw. No, a pierniki bez przypraw korzennych to już nie pierniki... Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 26.11.12, 21:30 od tygodnia w lodowce Odpowiedz Link Zgłoś
czarneoczy Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 26.11.12, 21:48 właśnie opatulone ścierą i folią dojrzewa na parapecie... koty sąsiada mają zapowiedzianą jesień średniowiecza jak je zobaczę w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 26.11.12, 22:45 Wrzucisz tu przepis proszę? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 01:46 smalec,brr. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 07:25 Ja daję masła zamiast smalcu. Odpowiedz Link Zgłoś
patrzalka Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 26.11.12, 23:14 Od 2 lub 3 tyg leży w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 26.11.12, 23:33 Nie. Czekam az zrobisz i mi wyslesz wraz z pieniazkami Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 26.11.12, 23:49 jak nigdy - jeszcze nie zwykle zagniatałam ciasto w pierwsze dni listopada nic to, jutro się chyba zabiorę za robotę Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 07:28 yenna_m napisała: zwykle zagniatałam ciasto w pierwsze dni listopada Zagniatasz? Z tych proporcji wychodzi półpłynne ciasto - ja zawsze wyrabiam je mikserem Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 03.12.12, 07:51 zagniatam, bo podsypuję więcej tej mąki na zasadzie "ile wlezie" Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 03.12.12, 08:40 I to jest błąd. Powinno się normalnie wyrobić mikserem i odstawić w chłodne miejsce. Ono sobie stwardnieje, a potem małymi porcjami się je wałkuje, jedynie podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Na zasadnie sypania ile wlezie to ja robiłam pierwszy raz i powiem Ci, że to zupełnie inne pierniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 03.12.12, 08:45 a widzisz to może dobrze, że się za nie jeszcze nie zabrałam Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 00:08 Robilam w zeszlym roku i twarde mi wyszły. Lezakowały potem dość długo, ale wciąż twarde. Tym razem spróbuje jakiegos przepisu na pierniczki do jedzenia od razu po zrobieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 07:45 Ze zdumieniem czytam po raz któryś, że one twarde są. Mnie wychodzą zawsze mięciusieńkie, nawet nie muszę ich "puszkować", wtedy są po prostu chrupiące, ale w życiu twarde! Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 10:31 nie no. po upieczeniu bezposrednio twardnieja ale jak wystygna lukrujemy z mlodymi i wkadam do blachy zakrywam scierka i do swiat sa mniodzio! czasem wkladalam jablko bo tak wycztalam ze mozna ale nie widze roznicy. i jak sie za cienko rozwalkuje to sa twardsze. im grubsze tym mniej twarde sa. ale jak juz pisalam to kwestia czasu. po paru dniach pod przykryciem i lukrowane sa fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 00:55 w sobote zakupy zaplanowalam i po tym bede zagniatac Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 07:36 Już dawno, leży na balkonie i czeka na lepsze czasy Choć na myśl o dekorowaniu takiej ilości pierników to mi z lekka słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 07:48 Nie wiesz jak to się robi? Mówi się dzieciom, żeby zaprosiły swoich kolegów do pomocy, rozkłada się im na wielkim stole prześcieradło, przygotowuje lukry i inne ozdoby, i po 2 godzinach masz pierniki udekorowane. Potem każdemu dziecku dajesz trochę pierników do domu i już. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 08:04 Ja zawsze robię z podwójnej porcji ciasta (z 2 kg mąki), i nigdy jeszcze nie zrobiłam z całości pierniczków - zawsze się poddaję w połowie albo pod koniec i resztę ciasta wykładam na blachę i robię duży piernik. Przełożony powidłami jest równie pyszny - w zeszłym roku ostatni piernik jedliśmy pod koniec stycznia, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 08:41 Nie boicie się trzymać ciasta na balkonie? Przecież są dodatnie temperatury, zwłaszcza w nasłonecznieniu, a tam jajka są... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 09:00 gaga-sie napisała: > Nie boicie się trzymać ciasta na balkonie? Przecież są dodatnie temperatury, zw > łaszcza w nasłonecznieniu, a tam jajka są... W lodówce też są dodatnie temperatury Ciasto mam w misce, w szafce. Jak przedwczoraj próbowałam, dobre było. Zawsze trzymam na balkonie Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 09:47 aga-sie napisała: > Nie boicie się trzymać ciasta na balkonie? Przecież są dodatnie temperatury, zw > łaszcza w nasłonecznieniu, a tam jajka są... Mój balkon słońca raczej nie ogląda A temperatura na dworze aktualnie jest pewnie zbliżona do tej w lodówce. Przecież to ciasto nie ma się zamrozić, tylko schłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 13:04 Ja też zrobiłam to ciasto, w ubiegłym roku również i było pycha. Ale jakoś bałam się tych różnic temperatur na balkonie ( nasłonecznienia, wielokrotnego zamarzania). Z tym, że mój balkon nie ma zacienienia. Ale skoro wypraktykowałyście, to widocznie też tak można Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 10:22 ja nie dekoruje te wszystkie lukry pomady i farbowane cukierki psuja smak imo zostawiam szlaechetnie i wytrawnie piernikowe jak sie dziatwa wyrywa do zdobienia rozpuszczam im jedna mleczna i zapalu starcza im mniej wiecej na 15 sztuk pozostale kilka setek zostaja niezdobione i takie sa najsamczniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 08:10 Od dwóch tygodni leżakuje na balkonie I naprawdę nie wiem co trzeba zrobić, żeby pierniki z tego przepisu wyszły twarde... Może za cienko wałkujecie? Osobiście piekę symboliczna ilość pierniczków i potężnego przekładańca - z marcepanem i powidłami. Odpowiedz Link Zgłoś
kawusia79 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 10:08 Od 5 listopada leżakuje w lodówce, w zeszłym roku robiłam pierwszy raz wyszły mięciutkie jedynie te, które byly cieńsze były chrupiące ale i tak pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 10:12 wczoraj zrobilam takie proste ciasteczka miodowo imbirowe proporcje " na oko " przychodzi facet z pracy i pyta czy te kamienie to do jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 10:24 Robie inne,wg przepisu zakonnicy,wychodza miekkie od razu.Lezakowac musza tylko noc w lodowce.Zrobilam tydzien temu,polowa poszla na kiermasz swiateczny w przedszkolu,polowa miala byc na swieta.W pierwszym momencie mial byc kg dzielony na dwa,ale mi sie panowie zbuntowali,ze bedzie za malo i nic nie zostaniezrobilam z dwoch kg.Wczoraj chlopcy dokonczyli dziela zniszczenia,pozostalo pare okruszkow. W efekcie nie mam znow piernikow i jestem w punkcie wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
anete Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 11:36 Edelstein, a podzielisz się swoim przepisem, tym zakonnicy???? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 12:17 30dag miodu naturalnego,obojetnie jakiego,uzywalam tego z pylkow roslin,gryczanego,lipowego,zawsze wychodzi 30dag cukru krysztalu 25dag tluszczu,najlepiej margaryna do pieczenia sie sprawdza,mozna dac ciut wiecej 5jajek przyprawy do piernika,ja stosuje proporcje 30g na pol kilo maki,czyli 60g na kg 1 proszek do pieczenia 1kg maki pszennej ja dodaje jeszcze jeden aromat rumowy,ale nie musi byc,to moja wlasna inwecja tworcza przepis. 20dag cukru upalamy na karmel.Zestawiamy z ognia i jak jest juz polplynny wlewamy miod po czym energicznie mieszamy,by miod sie z karmelem polaczyl. Reste cukru ucieramy z margaryna,dodajemy po jednym jajku,miod z karmelem,przyprawy,proszek do pieczenia i make.W momencie gdy wsypalismy juz cala make ciasto powinno byc juz plastelinowate,wyciagamy z miski i ugniatamy,az bedzie jak plastelina.Po czym wkladamy do miskix,nakrywamy scierka i siup na noc do lodowki.Na drugi dzien wystawiamy ciasto z dwie godziny przed robota by odtajalo i latwiej sie walkowalo.Walkujemy na grubosc ca 5mm i wycinamy.Nagrzewam piekarnik do 160stopni i pieczemy. 8-12 min,ja sprawdzam zawsze widelcem,jesli ciast sie ugina pod naporem widelca musisz jeszcze chwile podpiec.Z piekarnika wyciaga sie ciastka ktore lekko sie uginaja pod naporem.Po chwili one stwardnieja,by po paru godzinach znow zmieknac.To chyba wsio,lukrujemy lub nie wg wlasnego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
anete Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 14:35 dzięki edelstein Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 14:54 Dzięki, wreszcie przepis na pierniczki na proszku do pieczenia. Na sodzie mam zawsze brukowce. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 23:23 No jak te ci nie wyjda,to pozostaje ci spulchniacza do piernikow uzywac,specjalny zestaw przyraw,ktory podczas lezakowania spulchnia ciasto. Nie mam zielonego pojecia czy istnieje w Pl i jak sie nazywa,od kiedy robie z tego przepisu ne potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 10:26 zrobione. dojrzewa Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 11:38 NIe.NIe robilam ale domyslam sie,ze to te slynne pierniczki, co je ematki robią co rok? No to zrobie,bo zawsz robie takie co dojrzewają po upieczeniu. Ile wychodzi piernikow z tego kg maki? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 13:05 ja robilam rok temu dokladnie wg przepisu. po okresie lezakowania wzielam walek i foremki. przylepialo sie to niemilosiernie a w piekarniku zlaly ze soba wszystkie ciastka. nastepna partia byla juz plynna i nijak nie dalo sie walkowac. wlalam calosc do foremki i upieklam. wyszedl kamien, mam go do dzis - nie zmiekl ani ciut ciut w tym roku mam przepis na piernik staropolski od klientki - ponoc boski, w weekend sie za niego wezme, mam nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie piernik staropolski 27.11.12, 13:07 To ja też podam przepis, być może był na tym forum. pół kg miodu 1,5 szklanki cukru 25 dag masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce) Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami. Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 13:18 ja już pierniczki upiekłam ale do Świąt pewnie zdążymy je zjeść . No i pierogi z kapustą i grzybami zrobiłam. One przetrwają do Świąt bo je zamroziłam . Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 27.11.12, 15:57 zachecilyscie mnie i chyba zrobie, jak tylko smalec w sklepie znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Nanuk, Ty się nie migaj, brak smalcu nie jest 27.11.12, 22:04 usprawiedliwieniem. Od lat zastępuje go masłem, pierniczki są moim zdaniem jeszcze lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Nanuk, Ty się nie migaj, brak smalcu nie jest 27.11.12, 22:08 Acha! To moze mieszanka przypraw do piernikow bedzie niedostepnam w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 02.12.12, 22:20 I dzisiaj robiłam kolejną porcję Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 03.12.12, 07:50 kupiłam WRESZCIE masło dziś się też zabiorę za ciasto! (zawsze robię na maśle) Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 02.12.12, 22:26 a jaka jest różnica w smaku od tych z przepisów, które nie wymagają "leżakowania" ciasta? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 03.12.12, 09:04 Leży na balkonie od połowy listopada. Za jakieś dwa tygodnie pieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Imasumak !!!!! 03.12.12, 09:40 ciasto na balkonie leżakuje wg. przepisu ale............... kurde ono mi smalcem smakuje ? Taki posmak ma być wyczuwalny ? Odpowiedz Link Zgłoś
carbonka Re: Imasumak !!!!! 03.12.12, 10:27 Już upieczone leżą od 2 tygodni na strychu, żeby ich nikt nie zjadł przed świętami. W sobotę mam zamiar ozdabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Imasumak !!!!! 03.12.12, 12:34 Będzie dobrze, po upieczeniu tego zapachu nie będzie. Ja używam zamiast smalcu masła, bo masło nadaje im szlachetności . Ze smalcem piekłam kilka razy i też wychodzą dobre, tylko są trochę inne. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: A ciasto pierniczkowe Silje zrobione? 03.12.12, 14:19 Ciasto dojrzewa na balkonie.Robie od kilku sezonów, zawsze wychodza pyszne,owszem na poczatku twarde, ale po lezakowaniu w puszce z jabłkiem miękna.A pachna zabójczo. Odpowiedz Link Zgłoś