Dodaj do ulubionych

Czym doczyścić przypalone żelazko! Help!

01.03.14, 09:02
Żelazko Tefal, przylepiło mi się do tiulowej kreacji karnawałowej dziecka. Czyściłam proszkiem do szorowania, a potem sodą. Zeszło ale zostało w "prążkach" (czyli takich jakby rowkach, wgłębieniach). Próbowałam delikatnie zeskrobać pozostałości drewnianą wykałaczką, ale ani drgną. Znacie jakiś skuteczny sposób, żeby żelazko było jak nowe? Czy w ogóle się da?
---
Obserwuj wątek
    • aga_wer Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 09:13
      Ja jak mi się przypali to nagrzewam i czyszczenia mokrą szmatką.Tylko nie wiem czy na poważniejsze przepalenia da radę.Spróbuj.
      • aanna6 Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 09:27
        ja mam taki 'sztyft do czyszczenia żelazka'- TAK JEST NAPISANE NA OPAKOWANIU nagrzewasz żelazko smarujesz tym sztyftem i wycierasz . w sklepie z proszkami i innymi chemikaliami za ok 10 zł .
        • andaba Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 10:43
          Mój genialny syn wyprasował kiedyś reklamówkę, ale ja mam taką powłokę jakby pomalowaną olejną farbą, zeszło papierem i patyczkiem do szaszłyków po rozgrzaniu.
    • aquella Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 11:40
      kup sobie nakładkę anty przypalającą anty wybłyszczającą tkaninę - wtedy nic się już nie przyklei do żelazka
    • rycerzowa Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 17:04
      Nasyp na papier lub ściereczkę sól - sporo soli. Poprasuj ją żelazkiem gorącym na full.
      U mnie zawsze to pomaga.
      • wiecznie-zapominam-login Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 17:18
        nieeee tylko nie sól.........to ponoć najskuteczniejszy sposób na zepsucie żelazka które ma otwory na parę
        • czarna_kita Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 17:35
          Sztyft do żelazka o taki allegro.pl/sztyft-czyscik-do-czyszczenia-zelazek-i3949705410.html proste,łatwe,nie zniszczysz żelazka. Pachnie jak wosk jak go używasz.
        • kocianna Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 20:28
          Potwierdzam, zepsułam dwa w ten sposób.
    • nutka07 Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 22:14
      Uzyj srodka do czyszczenia piekarnika.

Ja rozgrzewam zelzako, spryskuje, po chwili przecieram i gotowe smile
      • wpak Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 01.03.14, 22:22
        Podobnie jak rycerzowa od niepamiętnych czasów ,w razie czego, czyszczę solą i nigdy mi się żadne żelazko nie zepsuło z tego powodu za to doskonale usuwałam przypalenia.
        Na gazetę nasyp soli i bardzo gorącym żelazkiem prasuj w tę i z powrotem przez chwilę tę sól.
    • berdebul Re: Czym doczyścić przypalone żelazko! Help! 02.03.14, 00:17
      Weź mocno zasadowy roztwór (sypałam na talerz z wgłębieniem NaOH i zalewałam wodą tylko tyle żeby żelazko nie stało na granulkach; środek do udrażniania rur o nazwie miłego zwierzątka w granulkach też się nadaje) i pomocz w tym żelazko. Całe przypalenie zejdzie od razu, albo po przetarciu miękką, mokrą ściereczką. Tylko dokładnie spłucz, żeby ubrań nie odbarwić. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka