Dodaj do ulubionych

czytadło do poduszki

30.03.13, 23:03
Podpowiedzcie coś, nie musi być bardzo ambitne.
Nie lubię fantastyki, nie lubię mrocznych kryminałów. Nie trawię opowiastek o 40 latkach, które rzuca mąż i wyprowadzają się na wieś prowadzić pensjonat (nie wiedzieć czemu ulubiony motyw literatury damskiej lat ostatnich).
Obserwuj wątek
    • thegimel Re: czytadło do poduszki 30.03.13, 23:08
      Lala Jacka Dehnela?
      Fajne.
      • aqua48 Re: czytadło do poduszki 31.03.13, 17:04
        Biografia Wioletty Villas? Iza Michalewicz, Jerzy Danilewicz.
    • nabakier Re: czytadło do poduszki 31.03.13, 17:17
      Kup sobie Amosa Oza "Wśród swoich" (własnie wyszło).
    • duola77 Re: czytadło do poduszki 31.03.13, 22:45
      jak nieambitne to prosz smile
      - Mira Michałowska "Od kuchni i od frontu"
      - Nora Ephron "Zgaga"
      - Emilie Ajar (Romain Gary) Zycie przed sobą"
      - Margaret Atwood "Pani Wyrocznia"
      - Cathy Hopkins "Polowanie na mężczyzn"

na przydługą zimę aby się doczołgać , w sam raz IMO big_grin
      • annakate Re: czytadło do poduszki 31.03.13, 23:00
        dziękuję, ruszam do księgarni smile bo już książki nakupione na zimę dawno się skończyły, a zima jakoś nie chce
        Mirę Michałowską uwielbiam, mam rozczytaną na kartki - bardzo lubię książki o jedzeniu, niekoniecznie z dosłownymi przepisami
        • duola77 Re: czytadło do poduszki 31.03.13, 23:15
          to co poleciłam to szukaj raczej w bibliotekach
          to takie fajne starocie ale umilają życie jak mało co

Książka Miry jest właśnie o jedzeniu - jakby
          bo to cudna opowieść o paryskiej bohemie , Gertrudzie Stein i wyjątkowej Alicji B. Toklas
          jest Picasso
          jest Wiedeń i tort Sachera

jest tyle urokliwości i takie to smaczne smile
        • duola77 Re: czytadło do poduszki 31.03.13, 23:23
          przypomniała mi się jeszcze książka kucharska Neli Rubinstein
          zawiera przepisy ale i dużo smakowitych opowieści
          • annakate Re: czytadło do poduszki 01.04.13, 09:37
            Nelę też znam, a nawet stosuję - robiłaś krem cytrynowy z jej przepisu? Bajka po prostu!
            Z tego typu literatury to jeszcze fajnie się czyta Olszańskiego "Podróże z łyżką i widelcem", Marię Iwaszkiewiczową, Tessę Capponi-Borawską, mam ze staroci Monatową już ponad stuletnią...
            • duola77 Re: czytadło do poduszki 01.04.13, 22:15
              Poszukam tego Olszańskiego. Tessa to pani od słońca Toskanii?
              Z Monatową to nie jest przypadkiem w ten deseń - " weź kopiec jajec i dziewkę kuchenną..." ? smile

Z romansideł przypomniał mi się rodzynek zaiste - Jerzy Putrament (a jakże big_grin) "Odyniec" tadam smile
    • demonsbaby Re: czytadło do poduszki 01.04.13, 09:28
      Ciekawa pozycja o przeobrażeniu Afganistanu i losie dzieci oraz kobiet od końcówki lat 50-tych do teraz, z wątkiem historycznym, politycznym no i jednego pokolenia - czytana jednym tchem - Tysiąc wspaniałych słońc - merlin.pl/Tysiac-wspanialych-slonc/browse/product/1,1202766.html?place=suggest

A jak chcesz dosłownie śmiać się w głos - zatem nie do poduszki, ale oczu nie mogłam oderwać, to polecam - Stulatek, który wyskoczył przez okno i nie wrócił - merlin.pl/Stulatek-ktory-wyskoczyl-przez-okno-i-zniknal_Jonas-Jonasson/browse/product/1,978481.html?place=suggest
      Tej pozycji, jak na razie nie u mnie nie przebiło.
      • hippo55 Re: czytadło do poduszki 01.04.13, 09:57
        Polecam dwie książki Marshy Mehran "Zupę z granatów" i "Wodę różaną i chleb na sodzie" fajnie i smacznie się je czyta.
        Zaczęłam teraz czytać pożyczone "Alibi na szczęście", ale chyba z "butów mnie nie wyrwie" wink - słabawo napisana, ale w sumie na taką pogodę się andaje wink
    • kodam3 Re: czytadło do poduszki 01.04.13, 10:58
      niedawno czytałam ksiązkę-trylogię Lingas Łoniewskiej Zakręty losu
      bardzo przyjemna lektura do poduszki-o miłości,namiętności...w sam raz do łózka big_grin
      a ostatnio Tammary Webber-Tak blisko-polecam
    • nangaparbat3 Re: czytadło do poduszki 01.04.13, 21:57
      Czytam wlaśnie szkarlatny płatek i biały, świetne do poduszki i bardzo dobra literatura jednoczesnie.
      • arwena_11 Re: czytadło do poduszki 01.04.13, 23:10
        Właściwie wszystkie książki Custlera, ale te z Dirkiem Pitem przede wszystkim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka