Dodaj do ulubionych

Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ

26.11.13, 19:23
w sytuacji takiej jak obecnie czyli jest mało generalnie pieniędzy i nie na wszystko starcza?
Moje propozycje:

- na fundowanie antykoncepcji (seks nie jest niezbędny do życia, zaś wkładki antykoncepcyjne nie leczą żadnego schorzenia)
- na znieczulenia do porodu ( ale przy jednoczesnej możliwości wykupu prywatnego znieczulenia na życzenie, które nie kosztuje drogo, około 200 zł)

A Wasze propozycje? Oczywiście jeżeli są pieniądze to nie ma problemu z fundowaniem wszystkiego, łącznie z operacjami plastycznymi. Piszę o sytuacji gdy pieniędzy jest niewiele.
-
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:27
      Na pomaganie w szpitalu trollom takim jak gazeciarz.
    • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:28
      Na leczenie uzależnień i ich powikłań (np. choroby płuc u palaczy), chorób będących wynikiem otyłości jeśli pacjent nie chce schudnąć i ofiar wypadków drogowych, które same te wypadki spowodowały jazdą po pijanemu. Czyli na to, co mamy na własne życzenie i z własnej głupoty.
      • jola-kotka Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:32
        Dobrze się czujesz?bo mi się wydaje,że właśnie lekarz ci jest potrzebny.
        • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:37
          Dlaczego? Nie ma pieniędzy na operację serca u dzieci, a jest na leczenie pijaka, który wjechał w słup - gdzie tu sprawiedliwość?
          • kochamruskieileniwe Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:41

na to powinny iść pieniądze z narzutów na alkohol i papierosy...
            • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:51
              A jak ktoś pali papierosy z przemytu?
              • kropkacom Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:41
                To moja teściowa wypada z leczenia, bo jakieś trefne kopci. Jak jej napisze to się ucieszy big_grin
                • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:03
                  big_grin big_grin big_grin
          • lauren6 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:42
            A jak przepraszam stwierdzisz, że ktoś ma raka płuc, bo całe życie palił, a nie np. bo był biernym palaczem?

Z resztą największym obciążeniem dla służby zdrowia nie są ci prowadzący niezdrowy tryb zycia, bo tacy wcześnie umierają, tylko ci zdrowi, co dożywają sędziwego wieku. Może takich "ukarzmy" i ich nie leczmy?
          • jola-kotka Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:44
            A czyli człowiek ma prawo wykonać sąd nad drugim człowiekiem. Super. Jesteś gruby zdychaj. Ten gruby czy pijak jeśli jest ubezpieczony ma prawo być leczony. Nikt nie ma prawa wartosciować czyje życie jest ważniejsze no chyba że jesteś bogiem.
            • lady-z-gaga Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:13
              >Ten gruby czy pijak jeśli jest ubezpieczony ma prawo być leczony.

A jesli nie jest?
            • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:27
              Każdy sam decyduje o sobie. Wysokość składki ubezpieczeniowej powinna być uzależniona od trybu życia i podejmowanych ryzyk. Tak samo, jak prywatne ubezpieczenie nie pokryje Ci kosztów leczenia jeśli spowodowalas wypadek po pijanemu - nie powinno to obciążać NFZ. Leczenie owszem, ale na koszt pacjenta. Udzielić pomocy, a potem wystawić rachunek.
              • ira_07 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:28
                > Każdy sam decyduje o sobie. Wysokość składki ubezpieczeniowej powinna być uzale
                > żniona od trybu życia i podejmowanych ryzyk.

A co to te ryzyki tongue_out ? A tak serio - siedzący tryb życia -> otyłość. Aktywny tryb życia -> kontuzje. Jedzenie słodyczy - szkodliwe, gluten szkodliwy, mleko - biała śmierć. Drób - hormony, czerwone mięso - śmierć, pierogi - nadwaga. Znalazłby się człowiek, który miałby niską składkę wink ? I kto by sprawdzał ten tryb życia big_grin ? No tak na poważnie - jak to sobie wyobrażasz? Komisja niespodziewanie sprawdzająca zawartość lodówki i czy aby na pewno obywatel poszedł pływać, tak jak napisał w oświadczeniu big_grin ?
            • lauren6 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:30
              Jola broni grubych. Nie wierzę.
            • asia_i_p Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:43
              Nikt nie mówi, że ma być nieleczony. Ale może rzeczywiście przy pewnych zachowaniach wyjątkowo ryzykownych powinien się do tego leczenia dokładać.
      • jamesonwhiskey Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:03
        Wplywy za vat ikcyze a faje i alko czterdziesci miliardow to wiecej niz wplyw z pit przy budzecie nfz szejdziesiat milirdow to palacze wlasnie ci funduja opieke zdrowotna wiec teraz ich ladnie przepros wlasciwie to pownni moec najlepsze terapoe poza kolejnoscia
        • amy.28 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:12
          Ej a ty coś piłeś czy masz nowego smartfona?
          smile))
          • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:33
            On zawsze tak pisze, zapewne zgodnie ze swoim nickiem..
    • sumire Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:28
      Bardzo zabawne zdanie ci wyszło z tym seksem, który nie jest niezbędny do życia...
      • marychna31 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 21:45

> Bardzo zabawne zdanie ci wyszło z tym seksem, który nie jest niezbędny do życia
        tylko skąd taki gazeciarz miałby się znać na seksie? wink
        • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 12:19
          marychna31 napisała:

>
          > > Bardzo zabawne zdanie ci wyszło z tym seksem, który nie jest niezbędny do
          > życia
          > tylko skąd taki gazeciarz miałby się znać na seksie? wink

W dodatku niezbędnym do życia.. wink
      • misiu-1 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:46
        sumire napisała:

> Bardzo zabawne zdanie ci wyszło z tym seksem, który nie jest niezbędny do życia

Zabawne i zupełnie nielogiczne, bo przecież to nie seks nie miał być finansowany z NFZ tylko antykoncepcja. A antykoncepcja faktycznie nie jest niezbędna do życia, a nawet wręcz przeciwnie. smile
    • jowita771 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:34
      Na znieczulenie jakiekolwiek, ktoś kiedyś zrobił badania, z których wynikało, że ból przy porodzie może być równie silny jak przy amputacji, więc można byłoby zaoszczędzić na znieczuleniu, dać pacjentowi kij w zęby, kieliszek wódki i ucinać bez znieczulenia. Tylko że amputacje dotyczą też panów, więc pewnie Cię takie rozwiązanie nie interesuje, Gazeto.
    • jola-kotka Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:35
      Bez seksu da się żyć?może da ale jak długo?
      • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:37
        Jedno pokolenie big_grin
      • ella_nl Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:38
        jola-kotka napisał(a):

> Bez seksu da się żyć?może da ale jak długo?

I co to za życiesuspicious...
        • lauren6 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:43
          Gazeciarz tak żyje i ma się niby dobrze suspicious
          • vilez Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:46
            Jakie dobrze? Bez mózgu to dobrze? suspicious
            • amy.28 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:14
              Bez mózgu, bez kobity i bez seksu. Za to ma internet.
    • iwoniaw Na internet w waszym psychiatryku - widać po tobie 26.11.13, 19:37
      bowiem, że ta forma terapii zajęciowej jest kompletnie nieefektywna.
      • 3-mamuska Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 26.11.13, 19:45
        Palacze kupują fajki, z tego państwo sporo zarabia, dlatego tez te pieniądze powinny iść na leczenie chorób.
        To samo z alkoholem.

Ból powinno sie zwczac wszelkimi sposobami.
        Osoby otyłe palacze powinny płacić dodatkowe ubezpieczenie.
        Ranny w wypadku po pijaku powinien spłacać czesc kosztów.

Na potrzymanie ciąży bardzo wczesnej, bo nie na dowodow na to ze takie leczenie pomaga.
        A i na zatrzymywanie pacjenta 3 dni w szpitalu tylko po to zeby mu zrobić podstawowe badania.
        Ktore mozna wykonać w 1 dzień tylko ze wtedy szpital nie dostanie zwrotów kosztów.

A i trzymanie kobiet po porodzie, w UK juz po 6 godzinach od porodu mozna iść do domu, a se kobiety jakiś nie różnią sie , to i w Polsce po co trzymać 3 dni.
        • amy.28 Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 26.11.13, 23:16
          Najtaniej bedzie jak w ogole sobie urodza w domu, a lozysko z pepowina odesla dhl'em,
          • gazeta_mi_placi Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 27.11.13, 10:05
            W Holandii większość kobiet rodzi w domu.
            • duzeq Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 27.11.13, 12:34
              Juz nie. Znakomita wiekszosc w szpitalu i za taki porod sie placi.
            • pitahaya1 Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 27.11.13, 16:45
              Bierzemy przykłady z Holandii? Supersmile
        • podkocem Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 27.11.13, 10:16
          > A i trzymanie kobiet po porodzie, w UK juz po 6 godzinach od porodu mozna iść d
          > o domu, a se kobiety jakiś nie różnią sie , to i w Polsce po co trzymać 3 dni.

Zgadzam się, ale trzeba pamiętać, że w UK położne jeżdżą po domach (do mnie np przyjeżdżały codziennie przez pierwsze 3 dni, w tym już w dzień powrotu do domu - rano wróciłam, po południu przyszła położna) - takie wycieczki też są dość kosztowne, choć może faktycznie tańsze niż trzymanie w szpitalu.
          • rosapulchra-0 Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 27.11.13, 12:22
            W Polsce też jeżdżą, ale pojawiają się pierwszy raz jakiś tydzień lub dwa po porodzie..
      • rhaenyra Re: Na internet w waszym psychiatryku - widać po 26.11.13, 19:49
        big_grin
    • krolowa_online Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:37
      a z czego sa fundowane sanatoria w pl?
      z tego co zauwazylam, jest to teraz tak powszechne, ze szok ile osob jezdzi sobie na takie darmowe wczasy oplacane ze skarbu panstwa.
      Takie rzeczy najbardziej mnie szokuja, bo nie znam innego kraju, gdzie takie rarytasy bylyby fundowane przez panstwo.
      a druga rzecz ktora mnie szokuje, to wiejskie szkoly, ogromne budynki, gdzie pracuje ponad 10 nauczycieli, 2 panie sprzatajace i uwaga- w szkole uczy sie 50 dzieci!
      i takich szkol jest duzo i nic sie nie da zrobic!(a to tak przy okazji)
      • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:42
        O, to to. Że za sanatoria płaci nfz to skandal.
        No i RENTY. Temat-rzeka.
      • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:59
        1) Na służbę zdrowia dla VIP-ów. Politycy i inni "równiejsi" powinni być leczeni na takich samych warunkach ja reszta społeczeństwa. W końcu sami ten system stworzyli.
        2) Na refundowanie tanich leków (np.lek na tarczycę bez refundacji jest droższy o .... 2 zł) Mało komu robi to różnicę a można by dofinansować z tego leczenie choćby jednego dziecka z nowotworem
        3) Na premie dla urzędników
        4)Na apartamenty siedziby NFZ - rozumiem biurowce ale nie rozumiem przepychu tych budynków
        5) Na odszkodowania za błędy konkretnych lekarzy
        6) Na operacje plastyczne
        7) Na leczenie osób starszych pomijając leczenie bólu - Mam tu na myśli np. drogie i bolesne leczenie osób po 90 roku życia gdzie nawet jeśli uda się wyleczyć pacjenta to pożyje on najdłużej kilka lat tu proponowałabym leczeniem objąć osoby młodsze a osobie starszej zapewnić opiekę paliatywną.
        8) Na leczenie osób bezdomnych - uważam, że należy takich leczyć ale nie powinni oni mieć większych praw niż ludzie ubezpieczeni.

Za to uważam, że koniecznie należy zwiększyć zakres świadczeń stomatologicznych. Nie może być tak, że zęby nadające się do leczenia na NFZ można jedynie bezpłatnie wyrwać. Uważam też, że dzieci powinno się leczyć bez względu na koszty - tak by Fundacje nie musiały się tym zajmować.

• jola-kotka Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:07
          Następna bawiąca się w boga a ten co ma 90 lat mniej pragnie żyć niż ty?
          • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:25
            Ja gdybym mogła to byłabym pierwsza, która przeniosłaby pieniądze przeznaczone na stadiony do NFZ i leczyłabym wszystkich. Wiem, że to jest brutalne co napisałam o osobach starszych choćby w kontekście tego, że dłużej płacili składki zdrowotne. Jednak moralnie mając do wyboru leczenie dziecka a leczenie osoby 90+ wybrałabym dziecko. Osoby starsze często wbrew temu co piszesz nie chcą być już leczone, mają świadomość swojego wieku i proszą już tylko o danie im spokoju. Wiem co piszę bo spędziłam trochę czasu na oddziale chorób wewnętrznych gdzie średnia wieku była 85/90 lat. Ludzie Ci żyli wspomnieniami swojej młodości - jedni świadomie inni mniej świadomie opowiadali całymi wieczorami swoją młodość. Nie chcieli nawet być przekładani przez pielęgniarki na drugi bok w celu uniknięcia odleżyn a ich rodziny nalegały na bolesne i też nie ukrywajmy drogie badania dla nich.
        • ella_nl Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:21
          beatulek napisała:

>
          6) Na operacje plastyczne
          Niektóre operacje plastyczne powinny być refundowane.
          • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:26
            tak masz rację. Chodziło mi o fanaberie np. mam za długi nos itp. bezdyskusyjnie powinny być refundowane np. w sytuacji poparzenia twarzy.
            • kropkacom Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:29
              Chyba, że spaliła się od peta, który wypadł zahaczywszy o za długi nos.
              • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:34
                Wtedy za operację zapłaciła płacąc akcyzę przy zakupie papierosów smile
                • kropkacom Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:35
                  Chyba zacznę palić smile
        • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:55
          > 8) Na leczenie osób bezdomnych - uważam, że należy takich leczyć ale nie powinn
          > i oni mieć większych praw niż ludzie ubezpieczeni.

a mają??....
          • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 21:04
            tak - nie płaca składek a są w szpitalach obsługiwani poza kolejnością i mimo braku ubezpieczenia nie dostają rachunków za leczenie.
            • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 21:40
              pierwsze słyszę żeby byli obsługiwani poza kolejnoscią.
              poza tym - bezdomny wcale niekoniecznie musi znaczyc ze nieubezpieczony...
              • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 22:40
                dziennik-niecodziennik napisała:

> pierwsze słyszę żeby byli obsługiwani poza kolejnoscią.
                > poza tym - bezdomny wcale niekoniecznie musi znaczyc ze nieubezpieczony...

Oczywiście, że są.
                Czekałam kiedyś na tomograf głowy z podejrzeniem wstrząśnienia mózgu, ze trzech takich wprowadzono przede mną, prosto z karetki, z rozbitą głową / ręką / dupą, zionących alkoholem na kilometr i bełkoczących, zebranych z ulicy albo z jakiejś awantury na melinie.
                • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 22:43
                  no to albo byli w gorszym stanie zdrowia niż Ty i potrzebowano tomografii na cito, albo sie ich chciano pozbyc ze względu na zapachy.
                  natomiast jako tacy bezdomni pierwszenstwa nie mają. jako grupy potencjalnego pierwszenstwa są wymieniani inwalidzi wojenni, honorowi dawcy, kobiety w ciązy i ktoś tam jeszcze, ale na pewno nie bezdomni.
                  • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 22:49
                    Nie wiem jak w Polsce, ale w UK bez kolejki przyjmowane są wprost na oddział osoby, które w ciągu 48 godzin opuściły szpital i znów do niego wróciły. Tak było w moim przypadku. Wyszłam w piątek wieczorem, w niedzielę rano mąż mnie zawiózł na emergency, pokazał mój wypis i od razu zawieziono mnie na oddział i zrobiono badania na cito.
                  • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:15
                    dziennik-niecodziennik napisała:

> no to albo byli w gorszym stanie zdrowia niż Ty i potrzebowano tomografii na ci
                    > to, albo sie ich chciano pozbyc ze względu na zapachy.
                    > natomiast jako tacy bezdomni pierwszenstwa nie mają. jako grupy potencjalnego p
                    > ierwszenstwa są wymieniani inwalidzi wojenni, honorowi dawcy, kobiety w ciązy i
                    > ktoś tam jeszcze, ale na pewno nie bezdomni.

Formalnie nie, ale karteka musi zabrac takiego z ulicy i muszą wykonac mu wszystkie badania, bo przeciez nie powie Ci, na co choruje, a historii choroby brak.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:07
                      karetka w ten sposób to musi KAZDEGO zabrać z ulicy i tak potraktowac. nie widze powodu żeby na tej podstawie twierdzić że bezdomni są z założenia uprzywilejowani. znając procedury twierdziłabym że raczej wrecz odwrotnie.
                  • attiya Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:08
                    o tak, na pewno bardziej potrzebowali pomocy - w postaci setki uncertain
              • attiya Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:07
                oczywiście, że są
                nie raz byłam świadkiem jak czekając na ostrym dyżurze, musiałam ustąpić pierwszeństwa pijakom/menelom/narkomanom, bo byli przywiezieni przez karetkę - na głodzie, na kacu itp
                a ktoś czekający - często z dzieckiem - pół nocy, nadal musiał czekać
                • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:24
                  nie są.
                  jedyna zasada na ostrym dyżurze to to ze pierwszenstwo ma uraz groźniejszy. chocby i doznał go menel.
            • beverly1985 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 22:22
              No patrz, a ile kobiet nie płaci skladek, bo sa na ubezpieczeniu męża? (i wcale ci meżowie nie płacą wiekszych składek z tytulu posiadania żony)
              • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:07
                Albo mają ubezpieczenie z urzędu pracy.
                • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:15
                  Jeśli nie mają ubezpieczenia to płaci za nich opieka społeczna. I tak - szpitale mają nakazane przyjmować ich zawsze i robić im wszelkie badania. Są tacy, którzy na SOR przychodzą jedynie przenocować (i wcale nie jest to rzadkość) - bo na dworze zimno a szpital ich przyjmie i przy okazji morfologie zrobi. Normalny, nieubezpieczony człowiek dostałby rachunek i pewnie sam wiedząc jakie są koszty prosił o minimum badań. Bezdomni przychodzą przenocować - szpital przyjmując ich na SOR robi komplet badań - bo musi. Oni rano opuszczają szpital i swoje wyniki i leczenie maja w odwłoku. Jak będzie mroźna noc to przyjdą ponownie.
                  • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 12:24
                    Beatulek, sorry, ale bajki wymyślasz teraz..
                    • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 12:38
                      Ropuszko ze względu na to, że zator miałam spędziłam tyle czasu na SOR (zanim mnie zdiagnozowali), ze już nawet ja ich rozpoznawałam. Pielęgniarki znały ich nazwiska nie patrząc w kartę.
                      • bsl Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:03
                        beatulek napisała:

> Ropuszko ze względu na to, że zator miałam spędziłam tyle czasu na SOR (zanim m
                        > nie zdiagnozowali), ze już nawet ja ich rozpoznawałam. Pielęgniarki znały ich n
                        > azwiska nie patrząc w kartę.
                        W Czechach tez to tak dziala
                        • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:03
                          Beatulek, mój nic to Rosapulchra-0 (to z łaciny, gdybyś nie wiedziała), a nie ropuszka. Czytanie nie boli, złośliwość na tym poziomie nie robi na mnie wrażenia smile
                          • rosapulchra-0 Sorry, bsl, to post do beatulka n/t 27.11.13, 14:07

• beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:17
                            Wiem Rosa ale przeliterowałam dopiero po wysłaniu posta - bije się w pierś i przepraszam.
                            • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:43
                              Luzik smile
                      • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:01
                        Zator miałaś? Czy może zakrzep? Przy zatorze to już by cię nie było, gdybyś tyle czasu czekała na SORze, zapewniam cię.
                        Pacjentka po dwóch zatorach płucnych.
                        • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:26
                          Z zakrzepem to ja na SOR trafiałam - tam dostawałam leki na zwolnienie pracy serca i info, ze to prawdopodobnie tarczyca mam sobie badania zrobić w przychodni. ( I zrobiłam ale co z tego jak wyniki miałam w normie a i tak mnie do endo wysyłali -a na wizytę u endo miałam czekać ponad rok.) Jak w końcu doszło do zatoru to od razu TK z kontrastem, mega akcja w szpitalu i w końcu trafna diagnoza. Ale nie o tym wątek.
                          • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 15:04
                            Czyli zaniedbanie pracowników SORu.
                            Objawy zatoru, nawet mikrozatorowości płuc są tak ewidentne, że naprawdę trzeba się wykazać nie lada ignorancją lub złą wolą, aby ich nie widzieć. A zakrzep to otwarta brama do zatoru przeca.. Nie dali ci idioci żadnych leków przeciwzakrzepowych?
                            • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 16:21
                              Myślę, że pracowników SOR-u zmylił mój wiek oraz to, że nie biorę i nie brałam tabletek anty... JA sama też się uskarżałam na zmęczenie i kołatanie serca.... ale mniejsze o to - teraz już jest dobrze. Leki brałam później - przez prawie rok. Wcześniej i w przychodni i na SOR - mówili, że serce tak pracuje jakbym miała problemy z tarczycą.

Ale już mniejsza o to - pisałam bo wtedy właśnie spotkałam się z bezdomnymi nocującymi na SOR i później na oddziale już miałam "koleżanki" 85/90 lat i wyraźnie widziałam, ze te osoby same już nie chciały być leczone. Pamiętając tamtych ludzi pisałam o zaniechaniu bolesnego i drogiego leczenia u ludzi 90 +.
                              • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 16:52
                                Ja bym tylko dodała, że zaniechanie leczenia osób mocno starszych, o ile sobie tego życzą.
                                • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 16:53
                                  Ale to już wtedy wchodzi w grę eutanazja (szczególnie dla tych starszych z głodową emeryturą), która jest nielegalna w Polsce..
                                  • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 17:05
                                    Kiedy ostatnio w Polsce ktoś umarł z głodu (nie piszę o osobach chorych np. na anoreksję ani o Rumunie który na znak protestu głodował aż do zejścia śmiertelnego tylko o normalnych choć ubogich ludziach)?
                                    Dziękuję.
                                  • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 18:31
                                    Nie eutanazja. Osobom w bardzo podeszłym wieku zapewnia się opiekę paliatywną. Nie dobija się ich. Sam Jan Paweł II odmówił uporczywego leczenia.
        • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 22:36
          Z jednym się na pewno nie zgodzę - NFZ w ogóle nie powinno finansować stomatologii. Przecież to nie jest ratowanie życia i zrowia tylko właściwie medycyna estetyczna. Chcesz mieć ładne zęby, musisz za to zapłacić.
          • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 22:44
            Miałam kolegę, któremu rosły trzy rzędy stałych zębów, dzięki którym miał wiele problemów, z jedzeniem włącznie, o zniekształconej twarzy nie wspominam, miał kilka operacji, zęby wyrywane były wielokrotnie i odrastały - uważasz, że to medycyna estetyczna?
            • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:13
              rosapulchra-0 napisała:

> Miałam kolegę, któremu rosły trzy rzędy stałych zębów, dzięki którym miał wiele
              > problemów, z jedzeniem włącznie, o zniekształconej twarzy nie wspominam, miał
              > kilka operacji, zęby wyrywane były wielokrotnie i odrastały - uważasz, że to me
              > dycyna estetyczna?

Tak, nadal tak uważam. Czy zagrażało to jego życiu? Zniekształcona twarz to problem estetyczny.
              • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:34
                A brak możliwości normalnego jedzenia i nieziemski ból całej szczęki?
                • ira_07 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:35
                  No co Ty Rosa, mógł się żywić płynami big_grin
                  • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:39
                    Np. sondą przez nos smile Uśmiecham się, ale serio chodził z rurką w nosie, a w torbie miał takie specjalne urządzenie i worek z jedzeniem (w postaci płynnej). Oczywiście nie ma znaczenia, że to był nastolatek, który z tego powodu, że wyglądał jak wyglądał, cierpiał fizycznie, to jeszcze miał straszną depresję. No cóż.. to na pewno była medycyna estetyczna uncertain
                    • ira_07 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:41
                      Daj spokój, przecież ona ci racji nie przyzna smile Nie trzeba nawet takich przypadków, zwykły ból zęba bywa nie do zniesienia.
                      • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:48
                        Ból zęba to jest jedno. drugie to od niewyleczonych zębów można zachorować na poważniejsze choroby. Nie przez przypadek przed niektórymi poważniejszymi zabiegami lekarze najpierw każą wyleczyć zęby.
                • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:50
                  rosa, to nie jest tak, że uważam, że zębów nie powinno się leczyć. Ale pytanie było - co jest ważniejsze. No więc ja uważam, że ratowanie życia jest ważniejsze od poprawiania jego komfortu, a poprawianie komfortu jest ważniejsze od estetyki.
                  • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:58
                    a1ma napisała:

No więc ja uważam, że ratowanie życia jest ważniejsz
                    > e od poprawiania jego komfortu, a poprawianie komfortu jest ważniejsze od estet
                    > yki.
                    >
                    Z tym zdaniem to ja się akurat zupełnie nie zgadzam. Ale, jeśli pozwolisz, to swoje zdanie uzasadnię jutro. Kładę się już spać, aby mieć jutro siłę(?) na kolejne pisanie wink
                    • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:12
                      Zęby to bardzo ważna część człowieka. Dałam ci przykład chorego na raka kości szczękowych. To bardzo bolesna choroba. Często chorzy tracą całe szczęki - myślisz, że to dla poprawy komfortu chorego? A rekonstrukcja ich - uważasz, że to estetyka?

Ratowania życia ZA WSZELKĄ CENĘ np. ludzi z wypadków też często gęsto jest niepotrzebne. Proces umierania najczęściej jest nieodwracalny i tylko od 1% do 7% reanimowanych udaje się uratować. To nie są optymistyczne wyniki. Podobnie jest z chorymi terminalnie, którym niewiele pozostało do zakończenia życia.
                  • kochamruskieileniwe Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:46

eee.... no w końcu lepiej sepsę leczyć. Na pewno tańsze to (zwłaszcza na oiomie np) niż wyleczenie stanu zapalnego zęba....
                    Ewentualnie delikwent zejdze, ale cóż, to. W końcu i tak Ziemia przeludniona jest.
                  • aagnes Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:01
                    no to juz chyba tak jest - ile zebow mialas robionych na nfz? w ogole nie znam nikogo kto by sie dostal i wyleczyl panstwowo zab.
                    rozmawialam z dentystka i mowila, ze wlasnie do tego dazy nasze kochane panstwo - zeby stomatologie w ogole wydzielic i nie dokladac ani grosza
          • ira_07 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:34
            Kwestia ŁADNYCH zębów to stomatologia estetyczna. Kwestia ZDROWYCH zębów już nie. Uważasz, że zdrowy ząb to kwestia estetyki? To chyba cię nigdy nie bolał.

Przecież to nie jest ratowanie życia i zrowia tylko właściwie medycyna est
            > etyczna.

Poczytaj trochę na temat chorób, jakie mogą być spowodowane przez chore zęby, a potem się wypowiadaj...
            • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:51
              Nie, nie bolał. Może dlatego, że je myję?
              A co do chorób powodowanych przez chore zęby - czy wyrwanie zęba nie załatwia sprawy? Załatwia. Dalej to już tylko kwestia estetyki.
              • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 00:01
                To naprawdę nie jest takie proste, jak o tym piszesz. Nawet codziennie lub kilkukrotnie myte zęby dziennie potrafią się zepsuć, a uwierz - ból jest nie do zniesienia.
                Wyobraź sobie, co czuję ludzie chorzy na raka kości i jak bardzo muszą cierpieć z bólu.
                Ale teraz już naprawdę do-bra-noc! smile
              • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:26
                > A co do chorób powodowanych przez chore zęby - czy wyrwanie zęba nie załatwia s
                > prawy? Załatwia. Dalej to już tylko kwestia estetyki.

nie załatwia, ponieważ w ten sposób mozna sie pozbyc w szybkim tempie wielu zębów. a brak zebów to:
                - niemoznosc dokładnego pogryzienia pokarmu - połykane duże kawałki mogą uszkodzic przełyk - kłaniają sie rózne dolegliwosci, mogące nawet wymagać operacji;
                - nie dosć dobrze pogryzione jedzenie zalega dłużej w żołądku, ktory musi wydzielić więcej kwasu - zaczynają się dysfunkcje ktore mogą skutkować także operacjami (wrzody, nadtrawienie żołądka itd);
                - z nieodpowiednio pogryzionego i w efekcie niewydajnie strawionego pokarmu organizm nie odzyskuje wartości pokarmowych - mimo jedzenia organizm jest niedożywiony, zaczynają się awitaminozy itd;

chore zęby to nie tylko kwestia estetyki. zęby się leczy. wyrwanie zęba to ostatecznosc.
                myślałam że we współczesnym świecie to oczywiste.
                • kochamruskieileniwe Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:49

idąc tą logiką - po co leczyć złamanie kończyny, w końcu od czego amputacja!
                  • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:14
                    Po co amputować? Niszczyć sprzęt i marnować czas lekarzy - kończyna sama się zrośnie w końcu..
              • ada1214 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:25
                Dziewczyno! Wyjawiasz tutaj swoja nieziemska ignorancje! Skoncz juz bo sie flaki wywracaja. Zeby nieleczone moga byc przyczyna ciezkich chorob a nawet sepsy. I nie, usuniecie zeba nie zawsze zalatwia sprawe, zalezy w jakim stanie byl przed.
                • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:47
                  Ile znasz przypadków, że nieleczone zęby doprowadziły do sepsy?
                  Konkretnie, wymień proszę.

Nie twierdzę, że zębów nie powinno się leczyć. Twierdzę, że niekoniecznie na NFZ, jeśli brakuje na operacje ratujące życie.
                  • ada1214 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:54
                    a1ma napisała:

> Ile znasz przypadków, że nieleczone zęby doprowadziły do sepsy?
                    > Konkretnie, wymień proszę.

Wez, nie oslabiaj mnie. Nie znam osob ktore tak dlugo chodza z zepsutymi zebami, az dojdzie do uogolnionej toksemii. Ale jakby a1ma byla ministrem zdrowia i odciela ludziom mozliowsc leczenia zebow, to sporo by takich bylo. Mowie Ci, koncz wasc i wstydu oszczedz. Czuje se zazenowana czytajac Twoje wywody.
                    • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 11:47
                      Najfajniej byłoby, gdyby NFZ refundował wszystko. Może masz receptę, jak to zrobić za oszałamiające 200-300 zł miesięcznie na 3-osobową rodzinę?
                  • kochamruskieileniwe Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 11:05
                    znam jeden - zakończył się zejsciem z tego świata. Leczenie zęba, na bank, kosztowałoby mniej niż walka z sepsą.
                    Tyle tylko, ze to był akurat nietypowy przypadek, bo zdarzył sie osobie z porazeniem nerwów czuciowych i nie czuła bólu.
                    Normalnie - taki stan zapalny powoduje ból, ze człowiek o niczym innym nie myśli, jak o pójsciu do dentysty.
                    I mozna myc zęby codziennie, zdrowo się odzywiac itp, ale jak sie korzen zacznie psuc - to kicha blada.
                    Z Twoich postów wynika, ze nie masz zbytnich doświadczeń na polu zębowym. big_grin Nie kazdy ma to szczęści. Więc nie mierz każdego własna miarką. Różne przypadki się zdarzają..
                    A to, ze masz tak zdrowe zęby - to w dużej mierze zasługa genów smile
          • raszefka Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 16:16
            a1ma napisała:

> Z jednym się na pewno nie zgodzę - NFZ w ogóle nie powinno finansować stomatolo
            > gii.

Zgadzam się. To, co NFZ w tej chwili proponuje jako leczenie stomatologiczne jest kpina, pudrowaniem syfa i sprawianiem wrażenia, że coś się w ogole da wyleczyć. Nie mówię o wysokiej specjalistyce, onkologii tych okolic czy rekonstrukcjach polowy twarzy (żeby mi nikt nie wyjechał z chwytajacymi za serce opowieściami) tylko o kontraktach ogolnostomatologicznych.

• podkocem Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:18
          Podobno urodził się już człowiek, który dozyje 130 lat, więc taki 90latek w przyszłości będzie miał nie kilka a kilkadzisiąt lat przed soba...
          • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:15
            Podobno to ja mam zdrową głowę..
            • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:16
              .. według forum ofkors.
    • kropkacom Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 19:46
      Każdy przypadek powinien być rozpatrzony na forum emama. Forumki po rozpatrzeniu różnych aspektów (wina, zasługi dla społeczności, rokowania) w głosowaniu decydowałyby o refundacji leczenia częściowej lub całkowitej z NFZ. Z głosowania wyłączone byłyby emigrantki, męskie trolle, bezrobotne, ateistki, katoliczki big_grin
      • vilez Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:01
        Kropka, zostajesz ministrą zdrowia w naszym ematkowym gabinecie cieni.
        Ja mogę być premierą polityczną, hehe big_grin
        • mid.week Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:03
          uważajcie na zegarki drogie panie ;p
          • vilez Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:22
            Zostajesz ministrą od dróg smile
            • mid.week Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:12
              https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQr5jzuwKarZgC7S0O0HGY-9FlaQGqnwU99EWFkY3IcWAxAeOg
      • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 21:18
        kropkacom napisała:

> Każdy przypadek powinien być rozpatrzony na forum emama. Forumki po rozpatrzeni
        > u różnych aspektów (wina, zasługi dla społeczności, rokowania) w głosowaniu dec
        > ydowałyby o refundacji leczenia częściowej lub całkowitej z NFZ. Z głosowania w
        > yłączone byłyby emigrantki, męskie trolle, bezrobotne, ateistki, katoliczki big_grin

I to jest najlepsza odpowiedź w tym wątku! Gratulacje! http://emots.yetihehe.com/1/oklasky.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/oklasky.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/oklasky.gif
    • nickbezznaczenia Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:01
      Znowu głupoty wypisujesz.
    • attiya Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:11
      na znieczulenia podczas operacji - może kobieta urodzić bez znieczulenia, można i operację bez tegoż przeprowadzić
      a jak ktoś chce, to zawsze może wykupić takowe znieczulenie
      • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:13
        attiya napisała:

> na znieczulenia podczas operacji - może kobieta urodzić bez znieczulenia, można
        > i operację bez tegoż przeprowadzić
        > a jak ktoś chce, to zawsze może wykupić takowe znieczulenie
        >

zawsze można tez sobie samemu rękę czy nogę uciąć - wystarczy tylko konsultacja by lekarz zaznaczył w którym miejscu. Może też doradzić jaki nóż kupić.
    • 18lipcowa3 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:30
      leczenie nieszczepionych dzieci
      leczenie alkoholików i palaczy
      leczenie grubasów którzy do otyłosci doprowadzili obzarstwem
      • krolowa_online Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:41
        czyli niech dzieci cierpia za glupich rodzicow?
        to zlamanej nogi tez nie skladac, gdy ktos wlozyl sliskie buty
        wy tu czasami takie bzdury wypisujecie, a nie dostrzegacie, gdzie istnieje prawdziwy problem,:
        jak pisalam: sanatoria, trzymanie w szpitalach po porodach, operacjach, gdzie to naprawde sa rzeczy zbegdne a kosztowne
        • kicia_beauty Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 11:20
          Za leczenie nieszczepionych dzieci ( nieszczepionych przez światopogląd rodziców; nie mówię tu o przeciwwskazaniach do szczepień ) powinni płacić ich eko-rodzice.
    • triss_merigold6 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:39
      - na dofinansowanie viagry dla inwalidów
      - na adrologow (ostatecznie facet może żyć bez seksu, nic mu nie będzie)
      • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:10
        Ale androlog nie zajmuje się wyłącznie funkcjami seksualnymi.
    • asia_i_p Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:42
      Ja się poważnie zastanawiam, czy nie powinno się zrezygnować z refundowania wszystkim jak leci, niezależnie od stanu majątkowego, leków, które nie są bardzo drogie. Wiem, że to niesprawiedliwe, ale z drugiej strony refundowanie komuś, kto nieźle zarabia, leku tak, żeby płacił za niego 7 zł a nie 14 zł (i mówimy o leku starczającym na dwa tygodnie, nie na dzień), podczas gdy brakuje na zabiegi ratujące życie, to chyba przestawienie priorytetów.

Na pewno przydałaby się częściowa odpłatność za usługi medyczne, nawet symboliczna, typu 5-10 zł za wizytę (ze zwolnieniami dla najuboższych).

Bo moim zdaniem za dużo pieniędzy schodzi na przynoszenie ludziom takiej ulgi, której praktycznie nie zauważają, i podejrzewam, że to się dodaje.
      • kochamruskieileniwe Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 09:50
        no niesprawiedliwie byłoby podwójnie. W końcu im więcej ktoś zarabia, tym wyższą składkę na NFZ płaci...
    • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 20:56
      > - na fundowanie antykoncepcji (seks nie jest niezbędny do życia, zaś wkładki an
      > tykoncepcyjne nie leczą żadnego schorzenia)

ja proponuję w ogole refundowanie tylko i wylącznie jednej formy antykoncepcji - podwiązania nasieniowodów. i bez znieczulenia - masz racje, po co te fanaberie.
      • wioskowy_glupek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 21:07
        Na in vitro , bo to fanaberia pozatym jak kogoś mi stać na in vitro toi na dziecko nie . . .
        Na leczenie meneli
    • solejrolia Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 21:03
      -na sanatoria
      -na pobyt w szpitalu celem zrobienia badań (to mozna amubolatoryjnie)
      -na pobyt w szpitalu celem czekania na diagnozę
      (np. pobyt w oddziale trwał w sumie 8 tygodni, z czego 4tygodnie to było wyłącznie obserwacja pacjenta i czekanie na wynik jednego, konkretnego badania, potwierdzającego schorzenie, a że schorzenie "dobrze płatne" to oddziałowi "opłacał się" taki pacjent, który nie był leczony, ani nie był absorbujący)
      • feleedia na wstydliwe choroby 26.11.13, 21:15
        na które choruje gazeciarz big_grin

forum.gazeta.pl/forum/w,10226,147059832,147059832,Wstydliwa_choroba_a_savoir_vivre_.html
        • hiacynta333 Re: na wstydliwe choroby 26.11.13, 23:28
          https://jajco.pl/pic/1355164452-89NbXH.jpg
    • ira_07 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 26.11.13, 23:24
      Na nic. Zlikwidować NFZ i służbę zdrowia, niech przetrwają najsilniejsze jednostki.
    • black_halo Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 00:00
      Wsadze kij w mrowisko ale uwazam, ze pieniadze podatnikow nie powinny isc na terapie celowane za miliony euro dla grupki pacjentow, ktorym te terapie zazwyczaj nie przywracaja zdrowia tylko daja lekka ulge w cierpieniu albo przedluzaja nieco agonie. Kompletne marnotrwastwo a dodatkowo wiekszosc tych osob i tak jest pozniej nieproduktywna, siedzi na rencie albo co gorsza na zasilku pielegnacyjnym siedzi ktos z rodziny.
      • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:23
        Dobrze, że nie ty decydujesz o ludzkim życiu i zdrowiu. I żaden to kij, ani mrowisko. Wystarczy wątek przeczytać smile
    • aguar Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 08:46
      Ja z kolei uważam, że zwykłe wizyty u lekarza pierwszego kontaktu powinny być częściowo odpłatne, choćby 10-20 zł (wyłączając powiedzmy najbiedniejszych) - wtedy z jednej strony by się zebrało trochę kasy a z drugiej by się zwiększyła dostępność. W ogóle też uważam, że jeśli NFZ już się decyduje, że jakieś konkretne badania są refundowane, to niech będą refundowane niezależnie od tego od jakiego lekarza ktoś ma skierowanie - czy prywatnego, czy z sieciówki czy z poradni na NFZ. Bo mnie najbardziej to wku..., że niby pewne rzeczy teoretycznie są refundowane, ale jest ogromny problem z wyegzekwowaniem tego.
      • aguar Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 08:50
        A jeśli chodzi o wypowiedź autorki, to nieznieczulanie uważam za niehumanitarne, a z kolei oszczędzanie na antykoncepcji spowoduje późniejsze wydatki na poród i pediatrę.
        • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:08
          Racja, ale potem te dziecuszki będą na nas pracować i płacić składki więc się równa i to z górką (jeżeli dzietność faktycznie by skoczyła).
          • podkocem Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:22
            wyjadą do UK, Niemiec i Kanady i tyle
            • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:24
              Podkocem, z klawiatury mi to wyjęłaś dosłownie wink
    • plater-2 to idzie nowa rewolucja 27.11.13, 09:25
      Czy zauwazylyscie drogie panie, ze pan Obama z uporem probuje wprowdzic podobny do naszego NFZ w USA, bo sie bardzo martwi o ludzi, ktorzy sa "biedni" ( z niewazne jakiej PRZYCZYNY !!!) i nie maja kasy na leczenie ?

I ze czesc spoleczenstwa zywiolowo protestuje ?

Uwazam, ze powinnm miec przynajmniej WYBOR - CZY ja w ogole CHCE sie ubezpieczac w ZUS i NFZ.Bo moze ja wole odkladac do skarpety albo na dobra lokate w banku ? Bo uwazam ze to zlodziejski system, ktory faworyzuje niebieskie ptaki, a karze zaradne mrowki ? A jak bede potrzebowac na operacje to po prostu pojde do mojego banku i bank widzac, ze jestem osoba wyplacalna udzieli mi pozyczki ? A moze mi tarocistka wywrozyla ze dlugo nie pozyje i postanowilam nie oszczedzac na stare lata tylko podrózowac. Czy ja wygladam na osobe ktora wszystko, co zarobi przepija, w zwiazku z tym jakies "organa" musza sie mna intensywnie opiekowac i proponowac mi programy typu BIRTH KONTROLL, bo sie w sposob niekontrolowany rozmnazam i zagrazam dobrobytowi innych ???

Nalezy sie uwowic (debat sejmowa) ile przeznaczamy ze wspolnej kasy (nie za duzo) na dobry program pomocy osobom zdezorientownym zyciowo, bo jak tego nie zrobimy, to przyjda z po nasza kase i tak z transparentem "to idzie nowa rewolucja - SKOK NA TWOJA KASE".

Co do in vitro: Najpierw zapytac nalze o PRZYCZYNY nieplodnosci: zaburzenia owulacji ? nieprawidłowości jajowodów ? endometrioza ? nieprawidłowości macicy, wiek ?

A moze to: konsekwencje "skrobanek" (za moja kase ?), stosowania "nowoczesnej antykoncepcji", zakazenia choroba weneryczna itd ?

Przepraszam bardzo dlaczego ja mam ze swoich skladek finansowac komus "hulszczy tryb zycia w mlodosci" ?

• dziennik-niecodziennik Re: to idzie nowa rewolucja 27.11.13, 09:48
        > Co do in vitro: Najpierw zapytac nalze o PRZYCZYNY nieplodnosci: zaburzenia owu
        > lacji ? nieprawidłowości jajowodów ? endometrioza ? nieprawidłowości macicy, wi
        > ek ?
        > A moze to: konsekwencje "skrobanek" (za moja kase ?), stosowania "nowoczesnej
        > antykoncepcji", zakazenia choroba weneryczna itd ?
        > Przepraszam bardzo dlaczego ja mam ze swoich skladek finansowac komus "hulszczy
        > tryb zycia w mlodosci" ?

ściana i fejspalm jednoczesnie...
        • vilez Re: to idzie nowa rewolucja 27.11.13, 14:06
          Odpał, nie?
      • rosapulchra-0 Re: to idzie nowa rewolucja 27.11.13, 14:10
        Plater, czy ja ci nie pisałam, żebyś w końcu zeszła na ziemię i przestała pisać bzdury?
        Teraz naprawdę mam nadzieję, że jesteś trollem, a nie psychopatką, że tak sparafrazuję wypowiedź Edel.
        • plater-2 Re: to idzie nowa rewolucja 27.11.13, 15:37
          Podejrzewam, ze admin mnie nie usunie, bo prawdopodobnie taki nie istnieje, albo wyjechal na wakacje.
          Od dluzszego czasu zglaszam do usuniecia posty obrazajace uczucia religijne w tresci ktorych sa wyrazenie "allah, jezus i cale to tatalajstwo" i nic sie nie dzieje. Robie to za pomoca przycisku kosz orz kilkakrotnie zglosilam n forum o forum.

Wynika z tego, ze na tym forum kazdy moze pisac co chce i nic mu nie zrobia . Bye !

• rosapulchra-0 Re: to idzie nowa rewolucja 27.11.13, 16:50
            Na modki w tej kwestii, co już ci pisałam, nie masz co liczyć.
    • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:20
      I jeszcze przedłużanie i ratowanie na siłę życia skrajnym wcześniakom oraz noworodkom, które urodziły się z pierdylionem chorób nie rokujących na wyleczenie ani choćby jako takie komfortowe życie.
      • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:46
        wiesz, spotkałam - bedac z moim wczesniakiem u okulisty - rodziców z innym wczesniakiem, urodzonym w 24 tygodniu. dzieko było już 3 miesiące po zakładanym terminie porodu, wiec zyło dosć dlugo, i wyobraź sobie - swietnie to wszystko przeszło. mimo iz na poczatku rodzice tez usłyszeli ze nie bedzie widziec, nie bedzie słyszec i w ogole lipa. tymczasem dziecko widziało, słyszało i rozwijało sie bardzo dobrze.
        ciekawe co by zrobili gdyby im tos tego dziecka nie chciał na poczatku ratowac, bo "nie rokuje"..
        a takich dzieci jest wiecej, duzo wiecej.
        • gazeta_mi_placi Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 11:01
          Na takie jedno cudem uratowane i uzdrowione dziecko przypada ponad 100 dużo tragiczniejszych przypadków.
          Tyle, że tych dzieci faktycznie nie będziesz miała okazji nigdzie zobaczyć przypadkowo bo dogorywają miesiącami pod specjalistyczną aparaturą szpitalną bądź ich rodzice "kiszą" ich w domach bo nie są w stanie funkcjonować poza sterylnym namiotem.
          Jednak grunt to dobre samopoczucie indifferent
          • dziennik-niecodziennik Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 11:03
            w takich przypadkach powinna być MOŻLIWOSĆ zrezygnowania z podtrzymywania przy życiu, a nie obligatoryjny zakaz prowadzenia terapii bądź jej refundacji, co często jest jednoznaczne.
            a to jednak znaczna róznica.
          • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 13:56
            gazeta_mi_placi napisała:

> Na takie jedno cudem uratowane i uzdrowione dziecko przypada ponad 100 dużo tra
            > giczniejszych przypadków.

Podaj źródło tych statystyk, proszę.
          • beatulek Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:14
            gazeta_mi_placi napisała:

> Na takie jedno cudem uratowane i uzdrowione dziecko przypada ponad 100 dużo tra
            > giczniejszych przypadków.

Ja tam nie mam nic przeciw temu by moje podatki przeznaczane były na ratowanie życia dzieciom, nawet jeśli któregoś nie da się uratować. Te dzieci, którym się uda przeżyć mają wiele lat życia przed sobą - niech mają zapewnioną dobrą opiekę i rehabilitację. Za to denerwuje mnie, że na operacje dla dzieci, które mają szansę wyzdrowieć/zahamować rozwój choroby pieniądze zbiera się przez fundacje a nie są wykładane prze NFZ.
    • ada1214 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 10:28
      in vitro
      • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:13
        A w ogóle to od kiedy in vitro jest refundowane?
        I dlaczego nie powinno być? Możesz jakoś swoje zdanie uzasadnić?
        • a1ma Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 14:20
          rosapulchra-0 napisała:

> A w ogóle to od kiedy in vitro jest refundowane?

Od lipca tego roku.
          I bardzo dobrze, że jest smile
          • rosapulchra-0 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 15:06
            No właśnie! I bardzo dobrze! Szkoda, że tak późno. Naprawdę szkoda.
    • kropkacom A tak serio, nie jest wam wstyd odpisywać poważnie 27.11.13, 12:10
      A tak serio, nie jest wam wstyd odpisywać poważnie na taką prowokację? Snuć całkiem serio komu się należy, a komu nie?
      • lady-z-gaga Re: A tak serio, nie jest wam wstyd odpisywać pow 27.11.13, 12:36
        bo Gazecia jest jak papierek lakmusowywink
        gdzie wsadzi nochala, tam można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć o innych forumkach
        i on/ona po to właśnie pisze, zakłada kontrowersyjne wątki
        • rosapulchra-0 Re: A tak serio, nie jest wam wstyd odpisywać pow 27.11.13, 13:58
          A może coś w temacie wątku masz do powiedzenia? smile Bo jakoś nie widziałam, może oślepłam? Jeśli tak, to się kajam..
          • vilez Re: A tak serio, nie jest wam wstyd odpisywać pow 27.11.13, 14:07
            Zobacz, jak się cieszy z każdej jatki. Taki trollowaty typ.
            • rosapulchra-0 Re: A tak serio, nie jest wam wstyd odpisywać pow 27.11.13, 14:12
              Tutejsze forumki niejednokrotnie jej to wypomniały. Ale jak widać, lubi ten sporcik, to niech sobie go uprawia, cóż innego jej pozostało? wink
    • koronka2012 Re: Na co nie powinny iść pieniądze z NFZ 27.11.13, 18:11
      Za senatoria - przeżytek i niska skuteczność.
      Nie dotyczy turnusów rehablilitacyjnych (po wypadkach itd)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka