Dodaj do ulubionych

Odczulanie - roztocza

01.06.13, 21:22
Niedawno robiłam testy i wyszło, że jestem uczulona na roztocza. Mam zacząć odczulanie. Rozmawiałam z koleżanką, która też jest uczulona i stwierdziła, że jej lekarka odczulanie na roztocza odradza. Może któraś z Was to przechodziła. Czy to coś daje? Lekarz jest z gatunku - nie pogadasz (choć cieszy się opinią specjalisty), więc nie wiem co myśleć, jego pacjenci praktycznie wszyscy idą na odczulanie. Podzielcie się swoimi opiniami.
Obserwuj wątek
    • kawad Re: Odczulanie - roztocza 01.06.13, 21:43
      Mój syn jest odczulany, też roztocza. Zmiana jest ogromna, syn odżył a ja nie muszę wciąż sprzątać wink
      • najma78 Re: Odczulanie - roztocza 01.06.13, 22:02
        Lekarz specjalista powinien z pacjentem przedyskutowac wszystkie mozliwe opcje ale i tak do pacjenta nalezy decyzja wiec zupelnie nie rozumiem tego ze z lekarzem sie nie pogada i wszyscy ida na odczulanie bo to jakies zupelne nieporozumienie. Z odczulaniem to roznie bywa, nie wszedzie sie stosuje, sa zdaje sie dowody ze nie przynosi to oczekiwanych dlugofalowych skutkow.
    • mamalgosia Re: Odczulanie - roztocza 01.06.13, 22:00
      Odczulam syna. 8 miesięcy, na razie żadnych zmian
    • marzeka1 Re: Odczulanie - roztocza 01.06.13, 22:06
      Odczulam syna 2 rok (trawy,pyłki) i była do bardzo dobra decyzja- lepsza jakość życia zauważalna, skończyły się katary gigant w czasie pylenia, zapuchnięte i czerwone oczy.
    • e-kasia27 Re: Odczulanie - roztocza 01.06.13, 22:09
      A bez testów nie wiedziałaś, że jesteś uczulona na "kurz"?
      Jakie masz objawy?

Przy dużych objawach, które utrudniają życie warto spróbować odczulania, a nuż pomoże i będzie lepiej?
      Ale jeśli dopiero po testach wiesz, że jesteś na roztocza uczulona, to mało prawdopodobne, aby roztocza były główną i jedyną przyczyną tego, co Cię skłoniło do zrobienia testów.

Może zanim zdecydujesz się na odczulanie zrób jeszcze testy pokarmowe?

Uczulenie na roztocza wychodzi w testach każdemu alergikowi, ale tylko u nielicznych są one powodem dużych kłopotów. W większo0ści przypadków są one bez znaczenia, a główną przyczyną dolegliwości są zwykle alergeny pokarmowe.
      • a.va Re: Odczulanie - roztocza 02.06.13, 10:38
        e-kasia27 napisała:

> Uczulenie na roztocza wychodzi w testach każdemu alergikowi,

Nieprawda.

> ale tylko u nielic
        > znych są one powodem dużych kłopotów. W większo0ści przypadków są one bez znacz
        > enia, a główną przyczyną dolegliwości są zwykle alergeny pokarmowe.

Nieprawda.
    • agniesia1973 Re: Odczulanie - roztocza 01.06.13, 22:30
      Odczulałam sie dwa lata na roztocza. Zrezygnowałam, ponieważ zachorowałam na Hashimoto. Myślę, że chorowałam już przed odczulaniem ale niestety alergolog ignorował jak zgłaszałam pogorszenie samopoczucia. Zresztą twierdził, że mogę się odczulać mimo pierwotnego zespółu antyfosfolipiwego oraz dodatnich przeciwciał ANA. Endokrynolog powiedział, że możliwe, ze odczulanie kompletnie rozregulowało mój rozchwiany układ immunologiczny.
      Niestety odczulanie nie jest dla wszystkich, jak widać na moim przykładzie. Jednak większość osób, z którymi rozmawiałam w trakcie wizyt w poradni alergologicznej, twierdziło że odczulanie bardzo pomogło.
      • alopan Re: Odczulanie - roztocza 09.09.13, 20:48
        Polecam Wam PIP ALLERGY FREE. Nie napiszę gdzie kupić ,żeby nie było. Google pomogą.
        Ale bardzo polecam.
        Warto choćby poczytać i jeśli ktoś rezygnuje to niech wie z czego.
    • marina2 Re: Odczulanie - roztocza 02.06.13, 00:03
      odczulam syna / 9 lat/ na roztocza. poprawa polega na tym,że nos ma suchy,oczy nie łzawią.skóra jeszcze nie jest idealana,ale zdecydowanie lepsza.odczulanie trwa od lutego.
    • sundry Re: Odczulanie - roztocza 02.06.13, 09:53
      Moi bracia byli odczulani kilka lat temu, efekt był świetny, po pewnym czasie mogli odstawić wszystkie leki wziewne, a teraz praktycznie nie chorują, a wcześniej było zapalenie oskrzeli co chwilę. Nie wiem, jak jest u dorosłych, dlaczego lekarka ci odradza?
    • riki_i Re: Odczulanie - roztocza 02.06.13, 10:21
      Zdecydowanie popieram odczulanie. Ciężko będzie ci na początku, bo zanim dojdzie się do 1 ml najsilniejszej dawki raz na miesiąc, to trzeba do niej dochodzić etapami, stopniowo zwiększając moc szczepionki. Wizyty i zastrzyki masz wtedy co tydzień i jest to męczące (oraz drogie, bo chyba nie zamierzasz robić tego na NFZ i gnić po parę godzin w kolejkach?). Szczepionka Novohelisan na roztocza jest poza tym masakrycznie droga , nawet na receptę ze zniżką kosztuje obecnie bodajże trzy stówy.

Odczulam się na roztocza już ładnych parę lat (niedługo będę musiał to zakończyć, bo odczulanie robi się do 5 lat) i poprawa jest gigantyczna. Wcześniej zaczynałem mieć już początki astmy i obrzydliwe świsty w płucach. Do tego wodny katar non stop, spanie z oddychaniem przez usta albo z poduszką wysmarowaną olejkami udrażniającymi nozdrza, łzawienie i wieczne opuchnięcie oczu, swędzenie pod kolanami i przy łydkach - słowem komplet wszelkiego uczuleniowego syfu, jaki tylko może być. Teraz mam tylko czasem wodny katar, ale przejściowo i można go zbić farmaceutykami.

Jeśli nie wejdziesz w odczulanie, to pozostaje ci tylko ciągłe łykanie tabletek, ewentualnie zabiegi u znachorów, których skuteczność jest wątpliwa (korzystałem z najróżniejszych). Ja bym się nie zastanawiał ani chwili. Nie leczona alergia pogłębia się ! Dojdą ci kolejne alergeny!
      • zoe7 Re: Odczulanie - roztocza 09.09.13, 21:18
        Hmmm, odczulałam się novohelisanem trzy lata. Efekty miałam prawie "od razu", po kilku miesiącach, byłam przeszczęśliwa. Końca zastrzyk/ow nie było widać, alergolog nie udzielała z premedytacją odpowiedzi kiedy koniec odczulania i tak jakos wyszlo, ze zaprzestałam zastrzyków. Teraz, po 4 latach mam w sumie nawrót objawów, nie wiem co robić, ale takie zastrzyki nie są chyba "obojętne" dla organizmu, słyszałam różne opinie... poza tym nie chce mi się zaczynać od nowa, a innego wyjścia nie widzę. No i jest lipa sad
        • zuzi.1 Re: Odczulanie - roztocza 09.09.13, 21:33
          odczulanie powinno trwac 5 lat, a nie 3, może stąd Twój nawrót alergii
          • zoe7 Re: Odczulanie - roztocza 10.09.13, 09:50
            Chyba nie można stwierdzić kategorycznie, że pięc lat. Nawet w ulotce okres ten wynosi od 3 do 5, więc każdy przypadek jest inny. A alergolog ma generalnie podejscie - im dłużej tym lepiej.
    • simonkapl Re: Odczulanie - roztocza 09.09.13, 22:32
      Mialam zalecenie odczulanie, ze wzgledu na dzieci astmatykow, uczulonych na roztocza.Alergolog zalecil, drugi lekarz odradzil, nie zrobilismy.
      • simonkapl Re: Odczulanie - roztocza 09.09.13, 22:35
        Dodam, ze starszy syn (7lat) od 2 lat lekow wziewnych nie potrzebuje, uprawia wszelkie mozliwe sporty i jest ok. Mlodszy (5 lat) bierze flixotide zima, jedno psikniecie na dzien.
    • jowita771 Re: Odczulanie - roztocza 10.09.13, 10:37
      Ja mam atopika uczulonego na roztocza (nie tylko, niestety), zastanawiam się nad odczulaniem już ze dwa lata. Na razie radzę sobie inaczej - przed sezonem grzewczym psikam Alergoffem, intensywnie nawilżam dziecku skórę. Jak już nie będzie się dało inaczej - będziemy odczulać. Ja liczę, że alergia się z wiekiem wyciszy, ale nie olewam sprawy, dziecko jest pod stałą opieką lekarzy.
    • pszczolaasia Re: Odczulanie - roztocza 10.09.13, 10:49
      gdyby nie to ze 20 lat temu bylam odczulona m.innymi na roztocza to nie wiem czy bym zylawink
      z mojej strony moge powiedziec ze dalo mi odczulanie naprawde na 20 lat komfort zycia - normalny. jakbym nie byla nigdy alergikiem.
      teraz niestety odczulanie chyba przestaje dzialac albo to normalne ze jak ktos jako pachole chorowal na astme dziecieca wynikla z alergii to na stare lata astma wrocila. moja alergolog zastanawia sie nad odczulaniem albo i nie. bo ja stara jestem...i nie wiem czy warto we mnie inwestowacsuspicious
      z trzeciej strony u nas genetycznie w rodzinie sie umiera albo na raka albo dusi sie na astme i powiklania... takze wiem juz na pewno jaki komplet gemow mamindifferent nie wiadomo oczywiscie czy nie mam tez drugiego.
      reasumujac. bo jak zwykle sie rozgadalam. ja polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka