xsenia.pl 15.03.13, 18:03 kochane dziewczyny czy waszy dzieciom tez tak się psuja żeby?moja coreczka w grudniu miała dwie plomby i teraz ma znowu do leczenia trzy zabki.co może być tego powodem.myjemy zabki, ze słodyczami nie przesadzamy.dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ella_nl Re: psujace sie zabki u czterolatki 15.03.13, 18:40 A może słodkie napoje pije? Jakieś leki bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: psujace sie zabki u czterolatki 15.03.13, 18:54 Może po prostu ma 'zęby specjalnej troski' i być może musicie dbać o nie dużo bardziej niż inni. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: psujace sie zabki u czterolatki 15.03.13, 19:06 4 lata i 4 m-ce, ani jednego ubytku, jest w nielicznej grupie dzieci przedszkolnych ze zdrowymi ząbkami. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: psujace sie zabki u czterolatki 15.03.13, 19:13 Moj syn sredni 10 lat do dzis ani jednej plomby jego mlodszy brat 7 lat 4 plomby . O zeby dbamy podobnie a sredni powinien byc bardziej narazony bo bierze leki wziewne .Mysle ,ze w duzej mierze to kwestia" odziedziczen"a dobrych zebow Odpowiedz Link Zgłoś
xsenia.pl do klubgogo 15.03.13, 19:24 a jak dbacie o zabki? coreczka na stale bierze aerius i montelucast. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: do klubgogo 15.03.13, 19:58 Odpowiem za klubgogo, tzn u nas taka sama sytuacja - córka 4,5 roku zero plomb, dziur. Mycie rano, popołudniu w p-kolu, wieczorem. Zero słodkiego wieczorem po myciu zębów. Słodycze je. Regularna kontrola zębów. Jest na wziewach. Też brała Aerius i Singulair. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: do klubgogo 15.03.13, 20:40 Dokładnie, bardzo dbam o zęby córki, ona myje sobie rano i w przedszkolu, ja do tej pory szoruję jej porządnie na noc, później dopuszczalna jest tylko woda. Bez umycia zębów nie ma spania. Dodatkowo myje po weekendowych słodyczach, które też ograniczam. I kontrola, 2 razy w roku dentysta, raz na jakiś czas ja zaglądam. Odpowiedz Link Zgłoś
xsenia.pl Re: do klubgogo 15.03.13, 20:45 tez tak dziewczyny pielegnuje żeby córeczce jak wy ale widocznie ma slabe zabki. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: do klubgogo 17.03.13, 06:32 Zdarza się. Nic na to nie poradzisz. Mój 4-latek też ma słabe ząbki i zaczyna mieć już początki próchnicy. Starsza, 7-letnia córka ząbki ma w porządku, bez żadnych ubytków. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: psujace sie zabki u czterolatki 15.03.13, 19:31 To samo - u mnie prawie 11-latek i zero plomb a uwielbia slodycze, drugi prawie trzylatek zero plomb. Ale ich tata ma wyjatkowo dobra i zdrowa kosc - latami nie musial odwiedzac dentysty, choc prawie 40-tka na karku. To w duzej mierze kwestia koscca i genow - a jakie wy macie zeby, czy latwo atakuje je prochnica? Mojego brata poltoraroczniak (!) pod narkoza mial leczone prawie wszystkie zeby, bo mialy juz ubytki. Ale lubil sok jablkowy, ktory jest najgorszym napojem, zwlaszcza podawany noca, no i brat ma slabe dosc zeby. Co pije twoja corka? Powinna tylko wode... Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: psujace sie zabki u czterolatki 15.03.13, 22:46 Ryby dajesz i mleko? Ważna jest też pasta do zębów, dobra szczoteczka. Nie przesadzasz że słodyczami, ale jakie dziecko dostaje? Czy dajesz cukierki typu landrynki co zostają w zębach? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: psujace sie zabki u czterolatki 15.03.13, 23:01 nic nie napisalas o slodyczach i napojach tylko ze dbasz o szczotkowanie ale inne rzeczy tez sa wazne - jakie napoje, leki, slodycze no i geny Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: psujace sie zabki u czterolatki 16.03.13, 10:46 mojemu tez sie psują...ma 4 plomby i jednego zatrutego ząbka...w domu dbamy normalnie, ale w przedszkolu nie myją ząbków- więc 8 godzin bez mycia po posiłkach... Odpowiedz Link Zgłoś
stuletnia_stokrotka Re: psujace sie zabki u czterolatki 16.03.13, 11:25 moim dzieciom póki co nie psują się zęby dzieci lat 15 i 5,5 zero plomb,zęby nigdy nie były leczone,słodycze jedzą aż miło nie ma mowy,żeby któreś poszło spać bez mycia zębów,do picia na noc tylko woda kontrole u dentysty co pół roku albo częściej jeśli jest potrzeba pasta do zębów elmex zamiennie ze zwykłymi typu signal ja i mąż bardzo słabe zęby Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: psujace sie zabki u czterolatki 17.03.13, 00:55 u nas jak na razie jest czysto. Zeby myjemy, słodzonych badziewi (żadnych herbatków, ani soczków) do picia nie dajemy w ogóle od urodzenia, wczesniej brałysmy fluor, no i chodzimy do dentysty do kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: psujace sie zabki u czterolatki 17.03.13, 01:55 moze dentysta do dupy wpadlem do jednego kretyna na szybko na mala plabe akurat nie moglem isc do swojego to stwierdzil na przegladzie ze chyba z 20 zebow jest do leczenia moj czlowiek nie potwierdzil rewelacji tego pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś