Dodaj do ulubionych

praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy

01.07.13, 23:31
czy jest tu ktoś taki? chodzi o normalną umowę o prace, ale z firmą zagraniczną (nie ma w Polsce żadnego przedstawicielstwa). albo ktoś kto się zna na roliczeniu podatku i ubezpieczenia w takim przypadku. bardzo proszę o kontakt (albo odezwanie się w temacie).
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 09:58
      Przepisy są dość pogmatwane, z tego co pamiętam sporo zależy od faktu, czy firma zatrudniająca jest na terenie UE czy nie (i jeszcze od poszczególnych krajów tu sporo zależy, co innego USA, co innego Japonia, co innego ZEA), oraz gdzie pracownik wykonywałby pracę (home office czy biuro jakieś na terenie Polski firma zapewnia).

Możesz się spróbować więcej dowiedzieć w swoim lokalnym ZUSie i Urzędzie Skarbowym, ale czasem nawet oni nie mają pojęcia o zasadach rozliczeń w takim przypadku uncertain
      • ichi51e Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.16, 20:37
        Infolinia ale najlepiej skypowac- ostatnio 45 min czekalam
    • fomica Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 10:05
      Wszystkie składki, zus-y w normalnej wysokości, Zus płaci firma, powinni sie zarejestrowac jako płatnik i składać miesięczne deklaracje. Natomiast podatek PIT płacisz sama, powinnas dostawac przelew na swoje netto + kwota podatku, nie dostajesz też od nich PIT-a rocznego.
      • claudel6 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 10:11
        doczytałam, ze sama mogę być płatnikiem ZUSu w takim przypadku, ciekawe czy to realne..
        chozi o firmę z UE
        • klocki.lego Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 10:37
          Cześć Claudel6, ja próbowałam coś takiego zorganizować i poddałam się po kilku wizytach w US i ZUS - nikt nie potrafił mi nic konkretnego doradzić. Wydaje mi się, że trzeba mieć formularz A1, ale kiedy dowiadywałam się o to w kraju rejestracji mojego pracodawcy, tam A1 traktowany był jako potwierdzenie, że firma wysyła pracownika za granicę, więc wchodziły w grę jakieś diety i inne dziwne sprawy i dałam sobie z tym spokójsmile Może Tobie uda się dowiedzieć więcej?
          • arista80 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 10:44
            Może spróbuj zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej www.mf.gov.pl/administracja-podatkowa/kontakt/krajowa-informacja-podatkowa

Swego czasu miałam podobny chociaż trochę inny problem. U mnie wyglądało to tak, że nawiązałam współpracę z polskimi biurami tłumaczeń na podstawie umowy o dzieło. Też powstał problem gdzie mam być rozliczana z podatków. Najpierw twierdzono, że w Polsce, potem jednak dodzwoniłam się na KIP, odwiedziłaam też doradcę podatkowego w Italii i powiedział mi, że jeśli na stałe mieszkam we Włoszech i moje miejsce pracy jest w It (praca w domu, on line) to muszę rozliczać się i płacić podatki w kraju rzeczywistego zamieszkania. Tyle, że jak pisałam to chodziło o umowę o dzieło, gdzie de facto Biuro nie jest moim pracodawcą a klientem (zleceniodawcą).
            • volta2 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 11:02
              ale taka jest zasada, że jeśli mieszkasz i masz centrum życiowych interesów poza polską to rozliczasz się w kraju gdzie to centrum faktycznie jest.

u nas firma i miejsce pracy było poza unią, złożyliśmy deklarację do polskiego usu o rozliczanie się w kraju naszych interesów. po powrocie złożyliśmy deklaracje o przeniesieniu cetrum do polski i wsio. za 2012 w kraju się nie rozliczaliśmy.

zobaczymy, co będzie za rok.

• littleblue Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 11:49
                Ja trenowałam przez kilka lat z Norwegami wink Latwe to nie było i przez Panie z mojego oddziału ZUS byłam rozpoznawana " jako ta Pani co ma taką dziwną umowę". Ale generalnie zadziałało, nawet normalny urlop macierzyński miałam wypłacony.
                Nie ma konieczność, żeby się pracodawca rejestrowal w ZUS, chociaż to tez jest opcja - ale już widzę zagraniczną księgowość, która odwala nasze deklaracje... Ja płaciłam sobie składki sama, dostawałam od pracodawcy kasę brutto brutto. Jeśli jesteś z Warszawy, mogę dać Ci namiar na swoją księgową, która już to przetrenowała...
                • claudel6 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 20:04
                  o, super, doskonale bardzo dziękuję. zgłosze się jak będzie to potzrebne, choć nie sądze bym przeszła nawet 1 etap, ale na razie nie zraził ich fakt, ze mam siedzibę w Polsce.
                • jezabelka79 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 28.03.14, 11:30
                  Witam, jestem w podobnej sytuacji. Czy moge prosic o kontakt littleblue na priv? Potrzebuje znalezc wzory umow z zagranicznym pracodawca o przejeciu przeze mnie obowiazkow platnika . Dzieki z gory.
                • cavegirl Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.16, 16:09
                  hey, please podaj mi namiar na kogos takiego. WLasnie trenuje to samo z niemcami. Oni chca zebym sobie wszystko sama rozliczala ale prawodawstwo w umowie niemieckie. Tez mnie interesuje jak w przypadku urlopow, chorobowego, czy macierzynskiego i td...
              • claudel6 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 19:58
                ja mam własnie centrum w Polsce. z podatkami to sprawa jest jasna - powinnam je placić tutaj, sama, pracodawca ma nie pobierac zaliczek. problem zaczyna się z cholernym ZUSem. bo teoretycznie zagraniczny pracodawca powinien płacić za mnie sam polskiemu ZUSowi. w tym celu oczywiscie firma musi zarejestrowac sie w Polsce, zdobyc NIP. w tym wypadku, o ktory mi chodzi, to nierealne. to mała firma, na pewno nie bedzie sie bawiła dla jednego pracownika w obcą księgowość. szczegolnie, ze tu nie ma żadnego przedstawicielstwa.
                • littleblue Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 03.07.13, 01:01
                  no to będziesz musiala zrobić tak jak ja -płacić sama. Mogę Ci nawet druki umowy o pracę z odpowiednimi sformułowaniami przeslać - w kontekście kto za kogo i ile płaci wink Tak czy inaczej spokojnie da się to przeprowadzić bez generowania kłopotów z polską biurokracją dla firmy.
                  • skop1 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 15.01.16, 00:53
                    Hej littleblue. Czy mogę poprosić o wspomniane wzory umów? big_grin Będę wdzięczny.
                  • biuro.gabi Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 16.08.16, 17:21
                    do Littleblue -czy ja też mogę prosić o taką umowę . Będę zobowiazana
    • allatatevi1 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 16:37
      wyrób sobie europejski nip
    • misiowamama-2 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 16:50
      Jeśli jesteś zatrudniona na umowę o pracę w kraju UE to podatek odprowadzany jest w kraju, w którym podpisujesz umowę. NP. Mieszkasz w Polsce, umowa z np. Anglia. Podatek odprowadzany w Anglii, nie w Polsce.
      W takim wypadku ubezpiecza cię również pracodawca zagraniczny. Nie mam możliwości ubezpieczenia się dodatkowo w Polsce, gdyż nie można korzystać z dwóch systemów na raz.
      • littleblue Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 02.07.13, 17:26
        Nie, podatki i ubezpieczenie płacisz tam, gdzie masz swoje " centrum interesow życiowych" czyli przebywasz bodajże powyżej 187 dni w roku. Kraj siedziby pracodawcy zagranicznego nie ma znaczenia - jeśli mieszkasz w PL tu należy płacić składki i podatki. Do wyboru jest tylko jak zrobić . Opcja A. Pracodawca zagraniczny rejestruje się w ZUS i płaci i prowadzi dokumentacje dokładnie na takich samych zasadach jak polski. Opcja B. Pracownik sam opłaca składki, dostając od pracodawcy kwotę brutto brutto ( uwaga na US, który próbuje traktować wszystko co wpływa na konto, jako dochód wink Opcja C - Pracownik i pracodawca podpisują umowę z trzecim podmiotem np. firmą księgową czy jakimś innym " manpower" , że pracodawca ceduje a pracownik się zgadza, że " manpower" będzie płacił za niego składki. Tak czy inaczej to jest możliwe, ale fakt faktem w ZUS i US nie dowiesz się niczego.
        • claudel6 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.13, 09:09
          littleblue napisalam do Ciebie na gazetowy priv, mam nadzieję, że doszło.
    • claudel6 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.13, 00:28
      masakra. wyszło mi, że w PL podatek od dochodu z ubezpieczeniem jest 2 razy wyższy niż w UK. na 1000 zł płacone tam tu trzeba zapłacić 1800+ zł. i u nich dodatkowo te obciązenia spadly od 2010 r. kiedy tam pracowałam. k..a jak tu w tej Polsce żyć? sad
      • klocki.lego Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.13, 07:44
        Chyba, ze firma Cie oddeleguje do PL: www.hmrc.gov.uk/forms/ca3822.pdf
        • claudel6 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.13, 09:08
          No tak, ale mi chodzi o to, zeby miec polskie ubezpieczenie, bo tu zyję i mam dziecko. Nie zaryzykuję braku ubezpieczenia lekarskiego, reszta mnie wali (znaczy skladki emerytalne, rentowe i ch.. wie jakie), ale wiadomo, że ubezpieczenie trzeba płacić w całości, nie mozna sobie wybrac z pakietu. no nic, napisze im, ze nie opłaca mi sie niestety bycie pracownikiem na umowe o prace – co jest pewnym kuriozum, bo to teoretycznie najbezpieczniejsza i najlepsza dla praconika forma zatrudnienia.
          • run_away83 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.13, 09:46
            A może opłaciłoby Ci się zarejestrować działalność gospodarczą i z tym zagranicznym pracodawcą zawrzeć kontrakt? Wtedy sama wszystko opłacasz (sama rozliczasz podatek, płacisz zus), ale kwota, którą na to przeznaczysz będzie sporo niższa, więcej zostanie w garści. Jak nie zależy Ci na emeryturze tylko na ubezpieczeniu zdrowotnym, to może być dobra opcja. Mój mąż pracuje od dawna dla zagranicznych pracodawców, aktualnie dla firmy z UK i wybrał właśnie taką opcję zatrudnienia.
            • claudel6 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.13, 10:12
              Jak najbardziej, to jest najlepsza forma „wspolpracy z zagranicą”. Ale napisali mi, ze oni nie praktykują tzw. contractów – ze wszyscy pracownicy muszą być zatrudnieni na umowę o pracę. Dziś im napiszę, ze niestety w tej sytuacji musze się wycofać, bo będę dostawała o 500 funtów mniej niz pracownicy w UK z taka samą pensją, a to robi całą operację średnio opłacalną. Normalnie „kocham” moj kraj. A jak słucham publicystów i polityków debatujacych o OFE i ze Polacy za mało oszczędzają i ze popyt wewnętrzny siada, to mam ochotę wyrzucić radio/telewizor przez okno. W UK jest podobno megakryzys – tylko ze od 2010 rząd obnizył obciążenia płac (gdybym zarabiała teraz tyle co tam zarabiałam w 2010, to bym dostawała 100 funtów wyzsza pensje netto) i jesli dostaje jakikolwiek oferty pracy to tylko stamtąd – pomomo tego, że siedzę tu juz 3 lata!
              • run_away83 Re: praca w Polsce dla zagranicznego pracodawcy 05.07.13, 10:30
                No my właśnie zdecydowaliśmy się na emigrację, czekamy tylko na narodziny trzeciego potomka (10 tygodni mi zostało do terminu) i w drogę. Życie za granicą nigdy nie było szczytem moich marzeń ale postępujące pogorszenie jakości życia tutaj, fatalne warunki jeśli chodzi o oświatę, służbę zdrowia i walący się system ubezpieczeń społecznych; w połączeniu z przynętą w postaci mężowskiej podwyżki i awansu - to wszystko skutecznie mnie przekonało że czas zwijać manatki sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka