Dodaj do ulubionych

Nauczycielki-prośba

24.01.13, 20:30
Córka od marca (to zależy od tego jak szybko papiery przejda przez PPP, szkołę, urzędy itp-swoją drogą to paranoja by miesiąc czekać) będzie miała indywidualne nauczanie.
Na co powinnam zwrócić uwagę składając dokumenty w PPP i w szkole ? Pisac jakies podania, adnotacje? Wiem, że moge wskazać nauczyciela ktorego bym chciała. Czy jest jeszcze coś istotnego co powinnam wiedzieć? Ma któraś z Was doświadczenie z tego typu zajęciami-jakieś sugestie rady co do organizacji czasu pracy dziecka z nauczycielem ?
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:42
      W której klasie jest córka?
      Ile godzin będzie miała przydzielonych?
      Czy nauczanie będzie się odbywało w szkole czy w domu?
      Nauczyciela możesz zasugerować, a szkoła może się dostosować do sugestii.

Przede wszystkim szkoła musi dostosować się do zaleceń uwzględnionych w w orzeczeniu o potrzebie nauczania indywidualnego, którego egzemplarz dostaniesz.
      • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:46
        Amoreska
        w VI klasie
        Nie wiem ile godzin będzie miała przydzielonych-od czego/kogo to zależy ?
        Nauczanie będzie w domu

zalecenia odnośnie nauczania indywidualnego-jak mniemam wyszczególnione przez PPP-będą ustalone na podstawie czego ? zaświadczenia lekarza ? (lekarz informuje o stanie zdrowia )
        • amoreska Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:51
          Ilość godzin ustala poradnia - najwięcej zawsze dają na matematykę i język polski.

Tak, zalecenia ustalą na podstawie zaświadczenia lekarskiego - to on i wy jako rodzice wnioskujecie o NI. Oraz na podstawie zaleceń psychologiczno - pedagogicznych.
          • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 21:01
            A od czego to zależy i na jakiej podstawie ?
            Będą meli do dyspozycji tylko dokumenty-córka nie stawi się u nich na komisji
            • amoreska Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 21:06
              Jeśli to szkoła masowa, nie odpowiem ci, bo nie wiem.
        • guderianka więc 24.02.13, 12:26
          Udało się wyprosić od lekarza zaświadczenie szybciej by przyspieszyć procedurę, która trwa ok 4 tygodni
          W PPP zaświadczenia nie przyjęli bo ma być na ich druku. 4xa4 do wypełnienia tongue_out Kobieta obsługująca nie potrafila powiedzieć jak ma być wypełnione zaświadczenia. Przez lekarza prowadzącego. A jeśli dzieko ma 6 lekarzy to 6 ma wypełniac. To ja już nie wiem co Pani ma zrobić.
          Wniosek też na ich druku, do tego ksero dokumentacji medycznej (składanej w PPP dwa razy przy okazji wydawania orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego), ostatnie świadectwo i opinia ze szkoły. Pani nie potrafila powiedzieć co ma być w opinii. "Szkoła wie",No ale w szkole byłam kilka razy i o opinii nic nie mówili, czy może Pani mi udzielić informacji. To ma być opinia o dziecku usłyszałam i zaliczyłam klasyczny opad rąk
          Aha-wnioski można składac tylko dwa razy w tygodniu w wyznaczonym czasie tongue_out
          Jak zwykle wszystkio by ułatwić dziecku naukę-która jest-jak to było-konstytucyjnym obowiązkiem ?PFFF
          Suma summarum-dziecko do testów nie będzie miało nauczania.
          Nie zależy mi-co będzie to będzie-walcze o zdrowie dziecka, nie mam sił na walke z systemem uncertain
    • klaviatoorka Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:46
      Twoja rola- to zgromadzic dokumenty. Niewiele więcej możesz zrobic, bo wiele zależy od organizacji szkoły, liczby godzin nauczycieli, ich przygotowania pod kątem potrzeb Twojego dziecka. Nauczanie w szkole czy w domu? Bo tu dochodzi jeszce kwestia wolnych pomieszczeń lub dojazdów. O wszystkim decyduje dyrektor szkoły, biorąc pod uwagę wiele czynników. Swoje preferencje możesz określic w rozmowie z ped. szkol lub dyrekcją.
      • klaviatoorka Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:51
        Jeśli IV kl w domu- to będzie trochę kiepsko z czasem- Spodziewaj się, że będzie przyjeżdżało kilku nauczycieli w dogodnych dla siebie godzinach- po lekcjach, w czasie szkolnych okienek. Z mojego dośw. wynika, że dobrze by było zastrzec u dyrekcji jeden dzień wolny w tyg- na różne badania, wyjazdy, rehabilitację- żeby potem już nie odwoływac zajęc
        • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:53
          VI klasa-nie IV
          dobrze, że napisałas o tym dniu wolnym-będę pamiętała.
          Nie ma innego wyjścia, musi byc w domu
      • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:52
        klaviatoorka- jakie dokumenty poza medycznymi i tymi z PPP ?
        Nauczanie w domu, 10 minut na piechotę od szkoły
        • amoreska Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:55
          Czy szkoła ma psychologa szkolnego? On by cię najlepiej pokierował.
          • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:56
            Nie ma psychologa
            • amoreska Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:59
              Szkoda.

• amoreska Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 21:04
              I pamiętaj, że uczeń mający NI może normalnie uczestniczyć w życiu szkoły - imprezy, bale karnawałowe, Dzień Matki itp.
      • amoreska Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 20:53
        Cytatwiele za
        > leży od organizacji szkoły, liczby godzin nauczycieli, ich przygotowania pod ką
        > tem potrzeb Twojego dziecka.

Dokładnie. Nie przyślą fizyka dla szóstoklasistki tylko dlatego, że pan jest fajny.
        • aga_sama Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 22:41
          Niestety NI to bardzo mało godzin, w klasach 4-6 zaledwie od 8 do 10 tygodniowo.
          Wymiar godzinowy jest określony w przepisach
          www.wszystkojasne.waw.pl/20-czy-uczen-z-orzeczeniem-o-potrzebie-indywidualnego-nauczania-moze-uczestniczyc-takze-w-zajeciach-w-klasie-jesli-tak-to-w-jakim-wymiarze/
          Tu masz rozporządzenie, przeczytaj je dokładnie:
          www.wszystkojasne.waw.pl/sites/default/files/rozp-2008-w-spr-nauczania-indywidualnego.pdf

Będziesz musiała nadrabiać materiał z córką sama, skoro jej rówieśnicy spędzają na lekcjach ok. 15 godzin.
          • niektorymodbija Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 22:49
            Spokojnie. Nie jestem nauczycielka, ale swego czasu, jak bylam w wieku zblizonym do Twojej corki mialam IN. I zgadza sie, ze mialam duuuzo mniej godzin niz koledzy w klasie, ale nic nie musialam nadrabiac. Z jednym uczniem pracuje sie duzo efektywniej niz z grupa!

Pewnie sporo sie zmienilo przez ... nascie lat, ale sprawdz, zeby nie bylo takiej szopki jak u mnie z przedmiotami artystycznymi. IN ich nie obejmowalo, a ocene na swiadectwie musialam miec...
            • ywwy Re: Nauczycielki-prośba 24.01.13, 23:05
              Nauczyciele są zobowiązani do trzymania się podstawy progr. która obowiązuje wszystkich! Córka otrzyma normalne świadectwo ukończenia szóstej klasy bez żadnej adnotacji jakie miała nauczanie!
              W szóstej klasie jest test! Dowiedz się, czy córka musi być w szkole czy ma pisać w domu - myślę, że raczej będzie pisać w szkole. Czy będzie miała wydłużony czas? To powinni Ci powiedzieć pedagog lub wychowawca!

Program na pewno będzie zrealizowany smile Godzin będzie mniej ale nauczyciel będzie mógł poświęcić w tym czasie uwagę tylko dla twojego dziecka a nie dla 26 uczniów!

Miłym zwyczajem jest także telefoniczne lub e-mailowe powiadamianie szkoły, że np odwołujecie lekcję bo córka źle się czuje i szkoła tez powinna powiadamiać o chorobie lub nieobecności naucz.
              Będzie ok!
              • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 25.01.13, 08:58
                Ywwy- będzie pisała w domu, komisja przyjdzie do niej, będzie miała o pól godziny wydłużony czas pisania testu
                Dobrze, że piszesz o tym miłym zwyczaju-to ważne
                dziękuję
            • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 25.01.13, 08:56
              niektorymodbija-przedmioty te będą realizowane w ramach np.j.polskiego, -tak powiedziała dyrekcja
          • guderianka Re: Nauczycielki-prośba 25.01.13, 08:55
            Aga-dziękuję
            I tak będziemy sami z nią pracowac po przez marzec nie będzie NI ze względów formalnych a na początku kwietnia jest test
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka