Dodaj do ulubionych

Unia Europejska

26.05.14, 11:23
Unia europejska nie jest wspolnota militarna, tylko ekonomiczną, przed niczym nas nie obroni w razie otwartego konfliktu, moze bronic jedynie interesów ekonomicznych, a nasz bedzie bronic na szarym koncu, wiec, na prawde nie ma co sie tą unia tak podniecac.
jestesmy w niej, bo w jakiejsc wspolczesnie byc trzeba, ale kokosów z tego nie mamy i miec nie bedziemy.
takze euroentuzjastów proszę o zrozumienie tematu.
Obserwuj wątek
    • kukaszkaa Re: Unia Europejska 26.05.14, 11:41
      Nie wiem, co masz na myśli mówiąc "kokosy". O ile wiem, z Unii dostajemy 3 razy więcej, niż wpłacamy, i dostaliśmy na czysto miej więcej cały jednoroczny budżet Polski. Mamy otwarty rynek pracy. Łatwiej nam eksportować produkty do Unii, eksport żywności w ciągu niespełna dziesięciu lat wzrósł czterokrotnie! Dla mnie to są kokosy.
      Unia powstała w nadziei na to, że gęstsza sieć wspólnych interesów ekonomicznych zapobieże konfliktom militarnym. W tym sensie ma ona również sens militarny.
      • maja.lyczuik Re: Unia Europejska 26.05.14, 11:53
        > O ile wiem, z Unii dostajemy 3 razy więcej, niż wpłacamy

Pokaż jakieś przepływy, transakcje, może jakieś Excele chociaż. Wierzysz we wszystko co establiszment powie w telewizorni?
        • kukaszkaa Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:00
          Nie, i nie wierzę w teorie spiskowe oraz wielką, straszną wspólną tajemnicę elit.
          • maja.lyczuik Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:41
            Po co zaraz teorie spiskowe, może być zwykłe ogłupianie szarej masy za pomocą telewizji - ty po prostu WIERZYSZ, że dostajemy 3x tyle co wpłacamy.

Chciałabym gdzieś wpłacić 100zł i dostać 300zł. Ale nawet dzieci wiedzą, że to niemożliwe.

Wpłacamy żołd do kasy w Brukseli, oni nam dają na autostradym w przetargach robią firmy hiszpańskie, niemieckie, nasze firmy jako podwykonawcy bankrutują. Pieniądze wracają do Brukseli.

A ty WIERZYSZ, że dostajemy 3x więcej niż wpłacamy.
            • kukaszkaa Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:51
              Czyli zakładasz istnienie tajemniczej i złowrogiej elity, która ukrywa te straszne dane.
              Ja wierzę głęboko, że sekret należący do większej liczby osób przestaje być sekretem - i to szybko. A taki sekret znałoby spore towarzystwo.
              Ponadto zauważ, że to okrutne wysysanie przez groźną unię naszych składek dziwne wiąże się ze wzrostem gospodarczym, z autostradami, z infrastrukturą których przybywa i to szybko.
        • mamusia1999 Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:17
          liczy sie? znam 4 superowe gosp. agroturystyczne i kilka skromniejszych rozruszanych za unijne granty.
    • ola Re: Unia Europejska 26.05.14, 11:45
      Unia będzie nas bronić wtedy, kiedy będzie miała z nami wspólną walutę. Kiedy rosyjskie czołgi z Białymstoku będą oznaczały krach na londyńskiej giełdzie. A to możliwe jest tylko wtedy, kiedy i tu i tu będzie się płacić w euro.
      Póki my nie mamy euro - zgadzam się że pies z kulawą nogą się nami nie przejmie.
      • eo_n Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:01
        Sorry, ale co mają czołgi do UE? big_grin big_grin big_grin

Od czołgów jest NATO, z którego z resztą ostatnio wyciekł wewnętrzny raport, mówiący, że fizycznie nie mają jak bronić Polski i krajów Bałtyckich, bo jeszcze niedawno zakładali, że z Rosją da się dogadać i nie traktowali jej jak potencjalnego agresora...
        • kukaszkaa Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:11
          To, że teraz może ci być wszystko jedno, co się stanie z Litwą. Ale jeżeli twoja firma ma tam fabrykę, a twój fundusz emerytalny 30 procent inwestycji, to jest ci jakby mniej wszystko jedno, czy połknie ją Rosja, czy nie. A jeżeli takich jak ty jest odpowiednio dużo, to wywieracie naciski na rząd i jesteście gotowi dorzucić trochę forsy na nowe czołgi.
          • eo_n Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:25
            Nie jest mi wszystko jedno. Obawiam się tylko tego, że historia lubi się powtarzać. A o tyle co nas Ukraina jakby interesowała, to Ukraińców Polska wręcz przeciwnie.
            Mam niemiłe poczucie, że (historycznie wręcz) nie mamy pola manewru. Bo ani z jednej, ani z drugiej strony nie mamy co liczyć na realne wsparcie - co prawda z różnych przyczyn, ale jakie to ma znaczenie?
      • mamajaneczki Re: Unia Europejska 26.05.14, 12:02
        Ależ rozumiemy że Unia Europejska nie jest ponadnarodową organizacją wojskową i własnej armii nie posiada. Ze szkoły pamiętamysmile. Niemniej wspólne interesy gospodarcze dają szanse uniknięcia konfliktu militarnego. Nikt nie zarzyna kury, która mu znosi złote jaja. Dlatego w Europie (tej zjednoczonej) tak długo jest spokój. Ale tak, Anglicy nie będą za nas umierać, nie upadli na głowę. Czy NATO w razie czego by zareagowało? Pewnie tak, aczkolwiek przed II wojną światową też mieliśmy sojusze i gwarancje.
        • kietka Re: Unia Europejska 26.05.14, 13:25
          UE poki co zrobiła z nas bufor pomiedzy europa zachodnia, a rosją, taki w razie czego do pozarcia i po ktorym nikt nie bedzie płakał.
          ludzie, gdzie teorie spiskowe, trzeba jedynie odrobiny zdrowego rozsadku.
          nie, no jedymym kokosem, jest to, ze musimy wpłacac składke i odbieramy dotacje, inaczej kasa byłaby rozkradziona juz w pl, a tak moze cos szaremu obywatelowi skapnac, ale korupcja, wokol dotacji zniecheca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka