Dodaj do ulubionych

katar gigant:(

05.12.13, 20:57
czy ktoś już wymyślił coś skutecznego?
bo zaraz zejdę z powodu katarusad
Obserwuj wątek
    • nowel1 Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:03
      1.Otrivin 2. Sudafed albo Dispophrol w tabletkach 3. Steryd donosowy, jeśli to trwa dłużej niż kilka dni
      • eo_n Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:16
        3xdziennie herbatka z majeranku (przyprawy)
    • tanebo Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:20
      Gorący okład na zatoki (czoło). Zawijam butelkę z gorącą wodą w ręcznik i leże z tym na czole przez co najmniej 30 min.
    • klubgogo Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:28
      Tak, jedyny skuteczny środek to płukanie nosa solą fizjologiczną i nasiadówki nad miską wrzątku z solą morską. I po katarze. Nawet nie przypuszczałam, że tak prosty sposób może być tak skuteczny.
    • adwarp Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:32
      myślę, a przy katarze gigancie, to trudnesad
      mam majeranek, butelkę, gorącą wodę, soli fizjologicznej i morskiej tudzież medykamentów aptecznych braksad
      jutro koniecznie kupie sól...
    • sinusoidaa Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:34
      Katar to dla mnie najgorsza choroba, więc rozumiem, co czujesz, a raczej, jak się czujesz. mnie ratuje Cirrus, ma on chyba największą dawkę pseudoefedryny (więcej niż Sudafed). Ale jeśli jeszcze nie brałaś leków z pseudoefedryną, spróbuj np. Gripexu, on ma jej dużo mniej. Mój maż nie może zażywać niczego z tym składnikiem, źle na niego reaguje, nawet gripex odpada.
      Ale wg mnie cirrus rewelacyjnie obkurcza śluzówkę i nie leje się tak mocno z nosa. Nie ma cudów, z kataru nie wyleczy, ale zmniejsza efekty specjalnewink
      Jeśli się zdecydujesz, weź cirrus rano i po południu, raczej nie wieczorem - działa pobudzająco, możesz mieć kłopoty ze spaniemwink
    • princessa.of.persia Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:39
      mi pomagaja krople sulfarinol oraz ibuprom zatoki.
    • roberta.redford Re: katar gigant:( 05.12.13, 21:57
      https://www.zdravotyka.cz/data/eshop_sym/product/947/konvicka-na-vyplach-nosu.jpg

najskuteczniejsze i bez chemii.
    • blablanie Re: katar gigant:( 05.12.13, 22:09
      Ja ostatnio słyszałam o takim sposobie: nogi do miski z bardzo ciepła wodą i solą, dolewać wrzatku,ale tak aby się nie poparzyc i tak posiedzieć z 10minut,ciągle dolewając gorącej wody z czajnika (uwaga). Potem mocno wytrzec stopy,założyć grube skarpetki i pod kołdre. Podobno rano katar jest mniejszy-ale trzeba stopy trzymać w cieple w nocy- nie zdejmować tych skarpet ani nie odkrywać kołdry..
      Jeszcze nie próbowałam-daj znać czy choć trochę pomogło...
      Ze specyfików tu nie wymienionych sinupret,ale tylko wtedy gdy jest nos zatkany i zatoki zawalone.
      I oczywiście inhalacje - nad miską z gorącą wodą z solą,z majerankiem czy innymi ziołami lub,jeszcze lepiej inhalatorem tłokowym - jest taka świetna przystawka do płukania zatok,jak znajdę pudełko to napiszę jak się nazywa...
      I jest jeszcze sposób dla hardkorów...kiedyś spróbowałam i nie polecam-ale mojemu ojcu pomaga...u mnie wysuszyło mocno śluzówke. Podgrzac na łyżeczce krople miętowe, takie na żołądek i delikatnie wdychac, ale ostrzegam, że to nie dla wszystkich-ja byłam bardzo zdesperowana,spróbowałam i już więcej nie spróbuję-tak mnie bolał nos,że masakra.
    • miodowa2 Re: katar gigant:( 05.12.13, 22:35
      Polecam imbir, nie wiem, czy pomaga jak ten katar już jest, ale na pewno zapobiega. Ja dodaję do kawy, herbaty, rosołu i uwierz, ani ja ani nikt z najbliższej rodziny (łącznie z przedszkolakiem i szkolniakiem) skutecznie unikamy infekcji. Dodam, iż zarówno ja jak i mąż mamy taką pracę, że o chorobę nietrudno. Łykamy też tran.
    • rosapulchra-0 Re: katar gigant:( 05.12.13, 23:21
      Parówka pomaga.
      Na zatkany nos pomagało mi wąchanie chrzanu lub pieprzu, lub tabaki.

BTW, chyba zmęczona jestem, bo przeczytałam "kac gigant".. wink
      • jagodka_mare Re: katar gigant:( 05.12.13, 23:30
        Otrivin, sudafed, steryd (nasonex? xylogel?) moge przy kp? Tez mam dosc po jednym dniu. Spac mi nie daje teraz.
        • nowel1 Re: katar gigant:( 05.12.13, 23:47
          No nie bardzo... sól Ci zostaje i płukanie nosa
    • rozwielitka3 Re: katar gigant:( 05.12.13, 23:43
      mesna ale jest na receptę, od samego zapachu katar przechodzi, serio.
      • jagodka_mare Re: katar gigant:( 06.12.13, 11:19
        Okroooopnie misad Temperatura, katar, huczy mi w glowie i jelitowka jakas doszla. I nie wiadomo co wziac. Brrrr
    • przeciwcialo Re: katar gigant:( 06.12.13, 15:04
      Tylko nebulizacje z solanki i paczka wyciaganych chusteczek. Skuteczne i ratuje przed zapchaniem zatok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka