29.05.14, 11:34
Czy orientujecie się czy są jakieś odgórne wytyczne co do oceniania dyslektyków na sprawdzianach ortograficznych?
Pedagog powiedział, że ocenianie sprawdzianu ortograficznego dyslektyka, to tak jak by oceniać biegi na lekcji w-f u osoby mającej problem z poruszaniem się.
Ciekawi mnie jak jest rozwiązane ocenianie takich dzieci (indywidualnie i na tle klasy).
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: dysleksja 29.05.14, 11:49
      Syn ma orzeczenie od psychologa o dysortografii. Jest w nim dość enigmatycznie napisane, że błędy ortograficzne nie mogą mieć decydującego wpływu na ocenę. Ma to być honorowane na egzaminach do gimnazjum, do liceum i na maturze. Nasza aktualna polonistka ma to głęboko gdzieś (nie mam jej tego za złe, jest dobrą nauczycielką). Co to konkretnie będzie oznaczało na egzaminach? Nie wiem.
      • oqoq74 Re: dysleksja 29.05.14, 15:32
        Gaskama, a możesz napisać w jakim wieku syn i kiedy zaczęły się problemy, kiedy miał badanie?
        Stoimy przed podobnym problemem, ale dopiero będzie syn przebadany.
        • gaskama Re: dysleksja 29.05.14, 15:45
          Nauczycielka nauczania podstawowego zauważyła tak w drugiej klasie, że koszmarnie pisze i że robi dziwne błędy (mylił d i b, 3 i E, pisał "fszyscy"). Kazała poczekać, bo stwierdziła, że to może być rozwojowe. Ale w klasie 4 pojawił się problem, bo nauczyciel obniżali mu oceny za pismo, dostawał regularny opier..ol. Więc wybrałam się pod konie 4 klasy. To, że ma dysgrafie, to było jasne dla psycholog po rzuceniu okiem do zeszytu. A potem były badania. Potem było wstępne orzeczenie. Umówiłyśmy się, że syn będzie się intensywnie uczył ortografii i zobaczymy za pół roku, co to da. Po pół roku reguły miał obcykane a byki nadal robił (Buk jest fszehmogoncy!). Ważne, by to załatwić najpóźniej w 5 kl SP. Podobno nie da się otrzymać takiego zaświadczenia pod koniec klasy 6 tuż przed egzaminami. A i nie idzie się raczej w klasach 1-3, bo wtedy może to być "rozwojowe".
          • oqoq74 Re: dysleksja 29.05.14, 15:50
            No mój syn właśnie kończy 3 klasę. On z kolei regułki klepie bez problemu, potrafi wszystkie zasady ort. podać, ale robi błędy przy pisaniu. Przy zmiękczeniach, czasem odwrócone s, 3, zmiękczenia, zamiast drzwi pisze dzwi. Pismo też pozostawia wiele do życzenia.
            Z matmy jest najlepszy, ale polski kuleje pod względem błędów. O dziwo z angielskim i pisownią nie jest aż tak tragicznie.
            Po rozmowie z wychowawczynią zdecydowałam się z nim pójść, w sumie czekamy teraz na termin.
          • morekac Re: dysleksja 29.05.14, 17:57
            Ważne, by to załatwić najpóźniej w 5 kl SP. Podob
            > no nie da się otrzymać takiego zaświadczenia pod koniec klasy 6 tuż przed egzam
            > inami. A i nie idzie się raczej w klasach 1-3, bo wtedy może to być "rozwojowe"

Idzie się, tylko wtedy stwierdza się ryzyko dysleksji po prostu. Z takimi dziećmi pracuje się inaczej - w każdym razie powinno.
            Zaświadczenie można uzyskać w VI klasie, nie będzie jednak uwzględnione przy pisaniu sprawdzianu. Jeśli takie zaświadczenie jest potrzebne na dalszych etapach edukacji - to (z tego, co mi wiadomo) na badania musi kierować szkoła. To, czy zostanie takie zaświadczenie uwzględnione, zależy od tego, czy uczeń będzie chodził na zajęcia terapeutyczne.
            • gaga-sie Re: dysleksja 29.05.14, 20:15
              Nie wydaje się żadnych zaświadczeń, ani orzeczeń o dysleksji, tylko OPINIĘ. We wczesnych latach nauki faktycznie nie stwierdza się dysleksji,ale jej ryzyko. Opinię uzyskuje się nie wcześniej, niż po ukończeniu III klasy sp., najpóźniej do ukończenia szkoły podst ( czyli klasy VI, V, VI). W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się wydanie opinii uczniowi gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalnej. Rodzic składa wtedy wniosek do dyrektora szkoły, a on, po uzyskaniu opinii rady ped. kieruje wniosek do poradni.
              Opinia stwierdzająca specyficzne trudności w uczeniu się jest ważna przez cały okres kształcenia i oprócz zaleceń do pracy bieżącej obejmuje także zalecenia odnośnie dostosowania warunków egzaminów ( wg.aktualnego na termin egzaminu komunikatu Centralnej Komisji Egzaminacyjnej).
              • morekac Re: dysleksja 29.05.14, 21:49
                Jak zwał tak zwał - wiadomo o który papier chodzi.
            • e_r_i_n Re: dysleksja 29.05.14, 20:47
              morekac napisała:

> Jeśli takie zaświadczenie jest potrzebne na dalszych etapach edukacji - to (z tego, co mi
              > wiadomo) na badania musi kierować szkoła.

Nie musi.

> To, czy zostanie takie zaświadczenie uwzględnione, zależy od tego, czy uczeń będzie
              > chodził na zajęcia terapeutyczne.

Uwzględnianie opinii nie zależy od chodzenia - niechodzenie może, ale nie musi, spowodować niebranie jej pod uwagę.
              • morekac Re: dysleksja 29.05.14, 21:47
                W podstawówce - nie, ale trochę się zmieniło na etapie gimnazjum i liceum dwa lata temu. Dawniej, owszem, szło się z gimnazjalistą do poradni i do szkoły zanosiło opinię, teraz trzeba jednak - przed udaniem się do poradni - zahaczyć o szkołę.
                • e_r_i_n Re: dysleksja 29.05.14, 21:57
                  Ale Ty mówisz o zdobywaniu opinii, nie jej ważności na kolejnych etapach.
                  Zdobyć po podstawówce owszem, jest trudno i nie ma opcji bez szkoły.
                  • morekac Re: dysleksja 29.05.14, 22:29
                    Tak, o zdobywaniu. Raz otrzymana po ukończeniu III klasy SP jest ważna do matury.
      • przeciwcialo Re: dysleksja 29.05.14, 15:39
        Jesteś pewna że mature też obejmuje?
        • andaba Re: dysleksja 29.05.14, 15:51
          Matury nie obejmuje.

Nie wiem, jakie są wytyczne, mój syn dostaje 2 i -3 za dyktanda, przy ilości pięciu błędów na cm2. W najlepszym razie. A przy ogólnej ocenie z polskiego i tak pani tych ocen nie bierze pod uwagę, wpisywane są głównie dlatego zeby reszta klasy nadmiernie nie podskakiwała.
          Ale moje dzieci mają cudowną polonistkę.

• gaskama Re: dysleksja 29.05.14, 16:03
            Mnie powiedziano, że według aktualnych przepisów orzeczenie jest ważne na maturze też. Ale do matury mamy jeszcze tyle czasu, że się nie zastanawiam.
            • przeciwcialo Re: dysleksja 29.05.14, 16:08
              Chyba jednak nie, obejmie egzamin gimnazjalny ale matury nie.
              • vilez Re: dysleksja 29.05.14, 18:02
                Obejmuje. Od jakiegos czasu działa bezterminowo.
            • andaba Re: dysleksja 29.05.14, 16:09
              gaskama napisała:

> Mnie powiedziano, że według aktualnych przepisów orzeczenie jest ważne na matur
              > ze też. Ale do matury mamy jeszcze tyle czasu, że się nie zastanawiam.

To raczej chodziło o to, że już nie trzeba, tak jak dawniej, powtarzać badań w trakcie edukacji, bo to jedno, z 5-6 klasy, jest "ważne" do końca szkoły. Ale w szkole średniej nikt go nie bierze pod uwagę, moooże przy wystawianiu ocen łaskawy polonista podciągnie ocebnę przy orzeczeniu, ale na maturze nie liczy się ono wcale.
              • nangaparbat3 Re: dysleksja 29.05.14, 20:31
                Prawo każe brać pod uwagę, w szkole ponadgimnazjalnej też.
                To moze być przedlużenie czasu pisania sprawdzianow, pisanie na komputerze, wreszcie stosowanie szczególnych kryteriow oceniania, co sprowadza się do nieobnizania oceny za blędy ortograficzne.
                Zresztą w ogole do błedow ortograficznych przykłada się obecnie o wiele mniejszą wagę niż kiedyś, traktując je jako bledy zapisu, o wiele mniej wazne niz na przyklad blędy skladniowe.
    • vilez Re: dysleksja 29.05.14, 16:14
      Mój z dysgrafią pisze na komputerze (ma osobisty w szkole), prace domowe również tą drogą (druk albo wysyłanie mailem do nauczycieli), na ezgaminei dodatkowy czas i inne ocenianie w tym zakresie.

Starszy miał dysotr., i nie było to brane pod uwage przy wystawianiu ocen. Znaczy się- jego błędy.
      • elf1977 Re: dysleksja 29.05.14, 17:15
        Na egzaminie gimnazjalnym uczeń z dysleksją ma wydłużony czas pisania, może zrobić 3 błędy ortograficzne i 4 interpunkcyjne. Jak widać, przez 3 lata, od sprawdzianu szóstoklasisty musi zrobić duży postęp.
        • vilez Re: dysleksja 29.05.14, 17:23
          > może zrobić 3 błędy ortograficzne

To mi sie wydaje bez sensu, by dysportografik zrobi, ile mu podejdzie.
        • verdana Re: dysleksja 29.05.14, 17:23
          Na maturze nie ma więcej czasu, ale jest uwzględniana, jest specjalne miejsce, gdzie zaznacza się, że maturzysta ma dysleksję. Natomiast wymaganie od dysortografika na egzaminie gimnazjalny, aby zrobił trzy błędy to kompletny idiotyzm. Ktoś, kto potrafi zrobić tylko trzy błedy nie jest dysortografikiem. Dysortografik zrobi ich trzydzieści na stronę.
          • morekac Re: dysleksja 29.05.14, 17:57
            Natomiast wymaganie od dysorto
            > grafika na egzaminie gimnazjalny, aby zrobił trzy błędy to kompletny idiotyzm.
            To chyba niedyslektyk może zrobić trzy, a dyslektyk ma szansę na więcej...
          • nangaparbat3 Re: dysleksja 29.05.14, 20:36
            aby zrobił trzy błędy to kompletny idiotyzm.
            > Ktoś, kto potrafi zrobić tylko trzy błedy nie jest dysortografikiem. Dysortogra
            > fik zrobi ich trzydzieści na stronę.

Czy ja wiem?
            Korzystalam ostatnio z notatek mego dziecka robionych przed maturą. Jeden bląd na 3 strony mniej więcej, ale CO TO SA ZA BLĘDY! Machomet, struktóra, muzg - te zapamietalam.
            Mam swoja teorie co do przyczyn, i nie wiem do konca, czy to dysortografia - jak by nie bylo, normalny człowiek czegos takiego nie napisze.
            • vilez Re: dysleksja 29.05.14, 21:39
              Ja ostatnio tu napisałam: maniheizm, a nie ma dys. wink
              • nangaparbat3 Re: dysleksja 29.05.14, 21:52
                Wiem, mnie też sie zdarza - ale nie na co trzeciej kartce.
            • lauren6 Re: dysleksja 29.05.14, 22:43
              Moja praca maturalna z jezyka polskiego stala sie slawna wink Podobno napisalam jedna z najlepszych prac w roczniku, ale komisja nie wiedziala co z tym zrobic, bo porobilam tyle bledow, ze glowa mala. W koncu podciagneli mi ortografie pod zaswiadczenie i dostalam 5. Ale co sie nasluchalam uwag o pisowni niektorych slow to moje wink
              • nangaparbat3 Re: dysleksja 29.05.14, 22:53
                Przykre. Mnie w podstawowce tępili za PISMO. Bazgrałam, fakt. Moja corka bazgrala jeszcze gorzej, ale jej nauczycielka nie tepila, pisala raz na semestr: Zosieńko, sprobuj pisać odrobinę wyraźniej - efekt: już w piątej klasie miala piekny, wyrobiony charakter pisma. Ja stawiam kulfony do dzisiaj sad
    • joanna29 Re: dysleksja 29.05.14, 19:17
      Dziecko otrzymalo zaswiadczenie o dys w 2 klasie sp. Prawa na egzaminach sa okreslone jasno. Mi chodzi o codzinna nauke. Czy sa jakies odgorne wytyczne co ze sprawdzianami, czytaniem itp. Przy ocenach 1 z dyktanda, 3 z czytania i 5, 6 z odpowiedzi, aktywnosci i tak nie wyjdzie wiecej niz 3. Dziecko pyta po co ma sie uczyc, jak i tak 3 dostanie. Z tego co piszecie wyglada, ze ulga na egzaminie a w codziennej nauce zadnej pomocy.
      • andaba Re: dysleksja 29.05.14, 19:39
        Ile dziecko ma obecnie lat?
        Bo w drugiej sp to można dostać zaświadczenie o ryzyku dysleksji, a nie o dysleksji czy innym "dys".

Natomiast przy innych pracach, np wypracowaniu z lektury, dziecko nie powinno mieć obniżanej oceny, tylko powinna być oceniona wartość merytoryczna pracy. Choćby po to żeby nie podupadało na duchu.

Z dyktandami to trudna sprawa, bo w sumie nie powinny być oceniane, bo wiadomo, ale ciężko to wyegzekwować.

Solidne badanie pod orzeczenie można zrobić nie wcześniej niż w 5 klasie, wtedy są wytyczne dla nauczycieli co oceniać i jak oceniać. I, dodam, ocena zależy nie tylko od orzeczenia, ale też od dodatkowej pracy dziecka (zdw, zaj. korekcyjno-kompensacyjne, ortogaffiti, codzienne dyktanda itp).
        • asiaiwona_1 Re: dysleksja 29.05.14, 20:48
          moja corka posiadajaca opinie o dysortografii inaczej pisze dyktanda. dostaje wypisane wszystkie trudne wyrazy z tekstu dyktanda i do kazdego slowa ma napisac jaka trzreba zastosowac regulke ortograficzna. czyli np. ma podany wyraz ubiór to musi napisac ze ó wymienia sie na o. reszta klasy ma w tym czasie dyktowany tekst do napisania. przy wypracowaniach klasa moze zrobic 3 bledy a ona ma limit zwiekszony do 5.
      • nangaparbat3 Re: dysleksja 29.05.14, 20:43
        Swego czasu nauczalam polskiego w podstawówce i wtedy wręcz zabraniano dyslektykom pisania dyktand. Jeśli juz mieli uczyc sie ortografii, to raczej przepisując. Do tego zawsze warto wskazywać dziecku mocne strony jego prac, nie skupiać na ortografii.
        Pomoc powinna być zwłaszcza na co dzień. Jesli podstawowka - to specjalne zajecia z pedagogiem, może tez z logopedą. U nas opinie zawieraja z reguły zapis: "oceniac strone merytoryczna pracy, mniejszą wagę przykladając do zapisu" - jakoś tak.
      • e_r_i_n Re: dysleksja 29.05.14, 20:51
        Moje dziecko z opinii o dysortografii i dysgrafii nie ma obniżanych ocen za błędy ortograficzne. Od 4 klasy nie mają dyktand, więc o ocenianiu tego typu stricte ortograficznych prac nie napiszę.
        Sprawdzian w 6 klasie pisał 30 minut dłużej.
    • verena0 Re: dysleksja 29.05.14, 21:37
      Mylone jest pojęcie opinii i orzeczenia.
      Jeżeli dziecko w klasach 1-3 ma problemy z pisaniem, czytaniem itp. to poradnia robi badania pod kątem ryzyka dysleksji. Zaleca powtórzenie badania w 4 klasie i wtedy może wydać opinię o dysleksji, dysgrafii czy dysortografii, lub też ogólnie o dysleksji rozwojowej. Taka opinia oprócz zalecanych metod i form pracy z uczniem zawiera dostosowanie dla niego na sprawdzianach, czy np sposoby oceniania ucznia (np z języka obcego rozumienie merytoryczne, może źle napisać, ale ważne by rozumiał słowo). W takiej opinii zawarte jest również dostosowanie na egzaminach kończących szkołę i taka opinia jest już ważna do końca szkoły, czyli do matury, nie trzeba jej odnawiać. Nauczyciele mają obowiązek stosować się do zaleceń poradni i to nie jest ich widzimisię, czy chcą czy nie chcą.
      Dostosowanie na egzaminach czy maturze jest zawarte w zaleceniach Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, można sobie poczytać.
      Jeśli dziecko dostaje orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, to tam również może być zawarta informacja o dysleksji. Orzeczenie wydaje się na każdy etap edukacyjny (oddzielne dla szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły średniej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka