Dodaj do ulubionych

Ciasto tęczowe- pomocy

27.02.14, 10:44
www.tablespoon.com/recipes/rainbow-cheesecake/a8f49949-91b4-438b-a615-50c5ced7165f chodzi o ten przepis, czy znajdę go gdzieś w polskiej wersji- inne tęczowe nie wchodzi w grę, tylko to.
Niby rozumiem, ale kilka rzeczy budzi wątpliwości i wolę nie ryzykowac.
Obserwuj wątek
    • myszomle Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 10:54
      Może napisz lepiej, co w tym przepisie budzi twoje wątpliwości.

---
      truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
      najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
    • mx3_sp Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 10:56
      trudne to ciasto bo na serkach. Ale jeśli inne nawet biszkoptowe nie wchodzi w grę , cóż.
    • loola_kr Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 10:56
      Nie mogę wkleić linka bo piszą mi, że spam.
      Na stronie Moje Wypieki jest tęczowy sernik.
      • anetchen2306 Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:00
        Potwierdzam, jest tam przepis na takowy kolorowy sernik (sorry, mi sie z pociapana plastelina kojarzy wink). Trzeba tez uzywac ostroooznie barwnikow, czasem maja wplyw na smak (nadaja slonawy posmak).
    • agao_72 Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:04
      robiłam coś podobnego na urodziny córki, nie z przepisu oryginalnego, tylko z przepisu na sernik nowojorski z moich wypieków (wyguglaj sobie). kupiłam barwniki w płynie: czerwony, żółty, niebieski. masę sernikową podzieliłam na siedem części, zabarwiłam, kolory pośrednie zrobiłam mieszając odpowiednie barwy podstawowe. wlewanie było ważne, zaczęłam od wlania na środek całego fioletu, potem, również na środek lałam niebieski, chodzi o to, żeby każdy zabarwioną warstwę wlewać dokładnie na środek. dzięki czemu się równo wszystko rozkłada. efekt - przerażająco kiczowaty, dzieciom się podobało. dorośli zjedli, ale byli lekko przerażeni. barwników nie było czuć.

przed pieczeniem wyszło tak: https://imageshack.com/a/img31/3501/j2wh.jpg
      po upieczeniu https://imageshack.com/a/img23/2267/l24f.jpg
      • rhodesian_ridgeback Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:16
        agao_72 napisała:

>. dorośli zjedli, ale byli lekko prze
        > rażeni

Się nie dziwię. Mój instynkt samozachowawczy też by stawiał stanowczy opórwink

Ale pewnie zrobię, bo Młoda męczy o tęczowy tort na urodziny.

A jak go pieczesz, że prawie wcale nie pęka?
        • agao_72 Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:20
          nie wiem, sam wychodzi. ja nie piekę, to mój piekarnik piecze wink. nigdy nie miałam problemu z popękanym sernikiem.

mój instynkt uznał, że nie istnieje, gdy okazało się, że barwniki barwią nie tylko sernik, ale też białe talerze. poczułam się dziwnie, a potem zaczęłam modlić się do zmywarki. modły zostaly wysłuchane.

• rhodesian_ridgeback Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:27
            No to chyba muszę zmienić piekarnik. Albo się do niego pomodlićsmile

Już nawet jajek daję mniej niż przepisie, temperaturą steruję precyzyjnie jak neurochirurg skalpelem, a franca wyrasta pod niebo i pękasad
            • agao_72 Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:37
              a może więcej wody w tym zewnętrznym naczyniu i na serio niska temperatura, ale za to dłużej.
    • naomi19 Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:07
      nie wiem, o co Ci chodzi smile
      • myszomle Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 11:11
        Ja taki tęczowy robiłam mieszając serek z galaretkami w różnych kolorach.

---
        truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
        najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
    • agata0 Re: Ciasto tęczowe- pomocy 27.02.14, 12:35
      Kurcze, jak ktoś mówi 'ciasto tęczowe', ja widzę oczami wyobraźni tylko taki efekt:

https://www.healthywaytocook.com/wp-content/uploads/2013/11/Rainbow-Seven-Layer-Cake-for-Nailed-It.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka