Dodaj do ulubionych

ambitnie :P jakie książki polecacie?

26.02.14, 12:06
... z czystym sumieniem i przekonaniem o ich wszelakich wartościach smile

Po wątku o kiepskich książkach postanowiłam przeczytać, polecany jako przykład arcydzieła w działce "kryminały", Zmierzch (Johan Theorin).
Bardzo jestem ciekawa tej książki smile

Chodzi mi o książki które przechodzą przez indywidualne sito (nawet czepliwej emamy smile )

Z moich osobistych lektur w ostatnich latach największe wrażenie zrobiła na mnie:
Dawna mądrość na nowe czasy. Rozmowy ze świętymi i szamanami XXI wieku (G. von Lupke)
Okładka jest od czapy ( nie oceniaj... wink ), ale wielu z wypowiadających się tu jest nie tylko szamanami, ale jednocześnie profesorami (lub przynajmniej wykładowcami) renomowanych światowych uczelni.
Poza tym wielkie pozytywne wrażenie wywarł na mnie Traktat o łuskaniu fasoli
(Wiesław Myśliwski). Nie czytałam nic więcej jego autorstwa, ale pewnie przeczytam. Zachwycił mnie język.
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 12:10
      I jeszcze Tiziano Terzani - dotąd nic mnie nie rozczarowało.

Jeszcze jedno:
      Zastanawiam się nad Ciemno, prawie noc (J.Bator). Ktoś czytał? Co sądzicie?
      • sumire Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 12:18
        ktoś czytał smile
        mnie się "Ciemno..." bardzo podobało, ale ja w ogóle lubię Bator, lubię też takie mroczno-groteskowe klimaty.

Terzaniego też lubię. a sama chwilowo przerabiam wywiad-rzekę z moim ukochanym prof. Szczeklikiem, którego już niestety nie ma tutaj.
    • default Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 12:41
      Mogę polecić jedną z moich ukochanych książek, którą muszę przeczytać raz na jakiś czas, a mianowicie "Kochanica Francuza" Johna Fowlesa. Oraz tegoż autora - "Mag".
      Wszystko mi się w tych książkach podoba - fabuła, postacie, styl, język, nastrój, "smaczki" wink. Mniam.
      • kura17 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:11
        > Johna Fowlesa "Mag".

uwielbiam!
      • aandzia43 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:32
        Ha! Kochanicę uwielbiam, Mag jest dla mnie niestrawny smile
        • default Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 07:46
          aandzia43 napisała:

> Ha! Kochanicę uwielbiam, Mag jest dla mnie niestrawny smile
          >

Niestrawna to jest "Hebanowa wieża" i "Larwa", na które się połaszczyłam, zachwycona Kochanicą i Magiem smile I tak mniej więcej w połowie każdej z nich odpadlam...
          • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 08:00
            default napisała:

> Niestrawna to jest "Hebanowa wieża"

Zgadzam się smile
            (Larwy nie czytałam)
      • sanciasancia Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 17:07
        Kochanica jest w ogóle poza jakimkolwiek konkursem piękności.
    • morgen_stern Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 12:51
      Jak ambitnie to ambitnie - walnij 900 stron "Łaskawych" Littella, książka nie pozostawia obojętnym i czyta się zaskakująco dobrze.
      • nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:35
        Mnie się czytało dobrze od s. około 400 big_grin
        Potem komus pozyczylam, nie pamiętam komu, wiec kupilam następną, zeby jeszcze raz przeczytac od początku.
        Uważam, że to epika na miarę Tołstoja.
      • raczek47 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 19:20
        O tak,ale to naprawdę dla ambitnych, bo potrafi porządnie zmęczyć.Ja ją czytałam przez rok, oczywiście na zmianę z innymi.To nie jest książka , która się czyta na jednym oddechu.
    • nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 12:54
      Jeśli chodzi o beletrystykę, to z czytanych w ostatnich latach mogę na pewno polecić "Mesjaszy" Spiro i "Łaskawe" Little'a. Ale to nie jest lekka lektura. Z lekkich - Mankell.
      • nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 12:55
        O, i jeszcze "Szkarlatny platek i bialy" Fabera. Czyta sie lekko.

----------------
        Nanga ma odwrócone pojęcie złego i dobrego, jestem przyzwyczajona. Kawka74
        • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:19
          Już się boję, że niepotrzebnie założyłam wątek, bo drogo mnie to może kosztować big_grin
          Łaskawe... bardzo mnie zachęciły.

Kochanicę znam. Maga mam - to może się zmobilizuję, by przeczytać.

Z Mankella została mi do przeczytania Ręka i Włoskie buty. Warto (na tle innych)?
          • morgen_stern Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:22
            Włoskie buty to podobno obyczaj i bez rewelacji. Ręka to kryminał, może nie najlepszy mankellowski, ale może być.
          • nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:28
            Tych mankelli nie znam. Ale na pewno mogę zamiast "Wloskich butow" polecić Włoskie szpilki.
        • mrs.petronela Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 20:52
          Szkarlatny platek i bialy" Fabera - nie mogłam się oderwać! A koniec mnie strasznie wkurzył wink
    • ichi51e Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:23
      Czytam teraz to: www.amazon.co.uk/gp/aw/d/0747590176 bardzo bardzo dobre.
      Nie chcialabym zyc w UK w tamtych czasach. Dziwadla i pijawki!
    • awidyna Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:36
      Thorwald Jurgen np "Stulecie chirurgów" jak ktoś lubi medycynę.Po przeczytaniu książki cieszę się, że urodziłam się po 1846 roku wink
      Poza tym Follet fajnie pisze wink Falcones również.
      • aandzia43 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:37
        Tak, po przeczytaniu Stulecia lub innych książek tego autora z historii medycyny największemu malkontentowi zaczyna się podobać życie w obecnych czasach wink
      • rhodesian_ridgeback Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 20:36
        Thorwalda najbardziej przypadli mi do gustu "Pacjenci", a zmęczyło mnie, chociaż przeczytałam do końca "Stulecie detektywów".
        • awidyna Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 20:50
          "Pacjenci" rewelka. "Stulecie detektywów" jeszcze przede mną. Jutro jadę do Empiku po "Triumf chirurgów", mam nadzieję, że będzie ciekawa.
    • sueellen Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:39
      Moje "ambitne dzieła":

Gnój Kuczoka - nzawa okropna, ale dobrze się czyta. Rzecz dzieje się na śląsku gdzies w latach 50 -60tych.

Gnój to wstrząsająca, a chwilami tragikomiczna historia rodzinnego piekła, opowiadana przez dziecko, które jest jednocześnie obiektem przemocy i jej obserwatorem. Narrator opisuje rodzinny rytuał przemocy: metodyczne, przypominające tresurę bicie, które jest wyłącznie przyspieszonym kursem buntu i nienawiści.

Orhan Pamuk - Nazywam się Czerwien

W szesnastowiecznym Stambule grupa najwyśmienitszych artystów ma zrealizować zlecenie sułtana: stworzyć utrzymaną w nowoczesnym zachodnim stylu księgę upamiętniającą jego wielkość i chwałę. Księgę mają zdobić barwne miniatury. Ale sztuka figuratywna jest zakazana w religii muzułmańskiej. Zlecenie i jego wykonawcy są zatem w poważnym niebezpieczeństwie. Należy utrzymać je jak najdłużej utrzymać w tajemnicy. Jeden z zatrudnionych mistrzów zostaje zamordowany…

Orhan Pamuk - Dom ciszy

Dzieje jednej rodziny na tle burzliwej dwudziestowiecznej historii Turcji. Latem na początku lat osiemdziesiątych troje wnuków odwiedza dziewięćdziesięcioletnią babkę, która mieszka w starym rozsypującym się domu na prowincji. Dom, pełen dziwnej ciszy, kryje wiele rodzinnych sekretów, mających swój początek kilkadziesiąt lat wcześniej, kiedy Fatma przybyła do małego miasteczka ze Stambułu ze swoim mężem. Zafascynowany zachodnią kulturą lekarz-ateista marzył, że pisana przez niego i ostatecznie nigdy nieukończona wielotomowa encyklopedia, zbierająca całość ludzkiej nauki i doświadczenia, oświeci zabobonne umysły tureckiego ludu…

Naipul - Zakręt rzeki
      Piękna i przejmująca opowieść o życiu młodego Hindusa, którego los rzucił do postkolonialnego państwa w Afryce Środkowej na skutek burzliwych przemian zachodzących w Trzecim Świecie po drugiej wojnie światowej.

Życie Pi Martela
      Ranna zebra, orangutan, hiena cętkowana, szczur i tygrys bengalski… Taka menażeria to nie najlepsze towarzystwo w dryfującej po oceanie szalupie. Niestety szesnastoletni Pi Patel po zatonięciu japońskiego frachtowca, na pokładzie którego wraz z rodziną i zwierzętami z prowadzonego przez ojca zoo płynie z Indii do nowej ojczyzny, Kanady, nie ma żadnego wpływu na dobór towarzyszy niedoli. Grupa rozbitków, wśród których – poza orangutanem – Pi Patel jest jedynym dwunożnym stworzeniem, szybko się kurczy, aż pozostaje tylko on i tygrys. Odyseja przez Pacyfik staje się walką o życie – z żywiołem, głodem i, przede wszystkim, z olbrzymim kotem, z którym w bezpośredniej konfrontacji chłopiec nie miałby żadnych szans. By utrzymać zwierzę z dala od siebie, musi na niewielkiej powierzchni szalupy oznaczyć swoje terytorium i stać się osobnikiem alfa.

Bieguni Olgi Tokarczuk

„Bieguni” to książka odważna, w której Olga Tokarczuk opowiada o sobie i o swoim widzeniu świata.

Rzadko zdarza się obcować z dziełem tej miary, jak Bieguni Olgi Tokarczuk. Tak złożonym i przejmującym. Opowiedzenie jego treści w kilku zdaniach byłoby nadużyciem i sprzeniewierzeniem niezwykłego pomysłu tej powieści. Dlatego – nie uchylając się od swojej roli – zachęcamy do osobistej lektury, gotowej na emocje i myśli, jakie towarzyszą największej literaturze.

„Ta książka stara się być lojalna wobec kakofonii i dysonansu naszego doświadczenia świata, wobec niemożliwości jego ujednolicenia, wobec jego chaosu, rozpadania się i ponownego tworzenia nowych konfiguracji.

Jestem w niej wierna peryferiom, obszarom niedopowiedzianym, zamazanym. Powtarzam w niej własne błędy i wydaje mi się to absolutnie konieczne”.
      Olga Tokarczuk

„Bardzo mądre dzieło dojrzałej pisarki”.
      Jerzy Jarzębski

• eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:51
        Gnoja czytałam zaraz po premierze. Rzeczywiście robi wrażenie... Godzien polecenia w 100% Ale ciężar...

Pamuka istnienie odnotowałam wink Jeszcze nie czytałam.

• eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:54
          Zycie Pi fajne? Film widziałam... Premiera z tego co pamiętam trafiła w moment, kiedy jakby programowo nie czytałam tego co inni big_grin To może teraz się skuszę.

Jeszcze w tym tygodniu działa kod w merlinie, więc trzeba póki czas uzupełnić zapasy (jakbym miała za małe big_grin).
          • sueellen Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:15
            Mnie się podobało, filmu nie oglądałam.
      • aandzia43 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:38
        Kuczok jest fajny, Pamuk mnie nudzi.
    • mantis_after_dinner Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 13:58

Imaginery Homelands - salman Rushdie

Po polsku to sie chyba nazywa Ojczyzny wysnione - zbior esejow z lat 81-91.

Ambitne i roznorodne. Niektore eseje polityczne, niektore filozoficzne, niektore na temat wspolczesnej literatury brytyjskiej (jakakolwiek szeroka by jej definicja nie byla) - tych czeso nie ogarnialam, bom za cienka w uszach na tematy humanstyczne zwiazane z wyspami.

sztanskich wersetow nie przebrnelam choc bardzo bym chciala - wieloplaszczyznowosc dziela mnie zabila.

Obecnie czytam "O Chinach" Kissingera - milosniczkom literatury politycznej polecam, bo to w sumie sprawozdanie z pierwszej reki ...
      • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:09
        mantis_after_dinner napisała:

>
        > Imaginery Homelands - salman Rushdie
        >
        Ojczyzny wyobrażone

"Rushdie zdobywa się tu na odwagę tyle razy, ile innym pisarzom nie udaje się przez całe życie".

"Times"

"Książka skrząca się inteligencją, pełna wyrazistych opinii i cudownych fajerwerków dowcipu".

"Boston Globe"

Ojczyzny wyobrażone są mistrzowski zbiorem głębokich, żarliwych i przenikliwych esejów i tekstów krytycznych jednego z największych współczesnych pisarzy.

Czerpiąc z dwóch politycznych i kilku literackich ojczyzn, Salman Rushdie ujawnia w tym zbiorze niezwykłą wyobraźnię i zmysł obserwacji najwyższego lotu. Porusza w nim kwestie związane z polityką Indii i Pakistanu, cenzurą, brytyjską Partią Pracy, tożsamością palestyńską, a przede wszystkim z literaturą, prezentując frapujące spojrzenie na twórczość m.in. Umberto Eco, V.S. Naipaula, Grahama Greene'a, Juliana Barnesa, Johna le Carré i Philipa Rotha.

Autor występuje tu jako świadek i komentator wielkich spraw toczących się w świecie. Występuje tu także jako pisarz, na którego wydano wyrok śmierci za Szatańskie wersety. W porywającym eseju Tysiąc dni w balonie odnosi się do własnej sytuacji, broniąc powieści oraz wolności słowa. "Wolność słowa to samo życie" - pisze i zwraca się do czytelników: "Musicie zdecydować, ile wart jest pisarz, jaką wartość przedstawia sobą człowiek, który wymyśla dla was historie i w waszym imieniu spiera się ze światem".

Rzeczywiście, ciekawie wygląda smile
        • mantis_after_dinner dzieki :) 26.02.14, 14:13
          sorry - mieszkam za granica i czesto nie chce mi sie czekac, az ukaze sie polskie tlumaczenie, stad tytuly czasem znam tylko w wersji EN lub innej.
          • eo_n Re: dzieki :) 26.02.14, 14:15
            mantis_after_dinner napisała:

> sorry - mieszkam za granica i czesto nie chce mi sie czekac, az ukaze sie polsk
            > ie tlumaczenie,
            Mam gorzej wink
            Mieszkam w PL, ale jak fajną recenzję przeczytam w prasie zagranicznej to zamawiam (za chorą cenę na PLN) i potem zanim książka doczeka się na swoją kolej czytania, to czasem ukazuje się tłumaczenie. To jest dopiero ból! Ale fakt - nie wszystko tłumaczą.
    • swiezynka77 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:14
      hmmm Mankell i Tokarczuk wymieniane jako ambitne dzieła..? po ematce spodziewałam się czegoś lepszego wink
      no dobra to polecę tak co mi do głowy przychodzi ze wspaniałych książek które czytałam
      Mo Yan - wszystko
      Terzani wszystko
      Andrzejewski wszystko a szczególnie Bramy raju i Miazga
      Kundera wszystko
      Mann Czarodziejska góra, Budenbrookowie
      Dostojewski Idiota, bracia Karamazow
      Myśliwski Ostatnie rozdanie
      Jelinek Pianistka, Amatorki
      Potocki Rękopis znaleziony w Saragossie
      Singer Sztukmistrz z Lublina
      Dickens Klub Pickwicka
      Rand Atlas zbuntowany
      Safak wszystko
      i tak jeszcze długo bym mogła smile
      • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:18
        swiezynka77, a dawaj (jak znajdziesz czas smile )
        Manna też uwielbiam (najbardziej Doktora Faustusa i Śmierć w Wenecji) i Dostojewskiego. Warto nie zapominać o klasykach, mówisz?

I jeszcze przypomnę Wyznaję! (Jaume Cabre) - już kilka razy pisałam tu o tej książce. Bardzo mi się spodobała.
        • sueellen Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:22
          No ale klasyków to chyba kazdy zna?
          • sumire Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:41
            każdy zna nazwiska klasyków najwyżej. z ich twórczością różnie bywa.
            • sueellen Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 19:46
              Zakładam, że kto pyta o ambitne ksiązki, zna klasyków smile
      • sueellen Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:21
        skupiłam się na współczesnych.. a Ty z jakimiś starociami sprzed wieków wyjeżdżasz. Czekam az ktoś poleci Nowy Testamenttongue_out
        • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:25
          Ale czasem jak ktoś Ci napisze, że fajne, to się przypomina, że warto sięgać nie tylko po to, co nowe, promowane itp. Ja nie mam nic przeciw temu, żeby przypominać.
          Tym bardziej, że nie każdy klasyk jest indywidualnie strawny, a pytanie było o indywidualne upodobania smile
    • duola77 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:43
      Ulissesa Joyce'a przeczytaj
      na ortodoksach/ snobach/purystach literackich zrobi wrażenie
      współczuję tongue_out
      • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:52
        Czytałam tongue_out
      • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 14:53
        Dopytam jeszcze. Czego współczujesz?
        • duola77 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 23:07
          Tobie akurat niczego :0
          jesli dałas radę z Joyce'am i lubisz Kafke to szacun
          nie grozi Tobie nudo-trend smile
          • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 07:53
            duola77, smile
      • dantonka Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:04
        Lubiłam czytywać wszelkie historie literatury, w których to opisywano wielkie dzieła literackie - często okazywało się, że jedynie w takiej formie potrafię owo dzieło przyswoić uncertain
        Uwielbiam "Proces" Kafki, ale zdecydowanie wolę interpretację niż tekst oryginalny smile
        • aandzia43 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:49
          Też lubię literaturę o literaturze big_grin
          A propos Kafki: jak byłam w bardzo wczesnej podstawówce i czytałam, co mi w łapy wpadło znalazłam w domu poniewierającą się sfatygowaną cienką książeczkę. Ponieważ miała na okładce robaka, to siadlam na dywanie i ja przeczytałam. Bardzo mi się podobała, aczkolwiek ciut przeraziła wink Nigdy nie jest za wcześnie na zapoznawanie się z klasyką wink
        • sanciasancia Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 17:06
          > Uwielbiam "Proces" Kafki, ale zdecydowanie wolę interpretację niż tekst orygina
          > lny smile
          Przeczytałam "Proces" po "przerobieniu" go na języku polskim (i piątce z wypracowania) i to było chyba moje największe literackie rozczarowanie.
          • sueellen Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 19:49
            Kafka albo był psychicznie chory, albo nieźle napruty gdy pisał zarówno Proces i Zamek, nic więcej spod jego pióra nie przeczytałam i chyba nie żałujęsmile
            • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 20:25
              Tak, Kafka miał ze sobą poważne problemy. Nie będę się rozpisywać wink
              To jeden z moich ulubionych pisarzy. Wracam już teraz sporadycznie do niego, ale Proces czytałam z 5 razy. Pisałam też o nim smile
              • sumire Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 06:29
                mój też.
                pierwszy raz czytałam go jako nastolatka i też myślałam, że to jakiś świr. parę lat później tak jakoś się złożyło, że obejrzałam sceniczną adaptację "Procesu" i w efekcie rzuciłam się na wszystko, co napisał. im człowiek starszy, tym częściej się w takich 'Kafkowych' sytuacjach odnajduje...
                • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 07:59
                  sumire napisała:

im człowiek starszy, tym czę
                  > ściej się w takich 'Kafkowych' sytuacjach odnajduje...

Szczęśliwie mam odwrotne wrażenie big_grin odnajdywałam się jako nastolatka i studentka. Teraz już nie. Raczej z sentymentu wracam czasem. Listy teraz bardziej mi się podobają niż proza. A z twórczości to nadal Przemiana i miniatury. Poza tym chyba trochę za dużo o nim wiem wink To psuje lekturę, bo wszędzie widzę odniesienia autobiograficzne, symbole... Właściwie to on w kółko opowiada tę samą historię - swoją. Tylko na różne sposoby. Bardziej mi się podobał bez tej wiedzy big_grin
    • dantonka Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:01
      Karol Brandys, Wariacje pocztowe
      Konwicki, Nowy świat i okolice
      Topor
      Sonety krymskie Mickiewicza
      Eurypides, Medea
      Szekspir, Juliusz Cezar
      Kapuściński, Heban, Podróże z Herodotem
      książki Krawczuka nt. starożytności
      • nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:44
        O popatrz, "Wariacje" i "Medea" to tez moje ulubione, Brandys od lat, Eurypides niemal od dziecka - jako nastolatka marzylam, zeby zostać reżyserką i sfilmować, po prostu widziałam, ak to ma wyglądać - potem dowiedzialam się, że mnie ubiegl Pasolini, i bardzo sie zmartwiłam big_grin
        • dantonka Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 00:04
          Widziałaś ten film? Warto go obejrzeć? Kiedyś moim marzeniem było zobaczenie Jandy w roli Medei, ale skończyło się tylko na czytaniu recenzji sad

Zaczytywałam się kiedyś w poezji starożytnych, jamby Archillocha to był majsersztyk smile
          • aandzia43 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 00:13
            A mnie się podobała "Medea" von Triera big_grin
            • nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 01:31
              O rany, nawet nie wiedziałam, ze istnieje, musze obejrzeć.
          • nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 27.02.14, 01:31
            dantonka napisała:

> Widziałaś ten film? Warto go obejrzeć? Kiedyś moim marzeniem było zobaczenie Ja
            > ndy w roli Medei,
            Warto, piekny film, Medeę gra Maria Callas. Jest w calości na youtubie.

>
            > Zaczytywałam się kiedyś w poezji starożytnych, jamby Archillocha to był majsers
            > ztyk smile
            Ha ha. Arystofanes też wciąż sie nadaje do czytania, szkoda że tak rzadko wystawiają.
            Na wykladzie z lit. antycznej zdarzyło mi sie cos przedziwnego: wykladowczyni postanowiła nam przeczytać fragment Iliady w oryginale, i kiedy czytala, zaczęlam plakać. Nie jestem specjalnie płaczliwa, nie bylo żadnego płaczogennego kontekstu, po prostu sluchalam i nagle po twarzy zaczęly mi lecieć lzy, ciurkiem, a czulam mieszaninę szczęścia i wielkiej tęsknoty. Oczywiście nie rozumiałam ani słowa.
    • sanciasancia Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:22
      "Unless" Carol Shields (i w ogóle wszystko, ale "Unless" imho najlepsze), "The rabbit and the hare" Elizabeth Jenkins (o zdradzie i końcu małżeństwa, ematce będzie się podobało), "Excellent women" Barbary Pym (i w ogóle wszystko, nikt tak dobrze nie opisał zwykłego życia zwykłych, nudnych i niespecjalnie interesujących ludzi). "Serce tak białe" Javiera Mariasa (i wszystko w ogóle), niesamowita, hipnotyzująca, gęsta narracja. Oprócz tego oczywiście Munro i Atwood (w ogóle lubię Kanadyjki).
      Z polskich książek ostatnio mi się podobała "Wada wymowy" Agaty Porczyńskiej, dziewczyna ma genialne ucho do języka, i "Niehalo" Karpowicza. Z polskich opowiadań (moja ulubiona forma literacka) "Opowieści o pilocie Pirxie" Lema, opowiadania Sapkowskiego i Piotra Kofty.
      Z kryminałów "Ofiara Polikseny" Marty Guzowskiej.
      • sanciasancia Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 17:11
        O "Dzwonie" Iris Murdoch oczywiście zapomniałam.
    • beataj1 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:30
      Lód Dukaja.
      Temat i pomysł świetny ale trochę żałuje że nie poszedł w inną stronę.
      Książka przefilozofowana i nieco przegadana - ale dobra.
      No i straszny kloc. Matko jak długa smile
    • mynia_pynia Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 16:57
      Czytam od roku literaturę rosyjską i jestem zafascynowana. Teraz czytam Piotra Pierwszego A. Tołstoja.
      Przez 6 miesięcy czytałam różne książki dotyczące gułagów, szaraszek itp. i strasznie mnie to sponiewierało emocjonalnie.
      Ja uwielbiam takie książki +400 stron.

• nangaparbat3 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 21:11
        mynia_pynia napisała:

> Teraz czytam Piotra
        > Pierwszego A. Tołstoja.
        Wiele lat temu zaczelam to czytac, odpadlam przy kobiecie zakopanej zywcem, nie pamiętam za co - za zdradę?
    • erica_fade Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 17:02
      A ja kocham Iwaszkiewicza ostatnio, to jest język! Ale zachęciłam się tym Mariasem i właśnie zamówiłam.
    • aandzia43 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 17:22
      Lubię Edith Wharton (nie mylić z tym od Ptaśka wink). Piękna i solidna literatura psychologiczno-obyczajowa sprzed wieku. Absolutna klasyka gatunku, według mnie lepsza od ojca gatunku i krajana Edith Henry'ego Jamesa, ale to tylko mój poglad. A propos psychologii w powieści: Sigrid Unsted nie przestaje mnie zachwycać i zadziwiać. A jak pięknie pisała! smile
      • raczek47 Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 19:16
        No to polecam ci z czystym sumieniem Myśliwskiego, bo to mój faworyt od lat-przeczytaj "Widnokrąg" a potem jego najnowszą "Ostatnie rozdanie". Ale najpierw "Widnokrąg" -jest genialny.
        • eo_n Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 20:28
          No jego poczytam jeszcze z całą pewnością.

Dziękuję smile Mam już listę swoich typów spośród tych tytułów, które podajecie. Miłe uczucie - dać się zainspirować, a nie tylko buszować po księgarniach smile
          • verdana Re: ambitnie :P jakie książki polecacie? 26.02.14, 21:02
            Z mniej znanych - radzę przeczytać Dinę Rubinę - przede wszystkim "oto idzie Mesjasz!" i "Syndykat". Ale i wszystko inne. Jeśli już jesteśmy przy starszych to Hellera, ale nie tylko "Paragraf 22", który większość zna, ale "Coś się stało", które jest chyba mniej błyskotliwe, ale jeszcze lepsze i "Gold jak złoto"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka