Dodaj do ulubionych

borelioza - jak to jest?

25.07.13, 10:36
mam pytanie do osób mających doświadczenie z boreliozą
syn był na obozie harcerskim /spanie w lesie , itd/ miał kleszcze , jeszcze po przyjeździe wyciągnęłam mu kilka
czy robić mu teraz jakieś badania czy czzekać ile?
byłam u pediatry powiedziała że obserwować i szukać ew. rumenia ale wiem że brak rumienia nie świadczy o braku boreliozy
może ktoś cos wie
Obserwuj wątek
    • kosa.bar Re: borelioza - jak to jest? 25.07.13, 10:45
      Test Western blot jest miarodajny po około 6 tygodniach od ukąszenia. Jeśli masz te kleszcze możesz je teraz wysłać do badania i już.
    • azomim Re: borelioza - jak to jest? 25.07.13, 11:36
      Powinnas zbadac kleszcze po wyjeciu. Ale jesli za pozno- obserwuj syna. Borelioza daje tez objawy typu- goraczka, dreszcze, pocenie sie. Ja po tym, jak dlugo trwa leczenie mojego synka, podalabym antybiotyk "profilaktycznie". Nie zrobilam tego (za namowa lekarza oczywiscie) i teraz leczymy sie od roku z niewielkim skutkiemsad
      Chodzi o to, ze najlatwiej wybic kretki boreliozy zanim zagniezdza sie gleboko i przejda w stan uspienia, zeby zaatakowac pozniej.
      Nie chce straszyc, ale ta choroba to jakis koszmarsad(
      • karambol45 Re: borelioza - jak to jest? 25.07.13, 11:47
        kleszczy oczywiście już nie mam , ale też "chory" kleszcz nie oznacza choroby u człowieka
        a do pediatry poszłam właśnie " z chęcią" podania antybiotyku ale pediatra nie widział wskazań niestety
      • kamea_chateau napisz do mnie na priv 25.07.13, 14:35

dam ci namiary bo ja mam namacalny efekt leczenia.
        Lekarze nie mają pojęcia o boleriozie, stad takie koszmary w poźniejszym leczeniu.
        • karambol45 Re: napisz do mnie na priv 28.07.13, 20:14
          napisałam na priv
    • kamea_chateau Re: borelioza - info 25.07.13, 13:17

nie każdy kleszcz jest zakażony!
      Natomiast trzeba uważać na objawy, rumień, objawy grypy itd.
      Test elysa i western nie są miarodajne po 60 dniach, gdyż bolerioza po 30 dniach bez leczenia przechodzi w stan utajony i wtedy staje się koszmarem.
      Mogę Ci napisać więcej szczegółów na priv bo jak podam namiar na lekarza, albo jak leczyć i czy to mnie tutaj rozszarpią niby za reklamę.
      Leczyłam Tatę na własnę rękę po zapoznaniu się z literatura medyczną, bo niestety większość lekarzy bagatelizuje sprawę lub nie ma pojęcia o skutecznym leczeniu.

• giokonda.it Re: borelioza - info 25.07.13, 13:31
        Ja poproszę namiary na tego lekarza na priv. Z góry dziękujęwink
        • giokonda.it Re: borelioza - info 25.07.13, 14:52
          giokonda.it@gazeta.pl
      • karambol45 Re: borelioza - info 25.07.13, 13:43
        to poprosze na priv info
        i jestem zaskoczona tymi 60 dniami jakos nigdzie tego nie wyczytałam
    • jematkajakichmalo Re: borelioza - jak to jest? 25.07.13, 13:24
      Z antybiotykami tez trzeba uwazac. Dowiedz sie czy rejon z ktorego syn przytargal kleszcze jest zagrozony czy nie.
      U nas lekarze nie daja antybiotyku profilaktycznie. Podzielam te teorie, bo srednio sobie to wyobrazam jakbym miala podawac corce non stop antybiotyk od mniej wiecej 2 miesiecy (od tego czasu przynosi kleszcze srednio co kilka dni.... a do konca sezonu jeszcze spooooooro czasu... cale lato mialaby go lykac "profilaktycznie"??
      • lauren6 Re: borelioza - jak to jest? 25.07.13, 14:22
        Profilaktycznie to powinnaś zaszczepić swoje dziecko p/boreliozie, skoro ma kleszcza co kilka dni uncertain
        • morenadenna Re: borelioza - jak to jest? 25.07.13, 14:28
          nie ma szczepionki na bolerioze
          • kamea_chateau odkleszczowe zapalenie opon mózgowych n/t 25.07.13, 14:33

:
      • kamea_chateau leczenie 25.07.13, 14:32

Jematka nie poczuj się urażona, alemało wiesz o jadowitych sad kleszczach. To straszna choroba, leczenie polega na łykaniu dzien w dzień 10 albo więcej pastylek antybiotyku,nie tydzień czy dwa ale kilka lub kilkanaście miesięcy dzień w dzień. I dieta, taka żeby nie dostać grzybicy, drożdzycy czy innej cholery.
        Masakra, jest też inne leczenie, niestety lekarze nie mówią o niej bo wolą nabijać kabzę koncernom. Ja jestem po długim i strasznym leczeniu, ale mam kwity przed i po kuracji. Leczenie zakończyło się pełnym sukcesem.
        • asis09 Re: leczenie 25.07.13, 15:23
          Najpierw córka miała rumień, po wykonaniu badania WB okazało się że to pełna borelioza.
          Leczona 8 miesięcy 3 antybiotykami jednocześnie i oczywiście dieta.
          Ja i mąż też jesteśmy chorzy, badaliśmy się niedawno i od 5 miesięcy na antybiotykach.
          Każdy z nas ma inne objawy: zmęczenie, brak pamięci, bezssenność, depresja, bóle stawów,
          brak mazi stawowej itd itp
          Córa właśnie złapała kleszcza, od razu podałam Duomox w maksymalnej dawce,
          /mam zapas na wszelki wypadek/ plus wysłałam kleszcza do badania.
          Na szczęście nie miał bb.
          Z informacji pani w centrum badań : w ubiegłym roku mieli 20% zarażonych kleszczy,
          w tym roku jakieś 40%

Znane laboratorium:
          www.wielkoszynski.webity.pl/
          Lekarz poradzi ci jakie badania wykonać.
          • kamea_chateau asia napisz do mnie na priv 25.07.13, 16:13

smile
            • stef63 Re: forum borelioza 25.07.13, 16:18
              Forum borelioza:

forum.gazeta.pl/forum/f,26140,Borelioza.html
        • jematkajakichmalo Re: leczenie 28.07.13, 23:18
          Ja wiem jak wyglada leczenie, ale nie bede "karmila" dziecka antybiotykiem przez cale lato, a tyk bym praktycznie musiala bo co chwila cos przynosi (mieszkamy w lesie i nie da sie tego uniknac).
          Ja wierze lekarzowi, na pewno jakby mieli przypadki boreliozy (to jest klinika przyszpitalna gdzie on jest ordynatorem wiec informacje ma) to by postapil inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka