Dodaj do ulubionych

etyczne podróżowanie

13.04.13, 10:19
Praktykujecie, czy macie w trąbie?

www.mice.pl/component/content/article/125-informacje/366-aktywnie-odpowiedzialnie-i-z-gow-turystyka-etyczna
www.ethicaltraveler.org/

Z okazji zbliżających się powoli wakacji smile
My staramy się przestrzegać tych zaleceń na miarę naszych możliwości.
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 10:30
      w trabie mam

linki potem poczytamtongue_out
    • anias29 Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 10:38
      Praktykuję prawie w 100%, ale zupełnie odruchowowink
    • ailia Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 10:40
      Gdybym miala duzo pieniazkow, to bym na to zwracala uwage. A tak no to coz, zostaje duzy hotel AI a nie rodzinny motelik. Ale zgdazam sie generalnie z tym dawaniem dzieciom pieniazkow, bo wtedy ucza sie zebrac i tego od nich wszyscy oczekuja.
      • dorcia1234 Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 10:47
        zwłaszcza ten punkt mi się podoba:
        "Korzystaj z lokalnych usług Wielu mieszkańców miejsca, które odwiedziłeś, żyje właśnie z tego, że zaoferuje swoje usługi turystom takim jak ty. I nie próbuj się wymigiwać od płacenia czy buntować się przeciwko wyższym cenom dla obcokrajowców. Pamiętaj, że często ty zarabiasz o wiele więcej niż oni: parę złotych nie sprawi ci różnicy, a dla miejscowych może być konkretną sumą."
        ktoś kto to pisał, miał chyba na myśligłównie turystykę w krajach arabskich. Podróżując po Europie południowej raczej nie należymy do tych lepiej zarabiających smile

Z pozostałymi punktami się zgadzam, w miarę możliwości staram się działać w zgodzie z nimi
        • m_sl Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 10:55
          Staram się, ale to nie takie proste. Kiedyś wynajęłam lokalne mieszkanie, właśnie po to, by dać zarobić miejscowym a nie sieci hoteli. I jak przyjechałam, przeczytałam informację, że turyści, któzy wynajmują takie mieszkania przyczyniają się do wzrostu cen czynszów i do rugowania z mieszkań lokalnych mieszkańców sad
          Było mi głupio.
        • butch_cassidy dodatkowe linki 13.04.13, 11:04
          dorcia1234 napisała:

>ktoś kto to pisał, miał chyba na myśligłównie turystykę w krajach arabskich. P
          > odróżując po Europie południowej raczej nie należymy do tych lepiej zarabiający
          > ch smile
          >

Trafna uwaga smile

Ciekawie też się czyta o dalszych destynacjach, mniej popularnych u nas. Wtedy już cel podróży można wybierać mając na uwadze nie tylko zainteresowania:
          www.earthisland.org/journal/index.php/eij/article/best_ethical_destinations_for_2013/
          I jeszcze (dopiero znalazłam) dlaczego turystyka może być nieetyczna:
          www.tourismconcern.org.uk/the-issues-explained.html

• lady-z-gaga Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 10:47
      Większosc warunków spełniam, tylko targować się nie umiem smile
      • butch_cassidy Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 10:57
        Przyznam, ze ja też wykupuję hotel z przelotem i często z 2 posiłkami (cena lepsza i nie dam rady inaczej), ale całą resztę organizuję już sobie sama na miejscu.
    • jak_matrioszka Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 12:13
      Przepisy maja w trabie mnie. Do napisanych powyzej (o kosztach mieszkan i zarobkach polskich kontra te z krajow Europy Zachodniej) doloze taki z polskiego podworka:
      "Przedsiebiorcy" z dowolnej czesci Polski kupuja wykonane przez zatrudnionych na niewolniczych warunkach pracownikow w Chinach plastikowe figurki i sprzedaja na targach jako pamiatki z *** (np. Swinoujscia lub Zakopanego), bo tam ida lepiej niz w rodzinnym *** (wstaw nazwe dowolnej wsi lub miastecza z duzym bezrobociem i znikomymi walorami turystycznymi) - nie wspieram lokalsow, ale przyczyniam sie do wyzysku i niesprawiedliwosci spolecznej.
    • sumire Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 13:17
      myślałam, że na tym polega podróżowanie w ogóle - nie na spędzaniu tygodnia w międzynarodowym kombinacie all inclusive, tylko na byciu blisko lokalsów. mniejsza już o etykę, to po prostu dużo ciekawsze.
    • podkocem Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 19:11
      Wakacje?
      2 tyg w Polsce u rodzicow, 2 tyg w Hiszpanii u tesciow i po urlopie smile a poza tym, olewam te rady. jakos nie ma ochoty bladzic we mgle. Jak juz jade to z biurem podrozy i mam miec czas zorganizowany i nie zawracac sobie glowy szukaniem spania czy miejsc do zwiedzania.
    • kropkacom Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 19:22
      To chyba są raczej ogólne zasady podróżowania, zwiedzania. Bardzo ok. Trochę oczywistość. Niekoniecznie spędzania wakacji. Prawda?
    • angazetka Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 19:23
      Zważywszy, że głównie podróżuję do Londynu (od którego jestem uzależniona), rady są cokolwiek od czapy wink
    • wtopek nudne 13.04.13, 20:04
      kolejna politpoprawna propaganda
    • landora Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 20:28
      W Europie organizuję sobie wyjazd sama i jem w lokalnych knajpkach, ale jednak lecąc do Egiptu zdałam się na biuro podróży i wybrałam hotel AI. Trudno.
    • asia_i_p Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 22:38
      Niektóre rady rozsądne, jak na przykład te dotyczące kupowania lokalnie. Inne, dotyczące zwiedzania niestandardowego, powinny mieć gigantyczną gwiazdkę i dużym drukiem zaznaczone: "nie w - " i tu lista krajów względnie "na własne ryzyko". Są miejsca w Ameryce Południowej, gdzie z takiego niestandardowego zwiedzania można żywym nie wrócić.
      • podkocem Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 23:19
        Zagdzam się. Mój M regularnie jeździ do Peru (regularnie co 5 -7 lat tongue_out) ale bez "opiekuna" sam z hotelu nie wychodzi. W Indiach też był i sam się po ulicach nie włóczył.
    • ashraf Re: etyczne podróżowanie 13.04.13, 22:47
      Szacunek dla lokalnych obyczajów, kupowanie od tubylców itd. - ok. Małe moteliki i zwiedzanie na własną rękę nieeee - za dużo się naorganizowałam różnych imprez i atrakcji turystom w hotelu, w którym pracowałam, żeby zajmować się tym w wolnym czasie. Ciekawy kraj z bogatą kulturą i pięknymi plażami, dobry hotel All i biuro organizujące wycieczki fakultatywne - to dla mnie gwarancja udanego urlopu.
      • butch_cassidy Re: etyczne podróżowanie 14.04.13, 07:49
        Ja z tych co lubią się sami włóczyć, a w autokarze wycieczkowym z pilotem się męczą -uwielbiam zwiedzać samodzielnie (tam gdzie to bezpieczne - macie całkowitą a rację).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka