Dodaj do ulubionych

uprzedzenia

31.01.13, 18:12
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114871,13319556,Te_dzieci_jeszcze_nigdy_nie_wyszly_z_domu__Grozi_im.html#Cuk
wiem ze jest tu wiele osob co na mysl o corce wychodzacej za maz za czarnoskorego czy araba dostaja febry, ja mam corke tylko potencjalna, ale febry dostaje na mysl o albanczykach, czy tych z kosowa.
mialam kolezanke, wspollokatorke z kosowa, przez pierwsze kilka lat mojej emigracji - czesto bylam zapraszana na ich spotkania i imprezy.
dziwny narod, tyle moglabym napisac o ich przekonaniach o tym co jest wazne w zyciu.
nie radze zadnej kobiecie wchodzic w albanska rodzine bo to najwiekszy wstyd zeby sie ozenic z kobieta z innego kraju - to byly poglady studentow!
byly jeszcze opowiesci o polce w prisztinie ktora krawcowa byla i sie mezowi stawiala.
nie pamietam wielu rzeczy, bo to bylo ponad 10 lat temu, ale w zyciu mialam doczynienia z roznymi nacjami i ci mnie najbardziej przerazaja.
jeszcze ich poczucie wyzszosci wobec amerykanow bo oni sa z europy - na kazdym kroku i z duma opowiadane historie o albanskiej mafii ze najlepsza na swiecie.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: uprzedzenia 31.01.13, 18:28
      Wiesz, rozsądny człowiek raczej ma wątpliwości, gdy widzi, ze dziecko pakuje mu się w związek z osobą obcą kulturowo i bredzi, ze "kocha nad życie". We własnej rodzinie "przerobiliśmy" Araba przywiezionego z wakacji (niedawno był w końcu rozwód)- normalnie jak z dokumentu "Aj lowju, darling" big_grin - po tym "rodzinnym" Arabie mam o nich fatalne zdanie jako leniach i obibokach z opanowanym nieźle bajerem- nic nie trafiało na dziewczyny, gdy próbowaliśmy przemówić do rozsądku, że jest tylko dla niego przepustką do krajów Unii (co się potwierdziło)- jest po rozwodzie i spłaca po arabskiej miłości długi.
      • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:19
        marzeka1 napisała:

> Wiesz, rozsądny człowiek raczej ma wątpliwości, gdy widzi, ze dziecko pakuje mu
        > się w związek z osobą obcą kulturowo i bredzi, ze "kocha nad życie".

"Bredzi, że kocha nad życie"- powiedziała katoliczka. Ewangelia się kłania.

Rozsądny człowiek, to rozumie, co to są różnice kulturowe, ale przede wszystkim rozumie to, że są one do przeskoczenia- dla rozsądnego człowieka właśnie.
      • aandzia43 Re: uprzedzenia 03.02.13, 02:36
        nic nie trafiało na dziewczyny, gdy próbowaliśmy przemówić do rozsądku
        > , że jest tylko dla niego przepustką do krajów Unii (co się potwierdziło)- jest
        > po rozwodzie i spłaca po arabskiej miłości długi.

Smagłolice lenie i obiboki z bajerem i aksamitnym spojrzeniem znane mi są. Też znam dziewczyny, co się "ubrały" na starcie życiowym w takich. Różnie się to pokończyło i nie pokończyło, ale dzieci z tych związków już są na świecie. I powiem ci, że jeśli panowie ci zniknęli w czeluściach Unii Europejskie to jeszcze nie jest tak źle. Zostac z takim na garbie - to jest problem!
    • iwoniaw Re: uprzedzenia 31.01.13, 18:30
      Cytat jeszcze ich poczucie wyzszosci wobec amerykanow bo oni sa z europy

I niby w czym ma to być gorsze od poczucia wyższości Amerykanów, bo oni są ze Stanów?
      • bi_scotti Re: uprzedzenia 31.01.13, 18:47
        Tak zupelnie blisko (wspolne piwo raz na jakis czas, camping etc.) to znam dwa malzenstwa albanskie. Jedno poznalam, bo on byl lektorem konwersacyjnego francuskiego, na ktory chodzilam zeby nie zapomniec jezyka smile I sie polubilismy, i wciaz sie spotykamy. Bardzo fajna para - w miedzyczasie naszej znajomosci dorobili sie dwojki dzieci, ktore jak narazie sa biegle w 3 jezykach i strasznie fajne na wszystkich wyjazdach typu camping/canoe/rower etc.
        Druga pare znam, bo pracuja oboje jako nauczyciele w szkolach, w ktorych bywam z racji mojego zawodu (ona uczy matematyki w high school, on angielskiego w middle school). Nie maja dzieci, bardzo duzo podrozuja i znaja sie wysmienicie na winach. Tyle ile on przeczytal to mnie by pewnie z 5 egzystencji na tym globie nie starczylo zeby go dogonic smile Chodzimy czasem z nimi do kina na zdecydowanie nieamerykanskie filmy (moze ta "niechec" do Ameryki tkwi i w nas?).
        Innych Albanczykow nie znam jakos bardziej osobiscie wiec jesli mialabym oceniac CALY narod na podstawie tych dwoch par to wylacznie w pelnym zachwycie. Ale jaka to probka statystyczna? Zadna.
        • wespuczi Re: uprzedzenia 31.01.13, 19:01
          wierze ci, moj chlop mowi ze oni byli mlodzi i durni zebym sie nie rzucala na stawianie oceny calej nacji, ale sie nie moge powstrzymac - jak juz sie przyznalam w temacie mam urzedzenia do nich.
          • bi_scotti Re: uprzedzenia 31.01.13, 19:36
            No bo to tak jest z uprzedzeniami, ze dopoki nie ma mozliwosci ich skonfrontowac jeszcze raz i jeszcze raz, i jeszcze mnoga, mnoga raz, to sie je w sobie nosi wink
            Np. ja po demoludowych podrozach do Rumunii mialam swoje opinie na temat Rumunow. Life. No a potem poznalam ilus tam, moj maz tez, zaczelismy z nimi pracowac, spotykac sie towarzysko i uprzedzenia szlag trafil, bo jak w "Znaczy Kapitanie" Borchardta "... znaczy, Niemcy tez ludzie..." smile
            Ale ja juz duzo takich lekcji mam na karku - pierwsze lata mieszkania w Toronto to byla jedna wielgasna lekcja "... Niemcy tez ludzie ..." - do dzis mi glupio za mnie sama sprzed tamtych doswiadczen - czasem czlowiek miewa takie ambarasujace sklonnosci do generalizacji. Life.
        • woman_in_love niedawno, twój taki wykształcony kolega, 31.01.13, 19:15
          muzułmanin, wielki działacz na rzecz oswojenia nas ze swoją religią i kulturą, obciął głowę swojej żonie, bo chciała się z nim rozwieść. Można powiedzieć, że zadziałał w zgodzie ze swoją kulturą, chociaż wcześniej nas okłamywał, że to tylko krzywdzące stereotypy.

Od Albańczyków nie można wiele oczekiwać. To nie jest rdzenny lud Bałkanów (chociaż chcąc ukraść Kosowo wmawiali, że są Ilirami). Oni przybyli z Kaukazu, gdzie mieli swoje państwo (ale zostało podbite) i osiedlili się na obecnych terenach w 1043r., wypierając zarówno Ilirów jak i Słowian. A wiemy to dokładnie dzięki historykom bizantyjskim (Bizancjum jeszcze nadal istniało). To dlatego kulturowo i mentalnie Albańczykom bliżej do Czeczeńców niż okolicznych nacji (chociaż okoliczne nacje również nie są święte).
      • ma_dre Re: uprzedzenia 31.01.13, 20:33
        Ty tak powaznie pytasz? big_grin W czym gorszy jest szowinizm jakiegos zapyzialego, zacofanego, malutkiego kraiku o zerowych osiagnieciach w kazdej dziedzinie od szowinizmu swiatowej potegi??? Ten ostatni jest zasluzony.
        • iwoniaw Re: uprzedzenia 31.01.13, 22:46
          No faktycznie, o co ja pytam big_grin
          • wespuczi Re: uprzedzenia 31.01.13, 23:37
            jeszcze od zadnego amerkanina nie slyszalam ze w albanii to kultury niet, a oni caly czas jaka ta albanska historia bogata, wspaniala kultura europejska, w ameryce to lenie i brudasy itp..
            • iwoniaw Re: uprzedzenia 01.02.13, 22:47
              A z iloma Amerykanami (mającymi pojęcie o istnieniu Albanii) w życiu rozmawiałaś i na ile byli oni reprezentatywni dla narodu? big_grin
              • wespuczi Re: uprzedzenia 02.02.13, 00:09
                wieloma.
                • wioskowy_glupek Re: uprzedzenia 02.02.13, 09:33
                  Ta jasne na pewno wink
                  kwejk.pl/obrazek/362875/albania-nie-istnieje-.html
                  Bardzo podobnie było w filmie Fakty i Akty z DeNiro wink Takie pojęcie ma większość ludzi o tym kraju.
                  • wespuczi Re: uprzedzenia 02.02.13, 14:43
                    mieszkalismy w takim ustawieniu - polka, albanka a wokolo amerykanie, oni sie tak samo miksowali z nimi jak ja.
                    raz na tydzien np grali w pilke.
                    • iwoniaw Re: uprzedzenia 02.02.13, 17:52
                      No coś ty, i ci Albańczycy tak po prostu grali z nimi w piłkę, a nie ziali nienawiścią i poczuciem wyższości? Nie może być big_grin
                      • wespuczi Re: uprzedzenia 02.02.13, 18:59
                        nigdzie nie napisalam ze ktos byl zielony z nienawisci - tylko ze byly ciagle komentarze o albanskiej wyzszosci nad innymi narodami, a ze bylismy akurat w usa to sie amerkanom obrywalo ze leniwi, glupi, jezdzic nie umieja, malowac sie, no wszystko..
                        • sumire Re: uprzedzenia 03.02.13, 09:20
                          szczerze pisząc - wolę takie przekonanie o wyższości narodowej niż to, co nasz naród lubi uprawiać, czyli chodzenie z głową wciśniętą w ramiona i przekonanie, że wszyscy mają lepiej niż Polacy.
    • triss_merigold6 Re: uprzedzenia 31.01.13, 18:40
      To nie uprzedzenia tylko zdrowy rozsądek.
      Moja rodzona siostra przez rok pracowała w Kosowie, nasłuchałam się.
      Mam nadzieję, że tak wychowam córkę, że nie zainteresuje się facetem z kompletnie odmiennej kultury.
    • damajah Re: uprzedzenia 31.01.13, 19:55
      No cóż, muzułmanina dla którejś z moich córek bałabym sie bardzo. To jest bardzo odmienna kultura, właśnie jestem świadkiem takiego "związku" wśród znajomych - i potwierdza sie to o czym czytam i oglądam od lat (temat mnie interesuje) A wyglądało to tak - wielka miłość, ona tam pojechała, poznała "przemiłą" rodzinę, zrobiła z facetem dziecko a teraz robi co może żeby się odciąć bo są i groźby zamordowania, i zabrania dziecka i próby wykorzystania finansowego na całej linii - ot taki habibi typowy.
      Jestem uprzedzona. Bardzo.
      • marzeka1 Re: uprzedzenia 31.01.13, 20:48
        U mnie w rodzinie to chociaż w swojej głupocie panna dziecka nie strzeliła sobie z tym Arabem- ale i tak, długi po leniu, którego utrzymywała 3 lata, a który po otrzymaniu obywatelstwa zwiał do Anglii, spłacać będzie jeszcze jakiś czas.Wycyckał ją tylko finansowo.
        • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:22
          To nie jest kwestia kultury, ale ekonomii. Polacy ( i inni mieszkańcy demoludów) też zawierali swego czasu takie małżeństwa. Nawet dr. House takie zawarł big_grin
          • marzeka1 Re: uprzedzenia 02.02.13, 15:48
            nabakier napisała:

> To nie jest kwestia kultury, ale ekonomii. Polacy ( i inni mieszkańcy demoludów
            > ) też zawierali swego czasu takie małżeństwa. Nawet dr. House takie zawarł big_grin

- ależ ja się z tobą całkowicie zgadzam smile tyle, ze problem jest, gdy ty widzisz całość i motywację pana, a bliska osoba z rodziny bajki roi o powinowactwie duchowym, miłości jak ze snu i po grób??? I jest kompletnie głucha, gdy próbujesz pokazać, przekonać, że niech romansuje do upojenia, ale może niekoniecznie zaraz ślub i ściąganie do Polski na utrzymanie?? I nigdy nie pomyślałabym,że tak może zachować się prawie 40-letnia kobieta.
          • damajah Re: uprzedzenia 02.02.13, 20:34
            no dobra ale tutaj poza aspektem materialnym jest też religijny. Polacy chyba nie grozili śmiercią jak bogata niemka nie chciała dać kasy? Nie grozili uprowadzeniem dziecka bo musi być wychowane w ich religii?
            • nabakier Re: uprzedzenia 03.02.13, 07:43
              Religijnie to już jakis czas nie mordują, (choć taki reżyser Braun to by sobie pomordował), ale za to przestępczość się szerzy i zbrodnia tego typu.
    • josef_to_ja Re: uprzedzenia 31.01.13, 21:00
      Kosowo jest serbskie!
      • minerallna Re: uprzedzenia 31.01.13, 22:56
        Jakie by nie było jest sztucznie stworzone.
        I jak każde sztuczne "państwo" powinno zniknąć z map.
        • kk345 Re: uprzedzenia 02.02.13, 00:24
          > Jakie by nie było jest sztucznie stworzone.
          > I jak każde sztuczne "państwo" powinno zniknąć z map
          Interesujace. A które państwa są naturalne?
          • methinks Re: uprzedzenia 02.02.13, 00:42
            Touché!
          • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:16
            > Interesujace. A które państwa są naturalne?

Jak to: jakie? NASZE wink
      • wespuczi Re: uprzedzenia 31.01.13, 23:29
        niewiele to wnosi do dyskusji - moze poza tym ze od czasu deklaracji niepodleglosci kosowa, ci moi znajomi kochaja konserwe amerykanska i gw bush to ich ulubiony prezydent.
        • bi_scotti Re: uprzedzenia 31.01.13, 23:41
          Zainspirowana watkiem, zapytalam Wujka Googla o "Kanun", tu troche na temat: en.wikipedia.org/wiki/Kanun
          Fascynujace. Podobnie jak np. Cosa Nostra i inne takie "branie prawa w swoje rece" gdy swiat sie odwraca ...
          A jesli chodzi o Kosovo, to nie da sie zapomniec, ze Polska tez byla w swoim czasie (dla niektorych) bekartem traktatu werslaskiego. Hmmm ...
          • heca7 Re: uprzedzenia 02.02.13, 00:39
            Od paru lat planujemy pojechać z dziećmi do Albanii. Ten rok odpada ale może następny? Jak moja szwagierka o tym usłyszała stwierdziła, że absolutnie nie powinniśmy tam jechać bo mamy córkę (11lat) i ktoś ją może porwać bo tam dziewczynek jest mało surprised
      • kozica111 Re: uprzedzenia 02.02.13, 09:52
        Serbowie tez są specyficzni, nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.
        • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:14
          Polacy tez są specyficzni, nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.
          Włosi tez są specyficzni, nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.
          Niemcy tez są specyficzni, nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.
          Estończycy tez są specyficzni, nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.
          Hiszpanie tez są specyficzni, nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.
          Norwegowie tez są specyficzni, nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę.
          .......
          .......
          ........

Co z tego wynika? NIC
          • kozica111 Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:17
            Oczywiście że nic, to tylko moja subiektywna opinia oparta na moim doświadczeniu.
            • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:23
              Tyle, że suma takich uprzedzeń daje coś, co nie jest wesołe.
            • malpkap Re: uprzedzenia 22.02.13, 12:25
              A konkretnie? ok. 10 lat temu byłam jakiś czas w Zagrzebiu na studiach, mieszkałam w misateczku akademickim i w Serbach nic specyficznego nie zauważyłam. To już prędzej w tych z BiH (Bośniacy to muzułmanie, ale Chorwaci z tamtego rejonu są całkiem inni niż ci z Chorwacji). Bardzo fajnie mi się tam mieszkało, nie miałabym nic przeciwko, by mieć w rodzinie Chorwata lub Serba (znam z resztą kilka małżeństw polsko-chorw. i polsko-serbskich i niczym się nie różnią od tych typowo polskich). Kultura słowiańska, bardzo zbliżona do naszej, tyle, że są bardziej otwarci, towarzyscy i uśmiechnięci.
    • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 09:40
      Moim bliskim znajomym jest Arab, ateista, współzałożyciel demokratycznej partii w Iraku.
      Tak, tak- ateista, światły człowiek, cała rodzina ateistyczna, znana w Bagdadzie. Nikt ich jakoś z tego powodu nie morduje ani nie sekuje.
      Można? Można. Tyle w kwestii stereotypów.
      • olena.s Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:25
        W Iraku nie ma szarii - zgodnie z prawem koranicznym odstępca (którym twój znajomy by sie stał publicznie stwierdzając swój ateizm) powinien zostać zabity, o ile się nie nawróci po trzykrotnym zapytaniu przez odnośne władze. No, chyba że pochodzi z niemuzułmańskiej rodziny, to tylko baty wtedy.
        • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 13:09
          O to mi właśnie chodzi, żeby wszystkich nie wrzucać do jednego worka, bo rzeczywistość jest daleko bardziej skomplikowana, niż stereotypy wskazują.
          • wespuczi Re: uprzedzenia 02.02.13, 14:47
            hehe natomiat wszyscy znani mi albanczycy deklarowali sie jako muzulmanie, a w zyciu nie widzialam zeby sie modlili albo do maczetu szli smile)
            • bi_scotti Re: uprzedzenia 02.02.13, 18:26
              wespuczi napisała:

> hehe natomiat wszyscy znani mi albanczycy deklarowali sie jako muzulmanie, a w
              > zyciu nie widzialam zeby sie modlili albo do maczetu szli smile)
              >

Well, well ... wiekszosc znajomych Polakow czasem sie deklaruje publicznie, ze sa Roman-Catholics a o faktycznie chodzacych do kosciola to wiem o DWOCH kobietach i JEDNYM mezczyznie wink Reszta tylko okolicznosciowo na sluby i pogrzeby. Ale tak to i ja bywam choc zem ateusz. I o czym to swiadczy? Pewnie o niczym big_grin
              • wespuczi Re: uprzedzenia 02.02.13, 19:02
                po wysluchaniu kilki wykladow pt - religia muzulamnska jest najlepsza na swiecie i do tego w albanii lepsza, niz gdzie indziej bo kobiety nie musza sie okrywac chustami itp, no spodziewalam sie wiecej niz naszej wierzaco - niepraktykujacej hipokryzji.
                • bi_scotti Re: uprzedzenia 03.02.13, 00:45
                  No jak slowo daje, Wespuczi ... blogoslawieni, ktorzy sie niczego nie spodziewaja albowiem nie zaznaja rozczarowan wink Chcesz zeby ci Twoi Albanczycy byli lepsi/uczciwsi niz my? No way big_grin
                  Ilez oni sa na tej emigracji, ze im jeszcze nie przeszlo takie gadanie? To tak najczesciej mija po jakichs 5-7 latach - wszystkim nacjom przekonanym o swojej wyzszosci i specjalnosci. Oczywiscie, zdarzaja sie indywidualne wyjatki - moze mialas pecha i na takich trafilas. No to wspolczuje. Moge tylko suggest poszukanie ... innych Albanczykow do pogawedek i gry w pilke nozna. Good luck smile
                  • aandzia43 Re: uprzedzenia 03.02.13, 02:30
                    > Ilez oni sa na tej emigracji, ze im jeszcze nie przeszlo takie gadanie? To tak
                    > najczesciej mija po jakichs 5-7 latach - wszystkim nacjom przekonanym o swojej
                    > wyzszosci i specjalnosci.

A to pocieszająca obserwacja smile Oby tak wszystkim emigrantom przechodziło nieuzasadnione poczucie wyższości. No i nie odradzało się ze zdwojoną siłą w następnym pokoleniu wink
              • girl.anachronism Re: uprzedzenia 02.02.13, 20:08
                Zapisz sobie:
                R-Z-Y-M-S-K-O-K-A-T-O-L-I-C-Y
          • claudel6 Re: uprzedzenia 03.02.13, 02:28
            ale dostał te baty chociaz? big_grin
    • vidy Re: uprzedzenia 02.02.13, 10:41
      Do klasy mojego dziecka chodzi kilkoro dzieci z Kosowa, muzułmanie. Przyjechali do Szwajcarii po azyl, są prostymi ludźmi, nie pracują, od kanonu dostają zasiłki i mieszkanie.
      W pierwszym dniu szkoły, jak miała 4 lata, przyszła z śliwą pod jednym okiem , na drugi dzień została uderzenia jeszcze raz przez chłopaka z Kosowa. Takie miłe początki były w jej szkolnym życiu. Te dzieci są raczej żyjące w wspólnocie kosowskiej albo arabskiej. Brak aspiracji u rodziców przechodzi na następne pokolenie.
      Raz poszłysmy z corka do małej kosowianki (ma braci ponad 20-letnich) więc chciałam aby pozbawiły sie i była bezpieczna. Ale jak posluchalam filozofii życiowych jej matki, to o integracji raczej nie ma mowy. Dałam jej dużo książek i słuchowisk bajkowych typu grajki aby obsluchala sie z francuskim i baśniami. Ale króluje tam Cartoon, non-stop. Zaprosilam małą do nas, nie moze przyjść bo w tym czasie jest bajka na tv.
      Ich świat to nie moja bajka.
      • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 13:12
        Vidy, u nas bieda i marginalizacja socjalna -ze wszystkimi tego skutkami, np. agresją wewnątrz grupy- są dziedziczone. Tak samo znajdziesz grupy nie aspirujące do przełamywania schematu, bo na tym to uwikłanie społeczne polega- że przydusza do ziemi.
        • vidy Re: uprzedzenia 02.02.13, 15:35
          Mam wrażenie, ze w Szwajcarii emigranci mają większą szansę wyjścia z biedy niż np w Pl czy w Kosowie. A dzieci maja wielkie szanse, tylko trzeba troszkę chcieć. Biblioteki organizują darmowe spektakle teatralne, rożne warsztaty, istnieje ludoteka dla wszystkich - można bawić sie tam, grać w planszowki, pożyczyć je do domu. I smutne jest, ze te mamy z upośledzonych środowisk nie wyślą tam dziecka. Czasami na warsztatach ilustracji czy historii bylo 5 dzieci. Zaproponowałam mamie tej dziewczynki, ze jest kurs albanskiego, aby mogła nauczyć sie czytac i pisać. Ale powiedziała mi, ze literacki albański a ich mowa kosowska różnią sie i nie warto.
          • nabakier Re: uprzedzenia 02.02.13, 15:44
            Tak, oczywiście, tylko że to nie są różnice kulturowe, a ekonomiczne właśnie. Mogą zdarzyć się wszędzie.
    • aandzia43 To nie uprzedzenia, tylko instynkt samozachowawczy 03.02.13, 02:23
      Jak wyżej. Klimaty albańskie to dla mnie klaustrofobiczny, duszny horror. Córkę wychowałam tak, że pewne męskie typy nie wzbudzają jej zainteresowania, a środowiska z przedstawionymi przez ciebie scenkami rodzajowymi wzbudzają jednoznacznie chęc ucieczki.
    • jowita771 Re: uprzedzenia 03.02.13, 07:15
      Ja się cieszę, że my mamy Albańczyków daleko. Współczuje Macedończykom, że sie muszą z nimi użerać we własnym kraju, tylko patrzeć, jak będą chcieli tam jakies tereny przejąć. Z Kosowem też nie skończyli, było pieprzenie, że nie chcą przyłączyć do Albanii, ale moim zdaniem to kwestia czasu i zechcą.
      • fogito Re: uprzedzenia 22.02.13, 12:38
        Znam tylko jednego Albańczyka. Pracowałam z nim swego czasu w firmie amerykańskiej w W-wie. On nadal tam pracuje jako informatyk. Założył w Polsce rodzinę. Ma dwójkę dzieci. Jest to bardzo miły człowiek i bardzo delikatny w obyciu. Złego słowa na niego bym nie powiedziała. W Polsce na pewno był legalnie i świetnie władał i polskim i angielskim.
        • an_ni Re: uprzedzenia 22.02.13, 20:07
          pytanie czy jest muzulmaninem, bo nie kazdy albanczyk czy kosowianin bedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka