Dodaj do ulubionych

Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej

04.12.12, 13:26
Wraca wszystko do normy?

Nie raz i nie dwa odstawiałam na jakis czas z różnych powodów. Zawsze wszystko wracało do normy od razu, raz tylko pierwszy cykl miał 35 dni, potem 30-32 czyli dla mnie norma. Teraz jest inaczej. Pierwszy cykl po odstawieniu miał 26 dni, dla mnie bardzo krótki, drugi juz w mojej normie, ale najpierw 3 dni pobolewał mnie brzuch, dopiero potem było plamienie. Nie wiem czy to kwestia bycia po 40? Czy plamienie a nie normalne krwawienie (jako miesiączka) to norma w tym wieku czy to że dopiero co odstawiłam pigułki?
Obserwuj wątek
    • baba-baba Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 04.12.12, 13:44
      Ja bym poczekała ze 2-3 cykle aż się wszystko ustabilizuje.Strasznie jesteś 'wyliczona"smile a organizm to nie zegareksmile
    • redheadfreaq Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 04.12.12, 16:17
      A weź.

Odstawiłam pigułki ponad pół roku temu, okres przychodzi jak chce. Tzn. plamię, przechodzi, plamię - znowu przechodzi i tak się tydzień bujam, zanim się nie rozkręci. Ostatnim razem było normalnie i terminowo, dostałam anty w plastrach, dwa dni temu jak zaczęłam krwawić nakleiłam pierwszy... i dupa blada, fałszywy alarm. Miałam USG, macało mnie dwóch ginekologów, wszystko jest ok, a mnie szlag trafia. Mam 27 lat. O rozstroju cery i włosach wypadających kłębami po odstawieniu nawet nie wspomnę... Też mi się wcześniej zdarzyło nie brać hormonów i wszystko zawsze działało jak w zegarku uncertain
      • cyklistki.pl Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 04.12.12, 22:15
        Jeśli dobrze rozumiem, to odstawiłaś, cykle były dziwne, i znowu stosujesz antykoncepcję hormonalną. To jest tylko ukrywanie problemów, a nie ich rozwiązywanie.

Dziwne cykle po antykach to raczej reguła. Organizm musi sobie przypomnieć, jak się zarządza swoimi hormonami i na to zwykle potrzebuje czasu. Po pół roku dziwności, to porządny ginekolog zleciłby Ci badania hormonalne, a nie kolejne antyki.

• zuzanna56 Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 05.12.12, 08:19
          cyklistki.pl napisała:

> Jeśli dobrze rozumiem, to odstawiłaś, cykle były dziwne, i znowu stosujesz anty
          > koncepcję hormonalną. To jest tylko ukrywanie problemów, a nie ich rozwiązywani
          > e.
          >

Jesli to do mnie, to nie, zupełnie nie tak.
          Nigdy w życiu nie miałam dziwnych cykli, zawsze regularnie. Dopiero teraz, raz.

> Dziwne cykle po antykach to raczej reguła.

Ano u mnie nie. Zawsze (kilka razy) wszystko wracało od razu do normy.
    • suazi1 Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 04.12.12, 20:02
      Mniej wiecej wróciło do normy. Nigdy nie miałam regularnych cykli, teraz jest tak samo. Pojawił się za to inny dodatkowy "bonus": "pięknie" wzdęty brzuch w momencie rozpoczęcia owulacji lub dzień przed. Jak dla mnie rewelacja big_grin. "Czy plamienie a nie normalne krwawienie (jako miesiączka) to norma w tym wiek
      > u czy to że dopiero co odstawiłam pigułki?" - nie obraź się ale może to menopauza po mału daje znać? U mojej mamy podobne plamienia zaczęły się tuz po 40-tce. Ale równie dobrze może to być wszystko inne. Tylko ginekolog prawdę Ci powie wink.
    • stuletnia_stokrotka Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 04.12.12, 20:14
      odstawiałam pigułki z różnych powodów kilka razy w życiu.
      tylko jeden raz nie dostałam okresu przez 2 m-ce- sporo strachu mnie to kosztowało ale ponoć zdarza się to.
      autorko wątku-weź pod uwagę,że jesteś po 40-tce,w tym wieku różne cyrki hormonalne mogą się dziać.
      • zuzanna56 Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 05.12.12, 08:15
        stuletnia_stokrotka napisała:

> autorko wątku-weź pod uwagę,że jesteś po 40-tce,w tym wieku różne cyrki hormona
        > lne mogą się dziać.

No właśnie tak mi sie wydaje że to jest przyczyną.

Zawsze miałam regularne cykle, miałam okresy, gdy stosowałam npr.
        Poniewaz miałam spore problemy z cera, brałam pigułki anty. Pomagały bardzo.
        To jest tak, że np. rok czy dwa lata biorę, potem stwierdzam, że szkoda zdrowia i na 4-7 miesięcy odstawiam. Potem wyglądam nie bardzo (naprawdę fatalnie) i zaczynam znowu brać. Po odstawieniu zawsze było normalnie, cykle 30-32 dni. Teraz pierwszy cykl 26 dni. Drugi 30 dni ale najpierw 3 dni bólu brzucha i nic, potem 2 dni plamienia no i w końcu jestwink
    • ashraf Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 05.12.12, 09:38
      U mnie bylo roznie. Kiedy bylam mlodsza, przy odstawieniu dzialy sie rozne cuda - nieregularny okres, cykle do 60 dni, rozregulowanie organizmu itd. Ostatnio odstawilam na poczatku marca, cykle jak w zegarku, samopoczucie swietne, po 3 mies. zgodnie z planem zaszlam w ciaze w 16 dc smile
    • kura28 Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 05.12.12, 10:08
      Mi antyki regulowały cykl. Po odstawieniu przez 2-3 miesiące miałam w dalszym ciągu cykle co równe 28 dni. Później stopniowe się skracały do moich 23-25 dni ;-(
    • edytanoculak Re: Po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej 05.12.12, 21:09
      Hormony,antybiotyki i mammografia to rak a będą promować to bo będą nowi pacjenci.Ja miałam mieć usuwaną macice i jajniki z powodu mięśniaka 7 cm i endometrium 2 cm.byliśmy z mężem u ginekologa bo zawsze jest przy mnie nie za parawanem był też przy porodach lepsze jest podejście lekarza a mamy prawo do obecności nawet podczas zabiegów w szpitalach.Mąż właśnie spytał o nie operacyjne leczenie bo ja byłam w szoku po diagnozie dlatego powinno mieć się osobę bliską przy całym badaniu,bo jak można się wstydzić męża.Polecił leczeni O.Bonifratrzy i to było wspaniale po dwóch latach mam mniejszego mięśniaka i skończyły się krwotoczne okresy nie będzie operacji.Nie powinno się za często chodzić do ginekologa raz na dwa lata i do gabinetu prywatnego z partnerem i gdzie nie ma przepływu wielkiego pacjentek mniejsze ryzyko złapania brodawczaka,bakterii i innych wirusów zaraz przy badaniu pobiera cytologię.Wiem że ginekolodzy to skrytykują bo osoba bliska to niewygodny świadek i chodzić każą częściej bo to kasa dla nich!!!!.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka