Dodaj do ulubionych

Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat temu

02.12.13, 19:59
Oglądałyście?Które?
Ja wtedy uwielbiałam na tvn Esmeralde,Marie Isabele,La uzurpadora(nie pamiętam tłumaczenia,pewnie tytuł zle wpisałam tez),miałyśmy z mamą zawsze o 18 taką tradycje oglądaniasmile
Pamiętam,że byłam na jednej impezie,gdzie była większośc facetów i jeden się przyznał do Esmeraldy-publicznie..reszta sie usmiechała.I potem w zasadzie rozmawiałam osobno z większoscią tych chłopaków i okazało się,że każdy z nich oglądał z mamą/babcią/siostrą "no bo co można było robić w zimie" smile
Teraz czasami włącze powtórki "Zbuntowanego anioła"ale to już nie to samo.
Na you tubie jest scena z umierającą Gracielą (Esmeralda)po której dostaławałam lata temu spazmów..teraz ta scena mnie wręcz śmieszy...
Wspomnienia..smile
Ktoś jeszcze oglądał ten kicz ?big_grin
Obserwuj wątek
    • tanebo Niewolnica Isaura 02.12.13, 19:59
      The best
      • mamaemmy Re: Niewolnica Isaura 02.12.13, 20:07
        Tak,ale Niewolnica Isaura była emitowana ok 28 lat temu smilesmile
        Potem było chyba "W kamiennym kręgu" Pamiętam,że Kraków wtedy był taki pusty,cały Rynek-po prostu NIKOGO,oprócz nas i kiku innych tatusiów z dzieśmi.
        • tanebo Re: Niewolnica Isaura 02.12.13, 20:10
          Pewnie mamusie wygoniły by nie przeszkadzali oglądać...
          • andaba Re: Niewolnica Isaura 02.12.13, 20:12
            Niewolnica była ze 30 lat temu...

Jeden z niewielu filmów, który oglądałam w ogóle, a jedyny południowoamerykański..
        • raszefka Re: Niewolnica Isaura 02.12.13, 20:24
          mamaemmy napisała:

>
          > Potem było chyba "W kamiennym kręgu"

Mylą mi się dwa seriale - jeden kostiumowy, w ktorym "Leoncio" był ojcem "Isaury", drugi bardziej współczesny, w ktorym bogaty adwokat miał ze trzy córki i chorą psychicznie żonę. Który to?
          • andaba Re: Niewolnica Isaura 02.12.13, 20:38
            Ten współczesny to było W kamiennym kręgu. Jeszcze była Panna dziedziczka, z tą samą aktorką, tez dawno temu, ale później niż Isaura.
          • jowita771 Re: Niewolnica Isaura 02.12.13, 20:55
            Adwokat i trzy córki to był "W kamiennym kręgu", ojciec nazywał się Augusto Natersio Natanaeldo Prado, a córki Oktawia, Bruna i ta, co grała ją Isaura właśnie, ale nie pamiętam, jak miła na imię. Może Wirginia, ale nie jestem pewna, czy nie pomyliłam z "Panną dziewiczką". Dzieckiem byłam i oglądałam to dziadostwo.
            • raszefka Re: Niewolnica Isaura 02.12.13, 20:59
              Taaaaak! Mecenas Prado! To było u mnie w rodzinie takie tajne hasło.
        • mirmunn Re: Niewolnica Isaura 02.05.14, 07:38
          "W kamiennym kręgu" wymiatało...
          Pan Prado- okrutny despota...smile
    • gazeta_mi_placi Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:00
      Czasem rzuciłam okiem, bo Babcia oglądała. Bardzo jej się podobał główny bohater, taki laleczkowaty brunet. Była niepocieszona gdy w odcinku było mało z nim scen.
    • paskudek1 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:10
      ja oglądałam. Niewolnica isaura to chyba jeszcze dzieciakiem byłam, no dobra, wczesna nastolatką. potem pamiętam anne dziedziczkę, W kamiennym kregu, Cristal, potem Kristinę, Marię, Stelline. Luz Mariję, Antonelle, Zbuntowanego anioła, Fiorellę (chyba dobrze pamiętam), La Usurpatora też (tez teraz nie pamiętam jaki to mialo polski tytuł), i jeszcze całe mnostwo innych. Ogladalam i u nas oglądaliśmy wszyscy tzn mama, ja i ojczym. Ba, on czesto przypominał o serialu smile Oczywiście określal to mianem horroru ale ogladał i emocjonował się nie mniej niż my smile Antonellę bym obejrzała chętnie ze 2-3 ostatnie odcinki bo mnie koncowka wtedy ominęla, a kurr..teczka nigdzie w sieci nie ma z tlumaczeniem. Za to Zbuntowanego aniola sobie obejrzałam juz koncówke na youtubie smile
      • jowita771 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:56
        La usurpadora miała w Polsce tytuł "Paulina".
    • raszefka Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:11
      Cristina (a wcześniej z identyczną fabułą Cristal). Maria Celeste.

Z czasów Polonii1 - Maria i Manuela.
    • heca7 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:13
      Ja oglądałam tylko Zbuntowanego Anioła. Ale pamiętam, że była też Brzydula Betty czy jakoś tak wink
    • owianka Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:14
      Pasjonowałam się Isaurą. Z wielkim samozaparciem polowałam na książkę, ale w żadnej bibliotece jej nie było big_grin
      • paskudek1 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:22
        możesz nie polować, ksiazka ma niewiele wspólnego z tamtą Isaurą, juz prędzej z tą nową, leciała kiedyś na kanale Romantica. ja się kiedyś skusilam z ciekawości na ksiażke "W kamiennym kręgu" też niewiele wspólnego miala z telenowelą, nawet fajna literatura.
        • owianka Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 03.12.13, 06:15
          No, raczej ju mi przeszło, miałam wtedy 15 lat smile
    • srubokretka Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:18
      nniestety nie znam ani jednego. Pamietam cos o Izaurze, ale ja za mala na ogladanie tego bylam.
      Ogladalam Twin pix, ale on nie wenezuelski smile
    • anika772 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:21
      Uwielbiałam Brzydulę, tę pierwszą, oryginalną, kiedy jeszcze nikomu nie śnił się rozgłos światowy. A, jeszcze oglądałam Zbuntowanego anioła.
    • rhaenyra Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:21
      fiorella , luz maria big_grin
      angie cepeda rulezzzz big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • grave_digger Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:22
      Nie oglądałam Izaury.
      W kamiennym kręgu już tak, ale nic nie pamiętam oprócz czołówki. Bardziej pamiętam Dynastię a potem sławny Twin Peaks legendę.
      No, ale jeśli mowa o nieanglojęzycznych, to oglądałam tylko Yo soy betty la fea tongue_out (Brzydula) Serial był świetny. Dowcipny i romantyczny - w przeciwieństwie do polskiej wersji. Zbuntowanego anioła oglądałam w pierwszej ciąży. Był nawet nawet, ale nie mogłam znieść, że dziołcha zmienia zdanie częściej niż ja tongue_out
      • grave_digger Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:25
        Ja pierdzielę, ale mi narobiłaś. Chyba znajdę tę Betty na kinomaniaku i będę miała co oglądać w trakcie przerwy zimowej między odcinkami The Walking Dead tongue_out
        • annajustyna Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 04.12.13, 12:04
          Cha, cha, ale jaki rozrzut - zombi i brzydula Betty smile.
      • paskudek1 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:26
        ale jakie zmienia zdanie? smile ona była konsekwentna, chciala Ivo dla siebie bez przystawek w postaci wszystkich ładniejszych panienek smile Serial przypomnial mi że mam płytę Natalii Oreiro i sobie ostatnio słucham smile
        • grave_digger Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:32
          Raz wychodziła za Iva, raz nie. Raz się kochali, raz nie. Te ciągłe ups and downs doprowadzały mnie do choroby dwubiegunowej tongue_out
          • paskudek1 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:55
            no bo ona nie chciała żeby on taki pewny siebie byl, bo wiedizała, że jak mu da to ten od razu na inny kwiatek poleci smile no a gdzieś w połowie byl myk że ona wie, że to jej brat, tzn. tak mysli, czyli siłą rzeczy nie może go chcieć smile
    • drinkit Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:26
      Fiorellę, oczywiście z babciąsmile
      Szczerze mówiąc, wolałabym przez miesiąc oglądać południowoamerykańskie telenowele z lat 90/2000 niż jeden odcinek jakiegokolwiek polskiego tasiemcowego serialu. Nie ta gorąca krew, nie ten teatr życiasmile
      • znowuniedziela Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:31
        Fiorella i Luz Maria, uwielbiałam. To czas mojej ciąży, leżałam w łóżku i nie opuściłam ani odcineczka. Coś cudnego... i ta Angie Cepeda, taka piękna... I Peru tamtych dni...
        • drinkit Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:00
          i ta Angie Cepeda

ech, ona śliczna nadal, po tych kilkunastu latachsmile
    • sanrio Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:36
      oj tak, oglądało sięsmile A pamiętacie seriale z Thalią? Rosalinda, Marimar, Maria la del Barrio...
      Oczywiście Fiorella, Luz Maria - Angie to był mój ideał kobiety, oczywiście Zbuntowany anioł..piękne czasysmile
      A na koniec mojej przygody z telenowelami był serial z Barbarą Mori z 2006r. - Rubi!
    • misiowamama-2 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:37
      Pamiętam "Niewolnice Isaurę" i " W kamiennym kręgu". Oglądałam, a jakże wink
    • asia_i_p Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:41
      "Niewolnicę Isaurę" słabo pamiętam z dzieciństwa. "W kamiennym kręgu" już lepiej.

Potem się załapałam przy siostrze na parę odcinków "Luz Marii" i "Zbuntowanego anioła". To jest coś niesamowitego, że można produkować takie scenariusze i scenarzyście ani pióro nie drgnie. Chyba, że to piszą programy komputerowe żonglując kilkoma podstawowymi motywami.
    • soczek_bez_gazu Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:43
      Pamiętam ze w kazdej jednej pojawiał się taki myk, że dziewczyna okazywała się być - szok niedowierzanie - córką ojca swojego ukochanego. No i potem wiadomo olaboga kazirodztwo i musza sie rozstac, ale na szczescie ukochany nie był tak naprawde synem ojca swego, także mógł nastać happy end, serc komunia i mikorasą.

• moofka Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:46
      ogladalam esmeralde, luz marije i dziki ksiezyc
      do dzisiaj pamietam te cudne dialogi
      tekijero mijamor i wsciekłe - basta anhelina big_grinbig_grin
      no i brzydule betty
      super to bylo
      ta polska wersja to byl gniot straszliwy
      co ciekawe - jak bylo latino to byl obciach
      jak tvn nakrecil 3 razy gorsze to sie szal zrobil surprised
      --
      Jak
      Baran posprząta, to robi się jeszcze większy bałagan. Dlatego Baran ma
      bałagan coraz większy, bo Baran sprząta.
      • moofka Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:48
        a no i te moje nie byly 15 a 11 lat temu
        bo akurat na l4 lezalam i nudzilam sie jak mops
        dziecko moje 10 letnie wlasnie siedzi obok i rysuje drzewo genealogiczne smile
      • mamaemmy Brzydula-polska 02.12.13, 20:49
        moofka napisała:

> no i brzydule betty
        > super to bylo
        > ta polska wersja to byl gniot straszliwy

Czy ja wiem,czy gniot?
        Wioletta była (Gosia Socha)zarąbista z tymi swoimi powiedzonkami ! Wiodła prym całemu serialowi.
        Oglądaliśmy tylko dla niej smile
        • anika772 Re: Brzydula-polska 02.12.13, 20:57
          Tak, warto było oglądać Brzydulę dla Wioletty, nawet mimo drewnianych głównych ról.
          Ps. Co narobiłaś tym wątkiem? Siedzę i oglądam na Youtube pierwszy odcinek Betty.
    • jowita771 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:48
      Oglądałam Esmeraldę z zapartym tchem. Jak musiałam wyjechać na trzy dni na konferencje, to miałam nastawione nagrywanie i później oglądałam z kasety. To w dodatku były ważne odcinki, Esmeralda już pracowała w szpitalu i właśnie po raz pierwszy zobaczyła Jose Armanda.
    • aagnes Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:53
      Ogladalam Dynastie, W kamiennym kregu i Isaure, nic nie pamietam poza piosenka z Isaury, a kojarzycie "W rytmie disco"?
      • marychna31 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:50
        > z Isaury, a kojarzycie "W rytmie disco"?
        W "W rytmie disco" to boska Sonia Braga grałasmile
    • madzioreck Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:54
      Ja wtedy uwielbiałam na tvn Esmeralde,Marie Isabele,La uzurpadora(nie pamiętam
      > tłumaczenia,pewnie tytuł zle wpisałam tez)

To była "Paulina" wink Oglądałam namiętnie z mamą, i jeszcze Brzydulę smile
      • mamaemmy Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:21
        madzioreck napisała:

> Ja wtedy uwielbiałam na tvn Esmeralde,Marie Isabele,La uzurpadora(nie pamiętam
        > > tłumaczenia,pewnie tytuł zle wpisałam tez)
        >
        > To była "Paulina" wink Oglądałam namiętnie z mamą, i jeszcze Brzydulę smile

faktycznie ,Paulina! Rzeczywiscie!smile
    • raszefka Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 20:55
      A pamięta ktoś epizod JPII w którejś telenoweli? Papież odwiedzał Meksyk (1999?) i przejazd przez miasto umieścili w odcinku, a bohaterowie oczywiście byli w tlumie i wiwatowali na jego cześć smile
    • stacie_o Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:04
      Z czasów polonii 1 Prawo do narodzin.
      Potem Esmeraldę big_grin
      • wioskowy_glupek Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:14
        Paloma, Luz Maria, Luz Clarita, Maria Celestę, Fiorella, Posłaniec szczęścia, Zbuntowany anioł
      • lubie.garfielda Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 03.12.13, 21:21
        Myślałam, że nikt nie wymieni "prawa do narodzin"! Oglądałam razem z mamą!
        Pechowo przegapiłam końcówkę i dopiero po paru latach doczytałam w necie jak to się skończyło
    • ailia Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:21
      • gazeta_mi_placi Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 03.12.13, 20:13
        Ale ma hełm na głowie prowadząca, a ta druga bary jak Pudzian big_grin, albo i większe big_grin
    • adorra0 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:34
      "Różowa dama"
      • mysz1978 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 21:46
        "Zbuntowany Aniol" - ach ten Ivo... wink
        • shan_sa Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 22:06
          Na mnie ogromne wrażenie zrobił film Manuela, byłam zakochana w tym filmie. Główną rolę grała Grecia Colmenares. Uwielbiałam piosenkę rozpoczynającą film
          • wielkafuria Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 23:35
            pierwsza telenowela, bylam małym brzdacem to Izaura, rodzice nie pozwalali ale pamietam jak mnie potem krecił w "dorosłym" zyciu (ze tak powiem) motyw w niewolnicą...

potem na poloni 1 była Maria z przedmiescia, gresija kolmenarez i horhe martines smile mialam nawet sen paraerotyczny z jego udziałem - pamietam jak dzis

potem dynastia
            potem Luz Maria i Fiorella, potem te dziwne telenowele z tą laską ze zbuntowanego anioła (kaczorra chyba)

wiecej grzechow nie pamietam.
            chociaz kiedys w wakacje jakies 10 lat temu ogladalam od 23456 odcinka mode na sukces i ZAWSZE wiem o co chodzi!
            • jowita771 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 03.12.13, 06:29
              Z Grecią to była "Maria", "Maria z przedmieścia" to był całkiem inny serial, z Thalią i parę lat młodszy.
              • wielkafuria Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 03.12.13, 15:11
                masz racje ogladalam marie nie z przedmiescia wink
                ona miala piekne włosy a ja sie kochalam w horhe tongue_out

ta laska grala potem w manueli ale juz tego nie ogladalam.
    • rhaenyra Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.12.13, 23:42
      i jeszcze takie cos pamietam:

byly dwie bogate rodziny i jedna naslala na druga bandziorow zeby podczas wesela wszystkich wymordowali
      przezyla tylko panna mloda i jakis maly dzieciak
      i ta mloda wychowywala tego dzieciaka do zemsty
      a on sie potem zakochal w kulawej dziewczynie ktora byla corka sluzacej i faceta z rodziny mordercow big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      • aga_wer Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 03.12.13, 00:01
        "cud miłości" ?
        • rhaenyra Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 03.12.13, 00:04
          no chyba tak sie to zwalo big_grinbig_grinbig_grin
      • noname2002 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 01.05.14, 23:41
        byly dwie bogate rodziny i jedna naslala na druga bandziorow zeby podczas wesel
        > a wszystkich wymordowali
        > przezyla tylko panna mloda i jakis maly dzieciak

Mnie się to kojarzy z jakimś włoskim albo amerykańskim filmem, zdecydowanie nie-serialem. Ale tam chyba wymordowali wszystkich mężczyzn a potem kobiety się mściły.
        • arwena_11 Re: Telenowele meksykańskie/wenezuelskie 15 lat t 02.05.14, 11:43
          Film to Bella mafia na podstawie książki o tym samym tytule

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka