Dodaj do ulubionych

skaza białkowa a nutramigen

16.01.14, 14:44
Synkowi jak miał 5 miesiący pokazała sie na buzi wysypka takie czerwone plamy, skóra chropowata. Raz ma to mocniej raz słabiej zaczerwienione. Pediatra kazał podawać mleko HA potem był Bebilon Pepti i teraz Nutramigen a ja dalej nie widze poprawy. Alergolog stwierdzil skaze chociaż test był negatywny, nie podaje nic z mlekiem nie daje jajek a buzia taka sama. Czy którejś dziecko też tak miało? Co to może być iść znow do alergologa czy lepiej do dermatologa?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: skaza białkowa a nutramigen 16.01.14, 14:59
      UczulenIe na proszek do prania w ktorym pierzesz kego lib swoje ubrania i pościel. Albo wysypka wynikająca z typowego u dzieci w tym wieku bezustannego ślinienia się i pakowania łapek do buzi. Albo alergia na jakiś składnik podawanych dziecku witamin.

Pójdź do alergologa lub dermatologa, albo do innego pediatry. Ja mam alergię na lekarzy stawiających diagnozy metodą "na chybił trafił".

Mojemu pierworodnemu parę lat temu pani doktor "na oko" zdiagnozowała skazę białkową, kazała odstawić od piersi i dać nutramigen. Fakt, że pojawienie się zmian na skórze zbiegło się z rozpoczęviem podawania wit. D w kropelkach, nie miał dla pani doktor żadnej wartosci diagnostycznej. Olałam, poszłam do innego pediatry, wyżebrałam receptę na inny preparat wit. D i "skaza białkowa" przeszła jak ręką odjął - choć nadal karmiłam piersią i jadłam nabiał.
      • angela10086 Re: skaza białkowa a nutramigen 16.01.14, 15:37
        u nas pomogl tylko bebilon amino na samych aminokwasach, ale syn mial juz biegunki z krwia i wygladal jak poparzony. Niestety melko zostalo wycofane z sprzedazy, mozesz sprawadzic na transport dolecowy z francji. Wtedy wychodzilo ok 100 zl za puszke. Przeszlam na sinlac.
        • blablanie Re: skaza białkowa a nutramigen 16.01.14, 16:45
          Teraz jest neocate i elecare i dopiero po tym się poprawiło,ale moja to raczej problemy brzuszkowe ma po mleku,a wysypki po jajkach i np pomidorach. Nutramigen i bebilon pepti ją uczulały,a po neocate było lepiej,ale za diabła nie chciała tego jeść...więc nadal karmię i co jakiś czas sprawdzam czy już minęła jej ta alergia...na razie nie minęła...
          U nas dieta eliminacyjna i karmienie okazały się najlepszym rozwiązaniem,ale jest to upierdliwe...
          Poszukaj innego lekarza alergologa dermatologa i sprawdź te proszki - może pierzesz swoje ubrania w czymś co podrażnia,a nie zwróciłaś na to uwagi.
          • ichi51e Re: skaza białkowa a nutramigen 16.01.14, 17:35
            U mnie proszek dzieciecy jelp podraznial jak sie okazalo...
            • blablanie Re: skaza białkowa a nutramigen 17.01.14, 08:21
              A u mnie jelp jest ok, a lovela to byłą masakra
          • justjonka Re: skaza białkowa a nutramigen 10.04.14, 18:10
            Witam.
            Czy ktoś ma może odsprzedać 2-3 puszki mleka Elecare? Próbowaliśmy już prawie wszystkiego i zawsze kończyło się wysypką. Chętnie odkupie mleko, żeby się przekonać, czy warto załatwiać import docelowy.
            Bardzo proszę o info na maila justjonka@gmail.com

Z góry dziękuję smile
    • alicja.sunshine Re: skaza białkowa a nutramigen 16.01.14, 16:40
      To zależy jak długo podajesz już nutramigen, z tego co ja pamiętam, troszkę czasu musiało upłynąć zanim alergen całkowicie zniknął z organizmu dziecka, a wraz z nim powoli ustępowały zmiany.
    • nagako Re: skaza białkowa a nutramigen 16.01.14, 16:50
      Mój miał tajemnicze suche czerwone place na buzi - jadłam sosy robione na wywarze mięsnym.
    • edelstein Re: skaza białkowa a nutramigen 16.01.14, 16:54

Zrob testy z krwi.Bedziesz wiedziala na co jest uczulony.Moj np.jest na soje.Nutramigen sie nie sprawdzil u nas.Dopiero Neocate zadzialal.
    • ginger.ale Re: skaza białkowa a nutramigen 11.04.14, 21:44
      u nas po bebilonie pepti była MASAKRA
      nutra dała radę
      może ma uczulenie na barwniki, u nas mniej się drapie po zmianie wszystkich body na białe
      może na proszek?
      weź pod uwagę, że rozszerzasz dietę i to może być przyczyną
      niestety musisz dać nutramigenowi trochę czasu i eliminowac po kolei po 1 składniku z diety i obserwować...
      • olewka100procent Re: skaza białkowa a nutramigen 11.04.14, 23:03
        no ale raczej jakby miał na proszek, to wysypka by była na całym ciele . U mnie nutramigen daje niecałe 2 miesiące, dalej ma szorstkie policzki, czasami mniej lub bardziej czerwone
      • edelstein Re: skaza białkowa a nutramigen 12.04.14, 10:34

Po kiego sie ma meczyc z eliminacja i obserwacja.Tym bardziej,ze objawy moga zniknac dopiero dlugo po wyelimnowaniu jakiegos skladnika.Robi sie testy z krwi i ma sie czarno na bialym na co dziecko jest uczulone.Mamy 21wiek.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
        Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
        Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
        Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
        • chalsia Re: skaza białkowa a nutramigen 12.04.14, 19:37
          .Robi sie testy z krwi i
          > ma sie czarno na bialym na co dziecko jest uczulone.Mamy 21wiek.

pudło
          testy z krwi do wieku 3 lat są niemaiarodajne - dają wynik fałszywie ujemne = jak coś wyjdzie na + to uczula, ale jak wyjdzie na - to wcale nie oznacza, że nie uczula
          tak więc testy moga PEWNE alergeny pokazać, ale wcale nie oznacza, że wszystkie
    • madzioreck Re: skaza białkowa a nutramigen 11.04.14, 23:08
      Mój uczulony na wszystko siostrzeniec dostawał nutramigen, pamiętam, że na tym było OK (poza tym, że się darł i nie chciał tego jeść), ale nie od razu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka