Dodaj do ulubionych

Lata pracy, szkola a urlop

26.03.14, 16:06
Wrocilam do pracy po urlopie wychowawczym i probuje sobie policzyć lata pracy bo być może mam już 10 lat i należy mi się 26 dni urlopu....
Ale nie wiem jak to policzyć....
A wiec tak:
W jednej firmie pracuje od 27 lutego 2007 wiec minelo 7 lat (w tym 2 razy urlop macierzyński i urlop wychowawczy) no ale to jest ciaglosc wiec 7 lat jest.
I teraz nie wiem jak liczone sa szkoły.
Mam 3 lata szkoły zawodowej wiec nie wiem jak to mam liczyc ? jako pełne 3 lata ? I wtedy łącznie mi wychodzi 10 lat ?

Do tego potem Technikum wieczorowe dla dorosłych 3 lata (nauka 3 razy w tygodniu popołudniu) i tu nie wiem czy taka szkola tez się liczy ?

Potem 2 lata policealne studium zaoczne - i tu tez nie wiem czy cos z tego się liczy ?

A jeśli nie to czy te 3 lata szkoły zawodowej liczy się jako pełne 3 lata ? co wsumie da mi rowne 10 lat pracy ? 7 + 3

Podobno muszę sobie to sama policzyć i zglosic w kadrach do naliczenia urlopu 26 dni.
Co muszę zanieść do kadr ?
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: Lata pracy, szkola a urlop 26.03.14, 16:08
      Dodam ze podczas chodzenia do technikum wieczorowego i na studium zawodowe zaoczne nie pracowałam (pracowałam na umowę zlecenie dla osob uczących się wiec to wiem ze się nie liczy)
      • ebes Re: Lata pracy, szkola a urlop 26.03.14, 16:47
        Szkoła średnia liczy się jako 4 lata, studium jako 2 lata, czyli razem 6 lat + to co masz przepracowane. Wg mnie masz już 26 dniu urlopu.
    • maslova Re: Lata pracy, szkola a urlop 26.03.14, 18:09
      Z tytułu ukończenia szkoły policealnej dolicza ci się 6 lat. Jeśli dodasz do tego 7 lat pracy, to wychodzi 13, w związku z czym 26 dni urlopu należy ci się od trzech lat.
      Swoją drogą nie daj sobie wmówić, że ty masz sobie sama liczyć takie rzeczy. Przynosisz do kadr wszystkie dokumenty (świadectwa ukończenia szkół, świadectwa pracy) i to ich obowiązkiem jest na podstawie tych dokumentów prawidłowo naliczyć ci wymiar urlopu.
      • bbuziaczekk Re: Lata pracy, szkola a urlop 26.03.14, 18:47
        A nie jest przypadkiem tak ze można doliczyć sobie tylko jedna szkole ?
        Guglowalam co nieco na necie i znalazłam takie cuda ze jeśli ma się kilka szkol to doliczyć można tylko 1
    • slonko1335 Re: Lata pracy, szkola a urlop 26.03.14, 19:11
      Przy sługuje Ci 26 dni urlopu. Szkoła policealna to 6 lat plus czas zatrudnienia. Nie nie musisz sama sobie tego liczyć od tego są kadry-dopilnuj tylko żeby cię nie orżnęli.
      W kadrach jak mniemam już maja Twoje świadectwa bo to przy zatrudnieniu się zanosi, wiec nie baardzo rozumiem co masz im jeszcze zanosić-no chyba, że nie mają tych świadectw. Jeśli nie mają to wystarczy to ze szkoły policealnej tak naprawdę bo okresy z poszczególnych etapów nauki i tak się nie sumują i przyjmuje się ten najwyższy.
    • z_lasu Re: Lata pracy, szkola a urlop 26.03.14, 19:26
      Z tytułu szkoły:

zasadnicza szkoła zawodowa - 3 lata
      średnia szkoła ogólnokształcąca - 4 lata
      średnia szkoła zawodowa - 5 lat
      średnia szkoła policealna - 6 lat
      szkoła wyższa - 8 lat

Nic się nie dodaje, bierzesz "ostatnią" szkołę, czyli tę, która daje Ci najwyższy "staż".

Z tytułu zatrudnienia: do stażu urlopowego nie wlicza się okresu przebywania na urlopie bezpłatnym (urlopie wychowawczym i macierzyński się wlicza).

Gdyby szkoła pokrywała Ci się z pracą to wybierasz co dla Ciebie korzystniejsze i z danego okresu wlicza się albo szkoła albo praca.

> Podobno muszę sobie to sama policzyć i zglosic w kadrach do naliczenia urlopu 2
      > 6 dni.

Naliczyć ma obowiązek pracodawca, ale nalicza na podstawie tego, co ma. Jeśli nie dostarczyłaś np. świadectwa ukończenia szkoły, to pracodawca nie ma podstaw, żeby Ci przyznać wyższy wymiar urlopu.

> Co muszę zanieść do kadr ?

Świadectwo ukończenia studium. Jeśli to w obecnej firmie pracujesz 7 lat to nic więcej. Jeśli w sumie masz 7 lat to świadectwa pracy z poprzednich zatrudnień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka